..... Love Is Beautiful....

Friday, March 7, 2014

TIBA TIBA AKU JADI PENJAMIN APPLY VISA

Assalamualaikum readers..sihat tak..uwaaaa dh nak 2 mgu x update resipi..bkn xnak tp aku sgt seibok selain aleesya demam...kalo masak pn aku x snap gambar..lg pon xde cube new recipe. Inn shaAllah esok akan ada...

So arini nak share satu pengalaman baru aku... iaitu menjadi penjamin atau org sokongan utk apply VISA. tau kan visa ty aper? Ala nak duduk mana mana negara kalo kite org luar kenalah apply visa kat imegresen.. sebenarnya jiran aku ni yg mtk tolong sbb nak dpt kan Visa husband dia. So bila teringat jasa ayah kakak tu dulu pernah jd guru mengaji, apa salah nya kan aku cuba. Mana tau nanti turn aku pulak.


So nak apply visa ni kene ada penjamin. Tp nak jd penjamin ni kene ada dokumen ni :

1) salinan kad pengenalan 2
2) salinan surat beranak 2
3) penyata gaji 3 bulan terkini , syarat gaji RM2k ke atas ekk
4) surat mengatakan yg kite bersetuju nak jd penjamin

So dokument ni kene ade..isi borang pastu org imegresen akan call utk interview.

Last sekali kene mati kan stamp di mahkamah sivil. Ni first time aku g mahkamah tau...

So itu ajer entry kali ni..harap membantu ;)