..... Love Is Beautiful....

Tuesday, April 7, 2015

Hiking the Grand Old Lady Hill, Miri

Assalammu`alaikum (",)

uwaaa....masa nak mengupdate blog ni mcm tak cukup jer...mana nak kerja opis, mana nak jg anak, mana itu mana ini, kadang sebelum tido nak jer update tp bila dah penat hp entah kemana. aku ni malas bukak laptop sbb kalo bukak mesti si kecik akan join...kenalah update guna hp je...tu pun one by one nak upload gmbr...

ni cerita pasal apa ekkk.... ohhh...pasal Hiking!!! Ape??? hiking....aku yg dah gedebot gemok ni nak hiking....haisssshhh...apa ingat aku ni tak larat ker....aku sedarlah dah gemmokkk :'(

ohh itu reallity nya sekarang...ahhh takmo citer tu..aku nak citer pasal ni....ahad 5 hb April, adik dan adik ipar aku ajak aku hiking..aku aper lg, masa muda muda dulu ni memang feveret aku..selalu join Rakan Muda, Jiran Muda, U activities...sejak dah kahwin rasa mcm tak pernah lg hiking.... ohhh rindu nyer..so pagi tu seawal 6:45 pg kami dah gerak...Emak aku pun join tau tp dia takhiking la..dia just tunggu aku bersama dgn bakal adik iapr aku dan si kecik aleesya..ini first time aku hiking sini...harap Anie akan join next time

SUBHANALLAH Cantik View Miri di pagi hari.... :)

 Ni view bkn pg ni tp aku blik dr hotel lunch hari jumaat nak p rmh saje nk snap sbb x puas hati masa hiking xde snap view mcm ni








Ni view awal pagi..sebenarnya kalo aku stop lagi cantik view ni aku blh snap tp kan bukit kan..nak stop emergency mcm bahaya sikit. ni pun aku snap sambil mata melilau dari cermin kereta kot ada kereta belakang kang tak pasal pasal kena HONNNNnnnnnn....

cantikkan.....


Ni adalah Grand Oil Lady, Bukit Telaga Minyak...ni gambar awl pg kol 7. Sedikit sejarah pasal ni aku refer Wikipedia

Bandar Raya Miri yang terletak di Miri (pron.: /ˈmɪər/), Sarawakmerupakan bandar pertama bukan ibu negeri yang mendapat taraf bandar raya. Miri mendapat kenaikan status ini pada 20 Mei 2005 yang membawa gelaran "Bandaraya Peranginan".
Miri merupakan bandar kedua terbesar di Sarawak, dengan jumlah penduduk kira-kira 350,000 orang. Kemajuan bandar ini adalah kerana kayanya daerah ini dengan sumber asli, terutamanya petroleum.

Grand Old Lady dan Muzium Sains Petroleum[sunting | sunting sumber]
"The Grand Old Lady" ialah gelaran bagi Telaga Minyak Miri yang juga telaga terawal ("Oil Well No. 1") di Miri yang kini dijadikan tarikan pelancong terkenal, ditubuhkan pada awal 1900-an kerana sumber minyaknya. Telaga minyak ini terletak di atas Bukit Telaga Minyak, atau dahulunya dipanggil Bukit Kanada (Canada Hill) (mengikut cerita orang tua, suatu ketika dahulu, terdapat seorang kulit putih warga Kanada yang pernah tinggal di sana yang bekerja mencari pekerja tempatan dan asing untuk bekerja di lapangan minyak di sekeliling bukit tersebut). Oil Well No. 1 didirikan oleh Syarikat Shell pada tahun 1910. Setelah enam dekad menghasilkan kira-kira 660,000 tong minyak, akhirnya telaga ini ditutup pada tahun 1972, yang seterusnya diisytiharkan sebagai sebuah monumen kebangsaan.
Sebelum itu, pernah wujud sebuah menara pengawasan berdekatan monumen ini di mana para pengunjung boleh melihat pemandangan bandaraya Miri dengan berlatarkan Laut China Selatan sebagai kaki langitnya (horizon). Menara itu dirobohkan untuk memberi laluan kepada pembinaan Muzium Sains Petroleum Miri dan kini diganti dengan platform pemandangan yang disediakan di atas bangunan ini. Muzium ini juga mempunyai tarikan tersendirinya yang menawarkan pelbagai jenis pameran berkaitan dengan industri minyak, sinonim dengan gelaran bandaraya ini, Miri Oil Town (Bandar Minyak).

ok itu lah serba sedikit mengenai GOL


Bakal adik ipar konon main dgn aleesya supaya aleesya nanti tak ler terpekik Mama....mama....mama....

                                  Wahhh...semangatkan mak aku!!!!tengok gamabr kat bawah


Subhanallah cantikkan....


             
Ambik kesempatan nak mengabdi kenangan :)



nampak curam, tpi bukit ni kemas dan teratur so mudah utk kita turun dan mendaki.


                                   
ready nak turun dah ni..........selfie jap buat tatapan pembaca


                                                    memulakan hiking.... bismillah....


                             
my adik a.k.a hiking guide. jgn tengok size S tp jiwa kental oooooo


Solute kat kakak aku...first time hiking....terus berjaya dan tak komplen kaki sakit...... :D


                                 
Adik ipar (wife adik aku yg atas tadi tu)...... go Nab go!!!


ok.....ada gaya boss!! instruct kat anak buah ku....tp mlm tu anak buah aku demam dan asma....penat sangat kot...tp mmg dah demam sblm hiking....dia ni blh tahan.....segala galanya dia blh buat...

                                                                        i love MIRI


                                               
 berehat sekejap dan peaceeeeeee !!!





Ni dah sampai....huh......posing with the family...muka pon dah gelap.... :((





                             
Muzium Petronas... akupon tak pernah masuk lagi...terukkan!!!


Anak buah & pak menakan.....



Subhanallah cantik.....



 Lukisan sejarah galian minyak


 Telaga minyak pertama Malaysia



 Ehhhhh....model ke ni





Jabatan Meteologi....oh kat sini rupanya. Awas anjing sini liar, sila bawak kayu yer....



 Tengah kerja mengokrek minyak....



 Kakak dah penat tu yg minum tu.....




 View dlm hutan



Best melalui batang pokok ni...lg best kalo ada parit & air yg deras...mesti mencabarrrr





 Dah nak sampai yehoooooop !!!!


 Menara apa ya????


 Wow!!! Tp x melalui jln ni







 Pakis




Ohhhh DiGi org Kuning Tower :D


Hahahaha.... panjang giler sbb gmbr yg bnyk 2 in 1, Hiking & Sekitar Grand Oil Lady


Next trip.... tgok lah ye ape.wishlist ni ada bnyk sebenarnya.... ok jumpa lg babai


°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Petua : Isteri-isteri sentiasa macam anak dara

PETUA DARI Dr. Fatimah Az-Zahra
Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah. ('Abqaro' ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan)

Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam.

Caranya: Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali.

Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga.

Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38:

(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa,

(56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh),

(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya,

(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.

Sebarkan kepada kaum2 ibu semoga ada manafaatnye ❤️
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°