..... Love Is Beautiful....

Wednesday, January 29, 2014

Final Session for Prevenar Injection

Assalamualaikum readers

U all apakhabar...bg yg chinese dan meraikan CNY sy ucapkan happy CNY ; ). Tahun kuda kan tahun akan datang ni...x kisahlahkan hehehehe. Tringat pulak aku member chinese sorg ni..nama dier Chong... baik org nyer...sllu dtg rumah bila ada produk Amway terbaru.. and sharing any info pasal Amway and chit chat...


Ok arini aku nak update entry pasal 2 hari lepas aku bawak Aleesya for final injection Prevenar dekat Klinik Harmoni Lutong Sarawak. Doktor Nik Nazni ni specialist jugak lah...so apa Prevenar ni aku akan cuba share info sikit sikit ekk...




♥ Sumber : PakCik Google ♥

Vaksin nie sangat penting kerana dapat memberi perlindungan daripada jangkitan bakteria pneumokokus yang menyebabkan penyakit Pneumokokal (PnD). Penyakit nie paling mudah berjangkit dan boleh membawa maut. Dianggarkan seorang bayi meninggal dunia setiap satu minit di seluruh dunia akibat jangkitan bakteria nie dan kira-kira 60% kanak-kanak tadika dan pra-sekolah juga menjadi pembawa bakteria pneumokokus nie. Bakteria nie boleh disebarkan kepada kanak-kanak lain semasa mereka bergaul di tadika or taman asuhan. Selain tue, bakteria nie jugak boleh menyebabkan penyakit yang mengancam nyawa macam pneumoniam meningitis dan bakteremia (keracunan darah) serta otitis media(jangkitan bahagian telinga). 


So mommies out there...tak salah tau kalao nak amek langkah pencegahan awal ni for ur baby. Untuk Aleesya ni aku start amek masa dia usia seawal 2 bulan. Tu pun aku mulanya x tau pasal benda ni... husband aku yg paksa aku research and tanya doktor. Some doktor dorang takkan mulakan cerita pasal ni unless kite yg bertanya.

Aleesya amek 4 session selang sebulan but if bertindih dengan suntikan wajib nanti doktor akan adjust utl inject selang 2 minggu lepas tu. Memang lah kesian kite tengok baby kite nanges tp x lame pon..dah cucuk ok ler..;)

Ada kes mcm kakak ipar aku die x tau pasal bende ni masa tu anak dier dah setahun so dia nak amik tp doktor cuma benarkan 1 dose je sebab anak dier dah setahun mungkin dah lewat sikit kot. Suntikan ni hanya utk bayi yg berusia 24 bulan ke bawah

Untuk kos pulak, memang agak mahal sikit and tak pasti di government hospital ade ke tak. Kalo d Sarawak klinik yg aku pergi ni RM280 so darab dengan 4 kali sama dengan RM1, 120.00......... cehhhhh macam cikgu lak aku kan...hehehhehe

So far alhamdulillah aleesya jarang sakit demam demam biase adelah bile nak pandai sesuatu perkembanga contoh nak tumbuh gigi ke...duduk ke memang ade demam

So terpulang kat u all semua walupun ade mcm mcm pandangan masyarakat kat kuar sana tentang pengambilan vaksim ni tak baik lah...bla bla bla...yg penting nawaitu kite sbg usaha nak memberi pencegahan drpd penyakit kpd anak kite kan. Maklumlah sekarang mcm mcm virus ade kan...risau jadinya. Semua penyakitpun dtg drpd Allah swt.


So ni gmbr aleesya masa last session tp xdpt snap msa inject pasal dier dah lasak and masuk sorg diri dgn dia.....kenelah keep control kan. Masa ni pun die dah x reti duduk diam... nak memanjat je... berat masa ni 8.25kg jer...bln lepas 8.20kg !alahai sikit benar kenaikan tu...tp syukur lah kan ;)




jom layan gambar aleesya jap hehehe