..... Love Is Beautiful....

Tuesday, July 15, 2014

Sembang Menjelang Raya

Assalammu'alaikum wth.




Entry kalini aku takde post pasal makanan ekk...saja tukar angin jap. dah lame tak hapdep my life story with my little Aleesya. lately ni aku panggil aleesya dengan nama 'kakak'. sebenarnya nama ni muncul sebab aleesya sendiri yang panggil diri die kakak. bila aku tanya apa apa contoh siapa pandai...dia akan jawab kakak...siapa comel...kakak....sapa busuk..kakak..sapa punya bantal ni..kakak...semualah kakak sampai lah aku dah terbiasa dengar and terikut ikut..hihi...kakak pun kakak lah ok apa kan nanti kot dah ade adik, adik dia pun panggil dia kakak ecehhh cehh....nak adik ke kakak? kakak sekarang ni pun takmo share apa-apa dengan org even dgn mama dier :( sobs.... dulukan masa kekecik sikit dia nak lah share apa je but now semua takmo. even abang ajim or mak ngah dia nak tumpang tido atas katil ke...tilam papa dier ker..dia x kasi...ohhh aleesyaaaaa!! what happen to you anak??? harap tak lah sampai besar kan.... teringat kat adik aku yg sorang ni nama dia Rafiq tapi kami panggil die Deng. deng ni kalo kat sarawak kire nama manje la mcm baby....sayang....mcm tu ler..dia masa kecik sangatlah kedekut sampai bila mintak keropok atau baru je nak berhajat nak mintak kan..nanti dia akan keluarkan words ni "nah!! ambik lah semua"..... hambek kau...tak ke naya dah mrajuk then nanti mak akan marah kami ler sbb buat dia merajuk atau nangis...hihihihi T.T very de memorial lah sangat. tapi bila dah besar.....dia lah yg murah hati..suke spon kakak kakak dier..mkn sana sini..nak pinjam $$ time sengkek pun dier ok...hihihii...adik aku ni memang senang sikit tak bnyk songeh tapi manja 150% haisssss....

ok...back to the topic...aritu aleesya buat medical check for baby vaccine schedule.aku pergi 11 July 2014 jumaat utk injectioan JE kedua tak silap.masa tu timbang dia dah 9.05kg untuk usia 19 bulan@1tahun 7 bulan..alhamdulillah....dah nak dekat 10kg dah anak mama  heheeh :) dan macam biasa bile inject je komfem ler melalak!! tp kejap jer...next appointment ialah usia dia 4 tahun nanti..wallah...lama nyer lagi..sempat lagi ada adik ni kot hihihii.... :))

sehari lepas tu dier demam...sian kakak..nasib baik sehari jer..pastu apa lagi bawak kakak shopping raya :)

Teng teng teng....bermulalah pencarian.....
aku pergi dgn kakak aku jer dlm kol 1 ptg gerak sampai 7:30 malam ambek kau..siap encik suami call, adik call, abang call tanyer kat mana lokasi kami..maklumlah sini jam 7 dah gelap gulita..jadi mak mesti risau dgn kes kat miri ni belambak-lambak dah....

hasil dari shopping tu...a bit frust jugak la sebab cari baju utk dak kecik aleesya xde size :(
sebenarnya raya tahun ni dah well plan baju apa nak pakai..mestilah nak sedondon dengan emak nyer kan....tapi kan...........................tapi kan.................hais....malas nak cerita kisah duka..anggap jer lah takde rezki dak kecik...kesilapan tailor utk baju mama and aleesya................malas nak ulas tp cukuplah sbg seft reminder dan since bulan puasa ni mesti ujian kan..so pendek kata baju tu terpaksa switch dgn kazen aku...aku pakai baju dier.......dier pakai baju aku...so raya kazzen aku je lah take photo dgn encik suami kui kui kui :( sebab kain family theme tu ........tp hubby tak balik raya thn ni..sobs...raya tahun ni without encik suami.... double sobs T_T

pasal tailor salah potong and baju aleesya langsung tak ade dibuat... apa tak sedih...satu jer baju kurung dia jadi nya yg sepasang dgn anak buah aku Dedek..yg ni nasib baik tailor tu buatkan...kalo tak naya... so ingat shopping ni aku dpt ler carik satu..pusing punyer pusing shopping mall semua takde size!!!!


aku cuma dapat beli kasut...ni pun dah yg keberapa kali masuk kedai pun xde size. last last jumpe yg harga RM59.90....aku consider RM60.00..... kedai ni suke letak RM00.99 kat belakang kan.....sgt menarik perhatian customer.. pastu aku masuk kedai selipar plak since kakak suke pakai selipar org org tua kat rumah....aku beli ni harga RM32.99! kan dah cakap RM00.99 jugak blakang dier haishh.....selipar ni lembut dan comel. sesuai lah utk santai heheh...


pastu g carik baju plak...time ni aleesya dah meragam sebab langsung tak tido lagi...aku dapat 1 jer kat Parkson harga RM90 dpt less jadi RM45.00. accessaories dia plak aku dah beli sehari sebelum linkungan harga RM10+RM5+RM3




Tudung pun aku dah beli RM18 utk 3 layer hihihi..ngade kan.... hehhehe saje nak kasi dia mcm mak mak hahha...cer tengok gelagat dia tu...tak tau ade prasaan ke tak tu hihihi

then aku ni asek tak puas hati baju dia satu jer baju kurung...aku ambek masa 1 hari setengah google...belek punya belek fb, web, instagram last last aku jumpa satu web ni... http://manjakuhappy.com/


.......inilah baju raya nur aleesya tahun ni..

So aku godek and berkenan baju ni...sebenarnya dua tp memandangkan fikir ehh jgn membazir sangat aku ambek satu... aku ambek yg ni.... harga RM118+RM10 postage = RM128.00 (aku kire mahal dah ni....aku pun tak mahal mcm ni...tp utk kalini takperlah dari takde....anggap jer rezeki kakak heheh)

so total utk kakak raya ni
baju kurung (kain dan upah) =  RM15 + 25 = 40
baju dress = RM45 + Rm45 =RM90
Kasut = RM59.99
Selipar = RM32.99
Accessories = RM18
Baju peplum (online) = RM128
Tudung = RM18
TOTAL: RM386.98

Wa....angka ni BESAR ni....tak dapat bayangkan kalo 2 anak....3 anak....kui kui kui...

Untuk aku plak....sebolehnya aku nak yg jimat, murah tapi selesa dan kain nyer tak panas.
aku rasa bajet aku lagi murah kot..jom tengok perbandingan..

Baju Raya: Kain & upah (RM44 + RM75)
Tudung (2 pcs) = RM35
Dress/handbag/peplum (online Nile.com) =RM168
Hi-heel/kasut = Belum beli
Total: RM322.00

See.. lebih kurang aje anak dan mak....nanti aku tambah kasut raya kenalah bawah RM50 hiii...

Aku suke beli kat Nile.com sebab ape tau.....sebab nye murah...dah banyak kali jugak lah aku beli dan puas hati...tp sapa yg dok kat semenanjung lagi untung lah sbb raya ni ada promosi free delivery...macam aku beli yg ni RM30 charge penghantaran...best kan... barang nanti aku post kat entry next ekk ok ke tak ok...tak sampai lagi hihihi..


utk encik hubby.... :(
alrtie......raya tahun ni sepatutnya we all raya kat Kuala Pilah negeri sembilan tp memandangkan encik suami takde cuti..maka nya saya dan kakak akan beraya di sini sahaje tettttt!!! ada jugak mak mertua tanya raya je lah even suami kerja...tp tak sure lg ni..cuti pn dah x blh nak apply...tiket flight pun harga ribu riban klo beli last minute....innshaALlah kalo takde aral kami sampai jugak.... dan hubby tahun ni baju melayu je aku sediakan..baju lain blm ada lagi...maybe dia beli sendiri and shopping sendiri kat KL nanti huhuhuu :(

Oklah...setakat tu aje entry kali ni...sabtu ni aku dah start sibuk buat tempahan kek lapis sarawak...setakat ni utk diri sendiri aku dah buat kek Lapis Sarawak Roll je itu pun baru satu jenis. biskut makmor, biskut suji, biskut semperit dan biskut suji cheese.

tempahan aku dah tutup ekk...takut tak larat nak siapkan semua...nak patah pinggang wei belum lagi dgn kakak yg memang 24 jam melekat kalo mama dia dok rumah....hiihii.....


.. ni kek lapis Sarawak roll baru siap ahad lepas utk raya kang. kalo jual mcm ni RM25 jer. tp tahun ni aku tak amek tempahan utk roll yer. kek lapis je. ;)

Pesanan manis aku, raya raya jugak tp jgn lupa tingkatkan amalan yer. akupun kadang terlepas pandang nih tp sama samalah kita muhasbbah diri. doakan juga utk rakyat Palestina & tanah Gaza ya. semoga Allah melindungi saudara kita d sana dan tempatkan para syuhada d syurga firdaus. ameen.

Gaza under attack during Ramadhan ! Alahu Akbar
#prayforpalestine #prayforgaza


so arini dah puasa ke-18 jom kite sama sama cari malam Lailatul Qadr..... :)
======================================================
REVIEW

anda mengalami masalah jerawat di muka dan badan?
risau dgn berat badan yg semakin naik dan muka kusam?
jangan risau di Nawal Herbal Beauty kami akan membantu anda.

Dapatkan sabun untuk merawat kulit muka bermasalah seperti jerawat dan jeragat serta jerawat di badan dengan Sabun Kolagen. HanyaRM38 (SM) dan RM41 (S/S)


... ni repairing lotion bagus utk menghapus strechmark and jerawat di badan..latest akan ada yg 140ml kecik sikit dr ni ckp utk sebulan. yg kat ats ni 170ml.


Kami juga ada set luaran bersalin yang tradisional tapi kaedah moden dan sgt efeisyen. banyak testimoni drpd pengguna dan ibu-ibu yg telah menggunakannya dan berpuas hati. utk sebarang pertanyaan dan tempahan blh hubungi whats App @ call 014-6856849 (hanni)


...No phone kat pic atas tu nombor phone HQ ekkk.utk Sarawal blh hubungi saya di 014-6856849

Sekian, terima kasih
...lost of love!