..... Love Is Beautiful....

Tuesday, April 29, 2014

15.Spagetti Carbonara

Assalamu'alaikum wth...

ok kali ni aku nak share resipi spagetti carbonara..sebenarnya aku a bit upset...sebab nyer aku masak ni masa kat umah encik asben...aku masak terlebih portion pasal yg makan aku dan encik paddaAppa aku jer..yg lain iaitu mak and kakak aku tak reti..aku luper laaa...aleesya pun makan tapi besar mana jer isi perot die kan...so resipi ni aku buat simple je sbb bahan takde sangat...

Resipi: Spagetti Carbonara
Sumber: Campur-campur

Bahan (utk portion 2 -3 org)
1/2 bungkus spagetti
1 tin sos carbonara
secawan susu Dutchlady, aku pakai UHT masa tu
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 1 biji
Mozarella @ Parmesan Cheese kalo suka
Minced beef / udang
Lada Hitam
Persley
Cendawan Butang
Sosej dipotong bulat -bulat


Cara-cara

Mula mula rebus air sehingga mendidih dan masukkan spagetti utk lembutkan. jgn lupa masukkan sesudu mentega spy spagetti tak melekat. Bile dah masak angkat dan tos kan dan blh masukkan sikit lagi marjerin kalo nak.

Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. masukkan minced beef dan kacau. kemudian masukkan cendawan butang & sosej serta kacau hingga masak. bila dah masak masukkan sos carbonara..dah sebati masukkan susu DutchLady dan kacau lagi hingga sabati. masukkan cheese dan perasa. nak lemak lagi blh letak telur sebiji dengan api yg dah ditutup ...biarkan dia masak sendiri.. siap...!!!!





Asal gambar ni terbalik???? 






Komen aku--> Sedap cuma kurang pedas mcm spagetty tradisional.. tp akan cuba lagi nanti..hehehe.

Sepagi bersama 4'a

Assalamualaikum. ..

Hari ini kerja aku memflashback dan menghapdet cerita yg dah terdelayed jer ekk...haritu hari sabtu...aku dgn penuh semangat ni bawak 4'a ni pergi taman Bulatan iaitu tempat utk riadah...aku panggil 4'a sebab Anif, Azeem, Aalia, & Aleesya...so semua A :)

So semuanya tak mandi...offcoz ler kan sebab konon nak gi berjogging...banyak ler ko punyer jogging...hihiii...pergi berpossing ader ler..hhehehe..saje jer nak bg budak budak ni main kan....kalo rumah papa kat Putrajaya dekat jer playground x sampai seminit...ni kene lah naik kereta kan....











 hambek kau si aalia @ dedek pakai baju tidur lagi tau...kasut skolah hahhhaaa



So nampak tak muka girang mereka macam nak sambut hari raya...hahaaahha....

Akhirnya...! U Can Walk My Dear Aleesya

Assalamualaikum...

Mak aiii dah basi baru nak hapdet...heheeh..aku kekeringan idea ni...then aku teringat moment aleesya melangkah ke fasa baru yakni nikmat "pandai berjalan"...macam main main pun ada..mcm di plan pun ade..tau tak bile dia pandai berjalan???....sangat betul tekaan kiteorg...selalu we olls kate entah entah aleesya ni jalan bila dah pijak tanah semenanjung...yes it's TRUE... dia pandai berjalan masa usia lebih kuran 1 tahun 3 bulan 10 hari mcm tu... tanggal 06 April 2014...di rumah papa di Putrajaya. masa tu baru balik dr kampung...aku ckp mcm ni..aleesya cuba belajar berjalan...papa pegang bellon ni..kite tengok aleesya ni kalo leka dia tak ingat dah dia tengah buat ape...so papa peganglah bellon tu dgn jarak 9 langkah mcm tu..aku lepas kan dia ckp ok aleesya take your ballon there and come back here!!! dia ni kan allergik pada bellon soooo....tiba tiba.....eh eh....sampai kat papa dier....waaaaa aku terharu giler and rasa nak nangis and bermula dari situlah dia dah dpt license and kaki...asek keluar masuk bilik siap tak mo tido sbb teruja yg amat..habis maknek dia yg dlm bilik dier terjah...aleesya ni walaupon lambat berjalan tp dah pandai dia terus pandai....alhamdulillah..akhirnya...heehhehe...

jom layan jap moment tu...

 eh eh actually ni masa siang..dia dah pandai mlm tu..ni nak p jalan jalan jer... :)

 dengan Mak heheheeh  


 hehehe....aku get ready dah tunggu d garisan penamat

 patah balik......


Kesimpulannya....
aku bersyukur sangat dengan anugerah Allah yg ini...dia lah pengubat luka lara aku. pengubat rindu dikala mister paddaAppa aku jauh...heheehh....sekarang dia dah makin becok..and lari sana lari sini... dan blh tolong sepahkan barang dan tolong yg betul betul tolong....hehe... i love you sayang.... mama sayang Nur Aleesya Amani emmuahhh.....