..... Love Is Beautiful....

Sunday, September 9, 2012

5 Months Plus :)

Bismillahirrahmanirrahim
 
Assalamualaikum wth...
 
Alhamdulillah hari ini masih diberi kesempatan umur yang panjang. Pejam celik pejam celik dah  5 bulan lebih usia kandungan saya. Dan syukur jugak morning sickness pun dah tak teruk macam mula mula dulu. Esok pun kena buat medical check up kat Dr. Noor. Tak sabar rasa nya saya nak tengok baby dlm perut ni. Baby pun dah aktif sekarang ni kadang2 senyum sendiri saya dibuatnya. Tapi betul, saat mengandung adalah detik terindah bg seorang ibu dan fasa seterusnya ialah merasai kesakitan untuk melahirkan. Mudah2an Allah permudahkan untuk saya melahirkan baby sulung saya dan suami. Tiada apa yg saya harapkan melainkan anak yang saya kandungkan ini sihat waalafiat dan sempurna sifatnya serta diberi keimanan untuk menjadi khalifah suatu hari nanti. Hampir setiap malam saya berbual dengan baby ni heheheh :)
 
Oh yer raya tahun ni sangat bermakna buat saya walaupun pada bulan puasa ni saya tak dapat nak laksanakan ibadah puasa dengan penuh :( sbb alahan teruk. InsyaAllah sy akan ganti sebaik mungkin sebelum menjelang puasa tahun hadapan. 4 hari sebelum menjelang raya saya dan baby dalam kandungan terbang ke Kuala Lumpur. Bayangkan hampir 4 bulan tak bersua dengan suami...tuhan jer tahu betapa rindu di dada dan perasaan teruja untuk menyambut puasa dan hari raya besama suami dan anak dalam kandungan ni.walaupon ketibaan masa tu sekitar jam 1:30 pagi, dan sampai di rumah dalam 2:30 pg dek kerana rindu hilang jugak rasa mengantok hehehehehehe....dan akhirnya 2 hari menjelang raya saya dan suami balik ke kampung di Kuala Pilah, Negeri Sembilan....
 
Seronok rasanya walaupun adakalanya rasa sedikit rindu dan sedih tak dapat beraya bersama keluarga di sarawak tp takpe inilah pengalaman kan....dan saya pun berpeluang untuk belajar masakan orang negori hehehehehe.....dan raya ke-3 saya dan suami balik semula ke Sarawak....terasa kesedihan melanda tp nak buat cemana itulah lumrah dan hadapi lah dengan gembira.
 
Gambar ni family sebelah saya di Sarawak (Raya ke-3)
 
Dan ni pulak gambar family sebelah suami pada raya pertama :)
 
Encik husband pulak kata raya kat Sarawak sangatlah letih sbb tak berhenti raya nyer....hehhehheeh memanglah mcm tu....siang malam kena pakai baju melayu...barulah rayer kan....
 
Apapun....harap2 sangat kebahagian dan kegembiraan ini akan berkekalan hingga ke akhir hayat. Walaupon berjauhan tapi dekat di hati. Ibarat satu kata-kata ni, Bila dekat itulah dugaan CINTA, tp bila berjauhan itulah dugaan IMAN :)
 
 
### ok gambar gambar yang lain ada dlm simpanan sy jer. Cukuplah 2 keping ni jer sebagai tatapan kan...hehehehe###
 
and for my baby... Mama  & Papa Love you so much emuah :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Thursday, July 19, 2012

Salam Ramadhan

Assalamulaikum wth kepada semua..

hye apakhabar...harini hari jumaat...hari terakhir bulan Syaaban 1433H...bersamaan 20hb Julai 2012. Maknanya esok dan lepas jer maghrib hari ni bermula lah solat sunat tarawikh kite :)

Di kesempatan ini sy nak mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan yg penuh mulia inii. Mcm tak percaya jer kan kita berposa besok.. cepatnya masa berlalu dan bersyukur sgt kerana masih diberi kesempatan umur untuk menikmati bulan ramadhan yg mulia ini.

Tahun ni sy berpuasa berjauhan dgn suami lagi..walaupun ni tahun pertama berpuasa sebagai isteri tp blm ada rezeki untuk berpuasa bersama. Apapun kpd  semua muslimin muslimat...semoga hati kita tenang dan dapat menjalani ibadah puasa dgn penuh keberkatan.

Sampai jumpa lagi :)

Thursday, May 3, 2012

Alhamdulillah, dapat hadiah Istimewa Hari Ulangtahun Kelahiran

Alhamdulillah tanggal 2 May aku menjangkau usia 29 tahun. Pejam celik pejam celik dah 29 thn hidup di bumi Allah. Syukur ke hadrat ilahi masih memberi aku nikmat umur yg panjang. Dan yg paling gembira hari ini tanggal 4hb, aku demam menggigil, tp disebalik demam rupanya aku dianugerahkan Amanah tidak ternilai dr Allah swt. Terima kasih ya Allah. InsyaAllah akan ku jagai amanah ini sebaik dan semampu mungkin..

Dan yang pasti semuanya bergembira dengan berita ini. :)
Ini jgk hadiah utk mak yg akan menyambut hari ulangtahun kelahiran ke 57th pd lusa, kakak ipar saya semlm 3hb dan kakak ipar sebelah suami hari ini 4hb :)


 
My Baby Progress :)
Lilypie Maternity tickers


4th May : Aspected 5 weeks !

Thursday, April 26, 2012

Roti Daging Bercheese...mudah dan lazat !

Assalamualaikum all :)

Hye apa khabar? Mesti korang sihat kan lagi lagi bile tengok gambar ni...Walaupon tak brapa nak menarik sangat tp sikit sebanyak ada jgk air liur tu yg ditelan kan..betol tak betol tak..ek eleh tak ngaku konon....heheheeh jgn mare... tak de klasssss la nak marah2


Ok ok hari ni aku plan nak buat roti daging bercheese pasal aku sebenar nya teringin nak makan Lasagne ....pehhhhhhh!!!! meleleh siott....Tapi memandangkan aku free arini aku cube utk rajinkan diri aku ni buat roti cheese nih..Murah & sedap gitu....tak malu puji diri sendiri...oh yer ker??? alaaa tak terperasan la kwang kwang kwang....

Actually resipi ni aku petik..ceii...aku google kat www.myresipi.com laaa.....tp tak ingat sapa penyumbangnyer...so lau akak akak yg ada tertengok ni sejibik mcm akak punya....dia lah ni kot hehheeh...so kpd yg nak cuba meh cecepat pergi kedai beli bahan k....Alrite jom kita zasssss!!!

Kita mulakan dengan bahan2 dia k. Simple dan sesedap rasa jer  :)

 Ni nama dia ubi kentang @ potato ckp omputeh...ni utk inti dia tau...ala korg buat lah sesedap dan sesuka korang....ala2 buat inti karipap pun blh janji sodap :)


 Ulangan bahan2 : Ubi kentang, Kari, Daging Cincang, Bawang merah + putih, dan cili kalo nak pedas. Ok cuma cheese pula aku lupak nak snap...sory lah yer cik Cheese...lupa nak amek gambar kau!!! ok bahan2 ni yg bawang tu kita blend. Makesure daging + kentang kita dah basuh tau..



Ok kalau dah ready dah boleh tumis bawang putih + bawang merah. Tapi masa ni aku tak pakai bawang merah...bila dah naik bau masukkan kari dan kacau ler sampai dah tak melekat kat senduk. Tu petanda kari dah masak dan ready dimasukkan kentang + daging.. Sorry gambar utk inti yg dah masak aku tak upload...hihihi

Then dah siap..make sure loyang dah dibalut dgn kertas minyak ataupun aluminium foil utk memudahkan nanti nak keluarkan. Mula dgn roti yg dah dibancuh dgn susu segar.. pastu masukkan inti dan boleh tabur cheese ataupun kalau nak letak lapisan roti terus pun takper. Dan ulang proses ni sehingga habis. (Roti-Inti-Chese-Roti-Inti-Cheese-Roti-Cheese)

Bila dah habis, masukkan ke dalam oven pada suhu 170-180 darjah dalam masa 35-45 minit....


Taraa....ni dia yg dah siap....nak tau dah masak ke belum, cucuk ngan pencungkil gigi atau lidi, kalo tak melekat consider masak ler....yeahhhh...dah blh Ngappppp & cicah Sos tau!!! sedap dimakan ketika panas....


Ok ler ok ler....aku tau korang nak resipi kan...ok simple nye kat bawah tu:

Bahan-bahan
12-14 keping roti gardenia
500ml susu segar
Kentang
Cheese cheddar (agak masin) @ Mozarella
Bahan tumis inti
Kari
Perasa spt garam & gula
Daging cincang

Roti dicarik dan direndam dgn susu segar & diramas. Letak tepi. Kemudian tumis bahan tumis seperti bawang dan kari, dan masak inti kentang + daging..

Bila dah ready, lapis ikut step kentang - inti - cheese dan bakar :)



Senang kan??? Selamat mencuba

Wednesday, April 18, 2012

Alhamdulillah, segalanya dengan izin Allah

Assalamualaikum wth....

MasyaAllah, dah lama benar aku tak blogging. Teringin nak aktif mcm dulu tp masa selalu mencemburui . Hihihi :) alasan semata!!! aku rasa dah nak hampir setahun aku tak mencoret apa-apa kat blog aku ni. Boleh kata tiap kali ada entry baru aku akan cakap "dah lama aku dah tak update blog"...yg baca ni pon mungkin dah bosan kan dgn words aku ni heheheehe :) . Jangan tak mengaku...jangan!! jangan!!

Hmmm....tak da apa pon yang menarik utk di share kan kali ni.. cuma aku nak habaq kat u all skrang ni aku dah bergelar seorang isteri. Aper???? Isteri...yess! isteri. Wife kepada seorang lelaki yg bergelar suami dan pemilik bernama Mohd Efendi bin Alias. Alhamdulillah. Satu anugerah yg cukup bernilai utk aku sbg insan dan hamba Allah di alam fana ni. TQ Allah...Terima kasih atas kurniaan paling berharga dalam hidup ku sebagai hamba Mu.

Dipendekkan cerita secara kesimpulan nya aku sah menjadi isteri kepada Mohd Efendi Bin Alias ni tanggal 24 December 2011 bersamaan dengan 28 Muharram 1434H sekitar jam 2:30 petang... rombongan dari pihak lelaki datang pada hari sabtu same day hari kite dinikahkan..ape tak seibokkk memanjang bila mana kena uruskan banyak hal bermula dari penginapan, pengangkutan, makanan dan sbg nya..cuma keluarga aku tak sempat nak entertain family suami aku sangat memandangkan diorang datang hanya 2 hari 1 malam yakni lepas majlis esok nye, malam kena berangkat balik ke Kolumpo dan Negeri 9. Apapun aku bersyukur sangat dengan seramai lebih kurang 36 org mereka yg sudi hadir bersama2 memeriahkan majlis yg cukup sederhana ini. Terima kasih mak, mak yang, mak tam, mak long. mak cik dan semua....

dan off cuz for my lovely family especially my mak, kakak tersyg kak Mas, kak ipar Hajah Ijot, Abang Nong, Abg Edy, Mong, Epend, Deng, Nana dan semua saudara mara yg sama2 sudi membantu. Semoga Allah juga yg dapat membalas nya. Jasa korang semua tak ternilai harganya..kepada jiran terdekat babok Jaisa dan kak Syam dan adik2 yg sama2 dlm majlis khatamal Al-Quran...mereka ni ialah Mizi, Hadi, Fiqah, Siti, Aniq dan Nurul.... TQ k korang sumer...

Ok taknak citer pepanjang...aku tau mesti ada yg teringgin nak layan photo majlis serba sederhana aku ni kan..ek eleh perasan nak mamposss lah aku ni...ader ker yg nak tengok??? ahahha...lantak korang lah janji aku suka..hihihihi.. :D

Orite per kata 1,  2, 3 zasssss.....!!!





 #Sememang nyer ni lah calon sebelum di ijab kabulkan dan juga selepas...calon tetap sama......muka ada brani tak?? hihihihi .:)

# Dan si cantik manis ni adalah calon isteri yg dok tengah berdebar menunggu bakal suami nya.... senyum tu sajer jer nak hilangkan gemuroh hihihi (eh tak perlu gelak camtu lah weiii)

 #Alamak...part ni yg pelik..aku takde lah sampai nak nitik air mata...hati batu api biasalah...baru style kan....alolololo...sabar yer kakak ku :)

 #Alhamdulillah..setelah sah diijabkabulkan..kini kau milik ku cewahhhhh :)

# Sebagai kenangan...meh dok sini sambil tengok camera 1, 2, 3 alahai x smpt nak posssss ...

# Ni my family yg terdiri daripada siblings & kakak ipar yg hujung kiri dan kanan...syg nyer kakak ipar x smpt tukaq baju...tak per lah janji ada kenangan kan :)

 #Yang ni pulak sebelah Encik Husband..seramai 36 org...tQ yer sudi datang ahakksss... :)

 #Jangan heran kalo aku ganas sebabnyer aku ada 4 abg (minus sorg yg dah kembali kerahmatullah) dan 3 adik lelaki....

 #Tak lupa pakcik2 terdiri drpd pakyang, pak ndak, pak cek, papa, pak lang, pak ngah...tp sampai sekarang kekadang confused mane satu pak ndak, pak cek dan pak lang...hahaahhaah :) ##maafkan saya#versi suara nobita :)

# Abadikan kenangan sehingga akhir hayat..amin ya Rob ..

#Dan yg ni tengah dudok atas pelamin ringkas kite bedua :)


Ok.....itu jer...nak uload bebnyk buat per...penat tau hahhaha... :) . ni semua adalah anugerah dalam hidup saya dan suami. Doa kan kita berdua yer you all :)

Untuk gember persandingan u all kena lah tunggu entry seterusnya..harap bersabar keh !!
byee.....


~ TQ sudi membaca entry ini ~