..... Love Is Beautiful....

Tuesday, September 23, 2014

Kebun || Progress 23/09/2014

Assalammu'alaikum

Hye uoolss...asyik cerita pasal resepi je kan...aku nak up pulak pasal hobi kedua aku..ye ker kedua...entah lah..aku pun tak tau...yg pasti memang aku suke...orite arini nik update pasal kebunku... mcm dah lupa kat mana aku patut start balik ek... orite link sebelum ni pasal ni PROGRESS KEBUN 30 AUGUST 14

So arini 23 Sept aku nak sambung. tp pic ni aku ambik sebelum2 ni punya date lah kan....

 ni sayur sawi putih kot...hahah...boleh plak kot...? and sebelah tu timun...tau tak semalam 22 sept timun tu dah berbunga...nanti aku update ekk.. ni tanam kat beranda jer..

 See...tp mcm crowded kan....
aku tanam 20/8/2014 so umur lebih kurang 1 bulan

 timun
tanam 20/8/2014
umur 1 bulan
(dah mengeluarkan bunga semalam 22/9/2014)


Cili padi/panjang: aku miss remark bila date tanam
agak-agak awal september 2014
umur: 3 minggu pd 20 Sept 2014

Daun bawang dalam seminggu dah


Sawi dan bayam
tanam 26/8/2014
usia seskarang sebulan


 kangkung..dah petik 21/9/2014

 timun

 my everything...masa ni lepas hujan renyai2 maka kenalah pakai topi...

 oh my baby oooo my baby ooo...bila tanya kakak buat apa...dia jawab...Nam....
(tanam)

 ubi

 rambutan..agaknya tahun bila la dapat merasa buah nya.. T_T

 durian ...pun sama T_T

 bayam

 tak pasti apa...tomato ke petola ke bendi???
tell me pls!!

 buah cempedak d luar pagar....

 labu mak aku

 ooh yeahhh mak aku happy sokmo

 and my sweetie main sensorang without peduli aku lg...

 layanzzzzz

 hasil

 my frend and business partner hahhaha ;D my penasihat 

 pity my mak.....

 ubi keledek kot yg warna purple tu...

 jagung 1st batch

 my model again ...

jalan melusuri kebunku.....sangatlah jauh je nampak kan.....






Monday, September 22, 2014

42. Cucur Ubi Kentang

Assalammu'alaikum

Aritu aku plan nak buat cucur kentang. aku ada tgok resipi viral di fesbuk. tapi aku tak brapa nak ingat resepi asal. jadi aku main ikut sedap aku jer..janji basic ingredient dia kentang..ada paham!!! hahahah...so sama jer mcm buat cucur lain..rasa dia boleh tahan sedap. dan macam biasa aku cicah Sos Kicap Pedas. tp ada satu kali tu kicap habis jadi aku buat kicap sendiri. entah kicap johor kot lebih kurang mcm tu la....tapi xdelah pulak gambar time dah habis masak..tak hengat nak mampos pasal tengah goreng aku ingat lagi hero aku asek sebat satu persatu dengan ayat dia... "tak sedap...langsung tak sedap mama".... tapi mulut asek mengunyah tangan asek merembat....betul ke peribahasa aku ni..... lantak la...janji ok ahahahah...dan abang aku kata...haaa cuba macam ni jual...serius dlm beberapa minit zapppppp dah licin...tak ingat lagi nak snap bagai....

Resepi: Cucur Ubi Kentang
Sumber: Diri sendiri ilham dri FB

Bahan-bahan

3 biji ubi kentang
3 biji bawang merah
1 pokok daun bawang/sup
1 genggam ikan bilis
2 batang cili panjang merah/hijau
3 biji cili padi kalo nak tambah
garam, aji dan gula
air
3-4 senduk tepung gandum
secubit baking powder1 biji telur (aku tak letak)
sedikit kubis (kalo nak)

Cara-cara
Sagatkan ubi kentang dan campur semua bahan dan sebatikan sepaya adunan tak berketul. panaskan minyak dan goreng hingga garing.

Utk Kicap Cicah (Jika tiada sos ready made)
3 ulas bawang putih
4 biji cili api
Kicap manis
1/2 sudu besar gula

Cara
Tumbuk semua kecuali kicap. kemudian masukkan kicap.

 daun bawang...kalo xde bloeh letak daun sup

 tambah tepung gandum

 sekata kan...jgn kasi ketul ketul....biar cair sikit

 agak-agak macam ni la

ni jer gambar sempat aku snap.....!!!!

41. Kangkung Goreng Belacan

Assalammu'alaikum


Ok..gambar kat atas ni adalah sayur kangkung masak belacan hasil dari tanamanku di kebun mini 'Cinta Amani. Alhamdulillah ada rezki. ni petik kali pertama.rasanya dah sebulan kot atau lebih sikit. tp sayur ni terlebih garam sikit tp habis jugak... makan bersama-sama KFC ahahha....sebenarnya dah lama tak makan kangkung. al-kisahnya pasal kami pelihara seekor kura-kura namanya Pixie. so sejak kehadiran pixie kami tak makan kangkung. tak tau kenapa.. mungkin sebab bila tengok kangkung terus teringat kat pixie. lagi satu aku takut jugak kot ada lintah ke..tp utk kalini aku tak risau dah pasal aku sendiri yg tanam.  aku campur dgn kangkung yang aku tanam di beranda tp dalam pasu..ko ade??? takde kan..tapi kurus melidi kalo nak dibandingkan dgn tanam atas tanah. hihihi..ni resepinya. ala senang jer..

Resepi: Kangkung Goreng Belacan
Sumber: Diri sendiri

bahan-bahan

2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
5 biji cili api
1 biji cili panjang
1 inci belacan bakar
1 gengam ikan bilis
sayaur kangkung
garam & aji secukup rasa

Cara-cara

tumbuk semua bahan halus halus kemudian tumis hingga naik bau. masukkan garam dan ajinomot0o. kemudian masukkan kangkung dan kacau cepat cepat dan angkat. Siap utk dihidang.

 Sebenarnya blh petik minggu depan tp since hero balik KL aku petik jak lah dulu...nti tumbuh lagi kan hahaahah
TQ ya Allah bg tanaman ni kat we all ...syukur kami

 Nampak mcm tak bnyk tp bersyukurlah kan...

 ni kangkung slim namanya

 ala...bahan bahan simple jer..


 best oo haruman belacan......

happi cooking :)


40. Cucur Sayur

Assalammu'alaikum


Petang petang biasa kami akan minum. arini aku tibe tibe teringin nak makan cucur sayur. aku tengok dalam esbox ada kubis..dan kepala aku tiba tiba Tingggg!!!! hermmmmm......aku ada idea!!!! 

ambik kubis tu...aku ambik cili padi dan bawang serta ikan bilis..aku buat cucur sayur. siap!! dan cicah dgn Sos Kicap Pedas! yummi enak sekali....rasa nak lagi jer... cuba la. senang jer

Bahan-bahan

Tepung gandum dalam 4 senduk mcm tu
kubis belah dua dan hiris nipis
7 biji cili padi
2 biji bawang merah
1 pokok daun bawang
1 gengam ikan bilis
secubit baking powder
2 cubit garam & 1/2 sudu gula
serbuk kunyit (optional)
air ais/air biasa

Cara-cara

Campur semua bahan dan sekatakan. goreng dengan minyak yang panas dan makan dengan sos kicap pedas! 

39. Burger Kampung

Assalammu'alaikum

Hari tu aku takde idea nak masak apa....aku tengok dalam esbok ada ni jer...roti burger takde..so aku pakai lah roti paun.... huhuuhu sian aku.. ala budak pun pandai buat maa....


Bahan-bahan

Roti
Telur
Beef/chicken
Mayonis
Sos Cili
Lada sulah
sayur2an (kubis)

Cara nya tak yah lah kot.....tengok gambar pun dah tau kan... hehhehe

38. Lasagna ii

Assalammu'alaikum


Hye....apakhabar uolls....nampak mcm hangus kan...tp yer aku memang nak kasi dia nampak macma hangus....apsal??pasal aku nak ranguppp!!! eh eh ni aku buat utk kali ke berapa dah aku pun tak tau lagi..ada lagi stok satu paket lasagne sheet aku kat rumah...ni aku masak atas permintaan tuan tanah..ehh silap..atas permintaan encik suami...mementang dia nak balik arini nak order ni la...dia kata...mama masaka lasagna nanti balik papa tinggal makan jer.... ok lah....baik lah ....saya menurut perintah.... sebenrnya ada link aku pernah buat ni..sama jer kot... ni na.... LASAGNA
So resepi ada kat situ...


 Bahan utama. kalini aku pakai mushroom yg potong sendiri. kalo nak cepat beli je sos yg ada mushroom siap siap..sama jer...

 tumislah bawang besar

 Minced beef & Oregano..aritu aku tak bubuh oregano..mahai nyer minced beef sekarang.... T_T

 Lepas letak cili kisar

 Masukkan cendawan butang

 Ni bahan yg mahal utk buat lasagne..pejam mata je nak buat ni...cheese aku letak 4 jenis kali ni
1. parmesan
2. mozarella
3. slices cheese
4. cheddar cheese
Over tak mak??? pedulik la....heheeheh

 Mula melapis....

Macam ni masa dia mentah....

Orite.... utj resipi bolhe refer link kot..ker nak aku paste kan kat sini...meh aku paste la...

Bahan-bahan

Sos Daging
1 ulas bawang merah di mayang
1 ulas bawang putih di mayang
1 biji bawang besar di hiris halus
Cili boh kisar (sendiri ubah)
400g minced beef
1 kotak kepingan lasagna
1 tin sos prego
1 tin cendawan
Sedikit Oregano
Garam, pak aji, gula dan garam secukup rasa


Sos Putih
2 sudu tepung gandum
400ml susu segar dutch lady
6 slices cheesedale
2 sudu makan mentega


Cara-cara

Mula-mula tumis bawang merah, bawang putih & bawang besar sampai naik bau. Masukkan pula cili kering yg dah dikisar. Kemudian masukkan daging cincang dan biarkan mereneh dan masak. Masuk sos prego, cendawan, garam, pak aji dan gula. Kacau hingga masak dan ketepikan.

Untuk sos putih, mula-mula sangaikan tepong dgn api perlahan hinga warna tepung bertukar kecoklatan. Masukkan mentega. Kemudian tuang susu dan cheese slice. Biarkan mendidih dan kacau spy tidak berketul.

Sementara oven di panaskan pd suhu 180º, rebus kepingan lasagna dengan air yg ditambah mentega/minyak spy x melekat nanti. Kemudian susun kepingan lasagna dalam loyang, pastu sendukkan sos merah, kemudian sendukkan pula sos putih meliputi seluruh permukaan. Kemudian tabur parmessan cheese atau slice parmessan cheese. Buat ulang2 dan bakar pd suhu 180º dan turunkan suhu bergantung dgn jenis oven. Bakar selama 40min...Siap!