..... Love Is Beautiful....

Wednesday, November 12, 2014

48. Sayur pucui labu & apang jagung

Assalammualaikum

Aku tak habis lg sebenarnya nak post pasal resep:-)

i sabtu lepas. X larat sebenarnya tp aku nak gak post. X sure pernah tak aku post resepi ni sbb aku pernah masak sebulan yg lepas mcm tu

Ok sayur ni hasil dari kebun aku jugak. Happy tau dpt makan dari hasil yg kita tanam terima kasih Allah krn memberi kami rezeki ini. Alhamdulullah

Since dah 2 minggu x jengok kebun agak semak jugak lah.ni pon dah nak seminggu x p lg maklumlah weekdays kerja. Harap weekend je. Mak pulak nak p hari2 tp xde sape nak p hantar mak p kebun. Kalo x dpt gak mak bersihkan sambil mengeluarkan peluh kan...

So ni resepi dia

Resepi: Sayur pucuk labu & apang jagung
Sumber: Air tangan emak

Bahan
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai cili di hiris nipis
Sedikit ikan bilis
Garam dan aji

Cara
Potong pucuk labu dgn ambil bahahagian pucuk sahaja. Memang part ni ambil masa yg lame.so klo masak utk mkn dgn kadar segera d nasihatkan jgn msk sayurni time ni

Utk apang jagung, kupas kulit jadung dan hiris nipis menyerong. Kalo jagung dah agak tua ambik biji jagung sahaja. Blh jgk d tambah labu muda ya

Panaskan minyak, tumis semua bahan kecuali sayur. Agak agak dah kekuningan masukkan sayuran jagung dahulu disertai debgan air. Boleh tambah belacan kalo nak. Selepas mendidih masukkan pula pucuk labu. Tambah perasa dan biarkan merenih sekejap. Siap.

Komen,sayur ni manis kalo masih fresh dan sgt berkhasiat. Cubalah :-)


Cu
Pu

Apang jagung


Heee...diam mkn mentah x mo dilarang. Skali aku try ptt pon manis