..... Love Is Beautiful....

Tuesday, April 29, 2014

15.Spagetti Carbonara

Assalamu'alaikum wth...

ok kali ni aku nak share resipi spagetti carbonara..sebenarnya aku a bit upset...sebab nyer aku masak ni masa kat umah encik asben...aku masak terlebih portion pasal yg makan aku dan encik paddaAppa aku jer..yg lain iaitu mak and kakak aku tak reti..aku luper laaa...aleesya pun makan tapi besar mana jer isi perot die kan...so resipi ni aku buat simple je sbb bahan takde sangat...

Resipi: Spagetti Carbonara
Sumber: Campur-campur

Bahan (utk portion 2 -3 org)
1/2 bungkus spagetti
1 tin sos carbonara
secawan susu Dutchlady, aku pakai UHT masa tu
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 1 biji
Mozarella @ Parmesan Cheese kalo suka
Minced beef / udang
Lada Hitam
Persley
Cendawan Butang
Sosej dipotong bulat -bulat


Cara-cara

Mula mula rebus air sehingga mendidih dan masukkan spagetti utk lembutkan. jgn lupa masukkan sesudu mentega spy spagetti tak melekat. Bile dah masak angkat dan tos kan dan blh masukkan sikit lagi marjerin kalo nak.

Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. masukkan minced beef dan kacau. kemudian masukkan cendawan butang & sosej serta kacau hingga masak. bila dah masak masukkan sos carbonara..dah sebati masukkan susu DutchLady dan kacau lagi hingga sabati. masukkan cheese dan perasa. nak lemak lagi blh letak telur sebiji dengan api yg dah ditutup ...biarkan dia masak sendiri.. siap...!!!!





Asal gambar ni terbalik???? 






Komen aku--> Sedap cuma kurang pedas mcm spagetty tradisional.. tp akan cuba lagi nanti..hehehe.

Sepagi bersama 4'a

Assalamualaikum. ..

Hari ini kerja aku memflashback dan menghapdet cerita yg dah terdelayed jer ekk...haritu hari sabtu...aku dgn penuh semangat ni bawak 4'a ni pergi taman Bulatan iaitu tempat utk riadah...aku panggil 4'a sebab Anif, Azeem, Aalia, & Aleesya...so semua A :)

So semuanya tak mandi...offcoz ler kan sebab konon nak gi berjogging...banyak ler ko punyer jogging...hihiii...pergi berpossing ader ler..hhehehe..saje jer nak bg budak budak ni main kan....kalo rumah papa kat Putrajaya dekat jer playground x sampai seminit...ni kene lah naik kereta kan....











 hambek kau si aalia @ dedek pakai baju tidur lagi tau...kasut skolah hahhhaaa



So nampak tak muka girang mereka macam nak sambut hari raya...hahaaahha....

Akhirnya...! U Can Walk My Dear Aleesya

Assalamualaikum...

Mak aiii dah basi baru nak hapdet...heheeh..aku kekeringan idea ni...then aku teringat moment aleesya melangkah ke fasa baru yakni nikmat "pandai berjalan"...macam main main pun ada..mcm di plan pun ade..tau tak bile dia pandai berjalan???....sangat betul tekaan kiteorg...selalu we olls kate entah entah aleesya ni jalan bila dah pijak tanah semenanjung...yes it's TRUE... dia pandai berjalan masa usia lebih kuran 1 tahun 3 bulan 10 hari mcm tu... tanggal 06 April 2014...di rumah papa di Putrajaya. masa tu baru balik dr kampung...aku ckp mcm ni..aleesya cuba belajar berjalan...papa pegang bellon ni..kite tengok aleesya ni kalo leka dia tak ingat dah dia tengah buat ape...so papa peganglah bellon tu dgn jarak 9 langkah mcm tu..aku lepas kan dia ckp ok aleesya take your ballon there and come back here!!! dia ni kan allergik pada bellon soooo....tiba tiba.....eh eh....sampai kat papa dier....waaaaa aku terharu giler and rasa nak nangis and bermula dari situlah dia dah dpt license and kaki...asek keluar masuk bilik siap tak mo tido sbb teruja yg amat..habis maknek dia yg dlm bilik dier terjah...aleesya ni walaupon lambat berjalan tp dah pandai dia terus pandai....alhamdulillah..akhirnya...heehhehe...

jom layan jap moment tu...

 eh eh actually ni masa siang..dia dah pandai mlm tu..ni nak p jalan jalan jer... :)

 dengan Mak heheheeh  


 hehehe....aku get ready dah tunggu d garisan penamat

 patah balik......


Kesimpulannya....
aku bersyukur sangat dengan anugerah Allah yg ini...dia lah pengubat luka lara aku. pengubat rindu dikala mister paddaAppa aku jauh...heheehh....sekarang dia dah makin becok..and lari sana lari sini... dan blh tolong sepahkan barang dan tolong yg betul betul tolong....hehe... i love you sayang.... mama sayang Nur Aleesya Amani emmuahhh.....

Wednesday, April 23, 2014

KeAlergikkan yg Kepelikkan

Assalamualaikum wth...

Wallah...dah bersawang dah blog aku ni kot...lama nyer tak hapdet blog ciput aku ni...bukan aku takde masa..siyes aku cuti bermasak masak sekarang ni..huhuhu..apesal ek...huhuh malehnya nak bgtau...xpenting pon kan...hihi..actually...cisssss....nak jugek buat suspent sound kan..kekekeke...jgn mare daaaa....tak aritu kan masa aku balik KL sbb nak jumpe mister paddaAppa aku and family motha in Lo aku..aku kena alergik..sebenarnya aku xtau ler nak kata alergik ke dak..sbb nyer ni kali ke3 aku g medical check up. semuanya jawapan lain lain..

Alergik ni sejak aku mengandung anak pertama aritu...sapa lagi dak Aleesya ler..mule kena kat jari kot...gatal gatal mcm ade bijik ade gelembung gelembung air tu..pastu hilang lepas beranak! then agaknyer dlm bulan 2 ker bulan 1 tahun 2014 datang balik..aku hengat elergik ler sbb prasan bile makan telur je datang ler gatal gatal...pastu aku g klinik pakar kulit ni...dia kate alergik..ker dia ckp mcm tu sbb aku ckp aku makan telur je gatal..so dpt ler anti-fungus & anti-bacteria serta ubat sapu..Rm200 ambek kau..alhamdulillah ok ...baik...
senyum aku..:)

Pastu aku balik KL kan..biasa ler balik kpg n jumpe husband mood makan tu berkoba koba...makan jer lah ape ade hal... seingat aku ada dua kali mkn seafoods. mestilah mkn kan dah sedappppp huhuhu





Haaa..nampak mcm ok jer tak terukk....cube hayati rase kegatalan die....tak lena tidooo OOO

Pastu start balik dahhh...uwaaaaa!!! dia start masa dah nak balik miri...mule membengkak..mule mula mcm gelembung air pastu air dlm tu bertukar nanah..tp nanah dia tak pecah...aku tak tahan aku pergi klinik yg ada panel...gatal tu dtg especially malam....doktor ni plak bgtau ni bkn alergik...tp ni sumthing terkena chemical...aku blur...contoh doctor??? ini ha...macem kena itu chemical macem yu kupas itu bawang...what??bawang!! aku lg blur...how come maa....bukan sabun ka doktor...no...kalau itu sabun semue tangan kena ma...kalo alergik satu badan jugek...oh yer tak yer jugek...aku mula berfikir...ini yu kena hujung jari sahaje..so doktor sy kena stop masak ka???doktor gelak...hahah...blh kah stop masak??? aiyo doktor sy masak ari ari..tidak apa lah....yu ambek nanti satu ubat sapu sama vitamin E...jgn dulu kasi kena itu jari. tengok mcm mana.. aku mengiyakan sahaje...pastu aku tengok vitamin tu vitamin C... ahh lantak ler...mungkin aku salah dengar donggg....

So lepas 1 minggu lebih..hingga hari ni 24/04/2014.... jari aku dah ok dgn tidak pergi memasak ape ape kalo masak pun pakai glove..kecuali goreng telur....aku ada gak makan telur n udang kot die dtg balik...tp xde..maknenye betul lah kot.... macam pelik kan..aku yg suke nak try and error masak ni blh dpt alergik mcm tu...huhuhu..tapi xpelah mungkin ada hikmah kan.... soo sebab tu aku x hapdep ape aper lgi ni..tunggu ye..dah ok bebeno aku hapdet...taraaaa...... tp aku ada gak google kot kot ade insan lain yg mcm kes aku ni...memang ade...so tak pelik sangat lah kan...


heheheheh...

#aku yg keboringan xde ape nak di hapdet!

tunggu resipi Carbonara Spagetti aku next entry k!

Thursday, April 17, 2014

TRIP BALIK KAMPUNG HALAMAN MISTER PaddaAppa

Assalamu'alaikum.. :)

hi kejam tak tajuk aku tu???kejam tak.... jahatnyer aku..nih kalo hubby aku nampak ni mesti dia ckp ape lah mama ni..buat mcm tu pulak! ahha....selalu kan bile aku hapdate blog je aku akan bg link kat dier wlupn pasal resepi dan pasti dia x bukak link tu pun..tp utk entry ni tak kot...sebab tajuk dia kejam sangat hahahaaah....maaf kan saya yer encik nobita..saje suke suke.. well.....gurau sende kan pengubat luka dan lara...lara lah sangattttt!!!

orite...aritu kan...aku buat trip balik kampung halaman encik paddaAppa aku sebab ada kenduri aqiqah utk anak buah aku yg 4 org..amek kau skali harung...7 ekor kambing bek bek tau..yer... 7 ekor...3 baby lelaki dan satu satu nyer baby gurl..so akikah kenelah 3x2 =6 ekor + 1 ekor = 7 ekor...betul tak maths aku???? jgn nak ngade ngade ckp salah naaa...aku sekkehhh kang baw tau hahah...ade berani ke aku buat mcm tuh..hahaha...

ok trip kali ni aku amek date 03-04-2014 hingga 14-04-2014..ingat tau date tu...hellow perlu ker korang nak ingat kan...abaikan...lalalalal...

trip kali ni aku bawak boss kecik punye PA, PA utama dan pemangku...PA utama sure ler mak ngah dan PA kedua sure jugak ler mak aku hahah.. sebab ape...sebab aderlah yg tolong aku angkat kan si kecik ni dan angkat barang2 hahah..xdelah...sebab nyer sbg rewards utk dorang yg bnyk letihhhh ooooo jg budak kecik ni selain sbg surirumah so inilah masa utk rehat...tp tak rehat pun sampai sane asek jalan jer....rehat ker tu??? cuci mate kaki sakit....hahaah...

 kami adik beradik yippi.... macam berjanji lah Purple Gurlss....
 Ramai giler orang beratur mlm ni....

 Macam nak pergi jauh sangat jer semua nak ikut p airport...kalo lah cuti sekolah aku dah angkut budak 3A's ni...

Aku yg gemok...caption mcm ni spy org akan cakp ehh tak lah..biasa jer hahahhaah...

aku amek flight malam sebab nyer itu jer murah sikit..sbb my Motha in Lo inform aku sebulan awal so dpt lah ticket murah utk pergi dan kembali bukan pergi tak kembali tau nak nak RM700 by Air Asia..ingat nak amek MAS tp x mampu do...buleh beli by credit card tp xmolah kang aku jugek yg sakit nak byr...blanje nak g sana lagi kan..sooo...aku BOOKED! syukur alhamdulillah last minute pihak AA ubah schedule...mulenya sampai LCCT dijangka dalam 1:00 pg..memei lah KL org nyer tak tidur time tu tp bg kami yg org luar ni kol 8 kol 9 dah mimpi dahhh...hahah..so jadual sampai around 11:30pm..jimat masa tidur aku kelak hahaha..

sepanjang perjalanan ni alhamdulillah jugak lah Aleesya tak bnyk ragam...masuk jer flight dier terus nak nenen...so aper lagi..sumbat dan ZZzzzzz.....kami bertiga pulak tak blh nak tidur...sembang entah apa apa akupun dah lupe...at last kami sampai...dah tu tengah nak punggah barang kat atas ...ada sorang mak cik ni...dia amek barang tak hengat org yg masih duduk padahal ketua pramugara dah pesan berhati hati ketika mengambil barangan anda.. pappppp!!!! jatuh kat lengah mak ngah..masa tu mak ngah tengah dukung aleesya tidur..nasib baik masa tu aleesya tidur di bahu kalo atas paha memei ler die yg kena..makcik tu cepat cepat say sorry..aku pun senyumler jugak sbb aleesya tak kena tp sian kakak aku...mak aku pulak dia tk paham omputih...dia skeeping bahasa kite org...lebh kurg mcm ni lah maksudnya.. "mata tak nampak ke aku tampar baru tau" nahhh....ambek kau....aku cepat cepat gelak....dalam keta aku story kat kakak aku ngan laki aku..gelak dorang....hahahah....

paling kesian ingat nak tempah menu dalam flight since aku xde book online...siap bgtau mak nak makan ape...mak nak nasi beriani...aku dan kakak nak try ginger fried rice with roasted chicken..skali pramugari tu ckp mlm xde...air je ade...ekkkkk....? last last milo panas 2! ahhh boleh laa... tu pasal sesampai je LCCT kami rasa lapar...papa dah membebel...td ckp xyah masak...papa x masak nasik ni tau... pergi kfc kat LCCT pun dah xde..last carik kat area putrajaya order lah nasik goreng kampung !!! entah pukul brapa xtau ler...

pastu malam nyer plak...aleesya kan dah tido..skali dia jaga....terus xmo tido..asek melilau sekeliling bilik agaknyer dia pelik sbb gelap...bilik kami d sini kan ada lampu bilik....huhuhu sian dier..agaknya kol 3 kot dia tidur...bangun pun kami lewattttt....arrghhhh

Hari kedua

harini adalah hari jumaat 04/04/2014..plan hari ni belah pagi cuma nak masak utk sarapan dan petang sikit pergi beli barang dapur and balik kampung... so pagi pagi aku dah g dapur...hushhh..dah hampir 8 bulan aku tak jenguk dapur ni..takde perubahan pun..yg ade machine basuh baru sebab baru rosak..ape tak seronok kakak aku mendobi...semangat katakan haish...

pagi ni aku masak nasik goreng Cornbeef..actualy ni feveret aku masak kecik kecik...masa kecik kecik kami selalu makan berlauk kan ni..dulu murah jer...sekarang...dah tak yakin nak beli packaging yg macam masa kami kecik kecik dulu..entah halah entah tidak and rasa dan tekstur dia 100% berubah..so kalo nak makan kena beli keluaran Brunei punyer..harga 1 tin RM18 atau RM15.... kalo beli kat brunei USB4.++  je...murah sikit...blh goreng dgn bawang besar dan cili pedas pedas sket. atau buat nasik goreng..selama ni aku selalu sebut jer dgn paddaAppa tp dia tak pernah rasa...so kalini aku bawak and masak utk dier rasa....yes...!!! 3 kali tambah..plus belah petang sikit makan lagi..... happy doooooo!!!!!! walaupun die tak komen...tp action di tu yg penting..... cian suami aku...jarang makan air tangan isteri yer.....!!!

Ni sumber dr pakcik Google jer tau...aku lupa nak snap..tp packaging mcm ni ..kotak and dlm dia dibalut dgn plactic .... sedappp!! keluaran Brunei Darussalam sbb sah sah Halal!


belah petang sket pergi Alamanda kat Putrajaya nak beli susu and pampers aleesya sbb x bawak dr sini stock...dlm kol 6 lebih baru gerak balik kampung.....waaa rindunyer...kalini balik tak duduk umah uwan sebab dah pindah umah baru Motha in Lo aku....dekat dekat jer dgn rumah Mak Yang pun baru, makcik Tipot and abang Mahathir pun rumah baru...sesampai je aleesya baru terjaga and blur...peluk salam semua...and makan...rindu nyer nak makan masak lemak cili api.....makan sup kambing lagi tu...wallaaa....sedappppp oooo.....tp kiteorg tidur awal sbb dah penat kan....

hari ketiga 05/04/2014 sabtu

harini ade gotong royong...aku pulak mcm chipsmore kejap tolong kejap jaga anak kejap tidur kan dier kejap main dgn dier..aleesya tak brapa nak main lg dengan anak anak buah agak nyer budak budak semua lelaki and lasak...cuma anak abg Mahathir si Qaseh Aqila jer suke berkawan dgn aleesya..siap aleesya pergi mana mana dia akan ikut...siap ikat rambut nak sama pessen heheh..aku lah yg ikat kan...budak ni 4 tahun..lemah lembut tapi cerdik and becok je..makan pulak jgn ckp ler balik kpg jer memang perut tak sempat nak lapar dah sumbat lagi hahahah.....

Nampak tak aleesya mcm kegirangan yg amat sangat....hehehehe

Manje nyer dier...gmbr ni blur sbb aleesya tak duduk diam hokkayy :(

Gambar ni ehsan dr group whats app...TQ yer...siyess aku tak hengat sgt nak snap snap masa kat kpg...mcm seronok jer borak borak....rindu tau...

Yg aku solute giler kat org kpg ni kan..mereka sgt bergotong royong hatta masa kenduri kawen aku ngan paddaAppa dulu pun mcm ni...seronok tengok...ikatan kekeluargaan tu makin erat...
Taraaaaa....hamboi mak...possing maut nampak...ni kat pokok aper entah...durina belanda kot,,,bawah tu kolam ikan...rumah ni atas bukit so kalo masuk kpg Gontam kat Kuala Pilah negeri 9 nampak jer rumah atas bukit warna oren ade, grey pun ade tu lah dier...syiokk ooo tgok view...relax jer... :)

ape??? nak gambar lg???? ok meh kte tengok lagi sikit...jap..cari jap mane yg best...

 Qaseh Aqila dan Aleesya Amani

 Budak ni la yg rajin berkawan dgn aleesya...aleesya pun ye ye jer nak berkawan jugek..hehehe

Pemberian dr maksu....katenye dah berdebu sebab dah lama tunggu aleesya dtg...sian maksu..tp aleesya ni tak minat patung...hotak dia cuma minat Bola & ballon...pergi mana mana hatta dr Miri pun aku siap tapaukan belon..bawak balik kampung habis terus...sambung beli kat Putrajaya tak cukup tu beli lg kat Pasar malam Putrajaya...beli lagi kat Uptown Cheras...beli lagi bola kat Nilai 3... pendek kate dia pantang tengok Bola & Ballon akan keluar lah word "mok mok mok" maknenyer nak nak nak!!!! tp aku tetap simpan Barbie ni....skrg ade kat rumah paddaAppa Putrajaya.... 

Hari ke-4 Ahad

Harini pulak kenduri Akikah utk baby Maryam Aishah anak Kak Long kakak kpd paddaAppa aku... Afiq Rayyan anak kpd maksu nana adik kpd paddaAppa aku jugak, llham Harraz anak kpd kak ngah merangkap cucu makcik tipot iaitu adik kpd motha in Lo aku....dan baby Aniq Afwan anak kpd paksu fahmi jugek cucu kpd makcik tipot...paham ke dak?? lantak lah kan hahahah....so kambing semuanya 7 ekor... hambek ko,segala jenis masakan ade..ade BBQ, ada bakar, ada masak sos, ada kari dan ada sup....semuanya sedap sedap....maveles yo...nasib bek masa aku makan tak hengat dunia masa tu kepala tak migrain..dulu dulu makan je migrain skrg tak de dah..alhamdulillah...So kenduri ni adelah majlis berzanji, cukur jambul, bacaan doa dan bacaan yassin..lucky draw pun ade..tp aku tak bertuah laa....ape ade hal....bukan rezeki....terima dgn lapang dada yes!!!

 My Mak ler..... dgn dak kecik...

 Mak Ngah dgn dak kecik lg...

 Jap jer pakai baju kurung aleesya dah tukar...tengok Maryam Aisyah..comel jer mcm princess laaa :) dorang dah geng dah....yeahhhhh
 Nampak sama kan size...beza 7 bulan...muke pun ada iras iras...hope mereka berdau akan jadi anak yg solehah dan rapat sampai besar yer sayang....syg anak anak mama!
 Again...Princess of the day! Maryam Aisyah bt Ruzaimi (maaf yer abg Mie kot salah ejaan)

 Mak Yang yg Rockkkk...! suke makyang asek gelakkk jer..

 Org org kuat di belakang tabir...

 Sincce depan rumah Motha in Lo lecak...gune la dpn rumah makcik tipot...same je kan..

 Mister Abul...kuat aii angkat aissss tu...nak sket... :))

 Anak kak long...Umar Ali...sian dia malam sebelum kenduri warded sebab sesak nafas..fisrt time kena...tengahari masa kenduri dah discharge dah..alhamdulillah...

 Sedikit suasana...ramai sebenarnyer ni....

 Boleh plak dia tidur kan..... sian anak mama ni..

Tara...comel kan Aniq Afwan & Ilham Harraz....emmuahhh..!


07/04/2014 Hari ke-5 Isnin

uwaa....harini adalah hari rehat utk semua org yg dah bertungkus lumus utk kenduri semalam.. aku mengaku lah aku tak bnyk pun menyumbang dan kebanyakan sumbangan aku tu semuanyer sekerat jalan...kejap kejap iklan kejap kejap iklan...huhuhu...so arini aku sambung melondri kan baju baju yg dah membukit...aku menyapu dan kemas apa yg patut...sebelah petang nak nak pukul 3 petang mcm tu aku dan paddaAppa siap utk berangkat balik Putrajaya...sobss...mcm kejap je kan..lepas makan ape semua rehat kejap and kemas kemas...huhuhu mula lah adegan cerita hindi yg kejap gelak kejap nangis..ni semua kakak aku ler yg start..tp kakak aku ckp motha in Lo aku yg start..aku ni tiap kali pelok motha in Lo aku....aku misti tak terckp...aku tahan je dalam hati and pasti tekak aku sakit sbb nak nahan air mata...sedeiii ooo...dgn kaklong nyer menangis...haiss...ni lah akibat jarang jarang jumpe dah jumpe hepi dah berpisah nangis...tak malussss.... ok...say gudbye and pelok pelok semua..pastu berangkat..tp wajib singgah jap kat pekan Kuala Pilah..nak p kedai abang tudung...hahah...prkerja dia baik tau and masih ingat yg aku ni yg org sarawak tu...wiwi....... and discount pun dpt...aku tak beli sebab aku nak tgok tgok tempat lain plak....mak and kakak aku aper lagi..borong ler...aku just beli tudung bawal RM5 tu...hahha aku suke tudung bawal..biar lah RM5 janji aku suke llalalalalaal....lagi lagi skrg ada fesyen ala-ala mawar fizo omar tu..hahahah... then aku grap tikar Udin & Idin satu utk aleesya...yer Udin dan Idin bkn Upin & ipin...mule mule aku ingat upin dah sampai rumah dan pasang baru perasan..RM10 jer... kalo kat Boulveard Miri RM29.90...amek kau dpt beli 3 tau....hisss....

 Ala tomei tomei...nilah anak buah aku yg baru... Afiq Rayyan & Maryam Aisyah masing masing 8 bulan lbh....hihih..gerammmm nyer mak lang tengok....

Kan aku dah ckp...Udin & Idin. RM10 jer...

Tengok....dia sarapan aper...Buah Pir & Tropicana Juice...hambek kau pagi pagi mkn buah..


Habis membeli..terus direct ke Putrajaya...entah kol brapa sampai tak hingat dah..rasa nye kol 7 lebih sikit...malam tu pulak bawak mak and kakak aku g ronda ronda kat putrajaya...saje nak bawak aleesya yg suke tengok lampu tu...tp masa pergi kat Perbadanan tengah syiok duduk nak selfie kat kolam air tu...kaki die termasuk kat dlm kolam tu habis kasut basah...last last kaki ayam...cian anak mama...



 Mari memilih dan mengira budget hahahha

Singgah makan kat gerai yg ada jual sup tulang...mesti aku amek menu ni...sup dier sedap ooo..abg dier pun murah jer senyuman layan pelanggan....



 Yo yo jer aleesya petik bunga ni kan...


pastu kite pergi makan lak...kalini mister paddaAppa nak bawak g makan kat tempat dia selalu makan ngan kawan dia Bro....nama tempat tu Anna Ikan Bakar Petai kat Bangi...serius sedappp oooo...aku order air bandung jer...masa tu aleesya dah tido so sampai sana mood die ala ala nak tido sotake turn la nak makan... kiteorg order sotong tepung, udang butter prawn yg basah, sayur khailam, ikan tiga rasa dan ikan bakar petai..semua tu RM146.. paling sedap aku rasa sotong and yg lain tu pun semua sedap... berbaloi dgn harga ler...most recommended!! cehhhhh....


Tengok muke aleesya..muke ngantok...sian dier

Waa...nampak tak... nampak tak..mak...ingat mak kena jaga makan...nak check up lgk tok!!


08/04/2014 hari ke-6 Selasa

Kami singgah pulak kat Nilai 3, mak nak tengok langsir utk raya...waaa...awalnyer...tp ok gak kebetulan aku nak buat langsir bilik paddaAppaha ku....cari punyer carik..dapat lah satu kedai ni..utk satu ruang tamu and ruang makan punyer tingkap..agak agak tingkap yg 3 cermin tu ada 3 + 2 cermin ada satu dalm RM500 dgn siap jahit....bukan ready made tau...kite pilih kain and dlm 2 jam siap..jahitan pun kemas...kalao kat miri x dpat dooo harga tu....syukur....

utk bilik aku d putrajaya amboi paddaAppa aku nak lining tebal sket.mule takmo tukar tp tengok aku tukar utk bilik d miri nak jugek menyebok...kopak mak nar...hahha xdelah memang aku nak pun....yg die utk 3 tingkap RM180...utk aku RM130 sebab aku ambek lining nipis so murah sket...janji ader kan....aku amek bunga bunga padaAppa ambek grey plan....walla...

Malam nyer pulak aku nekad ni nak masak spagetti carbonara...punyerlah aku ada mood nak masak n paddaAppa asek pandang ajer..tengah dah nak siap aku tuang susu..alahai paddaAppa aku ckp ala kenapa letak susu...alahai aku masak yg kabonara..aku taktau lak yg dia tak suke tu...akibatnyer...dia makan jugek lah mungkin sebab drpd membazir dan silap aku masak 1 bungkus padahal yg makan kite berdua ajer sbb kakak and mak aku tak makan tu..akhirnyer terbuang macam tu sbb tak habis..nak kasi org tak kenal sape sapa lg pun dah malam....sorry yer makanan..lenkali say buat portion utk 2 org jer... :(


hmm....sedei tak dpt nak habis kan....

09/04/2014 hari ke-7 Rabu

masa ni cuma habis kan masa utk shopping...bawak aleesya main kat taman pagi pagi time org lain tak bangun lagi...shopping area Kl & seremban jer...takde ke mana sangat pun.. pastu jumaat mlm sabtu g dinner sekeluarga dgn keluarga paddaAppa kat star fresh Seremban....sedap oooo...bertolak dr Putajaya kol 8mlm..sampai kol 9 malam...makan nyer kol 10 mlm....balik nyer kol 11 mlm san sampai rumah kol 12 malam..uwaaa ngantokkk... tapi sedap....ni tempat feveret keluarga mertua aku ni..hihihihi




the FAMILIA !!! LOVE U ALL muahh!!! 






Dipendekkan cerita...pada 14/04/2014

kami pun berangkat balik...bangun seawal 4 pagi...siap siap g airport.... :( sebab nak tinggalkan paddaAppa...tak pe tak pe.. aku kan gagah perkasa...! yeehaaa....

 Bagi dia makan Dunkin Donat before nak depart...




Balik rumah... terus dia rindu nak main semua permainan yg dia ader...sian anak mama...nanti kite jumpa papa lagi ekk ... :(

bye....jenuh aku menaip utk entry ni....huuhuhu....