..... Love Is Beautiful....

Tuesday, May 23, 2017

Kami Pasti MerinduMu (Kenangan Terindah)

Kami Pasti Rindu


Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

Allahu Akbar
Allahu Akbar
Allahu Akbar

Ya Allah terima kasih atas panggilan dan jemputan Mu
Tolong Allah, tolong jemput kami lagi ke rumah Mu

Kenangan Terindah
28 April 2017 -  9 May 2017






Monday, September 5, 2016

Aleesya & Cousins

Assalammualaikum (",)

Kalo dulu dapat dikira dengan jari peluang berjumpa dgn sepupu sepapat dan aleesya pon takut takut jer nak main ngan sepupu dia. Alih alih dok dalam bilik main sorang diri sebab tak biasa. Makan pon tak nak. Tapi tidak sekarang setelah selalu balik kampung uwan dier. Alhamdulillah...

Walalupun tak selalu jumpa sbb ikut masa dan kelapangan masing masing, namun Aleesya pon dah Ok dgn sepupu dia. Takdelah segan sangat dah.

Gambar ni sekadar di snap masa dorang semua baru bangun tido...hehehehe....tengok cerita Masha & The Bear. Dalam gambar ni cuma Aleesya, Afiq Rayyan dan Mariam. Yang 3 lagi tak balik kampung masa ni. Abg Muhamad dan Baby Ammar pulak kat dalam rumah. Comel jer mereka ni....



 ....amboi Dik Yam sempat tangan tu buat peace..!


Sunday, September 4, 2016

91. Nasi Lalapan MIRI

Assalammualaikum (",)

Teringin punya pasal aku buat sendiri tp tak lah sama mcm kat Muara Restoran..apa boleh buat kat sini takde Nasi Lalapan

 Nyam Nyam (",)




Resepi aku google jer dari blog SINI
TQ yer puan sbb ada share resepi :)
Mudah mudahan puan beroleh pahala utk ibu mengandung ni

Ok bahan-bahan aku gune........

Untuk Ayam
Ayam 4 ketul bahagian paha
3 ulas bawang putih
1 sudu kari
1 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu jintan manis (goreng sekejap)
1/2 sudu jintan putih (goreng sekejap)
1 sudu ketumbar (goreng sekejap)
1/2 susu lada putih
Garam secukup rasa
Sedikit tepung beras+terpung gandum+tepung jagung
(Resepi asal tepung beras jer)

Cara:
Kalo ikut resepi asal rebus 10 minit dan air rebusan boleh guna utk sup. tapi semalam aku tak rebus kes lupa hahaha tp still sedap cuma takdelah sup yer.

Next....
Tumbuk semua bahan kecuali tepung dan perasa kemudian perap ayam semalaman atau 1/2 jam kalo tak sempat perap awal. kemudian salut kan dengan tepung. rasa dulu ayam OK ke tak OK masin nyer. kemudian Deep Frying dgn sederhana.

Untuk Sambal
3 biji tomato
3 batang cili merah
5 biji cili api
sedikit gula merah (aku tak letak)
sedikit gula pasir
sedikit garam
5 ulas bawang merah kecik
1 inci belacan bakar
Sedikit bilis (aku tak letak)


Cara
Goreng dulu sekejap bawang merah, tomato dan cili. biarkan suhu bilik. kemudian kisar kesemua. lagi sedap 1 biji tomato tu jgn blend tapi lenyek kan ajer spy lg terasa tomato nyer. lg banyak tomato lagi sedap rasanya. tambah perasa gula + garam. Kemudian goreng kan semula boleh bubuh sedikit minyak atau takyah ubuh pon takpe..





Ulam-ulaman
Sayur yg perlu dicelur ialah:
Kubis
Kacang panjang (2 batang)
Pucuk ubi

Sampingan:
Tempe & Tauhu, dipotong sederhana dan lumurkan dgn lebihan bahan perapan ayam tadi dan goreng garing.

Siap utk dihidang bersama sup.


Ok siap dah  dan boleh lah makan......yeahhhhh !!


Memikirkan sekolah untuk Aleesya

(",) Assalammualaikum

Dari mingu lepas lagi aku servei sekolah tadika untuk aleesya. Alahai ni lah perasaan seorang ibu/ibu bapa yer bila anak anak nak sekolah. Nak pilih sekolahpun kena fikir banyak hal. Macam aku, aku tak decide lagi sekolah mana satu tapi tengah buat pemilihan. Untuk satu minggu ni ade 3 sekolah aku dah tanya. Antaranya Tadika XXXXX TadikaXXXdan TadikaXXXX. Semua ni kat ......



Yang pasti aku nak sekolah yang blh utk aku hantar dan jemput kakak bila balik dari kerja. Yerlah sapa lagi boleh amik dia selain aku dan suami. Tapi memandangkan suami kerja kat KL kenalah aku yang kerja lebih utk amik kakak nanti.

Harap kat mana pun kakak sekolah dia blh adapt suasana pembelajaran dan play school tu dgn baik. Kesian kakak dia selalu tanya mana sekolah kakak? dan kadang kadang tanya kakak ni takde kawan ke mama?

Alahai anak....

So keputusan sekolah belum ada lagi dah ade nanti aku update yer.


Setelah  beberapa hari, akhirnya aku dan hubby dah pon buat keputusan. Tanggal 1 sept 2016, aku daftarkan kakak kat sekolah tadika AC.

Mudahan kakak serasi dan boleh ceria sekolah kat sana nanti. inshaAllah ameen


Week 30 ~

(",) Assalammualaikum

Minggu ni adik dah masuk 30 weeks. Alahai mama pulak yang berdebar lebih. Semalam pergi check-up. Result gula yg aku minum last week yg sedap giler tu pon dah tau. Alhamdulillah takde kencing manis. Cuma dalam air kencing ada protein 2% mcm tu and kotor sikit. Haishhh mcm mana lah nak bagi kotor benar benar clear. Doktor ckp amik yang pertengahan tapi jgn stop masa amik yg pertengahan tu kalo stop and kencing balik ianya dikira kencing baru. Baiklah doktor utk next sy cuba lagi.


So semalam buat scan jugak tp nyer baby ni still tak nak menunjukkan gender die...alahai anak mama ni pemalu rupanye....tak kisahlah sayang janji awak sihat. Lelaki ka perempuan ka mama tak kisah..

Sekarang ni apa yg aku rasa adalah:

>> asyik nak kecing
>> kekejangan kat abdomen
>> kadang kadang rasa sakit/nyili kat ari-ari
>> kegatalan pada celah paha ke ari ari (kulit meregang kata kakak aku)
>> mudah kejang kaki
>> sakit dada sekali sekala sebab baby dah membesar
>> kaki dan jari mula membengkak dan jari tangan mula rasa kebas sepecially bila bangun pagi
>> rasa nak muntah terutama bila pagi
>> kulit musam terutama kat leher dan muka
>> cepat berpeluh
>> HB (hemoglobin) rendah.... awal pregnancy cepai jgk la bacaan 11 lepas tu around 10.5-10.7
>> kuat makan =))
>> tak lena tidur dan selalu terjaga

Ya Allah mudah-mudahan Engkau permudahkan hambamu ini untuk melahirkan zuriat kami dengan selamat. amiin ya rabbal al amin.

Wednesday, July 27, 2016

Update 7 bulan

Assalammualaikum (",)

Ni sebab ada 2jam lagi masa free sementara menunggu  result gula keluar. Aku tak tau nak buat apa so aku nak merapu kat sini. Dah lama x update resepi kat sini. Masak memang dikatekan hari hari tapi nak post ke blog tu yg ade malas sikit sejak pregnant ni. Mungkin letih kot. Now aku kat KK Presint 18, seawal 7:20am aku dah gerak dari rumah dan inilah first time aku minun air gula utk kesihatan kandungan. Lepas amik darah minum segelas air gula. Mak aihhh sedap nyerrr T_T harap aku tak muntah sebab dah rasa lapar nau ni ha.... Baby pon dari tadi asek sepak sepak mama sebab mogok lapar kot...cepatlah masa berlalu kang aku pengsan sapa nak tau. Dah aku sensorang ni. Biasa kakak aku dan aleesya yang temankan tp kakak x balik lagi dr kampung. Encik asben pulak arini outstation so kenalah bertabah yer !!!!


Alright minggu ni kandungan aku masuk 7 bulan lg 2bulan lebih nak bersalin. Macam cepat pulak kalini aku mengandung tup tup dah 7 bulan tp masa awal mengandung dulu x sabau nak beranak. Ni tengah a bit tergantung nak beranak sini ke Miri. Aku dah tanya MAS last dibenarkan naik kapal terbang ialah minggu ke 35. Padahal minggu 35-36 tu aku baru nak review kat hosp Putrajaya sebab nak tengok aku blh x beranak normal instead of c-zer. Hoepfully adelah rezki aku beranak normal kali ni kan.

Apepon aku terima ke janji aku dan baby selamat kan. Time time ni aku dah mula nerves bila mikirkan saat nak bersalin nanti. Nerves tau x pernah beranak kat hosp government dan normal. Semoga Allah berkati dan permudahkan jalan utk aku nanti innshaAllah ameen ameen ameen ya rob.

Ape gender baby??
Hmmmm... Aritu scan baby ni segan nak bgtau. Entahlah hati aku lebih kepada baby gurl je. Tp klo blh nak jgk baby boy kan dah sepasang kalo dapat boy tp tak kisahlah janji sihat.

Oklah aku dah start mengantok ni haaaaa.....  Nanti update lg yer ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜


Thursday, June 30, 2016

Update apa entah ....

Assalamualaikum :)

Uwaaaaa aku malas nau nak update blog dah sekarang... Faktor utama sebab letih... Ada masa senggang je malam mesti nak tido je kalo boleh.... Lagi lah sekarang simpton mak buyong ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œ

Alhamdulillah sekarang aku dah 24 minggu atau 6 bulan. Alhamdulillah setakat harini baby dalam kandungan sihat cuma berat badan aku je drop, hb drop mungkin sebab ramadhan ni dan alhamdulilah setakat arini puasa masih full ๐Ÿ˜

Alamak... Dah nak berbuka nanti aku update ๐Ÿ˜Š

Byebye ....

Monday, May 23, 2016

Terperangkap !!!!!

Assalammualaikum (",)

Al-kisah selasa lepas...lepas aku balik dr check-up, lebih kurang kol 1:50 petang aku nak naik tingkat 8, Menara Tulus....tengah naik aku dan sorang lagi kakitangan...tp dia stop tingkat 7...sebaik sahaja pintu tertitup...... blurpppppppp......gelap gulita....alamak....ape nih....alaaa janganlah......ya Allah ya Allah...henfon maner henfon....alaaa mana butang loceng ni....x nampak pulak....sambil meraba apa nak ditekan ni sbb lansung tak nampak....aduuu...maner henfon ni....bukak beg laptop dgn meraba setiap zip....arrrr ni...alamak ni bedak....adooo kat maner ahhh...aku rasa aku bawak tadi lepas aleesya main...stresss....ok bertenang....sambil mengingatkan kat maner henfon...arrrrrr dlm purse.....raba lagi...ok jumpa...bateri dahlah tinggal sikit..cari butang loceng...tekan tekan tak bunyik apa...tekan butang [>> << ] pun pintu tak bukak....ya Allah....call technician...no network....alamak...ON data internet pon xde signal....ketuk pintu...hello.......hello...... sambil Kedengaran lift sebelah turun naik....ya Allah ape nak buat ni....ya Allah tolong lah aku ya Allah....Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar. Aku azan...aku baca Allahu Akbar bnyk² sebab itu jer aku ada T_ T

.......
.......
.......
.......

Lebih kurang 10-15 minit...pintu terbukak.....alhamdulillah.....lega.....mashaAllah......first time  sejarah aku terperangkap...kalo terperangkap sahaje xpe ni + blackout memang ngeri....bos aku siap tanye takde jumpe ape² ke kat dlm....aku langsung tak fikir pon..... nasib baik kang x pasal² mcm citer munafik >,<


Tips ketika terperangkap
-------------------------------------
1) Jangan panik
2) Tarik nafas lega perlahan²
3) Tekan butang loceng
4) Kalo blackout, gunakan henfon utk dijadikan lampu. Sgt penting bawa henfon kemana²pun anda pergi
5) Stanby power bank
6) Cuba call mane² tecnician, kawan atau kecemasan centre
7) Ketuk dan jerit
8) Sentiasa berdoa pada Allah dgn yakin
9) Tawakal
10) Buat Laporan bertulis direct ke bahagian pihak yg menguruskan dan kawalselia & infom kawan² bg peringatan akan bahayanya lift tersebut utk digunakan ketika itu. Surat yg dah sign snap atau buat salinan


Tip yg ke-10 tu aku buat & hantar sendiri. Esoknya pihak yg bertanggungjawab datang personally mintak maaf banyak kali. Takpelah, akupun dah selamat. Tindakanpon dah diambil. Pengalaman dan pengajaran bersama.


Yg tak tahannya, ahad, selepas 5 hari kejadian mak mertua telefon aku x jawab. Call back.....mak kecik hati dgn aku....alamak........rupanya dia xtau pasal ni...aku x bgtau...menangis dia risau dan xtido semalaman.

Maaf mak.....bkn niat nak kecikkan hati mak......bgtau nanti takut mak risau.....alhamdulillah mak boleh gelak lepas tuh :-)


Monday, April 11, 2016

90. Lepat Pisang

Assalamualaikum (",)

Dua ari lepas kami balik kpg mak mertua. As usual bila balik kpg jgn harap nak diet. Ader je benda dimakan di bawah pokok mangga mak yang. Wlupun cuaca skrg terlampau panas sampai aku rasa nak jer duduk dlm peti ice T_T

Emak pulak tetiba tunjuk pisang kat makcik Tipot....makcik ckp kadang buat lepat pisang, lempeng dan ape ntah lg...aku baru je ckp hmmmm sdp lepat pisang terus makcik cadangkan buat lepat kat mak.... ape lg mulalh projek yg ditemani si cilik ku Nur Aleesya













Bahan yg diperlukan
==================
.pisang ikut suka
.tepung gandum
.telung pulut
.gula nau
.gula pasir
.daun pisang yg di layur
.inti kelapa yg dicanpur gula nau

Cara-cara
========
Lenyekkan pisang guna cawan atau senduk. Klo pki tangan make sure ada glove yer =)

Campur tepung gandum lebih sikit dari tepung pulut. Gula nau 2 keping dan sedikit gula pasir. Agak agak ok ambik daun pisang dan tuang adunan atas daun dan letakkan inti kelapa. Bungkus hingga habis dan kukus hingga masak. Hmmmm.....sedapnya bila makan dah sejuk² =)

Makseh mak, uwan dan makcik serta kakmas n aleesya :-)

Gambar dah siap lupa snap la.....

Lebih kurang mcm ni lah kejadiannya tp ada inti ioll punyer