..... Love Is Beautiful....

Thursday, June 25, 2015

77. Cucur Beraneka

Assalammu'alaikum (",)

Semalam jugak, puasa ke-7 aku buat cucur beraneka. saje saja jer nak letak nama tu sbb banyak sangat campuran dia. asalnya nak buat cucur jagung jer tapi biasalah kreativiti melebihi segalanya...apa yg ada aku rembat jer buat cucur.... hasilnyer......sedappppp!!! makan dgn cicah sos cili lagi...memang urrmmmm laaa...kalo masih panas lagi best kan ranguppp jer....

ok bawah ni resepi simpe cucur beraneka ku

Bahan-bahan
2 pokok daun bawang (dihiris 1 inci)
4 ulas bawang merah
1 batang cili merah (dihiris)
2 batang cili padi (dihiris)
1 mangkuk jagung
1 genggam ikan bilis
2 batang sayur kacang panjang (dipotong kecik)
10 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung beras
2 sudu teh garam
3 sudu besar gula
air panas mendidih secukupnya
1 cubit soda bikarbonat
sedikit pewarna kuning

Cara-cara
Campur semua bahan di atas dan goreng atas api sedehana sehingga garing.

Sos Cicah
4 batang cili merah
2 ulas bawang putih
2 sudu gula
4 sudu besar sos cili
air setengah cawan

Cara-cara
Masak semua bahan di atas hingga pekat. siap!




bahan-bahan yg beraneka :)


tos kan dulu lepas goreng....


utk abang aku...sbb dia tak balik rumah berbuka....

begini warnanya yer...


katanya nak tolong mama!!!  good gurl...



dia nak jgk potong....biarlah bagi jer lah pisau plastik tu...habis atas meja dipotongyer sayur kacang tuh....

76. Nasi Goreng Seafood

Assalammu'alaikum (",)

Haaa...ini pulak kakak aku yg goreng. aku kalo nasik goreng aku lebih suka bawang dan cili yang dihiris jer...takyah tumbuk bagai..letak telur...dah...tambah bilis goreng yg rangup perh.....memang aku layan la....so ni kakak aku buat sbb ada lebihan sotong dna udang...simple jer pon..sapa lah tak pandai buat kan....hhehheheeh

Bahan-bahan
Nasi 1 mangkuk
udang 1 mangkuk
sotong 1 mangkuk
cili merah 2 batang
bawang merah 4 ulas dihiris halus
bawang putih 2 ulas dimayang
serbuk 3 rasa secubit
garam dna pak aji
telur 2 biji

Cara-cara

Tumis bawang merah, cili, bawang putih dan masukkan udang dan sotong. bila dah layu masukkan pula telur dan kacau. kemudian masukkan nasi, disusuli oleh garam, pak aji dan serbuk 3 rasa, gaul rata. siap!!!



75. Telur Goreng Dadar Padang Style

Assalammualaikum (",)


Semalam kan aku rajin lah google resepi ni..sebab blur apa nak makan...aku kemain dah teringin benar makan kuih jala tp asyik tertangguh ajer...sudahnya lain nak dimakan lain pulak yang dimasak. semalam ingat nak masak Ayam Percik, tp sesampai jer kat rumah kakak aku tengah goreng ayam....katanya nak masak ayam masak merah..so, aku terpaksalah cancel ayam percik ku..sbb sayang jugak lah kan membazir masak bnyk tp tk habis. kebetulan mak aku pulak goreng ikan Kuasi, hasil sedekah jiran, Abg Musa @ kami panggil dia Awek. Mudah mudahan abg awek sembuh seperti sediakala. Ameen.

Pastu kakak aku pulak request aku buat cucur ikan bilis atau kami panggil Cucur Pusuk. eh ehh...mcm tau tau jer aku memang nak buat cucur ...tp aku nak pelbagaikan cucur aku.....nanti aku share di next entry.

So utk telur dadar Padang style ni, sekali lagi aku refer blog kak Azie.. katanya sedap. dan hasil air tangan aku pulak kakak Nana dan Abg Mad aku pun kata sedap. itupun aku memang kelam kabut masak sbb we all kan masing masing masak so berebut nak guna dapur. aku buat cucur dulu, settle tu baru aku masak telur ni..tepat jam 6:30 petang baru aku siap dan tak tunggu lagi dan tinggalkan kuali segala, aku terus berdesup masuk kereta siap bawak telur yg panas-panas ke rumah abang mad aku...nasib baik kak nana naik kereta padahala selang satu rumah jer pon....hahahahahha

oh yer, blog kak Azie boleh refer SINI, tQ kak Azie sudi share resepi ini.

Bahan-bahan
4 biji telur
1 pokok daun bawang
2 batang cili merah (nak pedas, tambah lah cili api)
3 ulas bawang merah
2 sudu tepung beras
2 sudu kelapa parut (saya ganti dgn susu full milk sbb tak sempat nak beli T_T)
Garam secukup rasa
2 ulas bawang putih (aku tak letak)

Cara

Kisar cili, bawang merah dan bawang putih. masukkan ke dalam telur bersama bahan-bahan lain. kacau hingga sekata. Goreng hingga nampak kecoklatan. Siap!! makan dengan sos cili :)

Versi masak kelam kelibut warnapon tak sekata dan tak kemas.....rasa boleh tahan sedap jgk...nanti aku nak modified ler apa lagi nak ditambah....keh keh keh....




Sebenarnya aku masih tak puas hati lg, sbb resepi ni aku tak bubuh kelapa parut. nanti aku cuba sekali lagi.