..... Love Is Beautiful....

Wednesday, December 24, 2014

52. Sup Tulang Sedap

Assalammu'alaikum (",)

Kalo org tanyer aku suke makan ape...konon feveret lah kan....aku akan jawab SUP TULANG!!! makan bnyak pun tak per...biarlah kepala pening lepas tu janji dapat makan wahahahhah....rangkak!! rangkak tu aper...rangkak tu tamak haloba!!!! hishshhhh aper lah aku ni

tapi nak maska sup tulang ni kena sabar...kalo mengidam ker apa ke...nak nak makan time time tu jugak..nayer la..jawab nyer beli yg kat restoran jer la...tapi kadang tekak aku susah nak jumpe sup tulang yg aku nak cakappp waow nyaman nyaaaa!!! susah..mesti daging dier masih keras...tak lembut mcm yg..... mak mertua aku buat...dulu akupun tak reti nak masak sup dgn cara yg betul dan sedappp..tp sebab aku selalu nak makan sup tulang dan tiap kali balik kampung suami bile kenduri kahwin jer wajib ada sup sementara nak tunggu majlis kenduri..lagipun sana daging murah and fresssshhhh sini nak dpt yg freshhh mahal...tp ikan sini murah..so fair & square lah kan...

so last ahad tu aku mengidam ...opppssss bkn mengidam yg satu tu tau...ni sbb memang tekak nak makan..ikutkan nak masak masakan kurma ala semenanjung...sedap giler............tp disebabkan bahan tu limited aku nak jgk dapatkan sup tulang...so aku angkut anak buah aku dedek dan Aleesya....dah lah ahad...boulevard 101% sesak....aku pedulik aper..drive je n alhamdulillah senang nak dpt parking....dah tu set kat mind beli jgn lebih dari 5 item so that blh bayar kat kaunter utk item x melebihi 5 item...jadi takyah nak beratur bagai..pasal aleesya kena dukung...dia xmo duk dlm troly...tak dukung org sesak...nasib baik ada adik....blh lah tolong angkatkan barang..so aku beli tulang, daging, daun sup dan anggur kakak...siap...gi bayar cepat cepat...aku beli yg ada offer...murah lah tp kualiti daging tak lah mcm yg fresh.....


sesampai rumah aper lagi angkat lengan baju....zasssss!!!!!

Resepi: Sup Tulang
Sumber: Sendiri

Bahan tumis sup
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
bunga lawang, cengkih, kayu manis
sedikit minyak masak
tulang lembu/kerbau
daging ikut suka banyak
5 tangkai cili api
2 sudu besar lada sulah
garam dan aji
3 jug air


utk sambal
4 ulas bawang putih
7 tangkai cili api
gula 1 sudu makan
kicap masin

Cara-cara

Mula-mula panaskan minyak. masukkan cengkih, bunga lawang dan kayu manis. tumis bawang merah dan bawang putih serta halia dan cili api yang ditumbuk. boleh jugak kisar guna mesin. nak bubuh serai dan lengkuas pun blh ikut suka. kemudaian masukkan lada putih yg dah ditumbuk dan tambah sedikit air.kacau lagi. bila dah naik bau, kering dan kekuningan masukkan tulang dan daging. gaun rata sehingga kecut. bila dah kecutkan masukkan air 1 jug besar.biarkan merenih dan tambah lagi air satu jug bila air hampir kering. ulang dengan menambah air sehingga 3 kali. air yg terakhir barulah kita tambah garam dan aji. rasakan sup ikut selera.

Utk saya, biasa saya masak tidak kurang dari 3 jam supaya daging lembut. lagi lama lagi sedap boleh juga ditambah sup bunjut.

utk kicap
tumbuk bawang putih dan cili api sehingga halus, masukkan gula dan tumbuk lagi. kemudian masukkan kicap masin. tenyeh tenyehkan dgn menggunakan alu lesung.

siap utk dimakan bersama daun sup, mee hoon atau kuew tiaw atau mee kuning!!!!juga sesuai utk masak sup iakan merah dan sup ayam!!!! wallah








Yang ni aku lebihkan daging dari tulang....nampak kurang menarik tapi ummmmppssssss...lagi lagi dengan kicap cili tu..... 

Jomlah cuba...!~~

Happy 3rd anniversary! 3 tahun sudah

Assalammu'alaikum (",)

Subhanallah...maha suci Allah....pejam celik pejam celik dah masuk 3 tahun usia perkahwinan aku dan my Mr. Husband...husssss mcm tak percaya tp terpaksa percaya...hampir terlupa harini anniversary dah..pasal isnin dan selasa lepas aku sibuk dgn GST training, so sesampai ofis dengan gagahnya aku terus merajinkan diri buat kerja yg entah bila nak habisnya..kalo habis lagilah payahkan mana aku nak kerja....nasib baik bukak fesbuk tengok post kakak ipar birthday anak dier...sbb sama date dgn hari pernikahan kami yg tiga tahun lepas...terus carik gambar lame...ehhh tak lah brapa nak lama kan...kikikiki


lagi pulak aku sekarang mood nak prepare utk majlis doa selamat kakak Aleesya....ikutkan bulan Islam dah lepas dah aritu 14 safar...sama dgn papa 12 safar tp masa tu sibuk kat kampung kebetulan kenduri sepupu di Jelebu so tak dapat lah nak meraikan hari kelahiran kakakk yg ke-2 tahun!!

so ke excitedtan tu lebih kpd anak...lupakan diri sendiri seketika....tapi tetap jugak aku call mr, papa and wish happy anniversary papa!!!! waaaaa.....soalan cepu emas kawan2 bila aleesya nak ade adik...si kakak dah besar.....uwaaaaa.....doakan lah yer semua...saya nak baby kembar! seriussss...pelisss doakan.....ameen.....Terimassssss kasihhhhsssssss


so untuk papa..untuk diri ini...semoga kite tabah dalam mengharungi liku liku kehidupan berumah tangga. walaupon kite masih berjauhan tp kite sentiasa bahagia.....!!!!!! mudah mudahan ada rezeki untuk kite duduk dekat seperti org lain........ mama bahagia dgn kurniaan Allah ini... semoga kite berdua dapat meningkatkan lagi iman dan taqwa kite utk ke jannah innshaALlah ameen....

Sedikit gambar mengada ngada....hehehehhe :))

 24 Dec 2011

 Ameen ya rabbalalamin

mama & papa 
sayangggggg
kakak Aleesya Amani ketat ketat!!!!