..... Love Is Beautiful....

Tuesday, February 18, 2014

08. FISH FILLET

Assalamualaikum readers!

 Minggu lepas hari sabtu aku sempat buatkan fish fillet utk Aleesya...sebagai seorang ibu aku cube buat yg terbaik utk anak aku.  Teringat lg masa Aleesya mula diperkenalkan dgn makanan..aku memang banyak membaca apa sepatutnya bayi makan sbg makanan pertama mereka.. so masa umur dia 5 bulan...yg kalo ikut yg betul baby dah blh makan pd usia 6 bulan kan tp kalo dah nampak simptom simptom dia lapar dan kepala dah tegak kita dah blh bg makanan..tapi bkn makanan pejal..sebaliknya cecair seperti puree. So aku memang gigih ni pergi pasar carikan bahan bahan utk dijadikan puree. Aku tak pernah beli instant puree sebab aku jenis suka nak buat sendiri...buah buahan dan sayuran yg selalu aku beli mcm apple, pisang, kentang, labu, keledek, pear, jagung pun pernah tapi jarang. Tp masa aku gigih buat tu aku x update blog sebab nye aku xde alat utk pakai...xde laptop lah maksud aku... pastu gambar step by step pun dlm external hardisk aku tu yg dah hancur filessssss nyer.... ahhh...tak habis habis dgn hardisk hardisk hardisk...... yerlah geram tau...... ingat nak letak sini blh share kan...huh!

Tapi xpe...aku sambung balik..mcm puree tu kan..lets say buah apple..aku akan kupas and potong kecik kemudian kukus dan blend. Pastu simpan dlm bekas dan freezer. Jgn lupa tulis  tarikh kat bekas tu. Biasa tahan smpi 2 3 bulan tp aku x sampai hati pulak simpan lama lama biasa aku buat stok utk seminggu dua jer... tp kalo mcm pisang...takyah nak kukus cukup lenyek lenyek kan ajer... tp pisang aku tak buat stok pun..aku biasa bg yg freshhh..Aleesya suke tau sampai sekarang dia feveret pisang n buah buahan....hari hari makan buah....pastu umur dia 7 bulan aku start bagi dia makan bubur pulak..tu pun aku tapis dulu. Tapi tu lah....Aleesya cuma makan setakat umur sampai 8 bulan..pastu sampai sekarang dia xmo bubur and tak makan nasik...tak tau kenapa... so sebagai seorang super mama and superwoman...aku selalulah iktiar nak dapatkan makanan dier...dia ni suka makan kek and biskut...agaknya dia ikut aku kot suke kek
..hahha..masa mengandung dulu pun aku selalu buat kek...heeeee.... so aku selalu lah jugak buat kek pisang, kek kurma, kek carrot, kek cheese, kek span. Biskut je aku blm buat sbb xde masa lg...kalo bg kek dia memang suke hehehehe



Jadi sabtu tu aku buat lah fish fillet utk dier..stok nugget masih ada. Stok potatoball cheese plak dah habis ingat nak buat skali tp tak sempat. Nampak gaya minggu ni lah aku buat.... fish fillet ni aku beli yg kat cold storage jer sbb x smpt lah nak siang ikan..simple jer... nak tau jom tengok ...


Resipi: Fish Fillet
Sumber: campur campur



Bahan-bahan

Fish fillet 2 ketul
Tepung Kentucky
Bread crumbs 4 senduk
2 biji telur
1 sudu makan tepung jagung


Cara-cara

Basuh fish fillet, potong kecik dalam 1 inci  dan tos kan. Bile dah kering, ambil tepung kentucky dalam 3 senduk dan masukkan tepung jagung dlm satu mangkuk. Rendamkan fish fillet ke dalam telur yg disimpan dlm bekas. Salut dengan tepung dan biarkan dlm 30 minit. Kemudian salut dengan bread crumbs. Buat sampai habis. Siap... sangat senangkan... boleh goreng dan makan cicah dengan sos cili, mayonis dan limau nipis..sedapnye. boleh jugak dijadikan fish burger.




♡♥ Actually blh je pakai tepong gandum dan tepong jagung tp aku saja suke nak mencuba.....kate superwife!! ;)


 ♡♥ Nampak tak Aleesya jd master situ....jd pengkritik tau....



♡♥ trima kasih anak buah ibuk yg rajin...dpt upah seringgit dan makan fish fillet ;)

Selamat mencube :)


Komen aku -> setelah dimakan dan dihayati rasa nyer...kalo tekak anak memang ok ler tak pedas, tp kalo tekak aku....aku prefer pakai tepung yg pedas..ada satu tepung lupa nama Permaisuri ke tak ingat...sedap ooo...beli kat Kuching RM10. tp dah habis jadi aku pakai tepung KFC :)





08. CUCUR SUSU LEMAK MANIS

Assalamualaikum wth.

..mcm biasa sebelum nak beradu aku nak share satu lg resipi simple utk buat cucur..nama dia cucur lemak manis and memang lemak-lemak gitu. Budak-budakpon suke. Ok jom kite tengok resipi jom


Resipi: Cucur Susu Lemak Manis
Sumber : azlitamasammanis


Bahan-baham

1 1/4 tepong gandum. Aku pakai tepong halus
Sedikit garam
1/2 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonate
1/2 gelas susu segar
6 sudu makans susu sejat

Cara-cara

Ayak tepong dan masukkan geram, baking powder dan soda. Kemudian tuang susu segar diikuti susu manis. Kacau. Goreng bulat bulat mcm buat cekodok.





 ♥♡ sedap dimakan begitu sahaje sambil layan tivi ngeeeee ;)




♡♥ goreng bulat bulat ;)



Komen aku → cucur ni sedap and sesuai utk kanak-kanak yg suke kan cucur kosong...bile buat guna susu mesti dorang lg suke kan :)


Ok...jgn tak cube..gudnite. assalamualaikum..

07. KUEW TIAW SWEET & SOUR

Assalamualaikum wth..

Sekarang aku tengah kat office..tp since kerja aku dah beres and nak release rasa penat aku bukak blog kejap la....lagipun aku dah janji semalam nak bg resipi baru.....cisss..mcm lah ada yg nak resipi aku ni..hahha..tp takpe...cukup lah aku sorang yang baca blog aku ni pun aku tak kisah..asalkan aku happy...

Sebenarnya kan resipi ni aku dapat ilham masa aku ngan Kak Liza & Abang Tahir pergi makan kat satu shopping mall ni...nama mall ni Boulevard so kat tingkat atas tu ade foods court....actually jarang jugak aku makan situ and gerai yg aku makan ni adalah first time aku cube..tak tau nak makan ape...lame punye pandang menu last last aku terpandang satu menu ni...mcm first time pulak aku tengok....kalo korang dah tengok and dah pernah rasa kan...maknanya aku ketinggalan lah tu hahahah..

So hari sabtu tu...aku nak try buat ikut selera aku....kalo ikutkan yg aku makan tu kan....kuew tiau ni takde bubuh kicap pun. warna dia putih jer..tp sedappppp.....rasa nak lagi jer hhahahaha....so ni ekperimen aku...

Resipi: Kuew Tiaw Sweet & Sour
Sumber: Diri sendiri

Bahan utk kuew tiau

Sebungkus kuew tiau
Bawang merah 3 ulas*
Bawa putih 1 ulas*
Cili padi 3 biji*
Cili merah 1 biji*
Telur sebiji
Garam, pak aji secukup rasa
Kicap Manis ikut suka
Kicap Masin ikut suka
Sos Tiram
Sos Cili 3 sudu besar
Udang atau ayam @ daging ikut suka korang
Sawi ikut suka banyak mana

Bahan sampingan

Kacang tanah yg disangai dan di kisar halus
Limau kasturi dibelah 2
Cili kering yg dikisar

Cara-cara

Sebelum menumis, terlebih dahulu aku basuh kuew tiaw walupun ade sesetengah org tak basuh kot..lepas basuh aku rebus dan bubuh minyak masak utk bg kuew tiaw lembut. Kemudaian tos kan. Lepas tu tumis bawang merah, bawang putih, cili hingga naik bau. Kemudian masukkan udang, ayam atau daging hingga hampir hampir masak masukkan telur dan kacau sekejap. kemudiaan masukkan sos, sos tiram, kicap manis dan kicap masin, garam dan pak aji. Kemudaian masukkan kuew tiaw dan kacau. Akhir sekali masukkan sawi kalo nak. Siap!!

Hidang kuew tiaw dalam mangkuk bersama-sama dengan bahan sampingan. Bile nak makan, bubuh cili kering dan kacang tanah serta perah limau. siap utk menjamu selera... :) boleh tambah sup kalo suke :)






♧ Yg ni step dah terbalik sket ekk...kuew tiaw ni aku rebus n bubuh minyak sikit..

 ♧ Kemudain aku tos...

♧ Bahan sampingan: Cili kering di blend halus

♧ Pastu sangai kan kacang tanah.....

 ♧ Bagi sejuk sikit kemudian ramas ramaskan utk buang kulit & kisar


 ♧ So dapat lah bahan sampingan 2 ni....simpan dalam bekas dan ketepikan

 ♧ Sediakan limau dan belah dua..


 ♧ Tumbuk bahan tumis...



 ♧ Tumis


 ♧ kacau rata...



 ♧ taraaa....dah siap...boleh ambil pinggan, ambik sesudu dua kuew tiau...ambil kacang and cili and perah limau...aku cuma xde sediakan sup jer.....kalo ade lg superbb!!

Ok sorry kuew tiaw aku mungkin nampak pucat sebab aku bubuh kicap sikit and aku takde bahan ayam, udang atau daging.......sian kan...

Komen aku→ Kuew Tiaw ni kalo ikut version original yg aku makan kat gerai tu memang sedap..yg aku ni pulak....semangkuk tu tak cukup tau.....ade yg tak sempat nak makan...so maknenye ape?????? tau takper.....hahahhha...cubelah.....bestttt... :)


Zasssssss!!!!!

Monday, February 17, 2014

ALEESYA SETAHUN SEBULAN 20 HARI

Assalamualaikum wth

Hehehehe..aku xde post ape ape arini...nak update masakan ade.... ehh bukan masakan berat yg biasa biase je tp fotonya lupe pulak nak save.. msh dlm external hardisk.. inn shaa Allah upate esok ekk. Malam ni nak update perkembangan aleesya lah...

Alhamdulillah anak mama ni dah semakin membesar dah..bru semalam rasa dia masih baby..sekarang dah makin banyak celotehnya walaupun masih tak pandai ckp tp di boleh faham...

Lg 10 hari Aleesya turn to 1 tahun 2 bulan. Setakat hari ni dia dh pandai merangkak dan tersangatlah aktif memanjat sana sini..habis semua dia nak panjat..mcm monyet kate mak aku...yelah dah dia suke makan pisang hahahaha...yeke ada kaitan??? Mcm sukahati aku je nak buat hubungkait....hihihi

Biasa kalo dh usia ni ade baby dah pandai jalan kan.. mcm sepupu aku punya anak usia 9bln dh pandai...Aleesya adelah sekali dia buat aksi langkah 1...2.....itu je....hahaha

Aku tak kisahpun sebab perkembangan baby ni lain lain kan..bg aku dia sihat ceria dan membesar dgn baik dah cukup bersyukur. Mungkin sikit waktu lg pandai la tu...jgn aku penat sudahhh...nak kejar dia sekarang pon aku dah semput.....




 tengok...... berdiri mcm dah pro....



 17.02.2014 main sambil baca flash card  dengan abang and kakak ;)


Yg pasti umur dia sekarang aku dah ajar dia perbuatan seperti bersalaman sebelum masuk tidur atau sblm nak jalan jalan... so dia kalo aku kate 'salam' automatik dia hulur tangan...kalo  nak masuk tandas atau makan dan keluar tandas atau masuk kerete aku baca kan doa...nanti di tadahlah tangan dan 'ameen' kan.....seronok tau bila anak kite boleh buat mcm tu....hehehe


 ni baby adam. Masa jumpa ni dia baru setahun sehari...tp tengok body dier.... boleh tahan tough ni... hahahahhaha



 Tengok mula mula dia main kat kepala..pastu dikuda nya kite.... okkay.....


 Masa ni pulak hari jumaat lepas....bawak g klinik sebab batuk and selesema..sebenarnya masih lg...harap harap Aleesya cepat baik batuk dier...ameen.


 Ni pulak masa aku dok tengah tutup tingkap..dia rupanya main songkok abang azeem...alahai...boolat nye pipi....hehehehehehe


Ni sebelum nak melawat baby nur aina. Dia yak yak sebelum gerak......

Bijak!


Eh ehhhh korang ade tips tak mcmmana nak pujuk anak makan ubat...Aleesya sangat tak suka ubat lah....susah nya kalo die demam kene bukak kekuda siap siap......hehehehehe

Ok lah nanite......jumpe lg ;)


Assalamualaikum wth
...

Monday, February 10, 2014

06. MEE KOLOK SEGERA

Assalamu'alaikum

Harini kan aku sakit belakang...tak tau kenapa..tapi kawan seopis aku pun sama kene...mcm kawan aku doktor cuma advise dia g berenang as a theraphy. Now, aku pulak..mungkin bnyk sgt kerje aku buat kot...biasalah dok umah ade jer kan bende nak dibuat...harap harap sakit ni tak lah lama sangat kan...

Tp aku tetap nak share satu resipi mudah dan sangat mudah hahahah.... aku bg nama resipi ni Mee Kolok Segera. Sebab ape ? Sebab bahan dia adalah dari mee segera hehehehehe


Sebenarnya kalo dekat Sarawak memang terkenal lah kan dengan mee kolok. Macam kat Miri aku suka makan kat Awang Mahyan punya mee kolok...dekat mee kolok P.Ramlee pun sedap. Kat Restoran Kak Yam pun sedap..tp aku start reti makan pun bile dah masuk alam bekerja..masa skolah skolah dulu x reti makan.... utk resipi ni..bukan mee kolok tu yer...mee kolok tu aku blm belajar lg :( sedeinya org Sarawak tp tak reti buat. Nanti aku akan belajar buat....

Yang ni opismate aku yg ajar...dia dpt resipi dr pelantar masa dorg Offshore. Bisalah kat platform kan memang ade chef and makanan berlambak....so ni resipi mudah chef tu ajar kat kawan aku ni..so aku pulak di ajar oleh beliau
..jom kite tengok ;)


Resipi: Mee Kolok Segera
Sumber: Hj. Matnoor


Bahan-bahan

2 bungkus mee maggie ayam
1 bungkus perencah mee maggie ayam (pakai half utk satu bungkus)
3 penutup minyak matahari
Bawang goreng


Cara-cara

Mula mula rebus mee ketika air dah mendidih. Kacau menggunakan penyepit bg meleraikan mee. Tos kan dan masukkan ke dalam pinggan. Masukkan perencah dan ratakan. Tabur bawang goreng. Siap!


Jom tengok step-by-step pulak ;)


 ♡ ni bahan bahan dia... minyak tu mahal sikit tau... botol kecik pun RM10.++



 ♡ rebus mee and kacau


 ♡ tos kan...



♡ gaul rata


Sorry gambar yg dah digaul sebati tak sempat snap dah kena ngapppp!

Komen aku → ni percubaan pertama aku. Rasa dia memang sedap..tp aku dah imagine kalo bubuh ayam, daging atau udang dengan telur mata, pastu ada sup kan....lagi superb! Bubuh cili potong sikit memang cunnnn ler..... cube lah....tak lah bosan kan makan mcm biasa je cara masak dier....ok daaaaa.....jumpe lg next entry tau ! Assalamualaikum....

05. AYAM MASAK HALIA

Assalamualaikum

Aku direct je lah ekk dgn resipi... xde idea nak intro mcm mana hahaha... yg pasti Miri tengah hujan ni. Allahumma sayyiban nafian. Maha Suci Allah yg menurunkan hujan yg bermanfaat. Syukur jugak setelah satu minggu panas terik.


Ok jom cuba resipi ni pulak


Resipi: Ayam Masak Halia
Sumber: terlupa tanpa sengaja



Bahan-bahan

1 ketul isi ayam bahagian paha
2 inci halia d hiris
3 ulas bawang putih d cincang
1 biji bawang besar dipotong bulat dan cerai ceraikan
Sedikit kicap pekat
Sedikit kicap manis
Sedikit sos tiram
Air
Garam & pak aji
1 biji cili merah
1 biji cili hijau



Cara-cara

Ayam yg dihiris kecil diperap dengan kicap masin & halia selama 1jam dan simpan dlm peti sejuk
Tumis bahan semua. Masukkan ayam dan air. Masukkan kicap dan sos tiram. Biarkan menididih. Bila hampir masak masukkan bawang besar. Tambah perasa dan siap :)








Komen aku → sedap kot.... sebab halia kan seswai utk para ibu & wanita utk buang angin dlm badan.

04. LEMIDIN TUMIS BELACAN

Assalamualaikum..malam readers ;)

Sebelum tidor biasalah mata and jari mengadap henfon jd aku teringat yg aku ada masak tumis sayur Lemidin. Chop.....Chop.... Lemidin ni aper ekk.? Kalo org semenanjung tak sebut lemidin la...tp lebih kepada sayur paku rasanya. Tp aku x pernah pulak jumpe org sana makan sayur ni. Ade ke ekk?

Kalo kat Sarawak sayur ni memang femes...xyah tanam sbb memang tumbuh dlm kawasan semak semak mcm tu..dia kalo lepas hujan dia lg banyak and lg sedap sbb sgt fresh and warne dia hijau..kalo yg warna maroon sgt tu jenis yg dah tua sikit so kurang ummmmppp.....

Dulukan masa kiteorg adik beradik kecik kecik..masa nak pergi kebun...kebun jauh tau..nak pergi kalo naik bot dlm 40minit mcm tu tp kalo berkayuh jer nak nak dekat 2 jam..kalo dah sampai kat jetti tu kan..kena berjalan kaki pulak nak g kebun arwah bapak...tp kebun situ semua adik bradik bapak yg punye.so sambil jalan kaki tu kan tangan dan jari pergilah petik sayur ni utk dimasak sbb bila dah sampai pondok arwah bapak sayur tu dh bnyk..pastu Angah Litong yg akan masakkan. Masak air je..atau senang masak terjun jer tp tetap sedap
Wahhh rindunya saat saat tu.... ;(


Alrite xmo buang masa meh aku bgtau resipi ringkas Lemidin Tumis Belacan ni


Resipi: Lemidin Tumis Belacan
Sumber: Hanni Hannani @amani

Bahan-bahan

Sayur 2 ikat (RM4)
Bawang merah 3 biji¤
Bawang putih 1 ulas¤
Belacan 1 inci¤
Cili merah¤
Ikan bilis segenggam¤
Garam dan pak aji
1/2 cawan air

Cara-cara

Tumbuk semua bahan bertanda ¤
Kemudian tumis hingga naik bau wangi. Makin bnyk bilis makin sedap tau. Agak agak dah garing masukkan sayur. Masukkan setengah cawan air. Tambah perasa. Siap utk dihidang.. sayur ni jugak sedap kalo campur dengan cendawan tp masak bg kuah lebih sikit. :)


Jom tengok step-by-step pulak





 ♡ 2 ikat Lemidin dan dibersihkan


 ♡ tumbuk bahan utk menumis...lebihkan bilis yer n belacan WAJIB


 ♡ Tumiskan bahan tumbuk tu


 ♡ dan masukkan sayur


 ♡ Teruskan menggoreng k tp jgn lama sangat nanti overcooked x sedap



♡ ok dahhhhhh...... nampakkan masih fresh ?????



WELL DONE!

Komen aku →Sayur ni sedap ratah mcm tu ejer pon boleh. Mkn dgn nasik pon blh. Makan dgn sagu @embuyat pon boleh... sedapppp oooooo.......

Nak cube? ? Jom... sayur ni ade d jual d tamu-tamu je tau. Supermarket maaf memang takdo..... hehehehe :)


03. KEK CHEESE SIMPLE MOIST

Assalamualaikum wth...

Arini masih nak share satu lg resipi kek cheese. Sebab sabtu dan ahad lepas aku memang main kat dapur jer..so aku sempat siapkan sebelah petang..jom..kite layan


Resipi : Kek Cheese Simple Moist
Sumber: ana-mutiarahati

Bahan-bahan

4-5 slice cheese
200L fresh milk (aku pakai susu everyday sbb lupa beli)
70g gula
70g butter
70g tepung gandum
4-5 biji telur
sepenutup esen vanilla

Bahan tambah sendiri (aku derhaka sikit hihi)

¤ chesnut yg d sangai

Cara-cara

Mula-mula panaskan susu segar, buttrt dan slice cheese atas api. Dah cair tutup api serta biarkan sejuk. Sementara tu asingkan telur putih dan kuning. Pukul telur putih dan gula hingga bertanduk atau meringue. Kemudian dalam bekas lain pukul telur kuning hingga kembang. Masukkan adunan susu dan cheese yg dah sejuk ke dalam adunan telur kuning. Masukkan tepong sikit demi sikit. Lepas tu masukkan telur putih yg dah dipukul asing tadi beserta esen vanila. Kemudian tabur chesnut d atasnya.

Panaskan oven, sebelum tu lapik loyang dengan kertas minyak d dasarnya dan d luar loyang d balut dengan aluminium foil. Bakar menggunakan kaedah Bain Marie iaitu dengan meletakkan loyang ke dalam loyang yg lebih besar sedikit dan diisi dengan air bg memastikan tekstur kek masak sekata. Bakar pada suhu 170º pada 10-15 minit terawal dan 140º pd minit seterusnya hingga masak. Bg memastikan kek dah masak cucuk dengan lidi kalo x melekat dah masak ler tu....dah sejuk baru keluarkan dan potong....


 ♡ Siat siatkan cheese ni


 ♡ chesnut yg disangai


 ♡ pukul telur kuning hingga kembang


♡ putih telur yg dah kembang bertandukr


 ♡ nampak mcm gebu kan ?


 ♡ Tabur chesnut



♡ dah masak dah


Ok siap!!!! Sedap tak kek ni???


Komen aku → kek ni super sedap dan super moist! Aku bg cadangan kalo kite siram dengan custard cream lg cun kotttt...nyemmm...Aleesya suke giler termasuk aku.... sure korang akan komen benda yg sama... cube lah... aku ingat nak buat lagi lah.....sebab aku memang hantu cheeseeeee hahahaha. Budak opis aku siap tanya pakai cheese ape ni.....yeahhh...berjaya ! ;)


Ok u all hope enjoy k! Gambar yg dah dipotong xde pulak padaha semalam aku dah snap....mane pergi die wehhh....

Sunday, February 9, 2014

02. MICKEY MOUSE NUGGET



Assalamualaikum wth..

Hi....salam Isnen semua...harini jugak adalah hari ulangtahun kelahiran abang aku Zaini atau Edy....happy birthday ! Untuk yg ke 34 okkay...aku doakan abang aku ni dipanjangkan umurnya, dimurahkan rezeki dan sihat selalu. Bile lah agaknya abang aku ni nak kawen...girlfren pun takde...opppsss...entah entah dah ada calon kot...hehehehehe
...abang aku ni dah banyak sangat berkorban untuk family. Dari umur belasan dah kerja and sara kami sekeluarga. Yerlah arwah ayah kan dah tua mak pulak suri rumah masa tu. Adik beradik pulak ramai. Abang aku ni sampai sekarang jd org harapan keluarga. Semoga Allah sentiasa memberi kesihatan yang baik untuk dia. Ameen


Ok...untuk resipi kalini, actually semalam lg nak post tp sebab aku dah ngantok sangat aku x dpt lah nk buat kan....resipi ni aku dapat dr hasil google dr blog akubukanmasterchef. Solute giler dgn dia nih sebab nya dia lelaki duduk kat Jepon pastu teror masak. Naik segan aku dibuatnya...aku pandai aper jerlah...huhuhuhu

Sebenarnya aku buat ni sebab utk si kecik Aleesya heheh..maklumlah aku ni memang cerewet sket bab makanan utk anak aku ..boleh jer kan beli nugget kat cold storage mane mane supermarket tapi aku lagi suka buat sendiri. Selain  rasa puas aku pn dpt tingkatkan skill, tambah ilmu memasak dan yg penting aku sendiri yg masak utk anak aku yahoooo...ok ok dah panjang aku berleter..meh kite tengok resipi nyer pulak..



Resipi: Mickey Mouse Nugget
Sumber: AkuBukanMasterchef


Bahan-bahan

3-4 ketul boneless chicken (isi) tp aku pakai 2 jer
150g tauhu
Sedikit lada sulah
Sedikit lada hitam
Sedikit garam
2 sk baking powder
1/2 biji telur
2 cawan bread crumbs

Utk coating
2 cawan bread crumbs
3 biji telur




 ♡ mula mula bersihkan ayam dan potong kecik kecik


 ♡ 150g tauhu dicincang...tp ni berat dia 200g so aku campak je semua


 ♡ 2 cawan bread crumbs


 ♡ Ayam yg dah dipotong kecik kita masukkan dalam blender. Sbnrnya guna food processor tp aku pakai ni jer..tp kene masukkan sikit demi sikit and hancur betul betul tau


 ♡ masukkan telur dan 2 cawan bread crumbs

♡ jangan lupa masukkan garam, baking powder, lada sulah dan lada hitam... aku bubuh kunyit sikit hihihi


 ♡ ramas ramaskan spy rata


 ♡ dah sebati bolehlah dicanai...aku pakai acuan mickey mouse..
Hehehe. Kemudian celup dlm telur dan salutkan dengan bread crumbs. Ulang langkah ni 2 kali kalo nak tebal tau

♡ taraaaa.... aku simpan dlm zipper bag spy senang nak menggoreng nanti.. yg bentuk bulat tu sebab bread crumbs aku dah habis lah.....kena lah tangguh lg...huhuhu


Ok dah sudah.. hasil utk 2 ketul isi ayam ni aku dpt hasilkan dlm anggaran 20-25 biji or 30 kot....sebab x kire...hehehe


Komen aku→ Part yg paling aku suke...ok nugget ni rasenye sedap..tp kalo nak canai tu jgn nipis sbb kalo nipis isi dia keras sikit kalo tebal pulak isi dia lembut mcm nugget kat kedai tu. Aku punya ni yg bentuk nugget mickey tu aku letak tepong jagung kat keliling acuan takut melekat. Tp agak keras ker rangup ekk mcm tu laa....

Ok itu je utk nugget ni...korang kalo nak cube buat lah...heheheh..

Assalamualaikum.... ; )