..... Love Is Beautiful....

Thursday, April 26, 2012

Roti Daging Bercheese...mudah dan lazat !

Assalamualaikum all :)

Hye apa khabar? Mesti korang sihat kan lagi lagi bile tengok gambar ni...Walaupon tak brapa nak menarik sangat tp sikit sebanyak ada jgk air liur tu yg ditelan kan..betol tak betol tak..ek eleh tak ngaku konon....heheheeh jgn mare... tak de klasssss la nak marah2


Ok ok hari ni aku plan nak buat roti daging bercheese pasal aku sebenar nya teringin nak makan Lasagne ....pehhhhhhh!!!! meleleh siott....Tapi memandangkan aku free arini aku cube utk rajinkan diri aku ni buat roti cheese nih..Murah & sedap gitu....tak malu puji diri sendiri...oh yer ker??? alaaa tak terperasan la kwang kwang kwang....

Actually resipi ni aku petik..ceii...aku google kat www.myresipi.com laaa.....tp tak ingat sapa penyumbangnyer...so lau akak akak yg ada tertengok ni sejibik mcm akak punya....dia lah ni kot hehheeh...so kpd yg nak cuba meh cecepat pergi kedai beli bahan k....Alrite jom kita zasssss!!!

Kita mulakan dengan bahan2 dia k. Simple dan sesedap rasa jer  :)

 Ni nama dia ubi kentang @ potato ckp omputeh...ni utk inti dia tau...ala korg buat lah sesedap dan sesuka korang....ala2 buat inti karipap pun blh janji sodap :)


 Ulangan bahan2 : Ubi kentang, Kari, Daging Cincang, Bawang merah + putih, dan cili kalo nak pedas. Ok cuma cheese pula aku lupak nak snap...sory lah yer cik Cheese...lupa nak amek gambar kau!!! ok bahan2 ni yg bawang tu kita blend. Makesure daging + kentang kita dah basuh tau..



Ok kalau dah ready dah boleh tumis bawang putih + bawang merah. Tapi masa ni aku tak pakai bawang merah...bila dah naik bau masukkan kari dan kacau ler sampai dah tak melekat kat senduk. Tu petanda kari dah masak dan ready dimasukkan kentang + daging.. Sorry gambar utk inti yg dah masak aku tak upload...hihihi

Then dah siap..make sure loyang dah dibalut dgn kertas minyak ataupun aluminium foil utk memudahkan nanti nak keluarkan. Mula dgn roti yg dah dibancuh dgn susu segar.. pastu masukkan inti dan boleh tabur cheese ataupun kalau nak letak lapisan roti terus pun takper. Dan ulang proses ni sehingga habis. (Roti-Inti-Chese-Roti-Inti-Cheese-Roti-Cheese)

Bila dah habis, masukkan ke dalam oven pada suhu 170-180 darjah dalam masa 35-45 minit....


Taraa....ni dia yg dah siap....nak tau dah masak ke belum, cucuk ngan pencungkil gigi atau lidi, kalo tak melekat consider masak ler....yeahhhh...dah blh Ngappppp & cicah Sos tau!!! sedap dimakan ketika panas....


Ok ler ok ler....aku tau korang nak resipi kan...ok simple nye kat bawah tu:

Bahan-bahan
12-14 keping roti gardenia
500ml susu segar
Kentang
Cheese cheddar (agak masin) @ Mozarella
Bahan tumis inti
Kari
Perasa spt garam & gula
Daging cincang

Roti dicarik dan direndam dgn susu segar & diramas. Letak tepi. Kemudian tumis bahan tumis seperti bawang dan kari, dan masak inti kentang + daging..

Bila dah ready, lapis ikut step kentang - inti - cheese dan bakar :)



Senang kan??? Selamat mencuba

Wednesday, April 18, 2012

Alhamdulillah, segalanya dengan izin Allah

Assalamualaikum wth....

MasyaAllah, dah lama benar aku tak blogging. Teringin nak aktif mcm dulu tp masa selalu mencemburui . Hihihi :) alasan semata!!! aku rasa dah nak hampir setahun aku tak mencoret apa-apa kat blog aku ni. Boleh kata tiap kali ada entry baru aku akan cakap "dah lama aku dah tak update blog"...yg baca ni pon mungkin dah bosan kan dgn words aku ni heheheehe :) . Jangan tak mengaku...jangan!! jangan!!

Hmmm....tak da apa pon yang menarik utk di share kan kali ni.. cuma aku nak habaq kat u all skrang ni aku dah bergelar seorang isteri. Aper???? Isteri...yess! isteri. Wife kepada seorang lelaki yg bergelar suami dan pemilik bernama Mohd Efendi bin Alias. Alhamdulillah. Satu anugerah yg cukup bernilai utk aku sbg insan dan hamba Allah di alam fana ni. TQ Allah...Terima kasih atas kurniaan paling berharga dalam hidup ku sebagai hamba Mu.

Dipendekkan cerita secara kesimpulan nya aku sah menjadi isteri kepada Mohd Efendi Bin Alias ni tanggal 24 December 2011 bersamaan dengan 28 Muharram 1434H sekitar jam 2:30 petang... rombongan dari pihak lelaki datang pada hari sabtu same day hari kite dinikahkan..ape tak seibokkk memanjang bila mana kena uruskan banyak hal bermula dari penginapan, pengangkutan, makanan dan sbg nya..cuma keluarga aku tak sempat nak entertain family suami aku sangat memandangkan diorang datang hanya 2 hari 1 malam yakni lepas majlis esok nye, malam kena berangkat balik ke Kolumpo dan Negeri 9. Apapun aku bersyukur sangat dengan seramai lebih kurang 36 org mereka yg sudi hadir bersama2 memeriahkan majlis yg cukup sederhana ini. Terima kasih mak, mak yang, mak tam, mak long. mak cik dan semua....

dan off cuz for my lovely family especially my mak, kakak tersyg kak Mas, kak ipar Hajah Ijot, Abang Nong, Abg Edy, Mong, Epend, Deng, Nana dan semua saudara mara yg sama2 sudi membantu. Semoga Allah juga yg dapat membalas nya. Jasa korang semua tak ternilai harganya..kepada jiran terdekat babok Jaisa dan kak Syam dan adik2 yg sama2 dlm majlis khatamal Al-Quran...mereka ni ialah Mizi, Hadi, Fiqah, Siti, Aniq dan Nurul.... TQ k korang sumer...

Ok taknak citer pepanjang...aku tau mesti ada yg teringgin nak layan photo majlis serba sederhana aku ni kan..ek eleh perasan nak mamposss lah aku ni...ader ker yg nak tengok??? ahahha...lantak korang lah janji aku suka..hihihihi.. :D

Orite per kata 1,  2, 3 zasssss.....!!!





 #Sememang nyer ni lah calon sebelum di ijab kabulkan dan juga selepas...calon tetap sama......muka ada brani tak?? hihihihi .:)

# Dan si cantik manis ni adalah calon isteri yg dok tengah berdebar menunggu bakal suami nya.... senyum tu sajer jer nak hilangkan gemuroh hihihi (eh tak perlu gelak camtu lah weiii)

 #Alamak...part ni yg pelik..aku takde lah sampai nak nitik air mata...hati batu api biasalah...baru style kan....alolololo...sabar yer kakak ku :)

 #Alhamdulillah..setelah sah diijabkabulkan..kini kau milik ku cewahhhhh :)

# Sebagai kenangan...meh dok sini sambil tengok camera 1, 2, 3 alahai x smpt nak posssss ...

# Ni my family yg terdiri daripada siblings & kakak ipar yg hujung kiri dan kanan...syg nyer kakak ipar x smpt tukaq baju...tak per lah janji ada kenangan kan :)

 #Yang ni pulak sebelah Encik Husband..seramai 36 org...tQ yer sudi datang ahakksss... :)

 #Jangan heran kalo aku ganas sebabnyer aku ada 4 abg (minus sorg yg dah kembali kerahmatullah) dan 3 adik lelaki....

 #Tak lupa pakcik2 terdiri drpd pakyang, pak ndak, pak cek, papa, pak lang, pak ngah...tp sampai sekarang kekadang confused mane satu pak ndak, pak cek dan pak lang...hahaahhaah :) ##maafkan saya#versi suara nobita :)

# Abadikan kenangan sehingga akhir hayat..amin ya Rob ..

#Dan yg ni tengah dudok atas pelamin ringkas kite bedua :)


Ok.....itu jer...nak uload bebnyk buat per...penat tau hahhaha... :) . ni semua adalah anugerah dalam hidup saya dan suami. Doa kan kita berdua yer you all :)

Untuk gember persandingan u all kena lah tunggu entry seterusnya..harap bersabar keh !!
byee.....


~ TQ sudi membaca entry ini ~