..... Love Is Beautiful....

Wednesday, May 28, 2014

23. Tauhu Bunga Berinti

Assalammu'alaikum...



Alamak utk resipi kalini aku tak tau apa nama ni...aku bubuh jer lah ekkk nama Tauhu Bunga Berinti. Sebenarnya aku post ni bkn sebab aku dah buat tadi ke semalam ker..no no no.... aku nak tepek sini since aku terjumpa gambar ni dlm insta. So better aku post so that senanglah aku nak refer kan...Actually resipi ni dari Motha in Law atau Omak den yg kasi..kalo ikutkan memang jauh panggang dr api rasa, gaya persembahan dan cara olahan aku buat tu...huhuu...ni aku buat time 2013 rasanya...masa post kat fb ramai lak nak resepi antaranya kawan yg tgah pregnant..so aku share...

Jom kite tengok resipi dier..tp mintak sorry yer aku xde step-by-step ekk aku upload kat insta...nak carik balik gambar memang tak la kan... yg penting how i explain it ceiiii :D

Resipi: Tauhu Bunga Berinti
Sumber: Mak Mertua kesayangan Puan Hjh Rokiah Zakaria

Bahan-Bahan
Tauhu Pong

Utk Inti
Isi Ayam
Udang
Bawang Goreng yg dihiris nipis
Carrot yg dihiris halus
Daun Sup
Perisa garam, Aji

Cara-cara
Mula mula kena prepare bekas dier....iaitu tauhu pong....kite belah macam huruf "X" kat atas tauhu tu guna gunting...lepas tu keluarkan isi tauhu tu..tapi jangan buang tau..sebab nak campur dgn inti tu nanti. makesure tauhu tak koyak kulit dier ekk...pastu terbalikkan kulit tu yd dalam jd kulit luar...paham tak?

2nd, utk inti pulak, campurkan semua bahan-bahan inti..termasuk perisa dan isi yg dah dikorek tadi tu. pastu sumbatkan dlm kulit tauhu pong tu tadi..dah habis buat semua, boleh digoreng dengan api perlahan. Makan dengan cicah sos. Hmmmm....sedapnya....

Komen aku -> Kalo ikut versi yg mak aku buat, memang sedap sebab ni makan hidangan makan beradab masa kenduri kahwin. dorang buat ramai-ramai.. utk versi aku ni....korang cuba lah dulu ekk...kalo aku memei ler aku suke :)