..... Love Is Beautiful....

Friday, August 14, 2015

81. Sup Tulang Sedap

Assalam :-)

Ni pun sama, throwback yer. Bkn baru pas makan... tp tgok gambar ni terus aku terliyokkkkkk..aiyo bila lh dpt mkn sup tulang lg ni

Ok aku belajar buat sup tulang dari mak mertua aku. Betul sebelum2 tu ada jgk masak resepi sendiri tp since upgrade sikit dr mak mertua punyer ilmu, tiap kali masak sup tulang aku ikut jer cara ni... senang, mudah dan sedap

# maaf yer kalini x snap gambar sbb masak time raya memei takdan nak snap. Nanti kalo ada masak lg aku edit yo

Bahan²
=======
Tulang lembu/kerbau
Isi daging dalam sekilo
Bawang merah 10 ulas (tumbuk)
Bawang putih 5 ulas (tumbuk)
Halia 2 inci (tumbuk)
Serai 2 batang (tumbuk)
Lada putih biji 1 sudu (tumbuk)
3 sekawan
Garam
Sedikit minyak
3 jug air

Cara²
====
Tumis 3-sekawan, kemudian masukkan bahan kisar kecuali serbuk lada putih. Bila dah kekuningan masukkan lada putih. Masukkan tulang dan daging. Kacau sebati. Masukkan air 1 jug dahulu. Biarkan mendidih. Bila air dah berkurang, masukkan lg air 1 jug hinggalah jug yg ke-3. Baru masukkan garam. Tabur bawang goreng dan daun sup ketika makan

#boleh jg tambah serbuk kari sup jika nak dan bunjut

Bg aku, tak lengkap sup jika tiada kicapnya.

Utk kicap
========
6 ulas bawang putih
2 sudu gula pasir
10 biji cili api
Kicap masin
Sedikit limau

Tumbuk lumat dan tambah sedikit jus limau dan sedia utk di makan.


Nyemmmm

===========================
'Kenapa kene bace kahfi hari jumaat ye?'

'Katanya ada kaitan ngan dajjal. Dah guane gitu?'

👳Kalau kita perhati betul2. Surah kahfi ni ada 4 perceritaan besar dari Allah kepada manusia iaitu:

🕐Kisah Ashabul Kahfi 
🕑Kisah 2 Empunya Kebun
🕒Kisah Nabi Musa, Nabi Khidir
🕓Kisah Dzulkarnain

👳Kaitannya dengan dajjal ni, dajjal akan try sesatkan kita dengan godaan ni lah.

DUGAANNYA😰
🕐Dugaan Akidah
🕑Dugaan Kekayaan dan Pengikut
🕒Dugaan Ilmu Pengetahuan
🕓Dugaan Dzulkarnain


👉Kisah Kahfi vs Dugaan Dajjal👈

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

🕐Kisah Ashabul Kahfi dan Dugaan AKIDAH

Dugaan AKIDAH  - Dajjal akan cuba menyesatkan kite dengan memaksa manusia supaya mengaku dia tuhan.

💊Survival Kit dari kisah ashabul kahfi : 
💉Jangan terpengaruh dengan kesenangan dunia.
💉Kawan yang saleh iaitu mengikut perintah Allah.
💉Jangan mengikut dengan orang yang mengikut hawa nafsu.
(Rujukan al-kahfi, ayat 28)

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

🕑Kisah 2 Empunya Kebun dan Dugaan KEKAYAAN DAN POPULARITI

Dugaan KEKAYAAN DAN POPULARITI - Dajjal akan cuba menyesatkan kite dengan menawarkan kekayaan. Selain itu, dengan kekayaan, akan lebih ramai pengikut dan keluarga yang akan mengikut kita.

💊Survival Kit dari kisah 2 Empunya Kebun :
💉Sedar hakikat kehidupan.
💉Sedar bahawa kekayaan dan populariti di dunia adalah sementara, hidup yang kekal adalah lebih penting.
💉Syukur kepada Allah atas kurniaanNya.
(Rujukan al-kahfi, ayat 45)

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

🕒Kisah Nabi Musa & Nabi Khidir dan Dugaan ILMU PENGETAHUAN 

Dugaan ILMU PENGETAHUAN - Dajjal akan cuba menyesatkan kita dengan menawarkan pengetahuan dan teknologi yang canggih. Namun, banyak perkara yang tersirat di sebalik perkara yang tersurat tersebut.

💊Survival Kit dari kisah Nabi Musa dan Nabi Khidir :
💉Perlu bersikap humble dan tawaduk atas pengetahuan yang diberikan.
💉Perlu bersikap sabar dalam mencari ilmu pengetahuan.
💉Terdapat banyak perkara tersirat di sebalik yang perkara yang tersurat, oleh itu perlu diselidik dan banyak ilmu pengetahuan yang kita tidak tahu hakikatnya.
(Rujukan al-kahfi, ayat 69)

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

🕓Kisah Dzulkarnain dan Dugaan KUASA

Dugaan KUASA - Dajjal akan cuba menyesatkan kite dengan kuasa yang dimiliki di dunia ini.

💊Survival Kit dari kisah Dzulkarnain :
💉Perlu bersikap ikhlas dalam mendapat kuasa.
💉Tidak boleh bersikap gila kuasa dan angkuh.
💉Sentiasa membantu orang susah sekiranya berkuasa.
💉Sekiranya dapat suatu kuasa, perlu integrasikan pengetahuan dan kekuatan, membantu orang susah dan meluaskan kebaikan. 💉Sebagai contoh: Dzulkarnain membantu segolongan kaum yang kesusahan untuk membina tembok di antara dua gunung untuk menghalang Ya'juj dan Ma'juj membuat kerosakan.
💉Jangan sekutu Allah dan buat amal soleh.
(Rujukan al-kahfi, ayat 110)

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

👳Kesimpulan :
Bila baca surah al-kahfi, take notes on these survival kits yang dah disenaraikan.

👳Jangan terpengaruh dengan kesenangan dunia. Kawan yang saleh iaitu mengikut perintah Allah.

👳Jangan mengikut dengan orang yang mengikut hawa nafsu. Sedar hakikat kehidupan.
Sedar bahawa kekayaan dan populariti di dunia adalah sementara, hidup yang kekal adalah lebih penting syukur kepada Allah atas kurniaanNya.

👳Perlu bersikap humble dan tawaduk atas pengetahuan yang diberikan. Perlu bersabar dalam mencari ilmu pengetahuan.

👳Terdapat banyak perkara tersirat di sebalik yang perkara yang tersurat, oleh itu perlu diselidik dan banyak ilmu pengetahuan yang kita tidak tahu hakikatnya.

👳Perlu bersikap ikhlas dalam mendapat kuasa. Tidak boleh bersikap gila kuasa dan angkuh.
Sentiasa membantu orang susah sekiranya berkuasa.

👳Sekiranya dapat suatu kuasa, perlu integrasikan pengetahuan dan kekuatan, membantu orang susah dan meluaskan kebaikan.

 👳Sebagai contoh: Dzulkarnain membantu segolongan kaum yang kesusahan untuk membina tembok di antara dua gunung untuk menghalang Ya'juj dan Ma'juj membuat kerosakan.

👳Jangan sekutu Allah dan buat amal soleh.

Jom baca surah kahfi! 💪

80. Kuih Jala

Assalam :-)

Ok ni throwback aje, aku lupa nak publish padahal dah lama dah dlm post box ni.... haihhhh...

At first, mmg keras jgk lah tangan aku nak menjala, since aku pakai acuan pesen baru kot, bkn yg mcm botol sos tu, jd skill kena hantam sajalah labu. Janji ada rupa kuih jala hahaha

Ok maleh nak ckp bnyk, aku zasssss terus

KARI
°°°°°°

Simple aje since utk cicah kuih jala jer kan

Bahan²
======
Serbuk kari 5 6 sudu besar
Bawang merah 4 ulas (kisar)
Bawang putih 2 ulas (kisar)
Halia 1/2 inci (kisar)
3 sekawan
Minyak masak 4 sudu
Santan secawan
Ayam 1/2 kilo
3 biji ubi kentang
Garam, aji, gula
3 biji tomato (optional)

Cara²
====
Panaskan minyak. Tumis 3 sekawan masukkan bahan kisar/tumbuk dan kacau hingga kekuningan. Masukkan serbuk kari yg dah dibasahkan dengan sedikit air. Kacau dgn api perlahan sehingga kari masak. (Nak tau kari masak, kari tak melekat pada senduk bila dijatuhkan).

Masukkan ayam dan gaul rata. bila ayam mengeluarkan air, masukkan santan cair dulu dan masukkan ubi kentang. Kemudian masukkan santan pekat.tambahkan perasa dan tomato.

Utk kuih jala
===========

3 cawan tepung gandum
21/2 sudu minyak masak
1 biji telur
3 cawan santan/susu segar/susu cair
Sedikit garam
Sedikit pewarna kuning

Cara²
====
Campur semua bahan dan kisar. Apabila adunan tidak putus ketika dijala maknanya adunan dah OK. Klo putus blh tambah sedikit air.


Nyamm...








Adunan siap













=================================
Kalau kita boleh buat ibadah pada bulan ramadhan kenapa kita tidak boleh buat selepas ramadhan? itu maknanya kita menyembah ramadhan bukan menyembah Allah ♡
#UstazHjMatZain

Wednesday, August 12, 2015

Perginya Wanita Hebat. Maksu Aminah Bt. Jais

Assalammualaikum



Semalam, titik sejarah utk aku dan keluarga. Pd jam lebih kurang subuh 5:00pg, 12 august 2015 bersamaan 25 syawal 1436h, Maksu kami Aminah bt. Jais telah kembali ke rahmatullah. Genap sebulan maksu di tahan di wad hospital Miri. Selama sebulan tu jugak maksu ku x sedarkan diri. Cuma saat saat akhir maksu akhirnya membuka mata, mengerlipkan kelopak mata hingga menitis air mata ini melihat. Tanda syukur gembira. Kalo sebelum ini hanya deraian air mata maksu sahaja mengalir mungkin utk memberitahu bahawa sakit nya dia

Maksu ku, wanita hebat. Dikurniakan 6 orang anak, namun Allah lebih menyayangi mereka yakni ke-eanam enam anak allahyarham telah kembali terlebih dahulu menemui sang pencipta ketika umur masih kecik. Sungguh bidadari syurga menantimu Maksu. Pada 2010, arwah ayahku pergi menemui ilahi yg merupakan abang yg rapat dgn adiknya iaitu Maksu ku. 2011 pula suami maksu menyusul. Sehingga tiada siapa yg tinggal melainkan kami. Dugaan utk Maksu maha hebat. Ya Allah, Engkau tempatkanlah Maksu ku dikalangan org2 yg beriman, angkatlah darjatnya dan terimalah amalan2 baiknya sepanjang hidupnya. Ameen ya robbal al amin.

12/08/2015, kali terakhir utk ku memandikan Maksu T_T

#kamek sayang kitak Usu



كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ۗ وَإِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ۖ فَمَنْ زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ ۗ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ

Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.

Surah Ali Emran, Ayat 185