..... Love Is Beautiful....

Tuesday, May 13, 2014

19. Kuih Tiram / Kuih Sabana/ Kuih Kering

Assalammu'alaikum

Hari ni Wesak Day.... so aku kalo duduk rumah je kena ada benda aku nak buat. kalo tak aku boring. aku tak ada habbit suka tengok TV. tak tengok langsung tu menipu sangat lak kan... tp aku blh hidup tanpa TV. even ada dalam bilik pun aku tengok sejam je paling lama.... kalo cd atau DVD lagilah.... last-last TV yang tengok aku. habbit aku lbh kpd mengangkat, memanjat, dan membaking. yang angkat-angkat tu adalah mengemas. walaupun rumah aku biasa biasa aje janji kemas and bersih. so aku cepat sangat boring bila tengok keadaan statik contoh susunan kerusi atau sofa...haaa nanti aku angkat atau sorong lah sendiri...sama jugak bilik tido...aku akan sorong katil atau mintak tolong abang atau adik aku sekejap...bila dah boring aku akan merungut....bila dah merungut aku rasa nak makan jerrr.... hisss.

pastu sebab arini cuti....ingat nak baking tp aku teringat nak buat kuih tiram....aku buat la...banyak nama kuih ni.ada yang panggil kuih sabana...kuih kering pun ada...mula-mula layan karenah Aleesya dulu dengan dukung dia kesana ke mari lah....merengek la...tido kan dia lah...bila dah tido baru aku blh bergerak dengas bebas sebebas bebasnya.... yehooooo...so aku kena lah kejar masa..tik tok tik tok.....

Aku buat je lah ikut resipi...aku suka makan kuih ni cuma tak pernah buat sendiri....so....lets go to the step yeahhh...

Resepi: kuih tiram
Sumber: sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan
500gm tepung gandum
2 sudu besar marjerin
160ml air
Sedikit garam
1biji telur

Utk gam
6 sudu tepung jagung
6 sudu minyak masak

Cara-cara

Masukkan semua bahan dan uli sehingga menjadi doh. kalo lembut tambahkan tepung kalo keras tambah air ya. Uli hingga adunan tak melekat di tangan ya dan rehatkan 10 minit

Untuk gam
Campurkan tepung jagung dan minyak

step....
1- canai doh dan potong tepi bagi rata supaya hasil kerja kemas
2- sapu gam atas doh dan gulung
3- potong doh yang dah digulung sebesar ibu jari
4- canai doh yang dah dipotong. blh canai 4, 5  doh sekali.
5- panaskan minyak dalam kuali dan masukkan doh yang dah dicanai dan tos kan minyak. buat sampai habis ya
6- salut doh yang dah digoreng tadi dengan gula halus atau campuran gula&susu tepung.

siapp.....!







Komen aku→kuih ni kalo nak buat memang perlukan kesabaran sebab rumit sangat tu tak lah cuna amek masa...tp ni faveret aku...salut dengan susu tepung mesti sedap kan.....wallah... inilah kueh *warga emas*. sebab org tua- tua jer yg selalu jual ni....hehehee