..... Love Is Beautiful....

Monday, April 6, 2015

63. Butter Prawn

Assalam'mualaikum (",)

Hasil pergi Pekan Bekenu semalam, dpt lah membeli udang. hasilnya buatlah udang butter. aku bukan pndai sangat pun buat sarang atau serdak ni. tp sebab tekak nak makan.... satu lagi kalini resepi kurang bahan. asalnya aku nak buat butter prawn basah tp susu cair atau susu segar pulak takde. last last aku pakai je susu sejat manis..hahhaha...tp ok jugek rasanya. Daun karipun xde...kesian kan....

nak kasi resepi pon mcm tak layak. macam malu macam segan jer.... tp bg jer lah kan....utk rujukan masa hadapan...konon ^,^

Resepi : Butter prawn
By: Me

Bahan

RM10 udang
serbuk kunit 1/2 sudu besar
garam
susu cair ideal 1/2 cawan
2 sudu mentega
1 sudu minyak
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah klo nak letak ni lah
sedikit cili api
2 sudu besar nestum


Cara-caranya

Cuci bersih udang dan buang najis nya. tuang sedikit serbuk kunyit dan garam dan goreng sekejap dan angkat.

Panaskan minyak dan mentega. tumis bawang putih, bawang merah dan cili yg dah ditumbuk. masukkukan udang dan kacau. tambahkan susu cair, sedikit nestum dan garam. boleh juga masak sekaligus tak payah digoreng udang terlebih dahulu.


Utk Serdak/sarang
2 biji telur kuning ayam
2 sudu mentega
2 sudu minyak
daun kari

Caranya

Panaskan minyak dan mentega. masukkan daun kari. dengan menggunakan senduk bulat kacau minyak secara memutar dengan laju dan tuang kuning telur tinggi tinggi dan perlahan. terus kacau sehingga telur kelihatan berbuih. angkat dan terus tos kan. bila dah tos tambah sedikit gula. kemudian tabur di atas udang. siap...










                                      Ni namanya Embuyat, sagu atau linut.... entry next yer


babai...selamat menjamu selera  ^^



Nur Aleesya dan Taman Permainan

Assalammu'alaikum (",)

Kalo sebut jer "jom taman".......
cepat jer si kakak jawab "jom mama jom...jom jom jom....!!!!

lepas balik dari pantai Bungai dan Peliau 3 April tu, aku singgah g taman tanjong lobang. sini pun ada pantai jugak tp aku tak berapa minat.. tp sejak dah ada playground ni aleesya lah suka main. apa lg, masa kat pekan Bekenu x sempat main sbb parking takde, so tunaikanlah janji aku kat dia...sekejap pun jadilah.... nah layan gambar....



                                           hiii....mcm pandai...padahal tak berani lagi tu....


                                                   Aleesya dan Mak Dak (kakak Nana aku)



Pening dia nak pilih nak main yg mana yer....




sebelah petang pulak, sambung lagi pergi taman di Miri City Fan atau taman Bandaran Kipas. kat sini ada kolam ikan tp aku takde bawak roti kalini. angkut jugak basikal aleesya tp dia blm reti sangat main basikal... seronok dier...anak buah aku masa ni 5 orang ikut.....masing masing berkeliaran bila sampai sana....




 
 See....aku ikat pakai tali je ok...hahhaha...asalkan boleh.....tp bukan aku pon yg ikat tu....entah kakak aku kot...


                                                 macam pro...tp ada org yg tarik tu....hihiihi


                                                Stop!!! Stop!!!!  lampu merah lah mama!!!!


 xde bawak roti....pandang je lah k....dalam ni ada kura kura tau...aleesya panggil Pixie sbb kura kur kat rumah nama tu...


 kelihatan kakak mcm dah besar and tinggi...padahal cinonet jer masih.... aleesya dan sepupu nya..





                                                          ni kalo time dia layan hp mama......


          ni pulak amsa dia ikut Mak Dak, pergi ofis mama....sibuk jer kan nak pakai sun glass


                                 orite......sini ajer....... org main basikal dia g sorong beskal.......