..... Love Is Beautiful....

Thursday, April 26, 2012

Roti Daging Bercheese...mudah dan lazat !

Assalamualaikum all :)

Hye apa khabar? Mesti korang sihat kan lagi lagi bile tengok gambar ni...Walaupon tak brapa nak menarik sangat tp sikit sebanyak ada jgk air liur tu yg ditelan kan..betol tak betol tak..ek eleh tak ngaku konon....heheheeh jgn mare... tak de klasssss la nak marah2


Ok ok hari ni aku plan nak buat roti daging bercheese pasal aku sebenar nya teringin nak makan Lasagne ....pehhhhhhh!!!! meleleh siott....Tapi memandangkan aku free arini aku cube utk rajinkan diri aku ni buat roti cheese nih..Murah & sedap gitu....tak malu puji diri sendiri...oh yer ker??? alaaa tak terperasan la kwang kwang kwang....

Actually resipi ni aku petik..ceii...aku google kat www.myresipi.com laaa.....tp tak ingat sapa penyumbangnyer...so lau akak akak yg ada tertengok ni sejibik mcm akak punya....dia lah ni kot hehheeh...so kpd yg nak cuba meh cecepat pergi kedai beli bahan k....Alrite jom kita zasssss!!!

Kita mulakan dengan bahan2 dia k. Simple dan sesedap rasa jer  :)

 Ni nama dia ubi kentang @ potato ckp omputeh...ni utk inti dia tau...ala korg buat lah sesedap dan sesuka korang....ala2 buat inti karipap pun blh janji sodap :)


 Ulangan bahan2 : Ubi kentang, Kari, Daging Cincang, Bawang merah + putih, dan cili kalo nak pedas. Ok cuma cheese pula aku lupak nak snap...sory lah yer cik Cheese...lupa nak amek gambar kau!!! ok bahan2 ni yg bawang tu kita blend. Makesure daging + kentang kita dah basuh tau..



Ok kalau dah ready dah boleh tumis bawang putih + bawang merah. Tapi masa ni aku tak pakai bawang merah...bila dah naik bau masukkan kari dan kacau ler sampai dah tak melekat kat senduk. Tu petanda kari dah masak dan ready dimasukkan kentang + daging.. Sorry gambar utk inti yg dah masak aku tak upload...hihihi

Then dah siap..make sure loyang dah dibalut dgn kertas minyak ataupun aluminium foil utk memudahkan nanti nak keluarkan. Mula dgn roti yg dah dibancuh dgn susu segar.. pastu masukkan inti dan boleh tabur cheese ataupun kalau nak letak lapisan roti terus pun takper. Dan ulang proses ni sehingga habis. (Roti-Inti-Chese-Roti-Inti-Cheese-Roti-Cheese)

Bila dah habis, masukkan ke dalam oven pada suhu 170-180 darjah dalam masa 35-45 minit....


Taraa....ni dia yg dah siap....nak tau dah masak ke belum, cucuk ngan pencungkil gigi atau lidi, kalo tak melekat consider masak ler....yeahhhh...dah blh Ngappppp & cicah Sos tau!!! sedap dimakan ketika panas....


Ok ler ok ler....aku tau korang nak resipi kan...ok simple nye kat bawah tu:

Bahan-bahan
12-14 keping roti gardenia
500ml susu segar
Kentang
Cheese cheddar (agak masin) @ Mozarella
Bahan tumis inti
Kari
Perasa spt garam & gula
Daging cincang

Roti dicarik dan direndam dgn susu segar & diramas. Letak tepi. Kemudian tumis bahan tumis seperti bawang dan kari, dan masak inti kentang + daging..

Bila dah ready, lapis ikut step kentang - inti - cheese dan bakar :)



Senang kan??? Selamat mencuba