..... Love Is Beautiful....

Saturday, August 30, 2014

Kebun || Progress 30 August 2014

Assalamualaikum....

Minggu ni dah minggu kedua aku punya semaian rasanya...dan ni adalah sedikit gambar yg aku snap..ade yg aku edit...dan ade jgk yg aku tak larat dah nak edit...lantak lah di masuk terus dlm blog hahah...minggu ni aku busy giler sebenarnya. dgn peak period di tempat kerja, dgn exam nyer minggu depan dan dengan tittle aku konon nya super the mama!!! yaaaaaahhhhhh!!!! haaahhaahhaha :D


Tapi dalam sibuk aku ni..aku still dpt luangkan masa semai benih baru..tp tak habis yg aku semai..ada lg yg lain tunggu masa sesuai aku start balik. 

 Hari ke-6 ....hehhehe happy nyer rasa...

 nampak meriah kan...

 Ni jagung tau..tp aku tanam lain sikit...aku tanam dalam kumpulan...mana ade org buat mcm tu..hihihi..tapikan...yg aku geram...rumah aku ni takde ayam...tp bila tanam je apa apa mesti ayam luar dtg ... kesian tanaman aku..ada yg baru nak tumbuh dah kena gegettttt....gerammnyer....baru baru ni bunga matahari aku..punyalah dah tinggi tumbuh skali patah..tu pasal aku terpaksa pindahkan dan letak kat beranda rumah.... demi nak lindungi mereka mereka ni....

 Ni last week bawak kakak g kebun..seee jagung baru nak menunjukkan diri. usia jagung ni 2 minggu time tu..kakak mcm yeryer je kan hahhahaha...

 kakak sangat exCiteddddd !!!
 Kami dah nak balik daaa.....

 Tiap petang kakak akan ckp...
mama...atang (naik atas)...dah sampai tingkat atas,,,dia akan jalan laju laju dan menuju ke beranda...sekali lagi.. "mama.....wowok (air)....terus siram (renjis je pun).....hehhehhe

 sangat sopan amoi ni menyiram tanaman.. :D

 pindah kan sini kejap sementara nak tunggu pergi kebun

 timun........ heeeee best nyer..


 sawi.....segerombolan.....

 ni lah bunga matahari aku yg kena makan dan pijak oleh ayam tu....sian dier.....
pasni mama jaga dia betul betul tau..

 kangkung....

 macam macam ado....

Cili baru di tanam...harap tumbuh lah ia..

So.......itu je la...ade lgi gmbr lain tp malas lah nak cari sbb mata aku dah sgt lah azab ngantok.....jumpe lg for the next entry k!!!!! bye.......................

30. Bubur Ikan Masin

Assalammu'alaikum



Tengok gambar ni kan...rasa nak makan lagi..hahaaha

Ni sebenarnya sarapan aku. teringin nak makan bubur. tapi bahan pun apa yg ade jer....ni sgt lah simple. plan asal nak buat yg meriah sikit tp bahan semua tak beli lagi last last buat yg sgt VERY THE SIMPLE

Nak tau jugak ker resepi....takyah lah kot.....senang sangat nih... ermmm....ok la aku kasi jgk la...mcm segan lak nak kasi sbb aku masak ni mmg mcm bubur kosong...

Resepi: Bubur Ikan Masin
Sumber: Aku

Bahan
beras 2 1/2 cawan atau 2 pun ok ..nipun dah bnyk ni
Fishball/cheicken Ball belah dua
Jagung manis
Carrot potong dadu
Garam
Air utk masak beras

Hiasan
Ikan masin
limau kasturi
cili api

Cara
Basuh beras dan masak atas api dgn air yg banyak. agak agak dah nak menidih blh masukkan semua bahan atas. akhir sekali masukkan garam. kalo nasi ni blm cukup kembang dan hancur blh tambah air lagi tau. sebenarnya lg sedap kalo ada stok ayam/sup bunjut tu ke...isi ayam...blh jer kalo nak tambah halia ke..yg ni veersi sgt simple.

cara hidang, ikan masin yg dah digoreng tu kita lumur dgn limau dan cili. pastu makan lah dgn bubur perrhhhh........sedap giler....... thumbs up!!!! jom sapa nak cuba....makan dgn bilis pon sodap!!!