..... Love Is Beautiful....

Thursday, June 4, 2015

Day 2: Kundasang & Dairy Farm

Assalammu'alaikum wth (",)

Day 2
31st May

Lepas pergi ke Rumah Terballik, kami terus menyelusuri perjalanan ke Kundasang. plan asal nak tinjau jalan jer guna Waze tp mcm terlajak jer..masa tu baru terasa nak isi perut..tp makin jauh perjalanan makin xde dah gerai atau restaurant....padan muka kami yang tak nak makan pagi.....nasiblah kan ...tp tak lapar lagi....so wahts app kak Liza bgtau kami cari jalan....tp at the end kami terus ke Kundasang..

ahhhh terus terimbau kenangan masa dgn kawan kawan dan abg Abu Bakar masa gi sini...abang lah yg banyak bawak we all jalan jalan sekitar sabah..tp aku x jumpa pun dia..aku mesej dia tak reply nak call mcm segan lah kan...kot busy ker...

kakak dan abang abang aku excited sebab sejuk..aleesya pun first time dtg Sabah....dia siap tidur...tp bila dpn Gunung Kinabalu kami stop tepi jalan dan snap picture dulu.....

cubalah ada papa kan.... tp arini 5th june papa ada kat Ranau, ada gegaran pulak....semoga baik baik jer

kakak baru bangun ni....dipaksa bangun sebab nak snap gambar dia....hihihihi




Masa di pekan kundasang, kami takdepun beli apa apa....kakak aku tak nak. katanya nak masak pun bukan ada bahan bahan lain..bile nyer nak memasak.... so kami terus ke Ladang Lembu Dairy Farm....

Perjalanan sangatlah Jammed! kami kire lebih dari 10 buah kereta mengalami masalah terutamanya masalah Brek sebab kena turun dan naik bukit yg curam dan gravel...jem yg teramat semasa menaiki bukit..siap bau hangus, ada kereta yg berasap, berhenti tepi jalan sbb rosak..no wonder lah tepi kaki bukit bnyk workshop sbb bnyk kereta breakdown. kami tertanya mcm mana lah penduduk sini yer...pengangkutan utama mereka mesti keretakan....kalo motosika lepas ke ekkk...


Ni tegnah terperangkap dalam jammed!!! nasib baik sejuk....stresss pon dpt tgok pemandangan cantik terus tenang je rasanya...


Aleesya dgn Mak Ngah dan Pak Mok!

Kakak : mama...banyak nyer kuda.....opppss...bukan kudalah kakak..lembu..cow...

budak ni asek cekak pinggang jer..


My happy Aleesya....



Gunung Kinabalu..


View ni sangat cantik....






Depan Kinabalu Park..tak masuk pun sbb tak sempat...















Cafe utk beli Fresh Ice cream, harga dalam RM5.++, fresh Milk & Chocolate Milk harga dalam RM6.5++, waffle RM4.++, pizza RM5.++ per slice... awas!!! jemm!!!! kena Q panjang tau and minum susu terus.....aku menyesal tak minum terus 3 kotak basi sbb ingat nak bawak balik...sapa suruh tak baca arahan....ice cream sgt SEDAPPPPPPPP!!!!










Budak ni hari hari ice cream pon tak pe..... :(



Singgah solat di Masjid Kundasang, masa nak solat kakak YakYak.....kena lah panggil kakak aku utk cebok....kakak aku ckp aleesya bnyk tanya knapa air sejuk.......hhhahah..pastu dia nangis nak solat sbb td dia tak smpt solat sbb berak....nak tak nak teman kan dia...dah lah cari mana sejadah pink....alahai......

Nampak tak kabus tu....memang laju jer kabus tu bergerak...masa ni baru pukol 4 lebih...kami balik jemmmm rupanya ada lori.......

Fee masuk Dairy Farm RM5 per head...budak FEE


fuhhh!!!!! tak puas rasa sbb nak pergi lagi..ada satu impian aku nak tunaikan kat kundasang ni...tunggu lah yer...... inn sha Allah nanti sampai jugak tu.......

ok itu jer entry ni....harap membantu...

## untuk yg drive sendiri especially perjalanan jauh, makesure break kereta OK. terutama masa cuti sekolah ker public holiday k memang jemmmm and terpaksa pandai pandai kontrol kereta.....

bye......

Day 2: Rumah Terbalik, Sabah

Assalammu'alaikum (",)

Day 2
31st May

Hari ni kami plan nak ke Kundasang, Rumah Terbalik, dan Dairy Farm. perjalanan kami agak awal sedikit dari group kak liza. biasalah dtg bersama anak kecik memang ada yg terdelay kan timing. dgn Q nak siap mandi bagai. So kami tak breakfast kat mana mana restoran, kami minum air panas instant di homestay jer..sebab takde rasa lapa pulak....


my abg, kak Mazz and aleesya...!!! 

So kami mulakan perjalanan menuju ke Tuaran....tengah dok tengok pemandangan Eh! eh ! rumah terbalik ....nun nah....kata kakak aku....eh stop stop!!! terlimpas sudah....jom parking....... ohhh dekat jer....yer lah zaman aku dok U dulu belum ada lgi rumah terbalik ni....so kamipun parking sembareno kat Shell Fuel Station dan terus masuk perkarangan Rumah Terbalik.....


Fee:

Dewasa RM10.60 termasuk GST x 4 = RM42.40.
Aleesya FREE sbb 2 tahun  lagi.

*****************************************************************************

Masuk ikut kumpulan yer....adalah dalam 15 org sekali...dan dalam tu akan diberi penerangan sejarah rumah terbalik...tp aku tak ambik pusing pon...aleesya asek tanya "mama kenapa semua ni terbalik pasang"..... HahahhHAHahahah...diapon tau terbalik...tapi tu lah tak boleh nak snap kat bahagian dalam rumah.... mcm mcm lah terbalik mcm kerusi meja, mesin jahit, baju, selipar, pasu bunga, almari dapur, mangkuk tandas, singki...dan mcm mcm lagi. lebih kurang 15 minit dah habis.....turn org lain pulak masuk....

 sampai jer terus snap..klakar kat sini...ade ke patut amik gmbr yg kat blakang papan tanda tu mulanya...padahal belah depan pon ada..ni nak jugak terkial kial bergmbr tepi parit besar hahahahaha


 kalo boleh akupun nak bergambar kepala kat bawah kaki kat atas...barulah terbalik kan....hihihihi


 kakak pun sporting nak bergambar tengh tengah panas tu...


 ni yg dilekat kat white board


 see....berbaris tunggu turn.....



 bila dah habis tinjau dlm rumah....boleh keluar dan pukul binatang ni...




 hamboi......jatuh kang kek baru tau..








Conclusion:

Ok lah kat sini tp dia ada pakej lain jgk mcm 3D, tp RM35 tak silap per head...yg kami tengok  ni rmh terbalik pakej paling murah.... next time blh lah cuba yg 3D kot...inn sha Allah...

tengok mcm ada cafe jugak kat dlm tp aku x lah snap.....hihihihi


...to be continue......