..... Love Is Beautiful....

Monday, August 31, 2009

Alamak...!

7:31pm…harini ni dah posa ke 10…haaaa sedih aku dah tak leh posa..skrg ni housemate aku g masjid solat traweh…sorg lagi belum sampai2 dr kampung and sorg lagi g makan kat luar…skrg ni aku tengah berborak dgn mak aku thru phone.rindu nyer aku kat mak…borak punye borak tak sangka dah dekat sejam aku bergayut. Maklumlah 3 hari aku tak dgr khabar dr keluarga aku terasa rindu sangat nak berkongsi cerita…topic mlm ni aku dgn kakak aku cerita pasal persiapan raya…nak buat kek apa, biskut apa, nak tambah apa and itu ini..bnyk lah. Yg pasti raya tahun ni konsep sederhana. Lagipun ni tahun pertama kita raikan raya tanpa ayah..sedihnya..

Hmm..kali ni aku nak citer pasal apa yg berlaku kat aku sepanjang 3 hari ni…sabtu lepas aku, eira & anie pergi kk..anie nak balik ke rumah dia maklumlah ada cuti 3 hari gunakan lah masa yg ada utk meraikan puasa bersama family..aku & iera pulak saja plan nak jalan2 jer. Cuma yg klakar…n yg tak best nyer..masa kiterog dah sampei kat jeti…aku konon2 nak candid anie yg tengah Q beli ticket, tengah raba2 carik handphone..carik sumer dlm beg, pocket apa sumer…alamak..handphone aku!!!!! Tertinggal!!! Ouchh!! How come???aku jadik tergamam seketika..handphone aku la..nda da aku bawa …itulah perkataan aku sebut..aku cepat2 pinjam phone kawan aku utk call amie, kawan kepada si iera kalau2 dia masih sempat ambik phone kat rumah..klakar la.dah lah mak jah jer yg stay kat rumah, amie pulak lelaki tak biasa dgn mak jah..nak tak nak amie pergi jumpa mak jah kat rumah semata2 nak amik handphone aku..ohh kesian nyaa..

Ni jer yg sempat amik gmbr b4 tau h/p aku tertinggal...

But at last…aku still x dpt handphone aku..tak sempat.. masa tu aku ckp gak kat org2 yg jada feri aku masih tunggu kawan, tp bila tengok keadaan feri org pun dah ramai takkan aku nak fery tu tak gerak semata2 kerana aku..last2 aku ckp tak per laa…masa fery tengah gerak amie call bgtau sikit lagi dia nak sampai…tp syg feri dah gerak..aku nampak kelibat kereta amie dtg tp tak sempat melainkan dia berenang..

Masa tu aku rasa hidup macam sebatang kara..sebab tu aku takda gambar nak attached kat sini..aku takda handpone.dua2 tertingal kesian dgn aku…sob sob sob :-(

Dah tu…satu hal lagi..glasses aku..glasses aku rosak…tak blh nak pakai lagi dah..nak tak nak sampai kk jer aku buat baru…tu pun power dah naik..ahhh…3 hari aku tak pakai glasses kepala akupun pening..kesian lagi kat aku..aku berperap jer dlm bilik lau tak kuar g memana. Bukan aku tak nak dok kat ruang tamu Cuma aku tak biasa sangat dgn sepupu iera. Lagipun lelaki lebih ramai berbanding perempuan..lau nak join dorang aku kena tutup kepala lagi. Lagipun glasses aku tak da so aku nak tengok tv pun mata aku rasa sakit bila tengok silau..dgn handphone yg takda..aku Cuma mampu tito sepanjang masa lagipun perut aku sakit sebab tutttt...…hahhaaah…betul2 aku rasa hidup sebatang karaaaa…huhuhuhuhu..sungguh aku tak sangka….baru aku dpt rasa hidup tak ber handphone… nasib baek sebelah malam aku kuar makan jap ngan abang aku pas solat teraweh..aku solat terawehpun sesorang jerk kat bilik no one with me..tak per laaa…tu pun aku kena tocer oleh abang..sebab dia sesat nak carik rumah..hahhahaha…apa tak..aku Tanya kawan aku apa nama tempat ni, dia cakap block seraya G, tp aku type Serayaji….aku mana tau..dahtu abg ckp 5 minit lagi sampai n abg aku tu memang jenis yg sharp n on time…dr dulu2 memang dia macam tu tak blh lambat tp baik hati..akulah adik dia yg paling manja n dia slalu nak marah sebab nakal...tak blh nak lmbat 25 saat dia pasti marah punyer…tunggu punyer tunggu aku rasa lenmacam jer so aku tanyer lah block apa ni kat kawan aku…dia ckp block G..hah!! block G.so makna nya nama block ni seraya G..adoi…mampus aku..patutpun masa mula2 dia sebut seraya G aku tergamam macam tak pernah dgr, aku cakap serayaji ker serai wangai...hahahah...aku oh aku..pastu, last2 dpt mesej dr abg ckp dia tunggu kat luar jalan sebelah public phone..dah lah hujan…aku pun redah jer nasib bek kelibat hilux abang aku nampak dan tak jauh sgt abang park…masuk kereta aku kena marah :-(…..tp aku tetap nak pertahankan kenapa..dan dah tau org marah aku tanyer lagi "so abang marah lah tok???" Soalan bikin panasssss hahaahahah…jahat nyer aku…..isk perangai tak ubah dr dulu2 abg ckp..and aku tetap jawab dah berubah la..dah kurus dah skrg...abg tergelak...harharharhar..:p~~ tp marah2 abg kejap jer pun…pastu gelak balik…pastu nak carik tmpat makan pulak..aku nak tmpt yg sedap n happening sket..carik punyer carik aku jmpa satu tmpt tp taktau restoran tu halal ke tak.maklumlah rabun ayam mana aku nampak..so kiterog try n errow..aku soh abg g tengok2 dulu..alamak..ada Carlsberg, ada org main dart…comform2 ler tmpat tu happening…n tak halal..so patah balik..last2 makan jer restoran melayu. Memandangkan hujan aku nak makan sup…wow!! Sedap….nak dtg lagi lah sini…kalau abg blanja laa hhahahahah..thanks abg.. :-)

Dah tu arini kiteorg balik..tu pun kena speeding sebab takut tertinggal feri or speed boat. Alhamdulillah dlm jam 5ptg sampai jeti menumbok still ada boat laju…aku n eira naik boat laju la…memandangkan dah petang…lau naik fery alamatnya mlm baru smpi..smpai jerk labuan amie dah tunggu..benda pertama aku Tanya handphone aku…dua2 handphone habis betry..aku paksa on dpt gak…tupun aku charge kejap kat laptop....waa…ada bnyk mesej…abg aku call 11 kali..kakak aku call berkali2…adik aku mesej..kawan2…hubby pun ada wish merdeka..so sory…tak bls…then terus g UMS KAL, konon nak makan saner jer utk berbuka..tp kecewa restoran tutup pasal tengah renovate..hurrmmm..last2 balik rumah..terus azan…akupun join berbuka puasa ..

Then baru jap tadi Faizal lak called..hampa dan kecewa sebab aku tak wish bebday dia semalam..dia baru jer habis celebrate birthday dia..dia call2 aku tak dpt2..alaaa…sorry..handphone takde betry…aku citer pasal ni..punyerlah dia gelak…jahat awak ekk…babap kang baw taw!!!hahahaha..niway happy belated birthday fren..dyg pun sama..happy belated birthday..smoga pnjg umur kalian berdua…syg kalian my fren…:-)

Ok lah akupun dah penat…aku nak rehat….sorry lah utk kawan2 aku yg kat kk aku janji nak buka posa ngan korang tp aku tak dpt nak contact korang tak tau number…insyaAllah ada jodoh n rezki kita jumpa lagi…

Gamabr pun aku takde nak attached…so sad..orite aku nak tito..salam ramadhan salam pebuh ceria dr aku..

Jumpa d entry seteresnya ok… ROGER!

Thursday, August 27, 2009

Renungan Utk Wanita Solehah



Ni abg adie yg bagi ..thanks a lots abg :-)

WANITA SOLEHAH….

SENANTIASA TENANG JIWANYA
LANTARAN ITU SENTIASA MEMBESARKAN TUHAN DI DALAM SOLAT
DAN SUNNAH RASULULLAH JADI JALAN KEHIDUPANNYA
MENJADI AKHBAR DAN HIBURAN
JANJI-JANJI ALLAH JAMINAN KETENANGAN BUATNYA
SUMBER JIWANYA BEROLEH KEKUATAN
AGAR SABAR MENENTANG MUSIBAH

BERTEGUH MENJUNJUNG HUKUM HAKAM ALLAH

INILAH WANITA SOLEHAH
TIDAK MEMBIARKAN DIRI
MENJADI BUSAR PANAHAN SYAITAN
DIPERALATKAN UNTUK MENGUMPAN KAUM ADAM
MEMANDANGNYA....
MENYEJUKKAN MATA.....

DIRINYA TENTERAM
MEMBIARKAN HIBURAN
KIRANYA IA SEORANG ISTERI
KEPERIBADIAN MENGHIBUR SUAMI

SENTIASA MENGUNTUM SENYUM DI HaDAPAN SUAMI
SANGGUP HIDUP BERDUA MATI BERSAMA
LANTARAN MENGHARAPKAN KEREDHAAN ALLAH SEMATA-MATA
MEMADAI DENGAN APA YANG ADA
TIDAK PERNAH MENUNTUT APA YANG TIADA
MENJADI TULANG BELAKANG PERJUANGAN SUAMI
HINGGA SUAMI MERASAKAN RUMAH ITU SYURGA
MENJADI KEKUATAN JIWA
UNTUK MENEGAKKAN JIHADNYA

NATIJAHNYA,
LAHIRLAH JIWA SAKINAH
BERNAFSUKAN MUTMAI’NAH.

Seindah Hiasan Adalah Wanita Solehah




Hari ni hari jumaat..mcm biasa aku akan stay kat office utk temph 2 jam..biasa aku guna time ni utk surfing atau buat outstanding job..atau kalau ada benda nak settle kat luar aku keluar..paling2 pun aku akan pergi UK jerk..UK bkn united kingdom tau..tp Ujana kewangan..sajer jer..biasa aku makan soto kat sana..alamak sebut pasal soto aku jadi melior slurrpp...OOppss..puasa...

Hari ni aku teruskan bacaan Quran aku..tp sedikit kesilapan aku buat..sepatutnya aku mulakan dgn surah An-Nisa Ayat 114, tp entah aku tak perasaan yg aku baca surah Al-Maidah Ayat 114 dan terus ke Surah An-Am sampai ayat 44..bila aku dah habis baca baru aku perasaan. Astagfirulla al azim..takper..aku bukan sengaja kan..insyaAllah mlm nanti sebelum tido aku akan baca mana yg aku tertinggal..risaulah smpt tak ekk aku qatam dlm bulan ramadhan..mudah2an..maklumlah perempuan ada cuti khas lagi hehheeheh..

Bismillahirrahmanirrahim

stakat ni traweh pun aku tak tinggal tp aku tau tak lama lagi aku terpaksa tinggalkan :( tp nak buat cemana...cerita pasal teraweh, semalam hujan renyai2 lagi masa nak g masjid..nasib baik masjid depan rumah jerk..ambik payung and aku, kak yna, kak jijah atau nama glomor dia srkg mak jah...jahatnya aku buat nama dia tu..tp dia suka hihiiih :D.., ira n anie g traweh...aku n mak jah buat smpi habis alhamdulillah..tp aku kesian tengok budak2 kat masjid. bising memang bising dgn jeritan dorang tp tak dpt nak control dah..dgr2 bukan anak tempatan d labuan. semuanya anak2 warga philipina..tak pernah aku tengok kalau d Miri..itulah namanya jauh perjalanan luas pemandangan..bila time balik aku nampak dorang berebut2 nak dptkan makanan..aku jadi kesian..semalam ada pembahagian beras..aku ingatkan gula...ada pihak yg sedekahkan..nampak sangat dorang ni berebut n aku & mak jah balik je terus..bg lah peluang kat dorangkan.mungkin mereka lebih susah kan dr kiteorang..

Ni tafsir kepunyaan Mak Jah aku pinjam bawak kat Office

after balik sampai jer rumah aku call hubby jap then aku call mak..tp kak mazz ckp skrg jgn pnggil mak dgn panggilan "mak" tp panggil ummi...asal pulak?? kak mazz cakap nak tukar..hehheeh..tak kisahlah yg penting aku sayang mak aku insan teristimewa dlm hidup aku...aku borak dgn mak..ohh ummi.rindunya aku ngan ummi..then kak mazz ada sent MMS gamabr terbaru Azeem.punyer lah kelakar azeem makan biskut smbil tertito..kak mazz ckp azeem g dapor mintak biskut, then bila kak mazz g ruang tamu azeem dah tito dgn biskut dia..hahahahah..kalau aku ada aku dah eiiii.....gerammnyer....



MMS dr kak Mazz, azeem tertido time makan biskut..tak posa ekk??

then citer pasal anak buah aku, dedeq & anif pulak..puasa pertama kak mazz tanyer...dedek tak puasa ke...dedek ckp dia puasa..yg klakar bila tengahari jerk dedek bg tau kat ibu dia, "ibu jom lah masak, dedek dah lapar tok" maksud dia lebih kurang ibu masaklah cepat dedek dah lapar ni..hahahaha...ibu pun tak sampai hati...haiii....aku jd rindu dgn dorang...


Aniff @ Baby & Aliaa @ Dedeq

Beloved Kak Nana

And ni kak Nana aku baru jer sent MMS kat aku..sengaja lah tu nak bg MMS gmbr dia dgn betik kesyangan dia..waaa...nampak sedap laa....eii..melior kamek kak!!!!!

Tetiba jer aku rasa nak dengar lagu ni...aku jadi rindu kat hubby..kesian hubby tak balik lagi tahun ni..tahun ke-2 raya sambut kat oversea..bila aku dgr lagu ni teringat pulak.aku bukan sengaja nak dgr lagu ni pun..jarik aku yg gatal nak typed lagu raya kat you tube..hehheheh..alamak kat luar hujan...hujan rahmat...alhamdulillah...





aku & hubby

and aku teringat video yg dia kirim kat aku...hahahah...ni tahun lepas punya sempena ucapan raya..memang funny dan aku tak tahan nak tengok mesti ketawa...aku masih simpan lagi..siap pakai tudung lagi..thanks anyway biey...kitak buat mek happy sepanjang masa...

nak tengok tak?????..Jom!!!
jgn gelak ekk!!



dah bis dah tengok...cemana....ok tak??? mengada2 kan..tp ni lah pengubat rindu aku...

petang semalam dalam jam 5 jgk abg adie call. sj jer nak tau khabar aku..rindu dia ckp nak dgr celoteh aku..hheheheeheh..ader ker patut dia ckp aku mcm ERL..apa entah..cakap laju tak da noktah..haaa..ambik lah abang..ni jojo tau..amany atau julia yg pot pet pot pet bila tengah happy..

takde lah ckp banyak manapon..kejap jerk..then aku, ira & anie pergi bazaar..tengah on the way pergi bazaar aku mesej hubby wish selamat berbuka...aku tanya nak cendol ker?? saja jer..kesian hubby tmpt dia takda bazaar...sabar ekk..



hahaha :-) aku ker ni...promot coke..tak baek tau



model ke ni?


tengok lah aksi aksi kiteorg


and esok aku dan ira akan ke KK..ira ajak..saja nak pergi sana..n mungkin jgk kali terakhir utk aku jejak sana utk thn ni..lepas ni aku akan stay d bumi kelahiran aku d Miri...mesti aku akan rindu kawan2 aku nanti :-(

tapi tak per laaaa....inilah namanya hidup...setiap pertemuan pasti ada perpisahan..teringat aku zaman universiti dulu...susah nya aku nak tinggalkan campus dan kawan2 campus..terlalu bnyk memori tp nak buat cemana..

jelas segalanya :P

haa..aku nak letak lah sikit moment2 aku dan housemate masa seminggu sebelum puasa..kiteorg g tepi pantai saja nak abdikan kenagan..cuma kak yna & anie jer yg tak join. masa tu kak ina & anie balik kampung...

Ni sebelum kiteorg g seminggu sebelum puasa

Thursday, August 20, 2009

salam ramadhan

Salam ramadhan kepada semua. Pertama sekali aku nak panjatkan rasa kesyukuran ku kpd Allah kerana aku mssih diberi kesempatan umur yg panjang dan menunaikan ibadah puasa utk kali ini...

Ya Allah, syukur alhamdulillah..kau limpahi hambamu dgn nikmat umur yg tidak terhingga rasa kesyukuran ini..dan ini adalah kali kedua aku akan menyambut bulan ramadhan di perantauan yakni Labuan, bukan negeri kelahiran ku..terasa cepatnya masa berlalu dan aku mula rasa rindu utk bersahor dan berbuka bersama2 keluarga tercinta..



Then tadi aku dpt testi frenster dr hubby...dia bg kat raya utk aku tp syg tak appears pun..by the way aku rasa kad yg di bagi kad yg kat bawah ni..wahhh awalnya..aku rasa teruja chehhh!!!! cantiknyer...macam kad nak celebrate chinese new year lak merah2 warnanya..papun thanks anyway..ni yg buat aku jd bertambah sayang kat hubby... :-)



Camat Awi Waya Untuk Nya Juak :-)

So tahun ni aku akan berada disamping kawan2 tersayang d Labuan...

NI RUMATES AKU TERSAYANG...

ni malam sebelum puasa lagi mlm jumaat mcm biasa kiteorg akan buat bacaan Yassin beramai2 dan solat jemaah..sambil2 tu tangkap gambar 1 2 utk kenang2an..

.BIASALAH...SERONOK KUMPUL RAMAI2 & HILANG RASA RINDU KAT FAMILY

Hehehehe :-D rasa seronok pulak bila berkumpul ramai2. rasa rindu kat family kurang sikit...and banyak pengalaman dan ilmu aku kongsi dan perolehi dr kawan2 aku..thanks housemate..

semoga ramadhan tahun ni akan memberi keinsafan kepada ku dan semua umat islam...

SALAM RAMADHAN SEMUA...

Selawat Murah Rezeki

Selawat Murah Rezeki
Album :
Munsyid : Nowseeheart
http://liriknasyid.com


ALLAHUMMA SALLI'ALA SAIYIDINA MUHAMMAD
SOLA-TAN TU'AS SI-'UBI HA ALAIY-NAL AR-ZAQ
WA TU HASSINU BIHAA, LA-NAL AKHLAQ
WA'ALA ALIYHI WASSOHBIHI WASSALLIM...

WAHAI ALLAH RAHMATI, DAN KURNIAKANLAH
KESEJAHTERAAN ATAS MUHAMMAD RASULULLAH
DAN SELAWAT YANG DAPAT
MELAPANGKAN REZEKI KAMI, DAN MENJADIKAN BAIKNYA
AKHLAK KAMI

DAN CURAHKANLAH (dan curahkan lah)
KESEJAHTERAAN (kesejahteraan) ATAS KELUARGA DAN PARA SAHABATNYA

DAN CURAHKANLAH (dan curahkan lah)
KESEJAHTERAAN (kesejahteraan) ATAS KELUARGA DAN PARA SAHABATNYA...


Wednesday, August 19, 2009

Lirik Lagu Muhasabah Cinta - EdCoustic

Wahai pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dari-Mu
Ku pasrahkan semua pada-Mu

Tuhan baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cinta-Mu

Reff:
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang ku rasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Illahi muhasabah cintaku

Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku dengan-Mu

Seloka Pedas

Seloka ni abg adie yg bagi kat aku...
thanks abang for the worth reminder...
hopefully sesiapa yg baca pun blh amik iktibar...
sila2kan lah baca ekk :-)

Baju ketat seluar sendat
Pakai tudung just ikat-ikat
Dari mula memang bukan adat
Disudut agama pun gaya tak berkat

Tudung jarang baju nipis
Pakai sikit boleh nampak 'garis'
Mata orang terbeliak, kita membengis
Bila kena kutuk, kenapa menangis

Lengan pendek blaus gantung
Jeans ketat melekat dipunggung
Jadi orang Islam ni sebenarnya beruntung
Agama tak suruh berbungkus macam pocong

Kebaya ketat, kain terbelah
Ikat tudung macam tak sudah
Nak ikut suruhan agama memang tak mudah
Tapi Islam sebenarnya indah

Tutup aurat bukan suruh berselubung
Sampai tak nampak muka dan hidung
Yang faham tuntutan amat beruntung
Taklah bersungut mulut pun muncung

Dah kalau mula minat nak bertudung
Cubalah sesuaikan apa yang disarung
Kalau masih rasa jiwa tu 'mendung'
Maknanya nafsu tu belum dapat dibendung

Bertudung itu bukan satu paksaan
Ianya lebih kepada keinsafan
Selalunya nafsu masih dikuasai syaitan
Itu la pasal fesyen pun yang bukan-bukan

Asal menutup aurat itu tuntutan
Kalau dianggap susah, tu sebab bosan
Bila hati tak berkenan
Tu yang berjela-jela mencipta alasan

Menutup aurat satu syariat
Kepada agama kita taat
Hidup berkat pahala berlipat-lipat
Didunia selamat, di akhirat hebat

Dalam tiap perbuatan, kita mulakan dengan niat
Gitu juga bertudung, janganlah konon nak tunjuk
taat
Alamat pahala lebur, dosa bertingkat-tingkat
Mentelah pula berfesyen tak kena tempat

Kita memang hidup dalam era serba maju
Sungguhlah iman tak dinilai just ikut baju
Kalau bertudung tapi pakai yang 'gitu-gitu'
Kita pun susah kenal, manusia ke hantu

Banyak salah faham bila mula bertudung
Maknanya no fesyen-fesyen only the baju kurung
No more pant suit, kebaya or kebarung
Dah kalau gitu lebih baik duduk berkurung

Bertudung bergaya biarlah yg sempurna
Tak jadi bahan kutuk, jangan pula menambah dosa
Pun tak usahlah juga terlebih gaya
Islam itu suka yang sederhana

Kenalah pula kita wanita berkerjaya
Fesyen busana muslimah yang paling kena
Kalau rasa nak letak kaler, tu yang paling asas je
Sebab agama sendiri menggalakan kita selesa

Mn tidaknya, bila bekerja kita bergaul semua
Kalau sendiri memandang muka pun layu je
Orang dok mengata, kita pun rasa terhina
Dah kalau 'put color' jangan macam 'rainbow' pula

Siapa kata kita tak boleh berwarna
Tak caya cuba tengok semua pendakwah-pendakwah kita
Ustazah-ustazah mereka tetap juga bubuh kaler
Taklah sampai mengancam, cuma biar
nmpk 'bernyawa'

Tu sebab kita buat kerja semua dgn niat
Jadi terserah budi bicara tuan punya jasad
Dh kononnya bertudung tapi hati masih jahat
Baik takyah berpura nak tutup aurat

Kalau dah memang rasa nk berubah
Peduli kata orang bukan dia yg susah payah
Asal niat, matlamat dan cara kita istiqamah
Lantak mereka lah kalau nk tergigit lidah

Bersamalah kita mengkaji semula
Pakaian kita yg bgimana gayanya
Andai belum betul-betul bersedia
Janganlah kita mcemar kesuciannya

Andai terasa hidayah menyinggah
Lakukan yg betul mengikut sunnah
Menutup aurat jangan sekali dirasa pyh
Mengapa diperleceh, itukan perintah

Andai dihati redha dan ikhlas
Diwajah Nur terpancar jelas
Wlupun bergaya tak brp'kelas'
Asal Tuhan tahu, diakhirat pengorbanan terbalas

Hrp maaflah kalau terlalu panjang
Bukan sengaja mereka yg bukan-bukan
bpantun seloka bukan setakat hiburan
Yg mna betul jdikan pedoman.

Tuesday, August 18, 2009

cantiknya lelaki & wanita

KECANTIKAN LELAKI

Kecantikkan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni nurani
Lelaki yang cantik….
Adalah lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan
Adalah lelaki yang sedia menerima segala teguran
Adalah lelaki yang memberi madu setelah menerima racun
Adalah lelaki yang tenang dan lapang dada
Adalah lelaki yang baik sangka
Adalah lelaki yang tidak pernah putus asa
Kecantikkan lelaki adalah berdiri di atas kemuliaan hati
Seluruh kecantikkan yang ada pada Muhammad yang umi adalah kecantikkan sempurna bagi seorang lelaki

KEGAGAHAN WANITA

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan tetapi pada kekuatan perasaan
Perempuan yang gagah….
Adalah perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
Adalah perempuan yangtidak takut pada kemiskinan
Adalah perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan
Adalah perempuan yang tidak meminta-minta agar dipenuhi segala keinginan
Kegagahan perempuan berdiri di atas teguhnya iman
Seluruh kegagahan ini ada pada Khadijah yang ehsan adalah kegagahan yang sempurna bagi seorang wanita.

“ Apabila wanita derhaka,dunia lelaki akan huru-hara
lelaki pula janganlah menharapkan ketaatan,tapi binalah kepimpinan pastikan sebelum memimpin wanita menuju Ilahi,Pimpinlah dirinya sendiri kepadaNYA Jinakkan diri kepada Allah nescaya akanJinakkan segala-galanya, Di bawah pimpinanmu..

“Janganlah mengharap isteri semulia Fatimah az-Zahra andai peribadimu tidak sehebat Saidina Ali Karram Allah Wajhah….”

Monday, August 17, 2009

lagu raya

time ni aku tengah dengar lagu raya...tinggal 2 setengah (ada lagis setengah) hari lagi nak menjelang ramadhan 2009..aku teringat kat arwah ayah..aku taktau apa akan aku rasa menjelang takbir raya dan raya pertama dan malam raya..kalau blh aku taknak lalui hari itu nanti..aku pasti akan menitiskan air mata ku..
sedih teramat sangat...

hanya mereka yg telah kehilangan org yg tersayang dan paling dekat dgn mereka akan merasa perasaan itu..tp apa nak buat, itulah ketentuan dr Allah. macam mana syg skalipun kite kat org yg kita sayangi dan dekat dgn kita, Allah lebih sayang kan mereka..sebagai anak aku cuma mampu berdoa untuk arwah ayah aku dan arawah abang aku..sedih memang sedih dan rasa hiba itu hanya dpt dirasai bila aku terpandang org lain masih di samping ayah mereka..

ayah, aku rindu padamu..
masih terngiang2 d lopak mata ku akan setiap kenagan bersamamu...
ku doakan ayah ditempatkan di kalangan org2 yg beriman amin amin amin...




Sayunyer dgr lagu ni


pagi tadi mak called, sempat aku berborak dr mula mak call aku kat rumah sampailah aku dalam perjalanan ke tempat kerja n sampai d ofis aku masih lagi bergayut dgn mak, anak buah and abang aku..

ahh rindu nyer aku pada anak2 buah. rindu dgn setiap keletah mereka..rindu dgn suara azeem yg memanggil ku 'bokkk'..padahal panggilan utk aku adalah 'ibu'...yg pasti kepulangan aku utk menyambut raya tahun ni adalah kepulangan terakhir sebagai perantau..aku akan meninggalkan labuan..





sedihnya bila aku kenangkan semua kenangan2 bersama housemates..nak tinggalkan kawan2 sepejabat, dan kawan2 serumah terutamanya...sar..aiza..kak yna..kak jija...anie and ira yg merangkap kawan aku masa kat UMS dulu...tp nak buat cemana..lumrah hidup yg bertemu pasti berpisah walupun aku sedih nak tinggalkan labuan tp dah tertulis utk aku berada di sini setakat itu sahaja..

terlalu banyk aku nak citer kat sini tp belum ada kesempatan utk aku melengkapkannya insyAllah aku akan update slalu blogs aku ni hehheeheheheheh...

time ni aku tengah kerja so aku singgah kejap laa...orite, aku stop dulu utk kali ni..akan ku update lagi utk entry setersnya...thanks for reading this!!

bila ku ingat balik...

Terasa lama dah aku dah tak pdate blogs aku..aku rasa macam aku dah kekok nak mengarang..until now aku rasa aku typed errow utk mengeja..hahaahaah…aku rindu nak memblogs..bukan aku tak ada masa…masa sentiasa ada Cuma utk utk aku mengarang terlalu terhad. Al maklum lah kekadang bila dah balik kerja rasa penat mula bertandang walaupun keinginan utk memblogs tu tinggi tp bila dah sampai rumah aku akan buat rutin harian mcm biasa….balik kerja dekat2 pukul 6 petang biasanyer aku akan duduk N berkumpul dgn rumate aku..kiteorg akan minum petang bersama…borak2 isu semasa…and mcm2 lagi…seronok bila berkumpul ramai2 and saat2 tu nanti pasti akan dirindui bila masing2 akan bawa haluan hidup…now tepat 1:57pm tanggal 16 Ogos 2009….bulan kemerdekaan utk Negara tercinta Malaysia..bulan Shaaban utk Tahun Masihi dan bulan penuh keberkatan utk umat islam termasuk aku..alhamdulillah..kupanjatkan rasa kesyukuran ke hadrat ilahi kerna hingga ke saat ini aku masih diberi peluang utk berpijak di bumi Nya…alhamdulillah..thanks ya Allah….
Sebenarnya terlalu banyak aku nak share kat sini tp aku taktau nak mula dari mana…it’s all about life…yesss…it’s all about kehidupan…hari2 yg aku lalui sepanjang tempoh 2009..kalau dulu tahun2 sebelumnya aku rasakan adalah hari2 penuh ujian utk aku tp rupa2nya thn 2009 lebih menguji aku yg semuanya adalah ketentuan dr Allah s.w.t….
Alrite..aku cuba utk membayangkan segala detik2 pahit manis kehidupan ku sebagai hamba Allah d muka bumi ini…aku rasa aku nak citer pasal life aku tahun 2007 ke tahun 2008…yess..life aku masa tu masih d university lagi….sebenarnya thn 2007 aku sepatutnya tamat pengajian dalam bidang perakaunan yg mana aku perlu ambil selama 4 thn….namun….mungkin silap aku dan bukan rezeki aku, aku perlu mengulang 2 paper..ahh…masa mula2 aku tau aku wajib mengulang…aku sedih sangat..yer lah aku dah hampakan harapan org tua aku walaupun org tua aku tak pernah sedikit pun marah atau kecewa dgn aku tp aku tetap merasakan yg aku telah menyusahkan mereka..sebolehnya aku nak cepat2 habiskan pengajian ku d university tp disebabkan kegagalan aku….aku rasa sedih..aku ingat lagi masa tu aku dpt keputusan peperiksaan, aku dah agak kursus Advance Financial Account I aku akan kantoi sebab aku tak confident masa nak menjawab…and yess…aku failed dan aku perlu dan wajib ulang…dan masa tu aku dah tergolong dalam kategori pelajar extend….aku menangis..aku kecewa….aku menyesal…aku rasa aku bodoh sangat….tp family aku sedikit pun tak rasa kecewa…malah arwah ayah (masa tu masih ada arwah ayah)…dia kata, kenapa gagal??? Tak pe la…boleh ambil lagikan…aku nangis…aku sedih sebab ayah tak marah pun…ahhhh..akhirnya…aku pasrah..aku nekad kali ni aku tak blh gagal lagi…actually kursus accounting ketat sikit…kalau dulu dpt C- masih kira lulus and boleh repeat lau nak perbaiki but start year kiteorg, dapt c- dah kira fail n wajib ulang…lagipun ums konvo skali jer setahun n d tawarkan kursus tu skali jer setahun nak tak nak have to wait until the next semester…tp takper…itu namanya cabaran…
Bermulalah hidup aku pada thn terakhir (thn extent)….masa tu aku dgn Dell kawan aku sebilik..honestly memang terasa sngt life bila dah takde kwn2 lain..kalau kawan2 lain sibuk kerja dan mula mencipta kerjaya tp aku, dan kawan2 aku yg lain masih lagi menggembeling tenaga utk melayakkan diri kami hingga ke menara gading…masa tu Dell, Meng, Rini, Dyg Suhana, Mendy, Alan, Albert, Florentius, Abg, Adik and Ning masih lagi meneruskan pengajian…masa tu jgk aku baru berpeluang utk ambik lesen kereta..bukan tak nak ambil awal tp kekangan masa menghalang aku utk ambil…huh~ bila aku ingat balik betapa degil dan beraninya aku memandu tanpa lesen di sekitar Bandar Kota Kinabalu satu ketika dulu…bila ada polis trafik aku akan redah jer buat2 muka ada lessen hehheeeheheh..

Thn 2007….
Memberi aku 1001 kenangan pahit manis…masa tu aku sebilik dgn kawan aku dell…aku nak start dr maner ekk…hurmm…tajuk kecil ukt part ni aku letak sebagai ‘Tentang Dania’…
Kenapa Dania…cantikkan nama ni..aku suka n sampai skrg aku suka nama Dania..senang nak citer..aku dipelawa berlakon sebagai Dania..tp pelawaan bukan dr Datuk yusuff Haslam atau sesiapa jer pengarah terkenal…tp dr sumone yg aku anggap sebagai kakak..ini suma pasal kawan aku yg mintak aku jadi Dania..sebab aku org Sarawak..ahhh…aku mana blh berlakon walaupun aku suka utk cuba ujibakat…tp dek kerana nak menolong kawan..aku nak tak nak…aku cuba tolong tanpa aku fikir apa kesannya….dan aku tak tau karektor Dania sebenarnya…
Mula2 aku tengah mentelaah sambil layan mp3..tetiba kwn aku kejut kan aku dan mintak tlg dlm keadaan yg cemas.akupun blur dan bertnya kenapa…bila dia bgtau nak mtk tlg berlakon jd Dania, pd mulanya aku tolak…aku tak nak……lagipun aku mana reti dan aku tak tau apa cerita sebenar…tp memandangkan kawan aku terdesak sgt tnjuk muka 10 cent dia, akupun tak sampai hati..akhirnya aku terima jer la….masa tu kak M call minta aku pakai baju ‘ladies sikit’ ala2 tutor atau pensyarah…alamak…aku maner reti..tp disebabkan kelam kabut aku pakai jer baju yg aku slalu guna utk kuliah n aku pinjam handbag kawan aku tu…huh!! Kelam kabut dan tak keruan jdnnya…duduk jer dlm keta kak M aku terus tnye apa aku nak buat…? Kak m terangkan satu persatu tp aku still tak tau siapa dania..yg aku tau kalau org yg aku jumpa tu nanti Tanya aku ‘org tua cemana setuju?’…..aku diminta cakap jer ‘ok’…selebihnya aku pandai2 la jgn smpi kantoi dah…………huh!! Beratnyer aku rasa masa tu tp memandangkan aku nak tlg kawan…aku redah jer…………sembang punyer sembang..masa dalam keta wira warna merah...lelaki tu banyk tanyer.kenapa dania lambat angkat phone, kenapa tangguh2 nak jumpa..aku jawab jer maner yg logik..aku ckp sebab skrg musim peperiksaan so bnyk kertas student aku kena check..akukan tutor hahhahah...mula2 mamat tu nak bawa aku sorg jer makan2 tp aku tak brani so aku ckp kalau kawan aku D tak ikut aku takkan pergi so dia nak tak nak kena dgr ckp aku..klakar..then punya lah bertuah kawan aku tu, sampai jer kat tanjung lipat corner atau nama lain nya anjung selera, dia tinggalkan aku dgn mamat tu..masa tu kak M pun baru dth saja nak pantau2....masa tu la mamam tu tanya aku, cemana dgn org tua dania, setuju ker...dah settle ker masalah...huh!! aku rasa nak pengsan jer bila dia tanya macam tu and aku jawab yer...dah settle walhal aku taktau pun citer sebenarnya apa...

to be continue

to be continue