..... Love Is Beautiful....

Thursday, August 27, 2009

Renungan Utk Wanita Solehah



Ni abg adie yg bagi ..thanks a lots abg :-)

WANITA SOLEHAH….

SENANTIASA TENANG JIWANYA
LANTARAN ITU SENTIASA MEMBESARKAN TUHAN DI DALAM SOLAT
DAN SUNNAH RASULULLAH JADI JALAN KEHIDUPANNYA
MENJADI AKHBAR DAN HIBURAN
JANJI-JANJI ALLAH JAMINAN KETENANGAN BUATNYA
SUMBER JIWANYA BEROLEH KEKUATAN
AGAR SABAR MENENTANG MUSIBAH

BERTEGUH MENJUNJUNG HUKUM HAKAM ALLAH

INILAH WANITA SOLEHAH
TIDAK MEMBIARKAN DIRI
MENJADI BUSAR PANAHAN SYAITAN
DIPERALATKAN UNTUK MENGUMPAN KAUM ADAM
MEMANDANGNYA....
MENYEJUKKAN MATA.....

DIRINYA TENTERAM
MEMBIARKAN HIBURAN
KIRANYA IA SEORANG ISTERI
KEPERIBADIAN MENGHIBUR SUAMI

SENTIASA MENGUNTUM SENYUM DI HaDAPAN SUAMI
SANGGUP HIDUP BERDUA MATI BERSAMA
LANTARAN MENGHARAPKAN KEREDHAAN ALLAH SEMATA-MATA
MEMADAI DENGAN APA YANG ADA
TIDAK PERNAH MENUNTUT APA YANG TIADA
MENJADI TULANG BELAKANG PERJUANGAN SUAMI
HINGGA SUAMI MERASAKAN RUMAH ITU SYURGA
MENJADI KEKUATAN JIWA
UNTUK MENEGAKKAN JIHADNYA

NATIJAHNYA,
LAHIRLAH JIWA SAKINAH
BERNAFSUKAN MUTMAI’NAH.

Seindah Hiasan Adalah Wanita Solehah




Hari ni hari jumaat..mcm biasa aku akan stay kat office utk temph 2 jam..biasa aku guna time ni utk surfing atau buat outstanding job..atau kalau ada benda nak settle kat luar aku keluar..paling2 pun aku akan pergi UK jerk..UK bkn united kingdom tau..tp Ujana kewangan..sajer jer..biasa aku makan soto kat sana..alamak sebut pasal soto aku jadi melior slurrpp...OOppss..puasa...

Hari ni aku teruskan bacaan Quran aku..tp sedikit kesilapan aku buat..sepatutnya aku mulakan dgn surah An-Nisa Ayat 114, tp entah aku tak perasaan yg aku baca surah Al-Maidah Ayat 114 dan terus ke Surah An-Am sampai ayat 44..bila aku dah habis baca baru aku perasaan. Astagfirulla al azim..takper..aku bukan sengaja kan..insyaAllah mlm nanti sebelum tido aku akan baca mana yg aku tertinggal..risaulah smpt tak ekk aku qatam dlm bulan ramadhan..mudah2an..maklumlah perempuan ada cuti khas lagi hehheeheh..

Bismillahirrahmanirrahim

stakat ni traweh pun aku tak tinggal tp aku tau tak lama lagi aku terpaksa tinggalkan :( tp nak buat cemana...cerita pasal teraweh, semalam hujan renyai2 lagi masa nak g masjid..nasib baik masjid depan rumah jerk..ambik payung and aku, kak yna, kak jijah atau nama glomor dia srkg mak jah...jahatnya aku buat nama dia tu..tp dia suka hihiiih :D.., ira n anie g traweh...aku n mak jah buat smpi habis alhamdulillah..tp aku kesian tengok budak2 kat masjid. bising memang bising dgn jeritan dorang tp tak dpt nak control dah..dgr2 bukan anak tempatan d labuan. semuanya anak2 warga philipina..tak pernah aku tengok kalau d Miri..itulah namanya jauh perjalanan luas pemandangan..bila time balik aku nampak dorang berebut2 nak dptkan makanan..aku jadi kesian..semalam ada pembahagian beras..aku ingatkan gula...ada pihak yg sedekahkan..nampak sangat dorang ni berebut n aku & mak jah balik je terus..bg lah peluang kat dorangkan.mungkin mereka lebih susah kan dr kiteorang..

Ni tafsir kepunyaan Mak Jah aku pinjam bawak kat Office

after balik sampai jer rumah aku call hubby jap then aku call mak..tp kak mazz ckp skrg jgn pnggil mak dgn panggilan "mak" tp panggil ummi...asal pulak?? kak mazz cakap nak tukar..hehheeh..tak kisahlah yg penting aku sayang mak aku insan teristimewa dlm hidup aku...aku borak dgn mak..ohh ummi.rindunya aku ngan ummi..then kak mazz ada sent MMS gamabr terbaru Azeem.punyer lah kelakar azeem makan biskut smbil tertito..kak mazz ckp azeem g dapor mintak biskut, then bila kak mazz g ruang tamu azeem dah tito dgn biskut dia..hahahahah..kalau aku ada aku dah eiiii.....gerammnyer....



MMS dr kak Mazz, azeem tertido time makan biskut..tak posa ekk??

then citer pasal anak buah aku, dedeq & anif pulak..puasa pertama kak mazz tanyer...dedek tak puasa ke...dedek ckp dia puasa..yg klakar bila tengahari jerk dedek bg tau kat ibu dia, "ibu jom lah masak, dedek dah lapar tok" maksud dia lebih kurang ibu masaklah cepat dedek dah lapar ni..hahahaha...ibu pun tak sampai hati...haiii....aku jd rindu dgn dorang...


Aniff @ Baby & Aliaa @ Dedeq

Beloved Kak Nana

And ni kak Nana aku baru jer sent MMS kat aku..sengaja lah tu nak bg MMS gmbr dia dgn betik kesyangan dia..waaa...nampak sedap laa....eii..melior kamek kak!!!!!

Tetiba jer aku rasa nak dengar lagu ni...aku jadi rindu kat hubby..kesian hubby tak balik lagi tahun ni..tahun ke-2 raya sambut kat oversea..bila aku dgr lagu ni teringat pulak.aku bukan sengaja nak dgr lagu ni pun..jarik aku yg gatal nak typed lagu raya kat you tube..hehheheh..alamak kat luar hujan...hujan rahmat...alhamdulillah...





aku & hubby

and aku teringat video yg dia kirim kat aku...hahahah...ni tahun lepas punya sempena ucapan raya..memang funny dan aku tak tahan nak tengok mesti ketawa...aku masih simpan lagi..siap pakai tudung lagi..thanks anyway biey...kitak buat mek happy sepanjang masa...

nak tengok tak?????..Jom!!!
jgn gelak ekk!!



dah bis dah tengok...cemana....ok tak??? mengada2 kan..tp ni lah pengubat rindu aku...

petang semalam dalam jam 5 jgk abg adie call. sj jer nak tau khabar aku..rindu dia ckp nak dgr celoteh aku..hheheheeheh..ader ker patut dia ckp aku mcm ERL..apa entah..cakap laju tak da noktah..haaa..ambik lah abang..ni jojo tau..amany atau julia yg pot pet pot pet bila tengah happy..

takde lah ckp banyak manapon..kejap jerk..then aku, ira & anie pergi bazaar..tengah on the way pergi bazaar aku mesej hubby wish selamat berbuka...aku tanya nak cendol ker?? saja jer..kesian hubby tmpt dia takda bazaar...sabar ekk..



hahaha :-) aku ker ni...promot coke..tak baek tau



model ke ni?


tengok lah aksi aksi kiteorg


and esok aku dan ira akan ke KK..ira ajak..saja nak pergi sana..n mungkin jgk kali terakhir utk aku jejak sana utk thn ni..lepas ni aku akan stay d bumi kelahiran aku d Miri...mesti aku akan rindu kawan2 aku nanti :-(

tapi tak per laaaa....inilah namanya hidup...setiap pertemuan pasti ada perpisahan..teringat aku zaman universiti dulu...susah nya aku nak tinggalkan campus dan kawan2 campus..terlalu bnyk memori tp nak buat cemana..

jelas segalanya :P

haa..aku nak letak lah sikit moment2 aku dan housemate masa seminggu sebelum puasa..kiteorg g tepi pantai saja nak abdikan kenagan..cuma kak yna & anie jer yg tak join. masa tu kak ina & anie balik kampung...

Ni sebelum kiteorg g seminggu sebelum puasa