..... Love Is Beautiful....

Friday, July 12, 2013

Tips bawa baby naik flight

Assalamualaikum wth..

Hye..salam jumaat semua. Seperti yang dijanjikan hanni nak post new entry harini tajuk die tips bawak baby naik flight. But a bit sad sbb hanni x dpt nak upload gmbr sbb pakai henfon je nih so si hp ni mcm mcm lak die mtk kalo nak upload...hisss...nak marah x lei kang dia langsong xmo bg kejasama satu hapa pn xdpt type kang....maaf yer...hihihi

Okkay...aritu kan hanni fly balik kampung husband nun d kuala pilah negori sembilan. Setelah 8 bln hanni x bersua dgn makcik makcik and sepupu sepapat...dan niat asalnya sbb nak bawak my little princess..ehhh baby girl ke???? Off coz lah yunk....oppsss..hanni xde entry lg kan utk my babylove ni...inshaAllah akan ada nti entry seterusnya. Just nak bgtau hanni panggil bb hanni dgn nama Aleesya. Aleesya means Yang dilindungi. Moga moga anak mama sentiasa dilindungi Allah swt. Amin...


Alrite pendekkan citer n back to the topic...hanni punyer flight on 29th june from miri to kuala lumpur. Hanni amik MAS sbb harga x jauh beza dgn air asia lgpn mudah xyah nak fikir bli luggage lg. MAS memang terbaik!!! A.A pun not bad.... siyezzz both are good femme..

So hanni ingat lg 2 hari before fly hanni godek godek web cari tips....memang sgt membantu bg hani yg 1st time bawak bb ni. Masa ni aleesya baru 2 hari masuk 6 bln.... berat agak agak dh cecah 7kg rasenye....


Most of the tips hanni ikut je...okkay utk persiapan baby hanni sediakan mcm ni...

♥ beg utk keperluan baby. Okkay actly ramai nasihatkan pakai beg blakang or back baggage.  Bukan ape mudah sbb tangan kite bebas utk pegang benda lain especially baby lahkan. Tp since hanni xde beg tu, hanni pakai je beg sandang yg memang bnyk compatment dier. Memang agak besar sbb beg msa nak bersalin dulu hihihi tp ok jgk. Okkay sbb hanni pergi dgn kakak hihihi

♥ apa dalam beg? Dlm beg ni hanni stanby baju spare 1, susu yg siap dibancuh sebotol, botol susu yg dah disimpan susu tepung tp blm bancuh 1, bekas utk simpn susu yg dah disukat 1, air minerel kecik 1, pampers 3, handkerchief 3, minyak sapu perut, vickc

♥ tak lupe dlm tu ade mainan. X kirelah mainan teether ker, mainan biasa ke asalkan x bunyi bising pn okkay kang ade kena sound lak bawak yg bising bising. Siap bawak coklet yg msh berbubgkus plastik sbb bb kadang suke pegangkan so bg bende yg ada bunyi sikit wlupn bunyi plastik pembalut coklet.

♥ bantal n selimut. Okkay yang ni terpulang tau sbb masa pegi hanni bawak bantal dlm flight tp F.A akan bg jgk kalo kite xde. So balik hanni dah x bwk bantal sbb dorang memang provide kan.heheheeh

♥ termos. Yg ni kalo ikut googgle xblh bwk kan so masa pergi hanni memang x bwk n nasib lah baby x mragam sgt nak susu panas...tp msa balik plk hanni bawak yg kecik n isi air panas sikit je..sbb kadang bb nak yg suam. Nak senang beli je thumbler tu.

♥ stroller. Ni sangat membantu wlupn besar ke peduliklah sbb bile kite bwk baby n bawak barang hand carry lg lg mcm sy jarang balik memng bnyk hand carry so dgn ni hanni blh tumpang sekaki wahahahaahha.....lg pn KLIA bkn kecik and nak pikul budak kecik tu memei x larat...So hanni bawak...yg tukang lipat adalah kakak beta hahahah...dah lipat letak je tepi nanti F.A  akan ambik....tp aleesya punyer tmpt letak mug hilang mgkin tercicir kot...

♥ kad pengenalan ibu, mykids baby : haaaa yang ni jgn sesekali lupa tau. Lagi satu jgn lupa masa beli tiket tu belikan utk baby wlupn bb xde seat tp masa check in mesti check jgk.

♥ lain lain: SEAT haaaa yg ni ikut nasib dan rezeki..since hanni x bli seat..masa pergi okkay x ramai n blh req tickecting bg tmpt duduk sama.masa balik lak..mak ai duduk asing asing...nak x nak kakak hanni berbicara dgn cara yg hemah mtk jasa baik utk tukar seat . alhamdulilah. . Moral of the story kalo nak duduk sma better beli seat siap siap. Kalo naik A.A ok blh edit tiket kalo MAS agak leceh kena call rasanyer


Tips semasa nak take off and touch down


Ok ni pun penting..since baby masih kecik kan kite mesti risau keselesaan baby kan kan kan...especially pendengaran mereka dan takut baby meragam..okkay ni tips hanni dan alhamdulillah aleesya x meragam.

♥ makesure baby x lapar masa nak fly tu. Kalo blh mase nak take off tu bg baby breasfeed atau menyusu botol. Ni bg mengelak telinga baby sakit atau bingit. Kite yg dewsa ni pn x tahan apetah lagi baby kan. Hanni stanby jgk ear plug so that telinga dia x didedah dgn bunyi kuat. Mcm aleesya tgah menyusu tu dia terus zzzzzz dan mimpi indah d awanan hahahaha.ok selamat...

Pramugari pn serve ibu makan dulu....perutpn kenyang. Sama jgk kalo nak landing...bg baby menyusu dan pegang baby kuat kuat tau... aleesya aritu bile landing je dia dah bangon so memang main je lah dgn die. Suapkan kek yg MAS bagi...seronok dia makan..wlupn rasa xmo bg makanan mcm tuh tp x smpi hati bile dia asek memandang..heheheh... aleesya siap poo poo lg..memang dia nak bg mama dia ilmu pengurusan bayi lah ni..kat KLIA pun poopoo...aleesya aleesya. .

Ok utk hanni pulak...pun ade persiapan tau tp xdelah sebnyk mcm si kecik...antaranya:

♡ Pakaian : hanni pakai nursing dress termsk yg kat dlm hihihi. Ini utk memudahkan okkay..sumtime aleesya x mo susu botol...nak bg dia tido cepat bglah susu cap gantong hahahahaha.... itu jer hahahahahah...


Okkay semua...maner yg terkurang nanti hanni edit k...time ni ini shj yg hanni ingat... ni pn post time kerje. Curi masa sket...selamat berpuasa semua... lagisebulan nak fly lagi...okkay harap semua okkay masa tualeesya dah 7months pluss and dah semakin aktif. Tp kalini dgn papa dier pulak.and fligh malam.... next entry k. Daaaaa......

 Assalamualaikum