..... Love Is Beautiful....

Wednesday, May 28, 2014

23. Tauhu Bunga Berinti

Assalammu'alaikum...



Alamak utk resipi kalini aku tak tau apa nama ni...aku bubuh jer lah ekkk nama Tauhu Bunga Berinti. Sebenarnya aku post ni bkn sebab aku dah buat tadi ke semalam ker..no no no.... aku nak tepek sini since aku terjumpa gambar ni dlm insta. So better aku post so that senanglah aku nak refer kan...Actually resipi ni dari Motha in Law atau Omak den yg kasi..kalo ikutkan memang jauh panggang dr api rasa, gaya persembahan dan cara olahan aku buat tu...huhuu...ni aku buat time 2013 rasanya...masa post kat fb ramai lak nak resepi antaranya kawan yg tgah pregnant..so aku share...

Jom kite tengok resipi dier..tp mintak sorry yer aku xde step-by-step ekk aku upload kat insta...nak carik balik gambar memang tak la kan... yg penting how i explain it ceiiii :D

Resipi: Tauhu Bunga Berinti
Sumber: Mak Mertua kesayangan Puan Hjh Rokiah Zakaria

Bahan-Bahan
Tauhu Pong

Utk Inti
Isi Ayam
Udang
Bawang Goreng yg dihiris nipis
Carrot yg dihiris halus
Daun Sup
Perisa garam, Aji

Cara-cara
Mula mula kena prepare bekas dier....iaitu tauhu pong....kite belah macam huruf "X" kat atas tauhu tu guna gunting...lepas tu keluarkan isi tauhu tu..tapi jangan buang tau..sebab nak campur dgn inti tu nanti. makesure tauhu tak koyak kulit dier ekk...pastu terbalikkan kulit tu yd dalam jd kulit luar...paham tak?

2nd, utk inti pulak, campurkan semua bahan-bahan inti..termasuk perisa dan isi yg dah dikorek tadi tu. pastu sumbatkan dlm kulit tauhu pong tu tadi..dah habis buat semua, boleh digoreng dengan api perlahan. Makan dengan cicah sos. Hmmmm....sedapnya....

Komen aku -> Kalo ikut versi yg mak aku buat, memang sedap sebab ni makan hidangan makan beradab masa kenduri kahwin. dorang buat ramai-ramai.. utk versi aku ni....korang cuba lah dulu ekk...kalo aku memei ler aku suke :)

Sunday, May 25, 2014

22. Nasi Ayam

Assalamu'alaikum wth

Harini aku and dak kecik Aleesya bangon awal pasal aleesya semalam dia tido pukul 05:40 petang..amek kau awal giler....dia bangon time aku nak solat subuh pukul 05:20 pagi....rekod paling awal..aritu pukul 6:15 petang. sejak makin dah besar ni dia tido satu kali je dlm sehari tu pasal ler malam cepat jer lena...

Pastu aku plak kena selesema..makan ubat apa lg takde ampun pengggsannn terus..huuhu :( bangon pukul 9 semula....masa tu aleesya tak tido lg dr yg dia bangon subuh tu..apa lg aleesya pun yak yak, mama ajak cepat-cepat g bersihkan diri segala sebab nak pergi pasar pulak...sebab arini aku nak masak Nasik Ayam!! kok kok kok kok.... hhii :D

So pergilah pasar dengan kakak aku, sepupu aku sorang and dak kecik aleesya. mana pernah tinggal dier tu..sian dia pergi tamu dlm panas-panas.. biarlah nanti dia pun kena pergi tamu dah besar sikit..yer lah nak masak utk mama kan...heheh

sampai rumah 12:33 tenghari cepat-cepat sembunyi pergi tunaikan kewajipan sbb dah masuk solat zohor. pastu aper lagi... kite potong ayam!! kalini potong sendiri sbb tempat beli td takde org yg handle potong2. aper lagi bersilat lah aku wakaaakka .. dekat sejam jugak aku potong utk 2 ekor ayam yg besar. harini tadi ayam murah sekila RM5.70 biasa RM8 mcm tu ler...rezki pagi alhamdulillah. Pastu stanby... ni dier resipi... tp kalini aku rasa nasik ayam yg paling sedap aku pernah buat...sebelum ni dah cuba resepi lain (tapi takde dlm post yer sbb dlm hardsik yg rosak tu yg tak sempat nak d post :(

Alrite....jom...resipi ni aku susun kronology nyer ikut apa nak dimasak dulu yer...

Resipi: Nasik Ayam 
Sumber: Kasihaleeya.blogspot.com

SUP
Potong ayam dan bersihkan

(Bahan tumbuk)
4 biji bawang putih (lebih pun blh)
2 biji bawang merah *aku tambah lg 2
2 inci halia *aku letak 2 1/2 inci
1 inci lengkuas *aku tambah sendiri

1 kiub ayam
daun sup
daun bawang
bawng goreng

cara-cara
Didihkan air dan masukkan ayam dan bahan tumbuk. masukkan kiub ayam dan garam. bila ayam dah masak keluarkan ayam tu dan tos kan.sup tu kite bahagikan 2 untuk masak nasi dan sup Nasi Ayam kite nanti k

NASI

Bahan-bahan
5 pot beras (utk family aku seramai 7 dewasa 3 kanak)
-Dibasuh dan ditos kan

Lemak & kulit jangan dibuang, basuh bersih dan potong kecik
3 sudu marjerin

(Bahan tumbuk)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara-cara

On kan rice cooker, bila dah panas masukkan marjerin dan biarkan mencair. masukkan bahan tumis. bila dah kekuningan masukkan pulak kulit dan lemak ayam. kacau lagi hingga kekuningan. kemudian masukkan beras dan kacau lagi sekali. akhir sekali masukkan air sup yg kite dah sediakan. tanak hingga masak.

TIPS
* utk tahu bnyk mana air sup nak guna masak nasik, kite tengok sukatan beras yer. make sure sama banyak dgn beras atau lebih kan sedikit. Kekadang ikut jenis nasik jugek :)

Ayam
(Bahan Perap)
Sos Tiram
Kicap Cair (masin)
Kicap Manis
Madu
2-3 titiak minyak bijak *aku tak letak pon

Cara
Ayam yang dah direbus dan ditos kan tadi, dilumur dengan bahan-bahan perapan. yg bahan tumis sup pun aku guna balik utk lumur kat ayam ni. kemudian blh digoreng. jgn lama sangat goreng sebab dah masak rebus tadi kan. angkat dan tos kan minyak dahulu. dah sejuk sikit potong mcm potongan nasi ayam kat restoran tu :)

Kuah lada
4-5 lada hidup
1 biji bawang putih *aku pakai 2
sedikit gula
sedikit garam
1/2 sudu kecil cuka  * aku tak letak pun
2 sudu makan cili sos

Blend semua kecuali sos. masak atas api dan tambah kan sedikit air dan masukkan sos. Siap

AKU TAMBAH

Lebihan sos perapan ayam tadi jgn buang yer. panaskan dalam kuali dan ampur sedikit air. sbg tambahan sos ketika jamuan.

SIAP...lalaalallaalla :)


♡ bahan bahan utk buat sup

 ♡ bahan bahan utk masak nasi

 ♡ ok proses menggoreng ayam pulak

♡beginilah rupa. aku xda sudut yg cantik nak snap yg penting sedappp!


sos lada & sos kicap jgn lupa ya. nak pekat sos kicap bubuh lah tepung jagung ke...

Komen aku -> Waaaa....sedapnyer! serius....cubelah..... kejap jer dah abissss....

Lepas semua org kenyang dan nak lelap...cei...takdelah lelap...rehat jap, aku terus pergi menziarahi kubur arwah ayah, arwah abg Ali dan saudara mara dengan mak, abg edy, mong and aniff..... alhamdulillah.... al-Fatihah

 ♡ alhamdulillah semuanya dlm keadaan baik jer cuma ada kebakaran je kat blakang tu sbb seblm ni cuaca agak panas mana mana tempat ade je kebakaran.

 ♡ aniff aamir tolong bersihkan kwsn

 ♡ pusara Arwah abg aku Muhamad Ali bin Jinil.

 ♡ abg aku...

♡ adik and abang sedang membersihkan pusara..



Sebenarnya aku letak gambar ni sebab nak mengingatkan diri aku dan kalian spy jgn mudah lupa bahawasanya jasad kite jugak akan berakhir di sini. semoga khusnul khatimah utk kita semua. ameen ya rob.

ok jumpa lagi.... ;) assalamualaikum wth

Wednesday, May 21, 2014

Kenapa Nak Sedih Ekk?

Bismillahirrahmanirrahim

Assalammu'alaikum wth..

====================================

Kenapa mesti nak sedih ekk?
Bukan kah Hidup ini untuk dinikmati
Hidup ini untuk kita mencari bekal
Mencari jalan menuju ilahi
Hidup ini sesingkat cuma tapi kenapa masih bersedih ekk?

Lain org lain ragamnya
Lain orang lain dugaannya
Ada yang lemah bila di uji
Dan ada jugak yang kuat & tabah
Malah ada jugak yg luaran nya kuat tapi dalaman nya rapuh dan sakit

Kenapa nak sedih ekk?
Sakit dan derita sangat ke apa yg engkau lalui sekarang ni
Sehingga tidak mampu mengukir sebuah senyuman :)

Kenapa nak sedih ekk?
Engkau kehilangan insan yang engkau sayang?
Hilang harta kesayangan? Hilang kawan? Hilang keluarga?
Bukah kah itu semua pinjaman semata
Bukan kah engkau jua akan dihilangkan di dunia ini?
Bukan kah???

Kenapa nak sedih ekk?
Tak teringin ke nak rasa gembira?
Tak hingin ke mengukir sebuah senyuman walau untuk dirimu sendiri
Tak hingin ke gelak & tawa walau hanya sepatah dua?

Sungguh...
Kita di uji dengan palbagai dugaan dan ujian
Beratnya dugaan dan ujian itu hanya kita dan Dia yang tahu
Hanya kita yang merasai derita itu
Yer...hanya kita yang faham...hanya kita bukan dia

Tapi...............
Cuba kau renung sejenak
Berapa lama lagi kau akan bersama mereka
Mereka yang engkau sayangi
Mereka mereka yang sentiasa bersamamu
Hartamu, Hobi mu dan segala yg engkau sukai...
Berapa lama ? 

Wahai hati..
Biarkan air matamu mengalir
Biarkan hatimu remuk berkecai
Biar payah untuk kau bangun kembali
Tapi ingatlah wahai hati...
Allah sentiasa bersama kita
Kemana sekalipun..kapan pun..
Renunglah kembali...
Darimana asalnya kita dan kemana perginya kita nanti
Bukankah kepada Dia?

Mengapa diteruskan rasa sedih
Kenapa dibiarkan hati membenarkan airmata terus mengalir
Bangunlah..bangkitlah
Carilah apa pun yang bisa menggembirakan mu
Asal betul landasan nya bukan jalan kehancuran

Jika engkau gembira membaca, membacalah
Jika engkau gembira  menyanyi, menyanyilah
Jika engkau gembira memasak, memasaklah
Jika engkau gembira menonton wayang, menontonlah
Jika engkau gembira bersendirian, bersendirianlah
Jika engkau gembira membaca Al-Quran, baca lah ia
Jika engkau gembira mengumpat?? Hindarilah....
Tapi jika engkau gembira menziarahi sanak saudara, pergilah...
Ziarahilah mereka

Wahai Hati
Engkau hanya sekeping
Tapi nilaimu amat tinggi
Bawalah jasadmu ke jalan yang murni
Bukan jalan kehancuran

Bergembiralah hati
Jangan biarkan kesedihan membuatmu hanyut
Dan terus leka
Ingatlah, setiap kesedihan ada gembiranya
Setiap yang hilang ada penggantinya

Gembiralah dengan apa yang kau ada sekarang
Gembiralah bersama-sama mereka yang engkau sayangi
Bukan hanya menyepi diri
Kerna hidup hanya sekali
Asalkan tidak pernah melupai
Kepada ilahi
================================
(",) | hanni.hannanni



#doa waktu subuh. Tq sahabat atas ihsan menterjemahkan makna doa. (Ajizah Saidin). Syukran Jazilan.





my happy Aleesya ♡♥


my happy familia ♡♥

Monday, May 19, 2014

21.Kek Minyak Versi Kukus

Assalammu'alaikum wth


Masuk dlm bekas utk Adek, Azeem dan Aleesya bekal sekolah...erk....Aleesya pun school ker???

Bila sebut pasal anak kan...semua ibu/mama/ummi/mak/mummy/mom/mamak akan cuba usahakan yg ter mampu kan. takde ibu yg sanggup tengok anak dalam keadaan sedih ke, dalam keadaan deman ke, dalam keadaan kelaparan ke, kesunyian ker..dan apa jer situasi ibu memang nak anak-anak hepi jer kan...sama lah macam kite kecik-kecik dulu...Emak kite sanggup buat apa ajer demi anak-anak...tak kire berhujan berpanas asalkan anak-anak makan. biarlah mak tak makan asalkan anak-anak cukup makannya...Subhanallah besar sungguh pengorbanan seorang ibu...sama jugak seorang bapa...tiada tolak banding nya. masa aku kecik-kecik dulu..aku ada 10 adik beradik, 3 perempuan & tujuh lelaki. cuma abang aku yg no-5 telah kembali kepada pencipta pada usia 2 tahun kalo tak silap sebab sakit. Al-fatihah utk Arwah Muhammad Ali bin Jinil. abang, walaupun kamek sik pernah jumpa abang, tp d hati kamek abang sentiasa ada.. sayang abang...kita jumpa di akhirat sia k abang... :(

Alrite...cukuplah itu intro aku ...kang start pulak adegan air mata..dah lah aku ni cengeng...congek..sikit sikit mula lah nak hujan walaupun aku ni hati batu...erkkk...yer ker....heheheh...

Buat mak.... kamek sayang kitak mak..Dunia dan Akhirat kamek..buat mak mertua...Jue sayang mak Dunia dan Akhirat Jue..innsyaAllah



Ok back ikut topik...sebenarnya aku ni buat suka-suka jer..sbb bila pandang Aleesya hati aku ni risau bile dia tak makan sangat. currently aku dah tukar dia susu PediaSure since susu tu agak baik and sesuai utk baby 1 tahun-13 tahun yg tak gemar makan nasik. mule mula dia reject gak lah tp lama lama alhamdulillah ok dah...cuma aku selang seli kan dier dgn susu dumex jugak sbb slow-slow kan..and offcoz susu mama dier ececehceh......alhamdulillah walaupun tak fully bf sekurang-kurangnya rezki dier masih ada..hopefully sampai aleesya genap 2 tahun innshaAllah

So bile aku pandang je dia minggu ni asek makan biskut...stok kek dah habis..sbb stiap kali buat kek bukan utk dier jer...dgn baby baby besar sekali kikikiki....but im still enjoy and loveeeeee to bake! kan semalam aku sakit kepala bagai nak pecah kan..sampai rumah dah ok dah..hati ku berkata cewah...nak buat kek minyak la..tp nak kukus jer...ingat nak buat mlm tp aleesya biasa tido awal dgn aku aku sekali hanyut...ape lagi...aku angkat lengan baju....gulung setingginya..ambek apa yg ade...zasssss Siap....hahhaa... alhamdulillah....malam tu dah siap and sempat post kat FB ekekekkeek :))
over nyer aku......hahahah

Ok resipi ni aku bagi link Kek Minyak 

Tapi kali ni aku Kukus sebab nak ubah citarasa and tekstur..kek ni sebenarnya sedap kalo makan panas-panas...bg tekak aku ler taktau ler korang...aku suggest nak lg ummmpssss gittew korang bubuh lah horlick ker, cheese ker.... mesti sedap...aku tak sempat nak tunggu cheese cair....



Orite....jumpe lagi yer next entry... Assalammu'alaikum... :)


20.Sambal Udang Kering

Assalammu'alaikum wth

Alhamdulillah Miri hari ini hujan lebat selebat-lebatnya. kalo tak panas jer manjang nyer...aku plak sakit kepala tahap @#$%##$$....uwaaghhh.... >,< tp now dah ok lepas telan penadol 1 biji dan aku mcm biasa urut tapak kaki dan kepala baru lega.. alhamdulillah. dulu kawan aku nama dia Faizul, orang Kelantan masa zaman remaja and masa era Yahoo-massanger gittu....aku selalu chit chat dengan dia ni..kire kawan internet aku ler...dia yg pernah bagitau kalo sakit kepada, makan penadol, baca Surah Al-fatihah 7x dan tawakal, kemudian tidur innshaAllah berkesan. itulah yg aku buat setiap kali kalo kepada rasa nak pecah yang amat. al-maklumlah hubby jauh kite nak harapkan suami memang tak dapt lah kan so kenalah buat sendiri :( huhuu macam sedei jer aku ni...hahaha... so kalo mengurut atau picit kepala tu aku selalu baca al-fatihah 7x kemudian baca doa Syifa dan mintak lah kesembuhan drpd Allah. sebab semua ni pun datang dr Dia jugakkan.... alhamdulillah tengah naip ni takde dah sakit kepala....dah ringan sket....so blh la tepek satu resepi hihihi :)

Alrite semalam aku spent kan masa buat sambal udang kering..udang kering ni aku dapat drpd kawan aku yg pergi kk (kota kinabalu) awal bulan tu..since dulu aku duduk kota kinabalu hampir 4 tahun setengah jadi aku memang suke seafood kat sana sebab murah giler dan gemok gemok hahahahhaah.... aku mintak dia belikan. 2 bungkus besar aku kasi motha-in-law aku masa balik aritu yg bungkus kecik aku guna utk aku masak plak..takper lah kan blh bli lg hehehhe...

Sejarah aku belajar sambal ni....cheeewahhh... :))
ha'ah sejarah aku belajar ni daripada seorang housemate iaitu kak Yna (Ina). masa tu aku kerja kat Labuan and kak yna ni rajin memasak mcm mak kiteorang balik kerje je mesti dia dah masak sebabnya satu (1)...dia memang suka masak then lagi satu dier kerja syif so dia balik  awal dr kiteorang so dia masak ler spy tak bosan kan....dr dia lah aku tanya mcm mana buat...agaknya dia masak lagi sedap lah kan.....lepas jatuh hati dengan sambal ni aku sampai sekarang bile buat jer mesti habis cepat...mcm yg aku buat semalam....tak sampai 1 hari dah habis...siap kakak ipar aku bawak pergi outsation lagi sbg bekalan...alhamdulilllah suke nyer bila org lain heppi dr hasil air tangan kite kan :)

Ok lah ni resipi dier ekk...blh adjust kot kot nak tambah apa-ape mcm petai ker...jering ke..kacang tanah ker...

Resipi: Sambal Udang Kering
Sumber: 2008-2009 drpd housemate tersayang kak Yna

Bahan-bahan
5-6 biji bawang besar
4 sudu cili kering yg dah direbus dan dikisar
4 sudu besar sos tiram
6 sudu besar sos cili
3-4 biji cili api
1 mangkuk udang kering direndam
1/2 mangkuk ikan bilis
1 cawan minyak
garam, gula
2 inci belacan yang dah dibakar

Cara-cara
Mula mula, udang kering yang direndam hendaklah di tumbuk halus dan ketepikan. Potong dadu bawang besar. Resepi ni perlu banyak bawang besar yer.

Panaskan minyak, masukkan bawang besar dan masak hingga layu. Masukkan cili kering dan udang kering, serta belacan. Kacau rata. kemudian masukkan sos tiram dan sos cili. Kacau lagi & biarkan bertukar warna menjadi kecoklatan gelap, baru masukkan garam dan gula. Sementara tu, goreng bilis dalam kuali yang berasingan hingga garing. Kemudian angkat dan tos kan sekejap. Kemudian masukkan ke dalam kuali udang kering tadi. Kacau lagi hingga masak.Kalo nampak macam kering tambahkan lagi minyak sebab gorengan memang perlu banyak minyak & siap...


Bahan-bahan: Bawang besar, udang kering, belacan, cili api, cili kering




Nyemmm........ tak sabar nak ngapppp!!!! bismillah dulu la....



Komen aku -> Sambal udang ni memang sedap, boleh makan dengan salad, timun, roti atau aper jer. makan sambal dengan nasik sahaja pun dah mencukupi.. really recommended! thanks kak Yna....love u till jannah.. ameen


Wednesday, May 14, 2014

Alhamdulillah..yeahhh jari saya dah pulih!

Assalamu'alaikum wth

Hyee....you all ingat tak aritu aku ada post pasal aku kena elergik gatal-gatal kat jari and tapak tangan tu...ingat lagi tak..alaa....tak ingat ekk..ok lah takper..aku tepek sini link pasal post tu...click SINI

....ok ni gambar sebelum kan...


ok aritu... agak agak 28 April (Isnin)..aku pergi satu Clinik ni... Nama clinik ni KLINIK YEOW SKIN & MEDICAL oleh Dr. Yeow Heng Pat, letaknya kat area sebelah pejabat Astro Miri tak jauh dari Bintang Plaza Mall atau kalo orang sini panggil Parkson jer....

Mula-mula aku pelik jugak masuk bilik doktor ni kire dah senior la...pastu dia perlahan jer cakap and pergerakan..aku diam jer...dia tanya sakit apa..aku cakap lah bla bla bla..pastu dia kata aku kena Ekzema. Ehh ekzema tu ape.. Ekzema ni.... ten teneng.....jap ekk aku copy & paste hihihi

================================================

Dermatitis (from Greek δέρμα derma "skin" and -ῖτις -itis "inflammation") oreczema (Greekἔκζεμα ekzema "eruption") is inflammation of the skin. It is characterized by itchyerythematousvesicular, weeping, and crustingpatches. The term eczema is also commonly used to describe atopic dermatitis[1][2] or atopic eczema.[3]
In some languages, dermatitis and eczema are synonyms, while in other languages dermatitis implies an acute condition and eczema a chronic one.[4]
The term eczema is broadly applied to a range of persistent skin conditions. These include dryness and recurring skin rashes that are characterized by one or more of these symptoms: redness, skin swelling, itching and dryness, crusting, flaking, blistering, cracking, oozing, or bleeding. Areas of temporary skin discoloration may appear and are sometimes due to healed injuries. Scratching open a healing lesion may result in scarring and may enlarge the rash.
Treatment is typically with moisturizers and steroid creams.[3] If these are not effective, creams based on calcineurin inhibitors may be used.[5] The disease was estimated as of 2010 to affect 230 million people globally (3.5% of the population).[6]

BAHASA MELAYU

Ekzema ialah sejenis penyakit kulit yang menyebabkan radang, gatal, kering, mengelupas, kemerahan dan bersisik. Penyakit ini ada kaitan dengan tindakbalas hipersensitif pada bahagian kulit, iaitu organ terbesar pada tubuh manusia.
Kesan penyakit ini pada kanak-kanak boleh dilihat pada bahagian lutut, pelipat siku, atas punggung, buku lali, belakang telinga, muka dan kulit kepala, manakala pada orang dewasa, ia lebih ketara di belakang lutut dan pelipat siku.
Penyakit ini boleh dihidapi pelbagai lapisan umur, termasuk kanak-kanak. Biasanya ia lebih banyak dihidapi kanak-kanak berusia kurang dua tahun. Ekzema adalah masalah kesihatan yang ada kaitan dengan penyakit genetik (diwarisi dari ibu bapa).

Lebih kurang itu lah maksud dier faham kan...? so kalo ikut asal aku mule kena gatal ni masa pregnant...to satu jari jer..dpt krim dr Doktor Noor..alhamdulillah baik..lepas bersalin dalam tahin 2014 ni kena balik..so aku pergi klinik Dr ......... kat Miri ni, charge RM200 sebab pakar kulit..dia kate alergik telur..dapat ubat pil anti-fungus & anti-bacteria and cream. alhamdulillah sembuh tp kejap jer...datang balik dan aku try pulak pergi Klinik ........ kat Miri jugak, dia kate bukan alergik sebab bukan satu badan tp lebih kpd chemical effect macam bawang, dusk, etc...dapat ubat cream jugak..sapu dan baik tp tak 100% padahal aku dah jaga makan and tak masak and tak membasuh. Last aku tak tahan aku try pulak yg ni sebab Boss aku punyer wife kena ni jugak sembuh... so pergi... dapat ubat rendam 1 botol, pakai belah petang atau malam jer dan ubat sapu. harga RM82.
======================================================================
Ok bermula lah iktiar aku ni.... 
 Ubat ni rendam sebelah petang @ malam jer tau 5 minit sekali

 Lepas rendam boleh lah sapu, sejuk jer rasa. Cream ni warna pink. belah pagi sapu sekali

See....bukak mata besar-besar....alhamdulillah dah boleh berperang dengan pinggan mangkuk segala...yeahhhhhooOOOO!!

Hari pertama, aku pakai cream jer....rasa sejuk jer cream..aku tak rendam lagi sebab malam tu aku letih and bnyk housework. tp alhamdulillah malam tu aku tido dengan aman sebab dah tak gatal.

Hari Ketiga, sapu cream je sempat
Hari kedua, aku sapu pagi pastu malam aku rendam 5 minit dan sapu cream pas basuh tangan.Cream tu kite tuang dalam pinggan ekk.. keesokannya dah beransur baik tak merah merah dah. pastu hari malam nye aku skip tak rendam jugak sbb sambut mother's day and birthday so letih......esok nyer tangan aku makin baik.

Hari keempat, ni kali kedua aku rendam belah malam dan sapu krim.
Result hingga kini-> Alhamdulillah dah baik 98% takde lagi gatal gatal dan kulit dah baik mcm biasa. So Klinik tu memang terbaik dan semua ni pun datang daripada Allah jugak kan. Jadi jangan lupa berdoa pada Allah mintak kesembuhan dan bacalah doa Syifa dan mintak lah dari Dia dgn penuh pengharapan yer.

Lagi satu, sepanjang tempoh rawatan tu aku memang pakai glove tp PLASTIK GLOVE yer bukan latex yg rubber tu... kalo nak buat apa apa macam laudry, memasak, mengemas, kupas bawang semua..tp leceh lah rimas....huhuhu

OK you all yg ada masalah ni yg penting pergi lah doktor pakar ekk sebab dorang tau mana yg terbaik utk patient dorang. Hope entry ni blh membantu korang yg tengah Stressss tahap .......!!!! 


Jap Jap!!! iklan kat bawah ekk...
*********************************************************************************************************
ANDA MENCARI SET BERSALIN? MUDAH, MODEN DAN BERKESAN? 
Hanya perlu Click NAWAL HERBAL BEAUTY SARAWAK
*********************************************************************************************************

Tuesday, May 13, 2014

19. Kuih Tiram / Kuih Sabana/ Kuih Kering

Assalammu'alaikum

Hari ni Wesak Day.... so aku kalo duduk rumah je kena ada benda aku nak buat. kalo tak aku boring. aku tak ada habbit suka tengok TV. tak tengok langsung tu menipu sangat lak kan... tp aku blh hidup tanpa TV. even ada dalam bilik pun aku tengok sejam je paling lama.... kalo cd atau DVD lagilah.... last-last TV yang tengok aku. habbit aku lbh kpd mengangkat, memanjat, dan membaking. yang angkat-angkat tu adalah mengemas. walaupun rumah aku biasa biasa aje janji kemas and bersih. so aku cepat sangat boring bila tengok keadaan statik contoh susunan kerusi atau sofa...haaa nanti aku angkat atau sorong lah sendiri...sama jugak bilik tido...aku akan sorong katil atau mintak tolong abang atau adik aku sekejap...bila dah boring aku akan merungut....bila dah merungut aku rasa nak makan jerrr.... hisss.

pastu sebab arini cuti....ingat nak baking tp aku teringat nak buat kuih tiram....aku buat la...banyak nama kuih ni.ada yang panggil kuih sabana...kuih kering pun ada...mula-mula layan karenah Aleesya dulu dengan dukung dia kesana ke mari lah....merengek la...tido kan dia lah...bila dah tido baru aku blh bergerak dengas bebas sebebas bebasnya.... yehooooo...so aku kena lah kejar masa..tik tok tik tok.....

Aku buat je lah ikut resipi...aku suka makan kuih ni cuma tak pernah buat sendiri....so....lets go to the step yeahhh...

Resepi: kuih tiram
Sumber: sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan
500gm tepung gandum
2 sudu besar marjerin
160ml air
Sedikit garam
1biji telur

Utk gam
6 sudu tepung jagung
6 sudu minyak masak

Cara-cara

Masukkan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh. kalo lembut tambahkan tepung kalo keras tambah air ya. Uli hingga adunan tak melekat di tangan ya dan rehatkan 10 minit

Untuk gam
Campurkan tepung jagung dan minyak

step....
1- canai doh dan potong tepi bagi rata supaya hasil kerja kemas
2- sapu gam atas doh dan gulung
3- potong doh yang dah digulung sebesar ibu jari
4- canai doh yang dah dipotong. blh canai 4, 5  doh sekali.
5- panaskan minyak dalam kuali dan masukkan doh yang dah dicanai dan tos kan minyak. buat sampai habis ya
6- salut doh yang dah digoreng tadi dengan gula halus atau campuran gula&susu tepung.

siapp.....!







Komen aku→kuih ni kalo nak buat memang perlukan kesabaran sebab rumit sangat tu tak lah cuna amek masa...tp ni faveret aku...salut dengan susu tepung mesti sedap kan.....wallah... inilah kueh *warga emas*. sebab org tua- tua jer yg selalu jual ni....hehehee

Monday, May 12, 2014

18.Kek Batik Cheese

Assalamu'alaikum...

hihihi...kalini background aku dah berubah sikit...sebelum ni kaler pink gittu...now dah warna kebiru-biruan..sejuk mata memandang kan...chewah...nak pujian ker?? erkk....tak kuasa hakak...hahah...

Alrite kali ni aku nak share satu lagi resipi...baru tak baru lah tapi memang dah lame..lagipun dah berlambak sebenarnya..tapi version kali ni aku tak tunjuk step by step lah ekk pasal kek ni aku dah selalu sangat buat tp tak pernah update blog..so gambar aku takder...alaaa...takkan itu pun nak merajuk..

Bila buat kek ni kan..aku mesti ingat kat kampung...pasal first time aku bawak balik masa tu lepas kahwin lah rasanya berebut nak makan kadang tak cukup..seronok ape bila kite buat sesuatu tu tiba2 dia jadi macam kena hinggap sarang tebuan..perlu ker nak sama kan mcm tu rasanya tak hokkay...huh!

ok lah aku malas nak membebel..kalo nak ikutkan aku nak jer bg intro yg baik-baik dan selitkan dengan ilmiah sikit kot kot blh la bg pahala kan..tp tu lah aku sendiri dah lama tak pergi and hadir usrah....sedei tau.....ada pun pergi tapi jarang sangat..mudah-mudahan pintu majlis ilmu terbuka luas untuk aku ameen (tadah tangan)

ok ni resipi dier...

Resipi: Kek Batik Cheese
Sumber: Diperkenalkan oleh kakak Ipar (Hjh Ijot)

Bahan-bahan

3 Bungkus Salted Cheese
3 sudu besar mentega
1/2 tin susu manis @ 3/4 ikut suka manis you all nak
Susu segar 1 kotak
Nestum 1 bungkus kecik
250g philapheldia Cheese

Cara-cara

Kisar cheese bersama susu dan mentega.
Mula-mula sediakan loyang yg dilapis dengan aluminium foil. kemudian celupkan biskut ke dalam air susu yg dituang di dalam mangkuk.agak-agak dah lembut tp jangan sampai hancur, susun biskut sebagai lapisan pertama di dalam loyang. kemudian tuangkan adunan cheese di atas nya dan ratakan. dan tabur nestum. buat langkah ni sehingga habis dan di lapisan atas sekali adalah nestum. kemudian simpan kek di dalam freezer semalaman atau lebih kurang 5 jam pun ok. keluarkan kek dari freezer awal sebelum hendak dipotong.



 Salted Cheese... nipis jer biskut ni... made in indonesia


 tara.... ni lepas keluar dari freezer..


 waaa.... macam comel jer macam sedap jer....


Aku suka simpan dalam ni senang nak makan selain comel jer kan

Komen aku-> Kek ni adalah kek feverettttt aku...even anak buah aku 3'a and Aleesya pun sama..kalo buat kek ni satu hari dah licin...tak sempat lah nak tinggalkan utk orang lain... sangat sedap. selain biskut salted cheese, blh jugak guna biskut marie, dan biskut tiger. tapi aku tetap setia dengan Salted Cheese.....wallahhh gitu.... Really really recommended!

So.............................. rugi tak cuba..!!!

================================
Saya ada menjual SET BERSALIN produk http://www.nawalherbalbeautysarawak.blogspot.com/

Wednesday, May 7, 2014

Non-dairy whipping cream & dairy whipping cream

Assalamualaikum

Hye readers.. malam ni aku belek belek blog and saje nak cari info pasal NDWP & DWC ni sebabnye aku sangatlah kebebalan yg nyata bab ni. Selalu confused dan salah beli ;*( sob

So aku nak share info ni. Info ni aku dpt dari blog kak ita masam manis. Siyes aku suka sangat dengan bakat kak ita. Semua hasil kerja tangan dier semua menjadi dan cantik-cantik. Bersyukur kan dapat anugerah mcm tu dari Allah swt..dan tak kedekut ilmu utk semua peminat masakan dan baking. TQ kak ita...kalo lah ditakdirkan berjumpa kak ita..mau nya aku mintak ilmu dan nasihat dr dia.chewaahhh..bile tu ekkk..inn sha Allah mana tau kan satu hari nanti....ok jom..tgok ni...KAK ITA.Mintak halal yer perkongsian Ilmu ni... kpd readers yg nak kenal blog cantik kak ita boleh refer kat SINI

_________________________________________________________________________________

Masih keliru.. tidak dapat membezakan antara Non Dairy Wipping Cream ( Krim putar bukan Tenusu) dan Dairy Wipping Cream (Krim Putar Tenusu)
marilah kita sama - sama dapatkan sedikit info tentang kedua-dua bahan tersebut untuk kita mudah memahami akan fungsi dan kegunaannya.

Whipping Cream atau krim putar, mudah didapati di kedai-kedai menjual bahan kek tapi tidak di pasaraya. Biasanya Krim putar tenusu Dairy Wipping Cream sahaja yang dijual di pasaraya kerana ia hanya perlu disimpan di tempat sejuk berbanding krim bukan tenusu Non Dairy Wipping Creamyang perlu disimpan di tempat beku untuk tahan lebih lama.  Krim ini dijual di dalam kotak. Krim ini bewarna putih bersih dan lebih digemari. Rasanya tidak terlalu manis dan tidak muak memakannya. Tapi jangan salah faham, kerana terdapat perbezaan antara kedua-dua bahan tersebut dari segi bahan dan fungsi kegunaan.
Mari kita lihat perbezaan antara kedua-dua bahan krim  tersebut

Perbezaan antara Non Dairy Whipping Cream dan Dairi Whipping Cream 


Non-Dairy Whipping Cream ~ Krim Putar Bukan Tenusu
Non-Dairy Whipping Cream atau juga dikenali sebagai ~ Fresh Cream @ Whip Topping For Cakes and Pastries @ Whipped Topping @ Whipped Cream 

Adalah krim yang dibuat khas untuk hiasan kek. Ia dirumus daripada minyak sayuran dan minyak kelapa sawit dan tidak mengandungi bahan tenusu. Ini menjadikan ia lebih stabil, maknanya corak-corak yang dipaip menggunakan krim ini tahan seminggu tanpa kehilangan bentuknya. Ia akan kembang 3~4x ganda daripada kuantiti cecair asalnya jika dipukul, jadi jangan dituang lebih dari 20% dari saiz mangkuk mixer anda. Ia juga menghasilkan kuantiti yang banyak. 1 liter krim ini boleh menyalut dan menghias 3 biji kek bersaiz 8 inci (lebih kurang 300g krim dalam bentuk cecair). Sebelum digunakan kotak krim harus digoncang supaya sebati (kadang-kadang air dan krim di dalam kotak akan terpisah semasa proses nyahbeku dari freezer) dan pukul pada kelajuan yang tinggi hingga kembang dan gebu. Biasanya krim ini terdapat di kedai menjual bahan kek sahaja



Kegunaan dan cara menggunakannya

Krim putar bukan tenusu hendaklah disimpan di tempat beku supaya tahan lebih lama. Oleh itu apabila kita hendak menggunakannya hendaklah dikeluarkan lebih awal untuk proses nyah beku. Tapi pastikan bukan pada suhu bilik ya.. ia hanya perlu dicairkan sahaja dan berada dalam kadar sejuk.
Oleh itu adalah penting kita mengoncang dahulu kotak supaya ia sebati kerana kandungan krim dan air biasanya terpisah semasa proses pembekuan dalam freezer. 
Tuangkan hanya dalam sukatan yang diperlukan sahaja. Untuk 1 liter boleh digunakan untuk membuat 3 biji kek. Krim putar pula akan mengembang sehingga berkali ganda.
Sebelum melakukan proses memutar, pastikan semua bahan seperti mangkuk mixer dan alat pemukul dalam keadaan sejuk ( boleh simpan sekejap peralatan dalam peti ais) ini adalah untuk memudahkan dan mempercepatkan proses pengembangan krim. 

Mulakan proses memukul krim pada kelajuan perlahan dan tambahkan kelajuan apabila melihat krim sudah mula menngental. Perlahan kelajuan bila krim sudah mula licin dan bertanduk. Kebiasannya masa yang diambil untuk memukul krim lebih kurang 2 minit. Krim yang diputar sempurna biasanya licin dan halus tidak terlalu lembik dan tidak terlalu kaku. Untuk mendapatkan tekstur krim yang cantik putar pada satu arah sahaja.
Krim putar bukan tenusu ini telah tersedia kemanisannya, tetapi jika inginkan rasa yang lebih manis bolehlah tambahkan sedikit gula halus.
Krim putar ini boleh diwarnakan dengan pewarna masakkan gel. Letakkan pewarna sewaktu proses memutar. Jangan gunakan pewarna cecair kerana dibimbangi jika terlebih bahan cecair akan menganggu proses kekentalan krim.

Bagaimana pula caranya untuk menyimpan lebihan krim?

Krim yang lebih boleh diguna semula. Simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais. Ia boleh digunakan semula bila diperlukan. Biasanya krim ini tidak tahan lama.

Krim ini tidak tahan panas. Untuk kek pertunangan dan perkahwinan, kek bersalut krim ini tidak sesuai diletakkan di luar. Ia hendaklah disimpan di dalam peti sejuk dan djjikeluarkan apabila hendak dihidangkan.

Di bawah ini adalah beberapa pruduk Non Dairy Wipping Cream yang selalu ita gunakan




Ini adalah yang biasa dan selalu digunakan juga oleh kebanyakan. Kita hanya perlu putar sahaja hingga ia kental, selepas itu boleh lah diguna pakai untuk hiasan kek.



Yang ini pula sama juga seperti di atas tapi ia ada perisa coklat. Ini selalu ita guna untuk base kek sebelum ita tuangkan ganache. Atau boleh juga untuk disalutkan pada permukaan kek jika inginkan kek yang berkrim coklat.


ni pula ita guna pakai bila ita inginkan perisa pada topping cake. Cara menggunakannya sama cuma kaedahnya sedikit berlainan. Ia menggunakan kaedah 2:1, dimana 2 cawan Whip Topping dan 1 cawan jus atau susu atau apa2 cecair yang kita inginkan.

Dairy Wipping Cream ~ Krim Putar Tenusu
Dairy Whipping Cream atau juga dikenali sebagai ~ Thick cream atau Double Cream


Adalah merupakan hasil tenusu dan mengandungi 35 % lemak susu. Ia sesuai digunakan dalam masakan-masakan Barat, membuat kek seperti tiramisu atau hiasan mudah untuk aiskrim atau pencuci mulut ala Barat.
Ia hendaklah dipukul dengan kelajuan sederhana hingga ia menjadi kental dan bolehlah dimasukkan dalam masakan-masakan tersebut. Tetapi krim ini tidak sesuai untuk hiasan kek seperti Black Forest dan lain-lain kerana warnanya kekuningan dan kurang stabil. Ini bermakna ia tidak boleh mengekalkan bentuknya dalam masa yang lama.
Kesimpulannya, Dairy Whipping Cream yang juga dikenali sebagai Thick Cream atau Double Cream tidak sesuai untuk dibuat hiasan kek kerana faktor-faktor yang telah jelaskan diatas. Krim ini terdapat dalam pelbagai jenama dan boleh didapati di pasaraya-pasaraya besar.
Berhati-hati semasa membeli krim putar tenusu kerana ia menggunakan lemak susu. Lihat tanda halal dan kandungan bahan pada kotak sebelum membeli.

Selain itu, whipping cream atau thick/double cream kerap digunakan dalam pembuatan kek untuk digunakan sebagai thickening agent (ejen pemekat) sebagai contoh untuk penyediaan Ganache. Ia boleh digantikan dengan bahan lain, namum tidak boleh digantikan sebarangan kerana dikhuatiri akan menjejaskan kuantiti cecair dalam masakan.

Kegunaan dan cara menggunakannya

Seperti Non-Dairy Whipping, krim jenis ini perlu disimpan di dalam peti sejuk tapi tidak perlu disimpan ditempat beku. Gunakan sebelum tarikh luput yang tertera pada kotak krim tersebut. Sebaiknya sebelum putarkan krim, simpan bekas mixer, alat memukul dan krim putar di dalam peti sejuk. Ini kerana krim putar akan lebih mudah mengembang dalam keadaan yang sejuk. Resepi yang menggunakan krim putar jenis tenusu ini contoh: triffle atau tiramisu mudah cair pada suhu bilik, jadi sebaiknya simpan dessert tersebut dalam peti sejuk dan keluarkan ketika hendak dihidangkan sahaja.

Cara memutarnya perlulah dalam kadar sedrhana, tapi pastikan adunan tidak terlebih pukul. Adunan whipping cream yang terlebih di pukul akan mencair semula, dan boleh 'seperate' atau terpisah, menghasilkan butter (yang berupa gumpalan berwarna kuning pucat) dan buttermilk (cecair yang putih-kekuningan). Jika ini terjadi, jangan dibuang. Sebaiknya tapis dan gunakan homemade 'butter' anda itu untuk melepa roti dan gunakan cecair buttermilk yang terhasil untuk menggantikan susu segar atau cecair di dalam sesuatu resepi seperti  pancake, kek, biskut dan lain-lain. Buttermilk rasa seakan susu basi kerana kemasamannya, namun ia akan menghasilkan kek yang lembut dan gebu kerana tindakbalas kimia antara buttermilk (asid) dengan leavening agent seperti soda bikarbonat



Antara contoh product Dairy Whipping Cream di pasaran. Pastikan tanda halal dan kandungan bahan pada kotak sebelum membeli. Hanya Anchor sahaja yang ita pasti boleh digunakan, 2 lagi jenama tidak pasti pula tanda halalnya.


PASTU....utk senang nak recognised..aku refer blog kakak intaidapur.blogspot.com & CLICK lah SINI

Harap akak pun HALAL kan yer perkongsian info ni. :)



Terima kasih kepada sumber rujukan :


Saturday, May 3, 2014

17.kek lapis cheese kukus

Assalamu'alaikum

Pagi-pagi aku nak belanja sebijik kek nih..baiknya aku....nah amek kau!! Mcm tak ikhlas je kan...heheheh....

Saje jer lah gurauan pg hari...baru lepas subuh ni...ceriakan diri dulu sebelum nak hadapi perjalanan hidup utk harini..uer dakkk?

Okkay ni resipi aku nak share


Resipi: Kek Chese Kukus
Sumber: Pelbagai


Bahan-bahan

Untuk kek
1 cawan tepung gandum, 3 sudu mkn koko serbuk, 1 cwn gula halus, 2 biji telur, sedikit esen vanilla. Secubit garam. 1/2 cwn air yang mendidih, 1/2 cawan minyk@minyk jagung, 1 sudu teh soda bikarbont, 1/2 teh baking powder

Cara;
Pkl telur & gula hingga kembang, masukan tepung, garam, esen, air dan minyak. Kemudian masukan soda bikarbonat dan  baking poder. Dah sebati biarkn rehat.

Dlm mgkuk berasingan sediakn lapisan cheese pula


Bahan-bahan

Cream cheese philadelphia @ape ape je jenama asalkan Halal, tepung sesudu mkn, gula 60gm, telur sebijik, air 1 sudu makan. Putar semua. Letak esen sikit bagi mengelak bau hanyir telur.

Ok... dah panaskan pengukus, adunan kek kite bahagikan kepada 2

Mula-mula lapis kek 30 minit. Kemudian dah masak sambung lapiskan adunan cheese selama 25 minit & kemudian lapis lagi adunan kek 30 minit hingga masak..siap!

Jgn lupe tutup loyabg dgn kain atau aluminium foil size 8"

**note
Kek ni x tinggi sgt tau kalo nk buat tinggi n bnyk sket blh double adunan kek. Slmt mencube ;)



Komen aku → Tekstur kek ni lembut cuma rasa cheese dia kurang lemak. Mungkin sebab dia kukus tp sedap la. Boleh cuba k korang :)

============================================================
Saya ada menjual SET BERSALIN produk NAWAL HERBAL BEAUTY di http://www.nawalherbalbeautysarawak.blogspot.com/


16. Kek Minyak

Assalamualaikum

Hye readers! Kek minyak.first time aku dgr bila kek ni viral kat fb. Dah lama nak buat tp asek tangguh je. Actually sbg anak jati Sarawak, kalo bab kek ni memei org akan ckp kek lapis Sarawak yg paling femeskan....part tu aku suka ler hehehe...

Tp skarang semua negeri pun kadang kadang ada jugak yg belajar and dah expert nak buat kek lapis. Aku baru perasan aku takde pun entry kek lapis sarawak kan...nantilah aku buat...dekat dekat nak raya lah ekk sbb masa tu kek ada macam macam...kalo nak ikutkan kek minyak ni kek simple. Biasa buat utk hidangan kenduri kendara atau minum petang je. So arini aku buat utk majlis tahlil arwah nenek Akup..opppsss kat Sarawak atok pun kite panggil nenek....nenek lelaki hehehe...so ni resepi yg aku ikut.


Resepi: Kek Minyak
Sumber: linapg.blogspot.com


Bahan-bahan

5 biji telur
1/2 gelas gula kastor
3/4 susu manis
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar ovallete
1/2 sudu teh baking powder
1 cawan minyak
Esen vanila
Perasa dan pewarna


Cara-cara

Panaskan oven dulu pd suhu 165○. Ayak tepung bersama baking powder dan ketepikan. Dalam bekas lain pukul gula, telur & ovallete hingga kembang. Masukkan susu dan esen dan putar lg sebentar. Masukkan minyak dan tepung sikit demi sedikit dan kaup balikkan. Bahagikan adunan kpd 4 mangkuk. Ni ikut suke lah ekk berapa warna korang nak. Setiap satu warna letakkan perasa. Part ni aku derhaka sikit sbb saja nak bg pelbagai rasa.

Tuang warna pertama sampai habis...diikuti warna kedua dan berikutnya. Tak perlu ratakan ekkk.nanti dia pandai rata sendiri dan membentuk warna warna....bakar pd 50 minit yer....jgn lupa gris kan loyang dulu & kertas minyakkan..siap.... biarkan sejuk baru potong


 Ni cara tuang spy membentuk mcm pelangi

 Tara.......

Alhamdulillah wlu pn tak banyak...

 Bahan-bahan dier

Ehhh eh tak sabar nak school yer... hehehe


Komen aku → kek ni sedap la...cuma aku dah biasa tekak kek lapis Sarawak yg byk bahan tu so yg ni simple tapi sedap. Cubalah..... :)