..... Love Is Beautiful....

Tuesday, July 15, 2014

Sembang Menjelang Raya

Assalammu'alaikum wth.




Entry kalini aku takde post pasal makanan ekk...saja tukar angin jap. dah lame tak hapdep my life story with my little Aleesya. lately ni aku panggil aleesya dengan nama 'kakak'. sebenarnya nama ni muncul sebab aleesya sendiri yang panggil diri die kakak. bila aku tanya apa apa contoh siapa pandai...dia akan jawab kakak...siapa comel...kakak....sapa busuk..kakak..sapa punya bantal ni..kakak...semualah kakak sampai lah aku dah terbiasa dengar and terikut ikut..hihi...kakak pun kakak lah ok apa kan nanti kot dah ade adik, adik dia pun panggil dia kakak ecehhh cehh....nak adik ke kakak? kakak sekarang ni pun takmo share apa-apa dengan org even dgn mama dier :( sobs.... dulukan masa kekecik sikit dia nak lah share apa je but now semua takmo. even abang ajim or mak ngah dia nak tumpang tido atas katil ke...tilam papa dier ker..dia x kasi...ohhh aleesyaaaaa!! what happen to you anak??? harap tak lah sampai besar kan.... teringat kat adik aku yg sorang ni nama dia Rafiq tapi kami panggil die Deng. deng ni kalo kat sarawak kire nama manje la mcm baby....sayang....mcm tu ler..dia masa kecik sangatlah kedekut sampai bila mintak keropok atau baru je nak berhajat nak mintak kan..nanti dia akan keluarkan words ni "nah!! ambik lah semua"..... hambek kau...tak ke naya dah mrajuk then nanti mak akan marah kami ler sbb buat dia merajuk atau nangis...hihihihi T.T very de memorial lah sangat. tapi bila dah besar.....dia lah yg murah hati..suke spon kakak kakak dier..mkn sana sini..nak pinjam $$ time sengkek pun dier ok...hihihii...adik aku ni memang senang sikit tak bnyk songeh tapi manja 150% haisssss....

ok...back to the topic...aritu aleesya buat medical check for baby vaccine schedule.aku pergi 11 July 2014 jumaat utk injectioan JE kedua tak silap.masa tu timbang dia dah 9.05kg untuk usia 19 bulan@1tahun 7 bulan..alhamdulillah....dah nak dekat 10kg dah anak mama  heheeh :) dan macam biasa bile inject je komfem ler melalak!! tp kejap jer...next appointment ialah usia dia 4 tahun nanti..wallah...lama nyer lagi..sempat lagi ada adik ni kot hihihii.... :))

sehari lepas tu dier demam...sian kakak..nasib baik sehari jer..pastu apa lagi bawak kakak shopping raya :)

Teng teng teng....bermulalah pencarian.....
aku pergi dgn kakak aku jer dlm kol 1 ptg gerak sampai 7:30 malam ambek kau..siap encik suami call, adik call, abang call tanyer kat mana lokasi kami..maklumlah sini jam 7 dah gelap gulita..jadi mak mesti risau dgn kes kat miri ni belambak-lambak dah....

hasil dari shopping tu...a bit frust jugak la sebab cari baju utk dak kecik aleesya xde size :(
sebenarnya raya tahun ni dah well plan baju apa nak pakai..mestilah nak sedondon dengan emak nyer kan....tapi kan...........................tapi kan.................hais....malas nak cerita kisah duka..anggap jer lah takde rezki dak kecik...kesilapan tailor utk baju mama and aleesya................malas nak ulas tp cukuplah sbg seft reminder dan since bulan puasa ni mesti ujian kan..so pendek kata baju tu terpaksa switch dgn kazen aku...aku pakai baju dier.......dier pakai baju aku...so raya kazzen aku je lah take photo dgn encik suami kui kui kui :( sebab kain family theme tu ........tp hubby tak balik raya thn ni..sobs...raya tahun ni without encik suami.... double sobs T_T

pasal tailor salah potong and baju aleesya langsung tak ade dibuat... apa tak sedih...satu jer baju kurung dia jadi nya yg sepasang dgn anak buah aku Dedek..yg ni nasib baik tailor tu buatkan...kalo tak naya... so ingat shopping ni aku dpt ler carik satu..pusing punyer pusing shopping mall semua takde size!!!!


aku cuma dapat beli kasut...ni pun dah yg keberapa kali masuk kedai pun xde size. last last jumpe yg harga RM59.90....aku consider RM60.00..... kedai ni suke letak RM00.99 kat belakang kan.....sgt menarik perhatian customer.. pastu aku masuk kedai selipar plak since kakak suke pakai selipar org org tua kat rumah....aku beli ni harga RM32.99! kan dah cakap RM00.99 jugak blakang dier haishh.....selipar ni lembut dan comel. sesuai lah utk santai heheh...


pastu g carik baju plak...time ni aleesya dah meragam sebab langsung tak tido lagi...aku dapat 1 jer kat Parkson harga RM90 dpt less jadi RM45.00. accessaories dia plak aku dah beli sehari sebelum linkungan harga RM10+RM5+RM3




Tudung pun aku dah beli RM18 utk 3 layer hihihi..ngade kan.... hehhehe saje nak kasi dia mcm mak mak hahha...cer tengok gelagat dia tu...tak tau ade prasaan ke tak tu hihihi

then aku ni asek tak puas hati baju dia satu jer baju kurung...aku ambek masa 1 hari setengah google...belek punya belek fb, web, instagram last last aku jumpa satu web ni... http://manjakuhappy.com/


.......inilah baju raya nur aleesya tahun ni..

So aku godek and berkenan baju ni...sebenarnya dua tp memandangkan fikir ehh jgn membazir sangat aku ambek satu... aku ambek yg ni.... harga RM118+RM10 postage = RM128.00 (aku kire mahal dah ni....aku pun tak mahal mcm ni...tp utk kalini takperlah dari takde....anggap jer rezeki kakak heheh)

so total utk kakak raya ni
baju kurung (kain dan upah) =  RM15 + 25 = 40
baju dress = RM45 + Rm45 =RM90
Kasut = RM59.99
Selipar = RM32.99
Accessories = RM18
Baju peplum (online) = RM128
Tudung = RM18
TOTAL: RM386.98

Wa....angka ni BESAR ni....tak dapat bayangkan kalo 2 anak....3 anak....kui kui kui...

Untuk aku plak....sebolehnya aku nak yg jimat, murah tapi selesa dan kain nyer tak panas.
aku rasa bajet aku lagi murah kot..jom tengok perbandingan..

Baju Raya: Kain & upah (RM44 + RM75)
Tudung (2 pcs) = RM35
Dress/handbag/peplum (online Nile.com) =RM168
Hi-heel/kasut = Belum beli
Total: RM322.00

See.. lebih kurang aje anak dan mak....nanti aku tambah kasut raya kenalah bawah RM50 hiii...

Aku suke beli kat Nile.com sebab ape tau.....sebab nye murah...dah banyak kali jugak lah aku beli dan puas hati...tp sapa yg dok kat semenanjung lagi untung lah sbb raya ni ada promosi free delivery...macam aku beli yg ni RM30 charge penghantaran...best kan... barang nanti aku post kat entry next ekk ok ke tak ok...tak sampai lagi hihihi..


utk encik hubby.... :(
alrtie......raya tahun ni sepatutnya we all raya kat Kuala Pilah negeri sembilan tp memandangkan encik suami takde cuti..maka nya saya dan kakak akan beraya di sini sahaje tettttt!!! ada jugak mak mertua tanya raya je lah even suami kerja...tp tak sure lg ni..cuti pn dah x blh nak apply...tiket flight pun harga ribu riban klo beli last minute....innshaALlah kalo takde aral kami sampai jugak.... dan hubby tahun ni baju melayu je aku sediakan..baju lain blm ada lagi...maybe dia beli sendiri and shopping sendiri kat KL nanti huhuhuu :(

Oklah...setakat tu aje entry kali ni...sabtu ni aku dah start sibuk buat tempahan kek lapis sarawak...setakat ni utk diri sendiri aku dah buat kek Lapis Sarawak Roll je itu pun baru satu jenis. biskut makmor, biskut suji, biskut semperit dan biskut suji cheese.

tempahan aku dah tutup ekk...takut tak larat nak siapkan semua...nak patah pinggang wei belum lagi dgn kakak yg memang 24 jam melekat kalo mama dia dok rumah....hiihii.....


.. ni kek lapis Sarawak roll baru siap ahad lepas utk raya kang. kalo jual mcm ni RM25 jer. tp tahun ni aku tak amek tempahan utk roll yer. kek lapis je. ;)

Pesanan manis aku, raya raya jugak tp jgn lupa tingkatkan amalan yer. akupun kadang terlepas pandang nih tp sama samalah kita muhasbbah diri. doakan juga utk rakyat Palestina & tanah Gaza ya. semoga Allah melindungi saudara kita d sana dan tempatkan para syuhada d syurga firdaus. ameen.

Gaza under attack during Ramadhan ! Alahu Akbar
#prayforpalestine #prayforgaza


so arini dah puasa ke-18 jom kite sama sama cari malam Lailatul Qadr..... :)
======================================================
REVIEW

anda mengalami masalah jerawat di muka dan badan?
risau dgn berat badan yg semakin naik dan muka kusam?
jangan risau di Nawal Herbal Beauty kami akan membantu anda.

Dapatkan sabun untuk merawat kulit muka bermasalah seperti jerawat dan jeragat serta jerawat di badan dengan Sabun Kolagen. HanyaRM38 (SM) dan RM41 (S/S)


... ni repairing lotion bagus utk menghapus strechmark and jerawat di badan..latest akan ada yg 140ml kecik sikit dr ni ckp utk sebulan. yg kat ats ni 170ml.


Kami juga ada set luaran bersalin yang tradisional tapi kaedah moden dan sgt efeisyen. banyak testimoni drpd pengguna dan ibu-ibu yg telah menggunakannya dan berpuas hati. utk sebarang pertanyaan dan tempahan blh hubungi whats App @ call 014-6856849 (hanni)


...No phone kat pic atas tu nombor phone HQ ekkk.utk Sarawal blh hubungi saya di 014-6856849

Sekian, terima kasih
...lost of love!




Tuesday, July 8, 2014

Tempahan Kek Lapis Sarawak TAMAT!

Assalammu'alaikum

Kpd yg nak tempah kek lapis Sarawak, biskut dan popia masih dibuka sehingga 18hb (kek sahaja ya)

Whats App Sahaja: 014-685 684 9 

Sila nyatakan:
Nama, Kek Apa, Size, Lokasi, No Tel







Senarai kek selain dalam gambar
. kek lapis mawi
. kek lapis kelasi
. kek lapis holiday inn
. kek lapis 1 malaysia
. kek lapis lancang kuning
. kek lapis red velvet
. kek lapis masam manis
. kek belacan
. kek lapis horlicks

-
-
-


Senarai biskut
. biskut makmor
. biskut tart menas
. biskut jerman
. biskut almon london bersalut nestum
. biskut cornflake
. biskuy tembikai
. biskut chocolate chip
. biskut sarang semut


Monday, July 7, 2014

Menu Breakfast Aleesya - Roti Sosej & Telur Bersalut BreadCrumbs

Assalammu'alaikum


Hahaha...perlu ker aku nak post resepi sesimple dimple mcm ni..tak kot..tapi takperlah kan maner tau ade yg berkenan hehehe... ok saja buat utk dak kecik aleesya. sian dia mama dier memei lah pose tapi anak dia takkan nak pose. baru 1 tahun 7 bulan kotttt... so pepagi aku buat ni utk bekalan dia.. tapi dah nak hampir petang kakak aku request pulak utk juadah buka pose..okeh demi nak mendaptkan pahala sediakan makanan utk org yg berbuka ni aku buatkan lah jugek!


Bahan-bahan

Roti 6 keing
Bread Crumbs
2 biji telur utk dijadikan gam
2 biji telur digoreng dadar
4 Batang sosej (nak goreng dulu pn blh)

Cara-cara

Mula-mula buang tepi roti dan canaikan senipis boleh. Kemudian sapukan telur kat tepi roti atau keseluruhan roti pun boleh dan gulung sosej dgn roti. Rendam roti yang dah digulung kedalam telur dan salut dengan bread crumbs dan goreng api perlahan.

Untuk inti telur, dadarkan telur..guna kaedah sama letak telur diatas roti dan gulung.

yeahhh..siap dah...sesenang memakan kacang kan!! heheheh




Mee Udang !

Asssalammu'alaikum

Ahad adalah hari free sedunia..cheewah...so arini kakak ipar aku nak masak mee udang request drpd kakak aku yg sorang ni....hihihi...mee ni memang resepi asli yer..kakak ipar aku belajar dr kakak dia yang duduk di Brunei Darussalam. Dah banyak kali jugak buat tp kali ni baru aku masukkan kat entry. Basically senang je..bahan pun senang nak cari. budak-budak pun suka makan. So kali ini aku just assist dan tak masak. Nextime aku masak ler...hihihi...so korang nak cuba resipi ni blh la try. Utk gamabr penuh aku lupa nak tangkap sbb dah nak berbuka puasa masa tu..huhuu..

Jom tengok resipi!





Resepi: Mee Udang
Sumber: Kakak Ipar  ku

Bahan-bahan

1 bungkus Bihun yang dah diselur
4 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
3 sudu makan cili kisar
Udang kering 1/2 genggam ditumbuk
Udang Hidup 1/2 kilo
Tauhu digoreng
Santan 1 jug
Daun Sup & Cili
Limau kasturi 
1 1/2 inci belacan di bakar
1-2 cubit serbuk kunyit
2-3 biji telur digoreng dan dihiris kecil
Garam, dan Pak Aji

Cara

Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili kisar hingga garing. Kemudian masukkan udang kering dan belacan dan kacau. Masukkan santan dan serbuk kunyit. Biarkan mendidih sambil kacau. Masukkan udang pula dan tambah lah perasa.

Cara Hidangan

Ambil beberapa senduk bihun. Taburkan tauhu yg dah dipotong, telur goreng, daun sup, dan curahkan kuah santan. Perah jus limau dan bolehlah dimakan.

Komen -> Mee ni sangat sedap dan boleh jugak ubah kepada kuew tiaw ke or tambah lagi bahan2 lain seperti isi ayam dan daging. Selamat mencuba !


Wednesday, July 2, 2014

Bubur Pedas (Makanan tradisi Sarawak)

                 Assalamu'alaikum wth




ok bubur pedas ni sebenarnya bnyk campurannya. makin bnyk makin sedap. utk bahan bahan refer bawah ni ekk. tp aku x follow bahan yg kakak ipar aku msk ni sbb yg atas ni x ckp complete lg. so aku google resipi complete lah ekk... 

-
-
-
-

Bahan-bahan
Sumber dari : mesra.net & dr bahan yg kami buat ni

1 bungkus rempah bubur pedas
1 biji keledek (saiz sederhana)
250g udang (blh ganti dgn udang atau daging)
3 batang kacang panjang
1 biji terung panjang
sedikit udang kering
1 batang serai
sedikit suun
3-4 apang jagung
sedikit daun cekur manis
2 helai daun kunyit
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2-3 cili merah
1 cm belacan
cendawan hitam
sayur lemidin
kulit lembu pun blh
tauhu kering
santan




Cara-cara

Tumis bawang merah, bawang putih, belacan, udang kering, dan cili yg dah ditumbuk halus. setelah naik bau, masukkan serai, rempah bubur pedas dan air. masak hingga mendidih. masukkan udang dan kesemua sayur-sayuran. masukkan santan dan serbuk perasa lalu renih kan hingga masak.





Komen aku→ aku memag suke ratah bubur pedas ni. nama je pedas tp x pedas pon hehehe.... bg org sarawak ni mmg makanan kegemaran ramai org kan kan kan????? selamat mencuba :)






























24. Ayam Paprik

Assalamu'alaikum

Salam Ramadhan semua muslimin dan muslimat. harini genap 5 hari kite berpuasa kan. syukur ke hadrat illahi masih diberi kesempatan utk melaksanakan ibadah puasa. tahun ni hubby puasa sini. susah nak dpt puasa sama kan sbb dok jauh2 ni. tapi harini dah nak balik kolumpo dah T_T.....aku pun dah lama x update resipi. sejak puasa ni makin lah malas nak update. snap pic je pastu duduk lah dlm hp lama-lama sampai aku bosan heheh...

ok kalini resipi Ayam Paprik. rasanya semua org pun tau kot masak ni..yg aku masak ni yg simple simple jer.....aku dpt dr facebook page "Dapur Kami"? terima kasih ye.. nanti cuba lagi resipi lain.

ok aku first time masak paprik ni. kesian kan...huhuhu... jom kite tengok resepi dier





Bahan-bahan

1/2 ekor ayam (isi dan tulang potong kecik2)
1/2 kilo sotong potong bulat
2 inci halia ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
5 ulas bawang merah ditumbuk
1 biji bawang besar dipotong bulat
1 batang serai di ketuk
5 biji cili padi (3 tumbuk 2 biji dibelah)

sayur bunga kobis
tomato 4 biji potong 4
sayur kacang panjang
carrot
daun limau purut (xde stok)
2 biji jus limau

sos tiram
sos cili
sos tomato (xde stok)
sos manis
garam dan pak aji


Cara-cara

panaskan minyak kemudian masukkan ayam dahulu bg masak sedehana.kemudian masukkan bahan tumis spt bawang merah, putih, besar, halia, dan serai dan kacau

bila dah kekuningan masukkan pula sos cili, sos tiram dan sos manis serta sotong. lepas renehkan sekejap dan masukkan sayur kecuali tomato dan bawang. tutup periuk kejap last skali masukkan tomato dan bawang serta perasa. biarkan sekejap dan tutup api







komen aku→ family members aku tanya ni aku masak tomyam ke...hihihi.... aku cuma xde bubuh daun limau purut sbb x junpa. rasa dah ok dah. bnyk lah jgk hasilnya blh buat mkn utk sahur pg tadi sbb masa berbuka msh ada baki...syukur syukur...