..... Love Is Beautiful....

Wednesday, January 29, 2014

Final Session for Prevenar Injection

Assalamualaikum readers

U all apakhabar...bg yg chinese dan meraikan CNY sy ucapkan happy CNY ; ). Tahun kuda kan tahun akan datang ni...x kisahlahkan hehehehe. Tringat pulak aku member chinese sorg ni..nama dier Chong... baik org nyer...sllu dtg rumah bila ada produk Amway terbaru.. and sharing any info pasal Amway and chit chat...


Ok arini aku nak update entry pasal 2 hari lepas aku bawak Aleesya for final injection Prevenar dekat Klinik Harmoni Lutong Sarawak. Doktor Nik Nazni ni specialist jugak lah...so apa Prevenar ni aku akan cuba share info sikit sikit ekk...




♥ Sumber : PakCik Google ♥

Vaksin nie sangat penting kerana dapat memberi perlindungan daripada jangkitan bakteria pneumokokus yang menyebabkan penyakit Pneumokokal (PnD). Penyakit nie paling mudah berjangkit dan boleh membawa maut. Dianggarkan seorang bayi meninggal dunia setiap satu minit di seluruh dunia akibat jangkitan bakteria nie dan kira-kira 60% kanak-kanak tadika dan pra-sekolah juga menjadi pembawa bakteria pneumokokus nie. Bakteria nie boleh disebarkan kepada kanak-kanak lain semasa mereka bergaul di tadika or taman asuhan. Selain tue, bakteria nie jugak boleh menyebabkan penyakit yang mengancam nyawa macam pneumoniam meningitis dan bakteremia (keracunan darah) serta otitis media(jangkitan bahagian telinga). 


So mommies out there...tak salah tau kalao nak amek langkah pencegahan awal ni for ur baby. Untuk Aleesya ni aku start amek masa dia usia seawal 2 bulan. Tu pun aku mulanya x tau pasal benda ni... husband aku yg paksa aku research and tanya doktor. Some doktor dorang takkan mulakan cerita pasal ni unless kite yg bertanya.

Aleesya amek 4 session selang sebulan but if bertindih dengan suntikan wajib nanti doktor akan adjust utl inject selang 2 minggu lepas tu. Memang lah kesian kite tengok baby kite nanges tp x lame pon..dah cucuk ok ler..;)

Ada kes mcm kakak ipar aku die x tau pasal bende ni masa tu anak dier dah setahun so dia nak amik tp doktor cuma benarkan 1 dose je sebab anak dier dah setahun mungkin dah lewat sikit kot. Suntikan ni hanya utk bayi yg berusia 24 bulan ke bawah

Untuk kos pulak, memang agak mahal sikit and tak pasti di government hospital ade ke tak. Kalo d Sarawak klinik yg aku pergi ni RM280 so darab dengan 4 kali sama dengan RM1, 120.00......... cehhhhh macam cikgu lak aku kan...hehehhehe

So far alhamdulillah aleesya jarang sakit demam demam biase adelah bile nak pandai sesuatu perkembanga contoh nak tumbuh gigi ke...duduk ke memang ade demam

So terpulang kat u all semua walupun ade mcm mcm pandangan masyarakat kat kuar sana tentang pengambilan vaksim ni tak baik lah...bla bla bla...yg penting nawaitu kite sbg usaha nak memberi pencegahan drpd penyakit kpd anak kite kan. Maklumlah sekarang mcm mcm virus ade kan...risau jadinya. Semua penyakitpun dtg drpd Allah swt.


So ni gmbr aleesya masa last session tp xdpt snap msa inject pasal dier dah lasak and masuk sorg diri dgn dia.....kenelah keep control kan. Masa ni pun die dah x reti duduk diam... nak memanjat je... berat masa ni 8.25kg jer...bln lepas 8.20kg !alahai sikit benar kenaikan tu...tp syukur lah kan ;)




jom layan gambar aleesya jap hehehe  

Monday, January 27, 2014

Kembar aleesya ♡

Assalamualaikum

Hari tu kan..masa g kenduri tahlil arwah nenek ke 7... aku bawak aleesya dgn papa skali..jumpe sorg baby ni...2 3 hari lepas kakak aku ada bgtau ada sorg baby macam muka aleesya...tetapi lelaki...heheheh..so malam sabtu tu..aku pergi and tengok sendiri....ha'ah laaa...sama...comel tau...baby Zafrin.. lahir pn sama berat dgn aleesya 2.9kg cuma dier baru 5 bulan. Siap pakai jubah tu yg tak tahan tu... ;)
. Comel sangat.......dorg ckp kalo aku ade anak lelaki mesti mcm ni kot muka dier...hehehhe...inn sha Allah....nanti anak aku kembar lelaki... ameen


#harap papa baca sratement ni hahahahaja :D

             ♥ aleesya & zafrin ♥

Our Weekend

Assalamualaikum wth

Saja nak throwback weekend lepas punyer activity selain drpd melaundary kan baju baju since Miri hujan dah seminggu lebih...baju baju banyak yg tergendala nak dibasuh selain sibuk dgn majlis tahlil arwah nenek.. actly tahlil kat rumah kami dibuat 3 hari je selebihnya sampai hari ke tujuh buat kat rumah kak Maria.

So adik aku yg digelar Deng ajak aku dan yg lain lain g main bowling...dgn kelam kabutnya mana nak siapkan si kecik tu lg..gosok baju segala..call gf dier since susah nak bawak anak dara jalan kan..aku lah jd mangsa....

Dah lah adik aku janji dgn sepupu pukul 11.... aku bru nak mandi pukul 11. Giler aper....uwahahahha


But at the end pergi jugek....heheheh... sempat lah amik gmbr sket kan...


Jom layan....

 ♥♥ papa layan aleesya hehehe

 ♥♥ sempat lak konon konon driving..

 ♥♥ tengok lah aleesya...fokus

 ♥♥ anak buah... aiman

 ♥♥ abang kpd aiman ..asraaf.... chubbykan


♥♥ anak mama jeling aper tu....


♥♡ kami ♡♥



Ok setakat ni jer aku dpt upload gmbr selebihnye hp ni dah meragam xmo lak.....arggg....sabarrrrr

Pas main bowlingg xde pon g shopping ke aper...terus g umah kakak sedara aku sbb husband dah plan n janji plak nak g makan rendang itik. Janji pukul 2 sudahnya sampai pukul 3 petang. Sian anak sedara aku lapar menunggu hehehehe...


Tata....

Pasni nak masuk entry *kembar aleesua pulak....* ;)




Thursday, January 23, 2014

happy birthday mama ngah!!

Assalamualaikum... salam jumaat semua..di hari baik ni jom kite perbanyakkan berselawat ke atas nabi junjungan Nabi Muhammad saw jom! Inn sha Allah aku pernah baca satu hadis kalo kite selawat bnyk bnyk inn sha Allah malaikat akan terus sampaikan kpd nabi junjungan kite..best kan...nak ckp bnyk aku pn x brani yerlh kena ade dalil dan sumber kan... sumber terpenting adalah dari Al-Quran

Okeh arini nak share satu bende...since arini birthday kakak kesayangan aku...pagi pagi lg anak buah aku anif dah buat surprise... anak buah aku nih walaupn nakal tp hati dier baik..dia menghargai setiap org yg birthday ..ok jom tengok apa die buat


 ♥♥♥ haaa... DIY BIRTHDAY CARD


♥♥♥ Aku baca nak gelak jer....heheheh...... ni kakak aku whats app kan....so sweet tau
 Tau tak ape dia tulis tu...
"Anif sedekah angah Angah RM1.00, sebab Anif dah ada RM13.00. Kelak anif mok beli B-daman"


Hahahhahahahah....



So.....aku tengah plan nak beli kek ni..nak buat x smpt dah.... anyway...semoga kakak aku dipanjangkan umurnya..murah rezekinya dan dipertemukan dgn jodoh yg baik baik sahaje...ameen. yg keberapa??? Rahsia.......hihihihi

first time posting gambar anak Mama! ♥♥

Assalamualaikum

Arini aku nak citer jugak pasal anak aku..masya Allah anak aku dah setahun.

Dah setahun bru nak upload gmbr dier...padahal baru jap td post pasal hardisk external rosak. Gambar2 dier semua dlm tuh tau. :*(

So dlm henfon aku ni dah tak tersusun kronology nya...aku nak recall balik moment memang xdpt lah kan nak ingat semua. Anyway ni anak aku yg arini dh setahun 3minggu lagi 4hari setahun sebulan.. jom tengok gmbr aleesya...;)


 ♥♥ ni masa on the way nak ke park city everly hotel sbb nak nginap sana as for our second anniversary and 1year aleesya bornday ; ). Siap bawak belon tau..

 Hehe...kebetulan warna belon sama dgn seluar...

 ♥♥ seingat aku aleesya umur dlm 3 ke 4 bulan kat servay supermarket tengah tgok kakak alia abg azim n anif pilih kasut raya

 ♥♥ Haaa ni masa aleesya 4 bulan papa balik sbb aleesya nak akikah sblm kepala dibotakkan

 ♥♥ selepas dibotakkan..macam shao lin tak?

 ♥♥ Gelagat aleesya

 ♥♥ ni masa raya 2013 kat rumah pakcu....dr putrajaya terus terjah sini ade openhouse raya ke 4.sedapppp ooo satay tulang pakcu ;)

 ♥♥ ni anak mama berlagak nak school

 ♥♥ yang ni plak dengan mak!!!! Nak g tahlil arwah kakak Masnah bin Musa. Al-fatihah

 ♥♥ ni pergi maner ekk...lupe la....

 ♥♥ haaa ni hari pertama aleesya melihat dunia... ;*(


♥♥ ni cinta hati aku!!!!


Ok takat ni jer aku taip...nti aku hapdate lagi tau........ uwaaa bnyk nak citer nih....

kenapa kejam !!!!!!




Assalamualaikum

Arini kn 23.01.2014 aku baca pasal budak yg bernama nur syafiqah adawiyyah nih.. ya Allah ya tuhanku..hancur hati aku bile baca kisah ni. Tak sabar aku nak tunggu si pembunuh tu di tangkap dan dihukum. Kenapa kejam sangat dunia ni ekk.. aku ade anak dan aku sedih bile tengok anak ni. Semoga Allah letakkan anak ini menjadi bidadari syurga dan bahagia di sana. Ameen. 

sedihnye

Assalamualaikum

Bulan Jan 2014 ni bnyk benda sedei yg berlaku kat aku... bukan stakat aku jer malah kat family jgk
 Mungkin ade hikmah kot... hanya Allah yg tahu kan

Antaranya:-

1) external hardisk rosak

Aku baru dapat kesan dlm minggu lepas..tetibe usb aku xleh nak detect...adohhhh..mcm mane nih..adekah kerana virus pc opis aku atau usb ekk..aku xde usb cable lain..try pakai yg kamera punyer pon x dpt... aduhhh tau x dlm tu semua ader...paling aku syg adalah gmbr gambar aleesya...start die baby shngga umur dia setahun aku bubuh dlm tu semua...kat fesbuk and IG ade jugak tp x lah semua kan...mane ade back up lain...sedeinyer lau memang x dpt bukak nih....gmbr kawen..files files penting semua dlm tu....how ehh??? Ade idea x...


2nd

Perginya arwah nenek lelaki kiteorg pd 19.01.2014. Memang ajal maut dah ditentukan dan rahsia Allah tp ade sesuatu yg menyedihkan sebaik sahaja arwah menghembuskan nafas yg terakhir..xperlu la aku story ekk..yg pasti menitiskan air mata dan melukakan hati sesetengah pihak. Aku mintak dan berdoa segalanya baik baik sahaje lepas ni. Al-fatihah to Akup bin Latip


3rd

Bile org tanye bile laki aku pindah sini atau aku pindah sana...huhuhu siyes bile org tanye aku mcm ni kan...actly aku akan jawab selamba dan senyum...tp lepas aku jawab mesti akan terbit perasaan sedei...sapelah yg xmo duduk dekat dgn suami kan lagi lagi bile dah ade anak...apapon aku harap org yg tanyer tu atau sesape saje yg kenal aku or tak...doakanlah suati hari nanti aku dpt duduk sama sama dgn suami aku.. berjauhan ni bnyk dugaan nya dan perlu bersabar lebih...inn sha Allah ni pon ade hikmah nye kan....positif positif positif -+ jer :)


Ok ok xmo citer sedei ler...walaupn tajuk entry nyer sedei aku nak selit sikit citer lawak atau klakar pd aku tp mgkin tak pd korang hahaahhahaha...jahat nyer aku !

Masa nenek aku meninggal dan sehari lepas tu kan..lepas kejadian yg menyedihkan tu...aku call asben aku.sambil nangis nangis ni...uwaaaaa.


Pahtu...mlm lepas tahlil dlm kol 9 lebih aku bawak aleesya msk tido. Biasa aleesya dh tdo kol 7 tp sbb ada kenduri lewat sket...aku xtau kol brapa aku lena di ulit mimpi huhuhuhu

04.30am... aku terjaga sebab aleesya nak nenen....mcm biase aku susu kan dier..smbil tu aku tngok kat hujung katil kaki ade sesusuk tubuh. Tido kat bawah ehh bkn sekatil. dlm hati ni kate mcm ni

"Apsal mong adik aku tido sini...ohhh mungkin dier nak air-cond. Tp tengok air-cond x ON. Ohhh mungkin bilik dia padat dengan katil aleesya n barang2 lain kot...ker kazen aku ade dlm bilik dier...aku sambung tido...tak tdo pn just baring lelap mate tunggu azan subuh..since sarawak azan dlm 05.07 mcm tu la...

Tepat kol 05:00 aku bangun skali lg....aku tngok ni adik aku...tp aku pelik...aku kate asal adik aku ni hitam and rambut botak..aku tengok dekat dekat.....masyaAllah.....papa!!!  Rupanya laki aku...adohhh adoh....aku pegang tangan dier cium....and aku pelok....rase bersalah sangat sebab semalam aku whats app die ckp tengah sedih and taip papa xkan tau kalo mama nangis kan....



Rupanya masa whats app tu mesti asben aku tengah dlm flight. Pas solat subuh...aku bgtau mak ade asben aku...upanya dorg semua dah tau....uwaaaaaaa....itu namanya surprise utk isteri....

Thanks papa! Dlm sedei sedei rupanya ada gelak tawa jugak....

Sangat sweet utk aku :) +sikit :(