..... Love Is Beautiful....

Monday, December 15, 2014

50. Sambal udang potai

Assalam (",)

Ni pon sama resipi dan chef by omak mertua den heheheh...almaklumlah aku time ni masih kerje so x dapek do nak main masak masak laei
Aku tau dah siap....nyemmmm mcm sodapp jo....

Udei tu.......plus buah petai fullamakkkkkk!

Aku pun x brapa nak pasti resepi dia tp blh agak lah kan tengok rupho tu ade merah merah sure cili koring.... bawang bosar....potai...bawang segala....so.... aku tepek gambar ake resipi korang olah lah yekkk...sowiiiiiii sesangat...... !



49. Telur sambal

Assalam

(",)
MasyaAllah.....rindu nyer nak berblog...rindu nak tepek resipi..nak update aktiviti harian...nak baca moment lame x kisahlah sedei ke happy ker....rinduuuuuuuu nyerrrrrr...since pc aku ni IT tengah nak remote dr nunnnnnn jauh d sana...kemaman terengganu so aku xdapat nak buat ape...semua kerja ada dlm pc so aku bukak ler blog aku ni and tengok dlm "album" folder hp aku berlambak gambar makanan mintak di posttttt kan tp aku buat endah tak endah ejer...plus aku guna hp brand -i-- ni macam susah sikit compare to samsung aku yg sangatlah veryyy the grand...wlupun size kecik tp sumbangan hp ni terbaik lajuuuuuuuu zassssss je aku naip xdelah susah bebeno mcm hp satu ni...tp pic hp tu tiptop terang giler....tp kalo hantar video via whats app video akan jd tergendala......uwaaaaaa...ni crita pasal telur ke atau luahan pasal x puas hatiiiii..... T_T

Okehhhh jom la jom lah...... ni ha sejujurnya gambar ni bkn hasil aku masak tau....ulang ekk bkn hasil aku masak tp omak mertua eden yg masak...sian omak drg dr jauh nun neg.9 tp jd chefffff kat Miri...maklumlah ramai giler request nak mkn itulah ini lah....huhuhuhu...tq omak... nak blaja lebih lg lah ni nampaknya.

Ni feveret hubby aku tp aku x penah masak pun sbb risau x menepati citarasa beliau....T-T




Resepi: Telur Sambal
Sumber: Omak.mertua hjh Rokiah Zakaria

BAHAN
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
5 biji cili api kalo nak pedas
3 sudu makan cili kering d blend
Sedikit garam
6 keping telur mata yg dah digoreng
1 batang terung
Ikan bilis (optional)

CARA CARA
tumbuk semua bahan tumis kecuali bilis goreng asing dan ketepikan. Masukkan cili dan biarkan hingga masak. Bubuh garam dan kacau lg. Masukkan telur dan terung dan kacau hingga masak N masukkan bilis. Siap!

Selamat mencuba:-)