..... Love Is Beautiful....

Monday, February 10, 2014

06. MEE KOLOK SEGERA

Assalamu'alaikum

Harini kan aku sakit belakang...tak tau kenapa..tapi kawan seopis aku pun sama kene...mcm kawan aku doktor cuma advise dia g berenang as a theraphy. Now, aku pulak..mungkin bnyk sgt kerje aku buat kot...biasalah dok umah ade jer kan bende nak dibuat...harap harap sakit ni tak lah lama sangat kan...

Tp aku tetap nak share satu resipi mudah dan sangat mudah hahahah.... aku bg nama resipi ni Mee Kolok Segera. Sebab ape ? Sebab bahan dia adalah dari mee segera hehehehehe


Sebenarnya kalo dekat Sarawak memang terkenal lah kan dengan mee kolok. Macam kat Miri aku suka makan kat Awang Mahyan punya mee kolok...dekat mee kolok P.Ramlee pun sedap. Kat Restoran Kak Yam pun sedap..tp aku start reti makan pun bile dah masuk alam bekerja..masa skolah skolah dulu x reti makan.... utk resipi ni..bukan mee kolok tu yer...mee kolok tu aku blm belajar lg :( sedeinya org Sarawak tp tak reti buat. Nanti aku akan belajar buat....

Yang ni opismate aku yg ajar...dia dpt resipi dr pelantar masa dorg Offshore. Bisalah kat platform kan memang ade chef and makanan berlambak....so ni resipi mudah chef tu ajar kat kawan aku ni..so aku pulak di ajar oleh beliau
..jom kite tengok ;)


Resipi: Mee Kolok Segera
Sumber: Hj. Matnoor


Bahan-bahan

2 bungkus mee maggie ayam
1 bungkus perencah mee maggie ayam (pakai half utk satu bungkus)
3 penutup minyak matahari
Bawang goreng


Cara-cara

Mula mula rebus mee ketika air dah mendidih. Kacau menggunakan penyepit bg meleraikan mee. Tos kan dan masukkan ke dalam pinggan. Masukkan perencah dan ratakan. Tabur bawang goreng. Siap!


Jom tengok step-by-step pulak ;)


 ♡ ni bahan bahan dia... minyak tu mahal sikit tau... botol kecik pun RM10.++



 ♡ rebus mee and kacau


 ♡ tos kan...



♡ gaul rata


Sorry gambar yg dah digaul sebati tak sempat snap dah kena ngapppp!

Komen aku → ni percubaan pertama aku. Rasa dia memang sedap..tp aku dah imagine kalo bubuh ayam, daging atau udang dengan telur mata, pastu ada sup kan....lagi superb! Bubuh cili potong sikit memang cunnnn ler..... cube lah....tak lah bosan kan makan mcm biasa je cara masak dier....ok daaaaa.....jumpe lg next entry tau ! Assalamualaikum....

05. AYAM MASAK HALIA

Assalamualaikum

Aku direct je lah ekk dgn resipi... xde idea nak intro mcm mana hahaha... yg pasti Miri tengah hujan ni. Allahumma sayyiban nafian. Maha Suci Allah yg menurunkan hujan yg bermanfaat. Syukur jugak setelah satu minggu panas terik.


Ok jom cuba resipi ni pulak


Resipi: Ayam Masak Halia
Sumber: terlupa tanpa sengaja



Bahan-bahan

1 ketul isi ayam bahagian paha
2 inci halia d hiris
3 ulas bawang putih d cincang
1 biji bawang besar dipotong bulat dan cerai ceraikan
Sedikit kicap pekat
Sedikit kicap manis
Sedikit sos tiram
Air
Garam & pak aji
1 biji cili merah
1 biji cili hijau



Cara-cara

Ayam yg dihiris kecil diperap dengan kicap masin & halia selama 1jam dan simpan dlm peti sejuk
Tumis bahan semua. Masukkan ayam dan air. Masukkan kicap dan sos tiram. Biarkan menididih. Bila hampir masak masukkan bawang besar. Tambah perasa dan siap :)








Komen aku → sedap kot.... sebab halia kan seswai utk para ibu & wanita utk buang angin dlm badan.

04. LEMIDIN TUMIS BELACAN

Assalamualaikum..malam readers ;)

Sebelum tidor biasalah mata and jari mengadap henfon jd aku teringat yg aku ada masak tumis sayur Lemidin. Chop.....Chop.... Lemidin ni aper ekk.? Kalo org semenanjung tak sebut lemidin la...tp lebih kepada sayur paku rasanya. Tp aku x pernah pulak jumpe org sana makan sayur ni. Ade ke ekk?

Kalo kat Sarawak sayur ni memang femes...xyah tanam sbb memang tumbuh dlm kawasan semak semak mcm tu..dia kalo lepas hujan dia lg banyak and lg sedap sbb sgt fresh and warne dia hijau..kalo yg warna maroon sgt tu jenis yg dah tua sikit so kurang ummmmppp.....

Dulukan masa kiteorg adik beradik kecik kecik..masa nak pergi kebun...kebun jauh tau..nak pergi kalo naik bot dlm 40minit mcm tu tp kalo berkayuh jer nak nak dekat 2 jam..kalo dah sampai kat jetti tu kan..kena berjalan kaki pulak nak g kebun arwah bapak...tp kebun situ semua adik bradik bapak yg punye.so sambil jalan kaki tu kan tangan dan jari pergilah petik sayur ni utk dimasak sbb bila dah sampai pondok arwah bapak sayur tu dh bnyk..pastu Angah Litong yg akan masakkan. Masak air je..atau senang masak terjun jer tp tetap sedap
Wahhh rindunya saat saat tu.... ;(


Alrite xmo buang masa meh aku bgtau resipi ringkas Lemidin Tumis Belacan ni


Resipi: Lemidin Tumis Belacan
Sumber: Hanni Hannani @amani

Bahan-bahan

Sayur 2 ikat (RM4)
Bawang merah 3 biji¤
Bawang putih 1 ulas¤
Belacan 1 inci¤
Cili merah¤
Ikan bilis segenggam¤
Garam dan pak aji
1/2 cawan air

Cara-cara

Tumbuk semua bahan bertanda ¤
Kemudian tumis hingga naik bau wangi. Makin bnyk bilis makin sedap tau. Agak agak dah garing masukkan sayur. Masukkan setengah cawan air. Tambah perasa. Siap utk dihidang.. sayur ni jugak sedap kalo campur dengan cendawan tp masak bg kuah lebih sikit. :)


Jom tengok step-by-step pulak





 ♡ 2 ikat Lemidin dan dibersihkan


 ♡ tumbuk bahan utk menumis...lebihkan bilis yer n belacan WAJIB


 ♡ Tumiskan bahan tumbuk tu


 ♡ dan masukkan sayur


 ♡ Teruskan menggoreng k tp jgn lama sangat nanti overcooked x sedap



♡ ok dahhhhhh...... nampakkan masih fresh ?????



WELL DONE!

Komen aku →Sayur ni sedap ratah mcm tu ejer pon boleh. Mkn dgn nasik pon blh. Makan dgn sagu @embuyat pon boleh... sedapppp oooooo.......

Nak cube? ? Jom... sayur ni ade d jual d tamu-tamu je tau. Supermarket maaf memang takdo..... hehehehe :)


03. KEK CHEESE SIMPLE MOIST

Assalamualaikum wth...

Arini masih nak share satu lg resipi kek cheese. Sebab sabtu dan ahad lepas aku memang main kat dapur jer..so aku sempat siapkan sebelah petang..jom..kite layan


Resipi : Kek Cheese Simple Moist
Sumber: ana-mutiarahati

Bahan-bahan

4-5 slice cheese
200L fresh milk (aku pakai susu everyday sbb lupa beli)
70g gula
70g butter
70g tepung gandum
4-5 biji telur
sepenutup esen vanilla

Bahan tambah sendiri (aku derhaka sikit hihi)

¤ chesnut yg d sangai

Cara-cara

Mula-mula panaskan susu segar, buttrt dan slice cheese atas api. Dah cair tutup api serta biarkan sejuk. Sementara tu asingkan telur putih dan kuning. Pukul telur putih dan gula hingga bertanduk atau meringue. Kemudian dalam bekas lain pukul telur kuning hingga kembang. Masukkan adunan susu dan cheese yg dah sejuk ke dalam adunan telur kuning. Masukkan tepong sikit demi sikit. Lepas tu masukkan telur putih yg dah dipukul asing tadi beserta esen vanila. Kemudian tabur chesnut d atasnya.

Panaskan oven, sebelum tu lapik loyang dengan kertas minyak d dasarnya dan d luar loyang d balut dengan aluminium foil. Bakar menggunakan kaedah Bain Marie iaitu dengan meletakkan loyang ke dalam loyang yg lebih besar sedikit dan diisi dengan air bg memastikan tekstur kek masak sekata. Bakar pada suhu 170º pada 10-15 minit terawal dan 140º pd minit seterusnya hingga masak. Bg memastikan kek dah masak cucuk dengan lidi kalo x melekat dah masak ler tu....dah sejuk baru keluarkan dan potong....


 ♡ Siat siatkan cheese ni


 ♡ chesnut yg disangai


 ♡ pukul telur kuning hingga kembang


♡ putih telur yg dah kembang bertandukr


 ♡ nampak mcm gebu kan ?


 ♡ Tabur chesnut



♡ dah masak dah


Ok siap!!!! Sedap tak kek ni???


Komen aku → kek ni super sedap dan super moist! Aku bg cadangan kalo kite siram dengan custard cream lg cun kotttt...nyemmm...Aleesya suke giler termasuk aku.... sure korang akan komen benda yg sama... cube lah... aku ingat nak buat lagi lah.....sebab aku memang hantu cheeseeeee hahahaha. Budak opis aku siap tanya pakai cheese ape ni.....yeahhh...berjaya ! ;)


Ok u all hope enjoy k! Gambar yg dah dipotong xde pulak padaha semalam aku dah snap....mane pergi die wehhh....