..... Love Is Beautiful....

Wednesday, December 18, 2013

perlu pc atau laptop

Bismillahirrahmanirahim. Assalam... huhuhu sedihnya sampai skrg xde pc atau laptop baru lg..bkn xmo bli tp tgok kepntingan sbg keperluan atau kehendak...susahnya nk update blog gune henfon..... ; (

Monday, November 11, 2013

jom jana duit!! hanni share :)

Assalam

Hanni sedar hannii dh lame x update blog kesayangan hanni ni. Almaklumlah sibuk. Tapi tu bukan penghalang untuk hanni menulis k

Alrite..arini hanni nak post pasal satu peluang untuk menjana pendapatan. Alrite bg yg x minat dgn pendapatan sampingan hanni x larang kalo xnak baca.. tp bg yg sentiasa mencari peluang dan tercari cari mcm mana nak jana pendapatan..meh sini hanni share kan. Mula mula hanni nak letak link ni...korang blh click and baca tau...jgn x baca. Kalo x baca macam maana nak tau kan..

Ok clik ni....

www.toneexcel.com/affiliate/index.php?ID=172113

Nanti korang akan tau...

Lepas baca sama ada nak isi borang kat bawah tu nanti atau whats app hanni kat 010.7799.684


Ok korang....sayang korang.

Assalamualaikumjom

Saturday, July 13, 2013

Inilah Dia

Assalamualaikum.  ; )

Hai korang...tengah menaip ni jam menunjukkan pukul 3:18 pg. What????? Yup...asal...salah ke hanni bgtau perkara yang betoi?? Hahahahhaaha.....mcm nak marah lak kan..wei betol lah wei..hanni terjaga la.
And went I saw my little princes besides me..just under my arm I was so happy.... teringat kenangan mengandungkan dier...haaaa..nilah nak citer sket utk sub-topik hanni yg seterusnya..kita langkau satu sub topik lah ekk...yg bgamaina nak memulakan makanan pertama bayi tu entry next ekk...now hanni bermood utk topik INILAH DIA.

Well....alhamdulilah syukur syukur syukur sgt kat ALLAH swt kerana memberi kurniaan yg sgt bernilai kpd hanni dan suami. Hanni percaya mana mana pasangan yg dah mendirikan rumah tangga pasti mendambakan
Kehadiran cahaya mata kan.. kpd anda yg telahpun bergelar seorang isteri tetapi blm dikurniakan lg cahaya mata harap harap u all blh bersabar ekk... yg penting jgn putus asa dan sentiasa berdoa mintak pd Dia. Yakin dan percaya semua tu tertulis dah cuma lambat atau cepat jerk.

Alrite...hanni nak bgtau lg siap siap..hani memang xdpt nak upload gmbr baby aleesya sini...moment indah tu sbb mash online pakai henfon. InshaAllah nti dh online guna laptop hanni edit ekk.

Ok nama puteri kesayangan hanni ni biasa biasa je. Iaitu Nur Aleesya Amani binti Mohd Efendi.  Maksud nama ni adalah 'cahaya, yang dilindungi, & cita cita. Actually yg kat blakang tu papa dia yg nak nama tu...sebelun kahwin lg dh ckp kalo ada bby gurl nak bubuh nama tu sbb masa kenal pn hanni pakai nama tu. Lagipun makna dia pun baik kan.

Masa melahirkan aleesya ni...suami baru je sampai dlm 1 hari setengah. Yer lah hubby kan pjj dgn hanni. Luckily hubby nak dgr ckp isteri dia ni kate kalo blh balik lah cepat sbb trasa dah nak dkt ni... padahal hanni awal 2 minggu. Due date patutnya 8 Jan 2013 tp aleesya nak gak keluar pd 27 Disember 2012. Dia nak jgk hari antara tarikh perkahwinan mama and papa dia dulu tanggal 25 & 31 disember tahun lepas....agaknya masa dia dlm perut ni kan dia dengar tau bile hanni kata aleesya jgn keluar dulu tau..tunggu papa sampai..mama nak papa ader masa melahirkan aleesya nanti....haaa bile papa dia sampai...malam nyer berlalu dan pagi sblm subuh ambek kau....aleesya dah cakar cakarkan ketuban sehingga lah pecah....kelakar masa tu whole family panic tp hanni slumber je sbb hanni langsung x sakit perut...kesian hubby..nasib lh semalam nyer sempat jgk hubby merasa bawak isteri dia check up....x penah tau sepanjang mengandung dia temankan sbb schedule x ngam. Tp syukur at the end tepat jam 9; 56pg...baby aleesya selamat menjengah dunia secara pembedahan di Miri City
Medical Centre. Impian memang nak sangat melahirkan secara normal tp apakan daya ketuban dah pecah awal tp bukaan blm ada at the end kena operate spy kedua dua nya selamat. Tq papa sbb menemani mama masa tuh...walaupn pd mulanya dan awal awal dh bgtau xmo sbb x brani tp akhirnya papa akur  jgk yer....you are my hero papa!!! Nah ambek kau menyaksikan adegan ngeri itu. Papa kate  x ubah mcm lembu yg diratah......

Ok hanni potong citer....now aleesya dh 6month plus :-) dah pandai gelak  dan kenal org..berat pn agak agak dah cecah 7 kilo. Dia lah teman hanni tidur setiap malam. Bile rindukan hubby pandang kat dier pasti terubat.....

Ok lh stakat ni dulu ekk..next entry citer lg...mata dah ngantok..yg lain dah mula bersahur..hanni Zzzzz k...... bye.....take care reader!

Friday, July 12, 2013

Tips bawa baby naik flight

Assalamualaikum wth..

Hye..salam jumaat semua. Seperti yang dijanjikan hanni nak post new entry harini tajuk die tips bawak baby naik flight. But a bit sad sbb hanni x dpt nak upload gmbr sbb pakai henfon je nih so si hp ni mcm mcm lak die mtk kalo nak upload...hisss...nak marah x lei kang dia langsong xmo bg kejasama satu hapa pn xdpt type kang....maaf yer...hihihi

Okkay...aritu kan hanni fly balik kampung husband nun d kuala pilah negori sembilan. Setelah 8 bln hanni x bersua dgn makcik makcik and sepupu sepapat...dan niat asalnya sbb nak bawak my little princess..ehhh baby girl ke???? Off coz lah yunk....oppsss..hanni xde entry lg kan utk my babylove ni...inshaAllah akan ada nti entry seterusnya. Just nak bgtau hanni panggil bb hanni dgn nama Aleesya. Aleesya means Yang dilindungi. Moga moga anak mama sentiasa dilindungi Allah swt. Amin...


Alrite pendekkan citer n back to the topic...hanni punyer flight on 29th june from miri to kuala lumpur. Hanni amik MAS sbb harga x jauh beza dgn air asia lgpn mudah xyah nak fikir bli luggage lg. MAS memang terbaik!!! A.A pun not bad.... siyezzz both are good femme..

So hanni ingat lg 2 hari before fly hanni godek godek web cari tips....memang sgt membantu bg hani yg 1st time bawak bb ni. Masa ni aleesya baru 2 hari masuk 6 bln.... berat agak agak dh cecah 7kg rasenye....


Most of the tips hanni ikut je...okkay utk persiapan baby hanni sediakan mcm ni...

♥ beg utk keperluan baby. Okkay actly ramai nasihatkan pakai beg blakang or back baggage.  Bukan ape mudah sbb tangan kite bebas utk pegang benda lain especially baby lahkan. Tp since hanni xde beg tu, hanni pakai je beg sandang yg memang bnyk compatment dier. Memang agak besar sbb beg msa nak bersalin dulu hihihi tp ok jgk. Okkay sbb hanni pergi dgn kakak hihihi

♥ apa dalam beg? Dlm beg ni hanni stanby baju spare 1, susu yg siap dibancuh sebotol, botol susu yg dah disimpan susu tepung tp blm bancuh 1, bekas utk simpn susu yg dah disukat 1, air minerel kecik 1, pampers 3, handkerchief 3, minyak sapu perut, vickc

♥ tak lupe dlm tu ade mainan. X kirelah mainan teether ker, mainan biasa ke asalkan x bunyi bising pn okkay kang ade kena sound lak bawak yg bising bising. Siap bawak coklet yg msh berbubgkus plastik sbb bb kadang suke pegangkan so bg bende yg ada bunyi sikit wlupn bunyi plastik pembalut coklet.

♥ bantal n selimut. Okkay yang ni terpulang tau sbb masa pegi hanni bawak bantal dlm flight tp F.A akan bg jgk kalo kite xde. So balik hanni dah x bwk bantal sbb dorang memang provide kan.heheheeh

♥ termos. Yg ni kalo ikut googgle xblh bwk kan so masa pergi hanni memang x bwk n nasib lah baby x mragam sgt nak susu panas...tp msa balik plk hanni bawak yg kecik n isi air panas sikit je..sbb kadang bb nak yg suam. Nak senang beli je thumbler tu.

♥ stroller. Ni sangat membantu wlupn besar ke peduliklah sbb bile kite bwk baby n bawak barang hand carry lg lg mcm sy jarang balik memng bnyk hand carry so dgn ni hanni blh tumpang sekaki wahahahaahha.....lg pn KLIA bkn kecik and nak pikul budak kecik tu memei x larat...So hanni bawak...yg tukang lipat adalah kakak beta hahahah...dah lipat letak je tepi nanti F.A  akan ambik....tp aleesya punyer tmpt letak mug hilang mgkin tercicir kot...

♥ kad pengenalan ibu, mykids baby : haaaa yang ni jgn sesekali lupa tau. Lagi satu jgn lupa masa beli tiket tu belikan utk baby wlupn bb xde seat tp masa check in mesti check jgk.

♥ lain lain: SEAT haaaa yg ni ikut nasib dan rezeki..since hanni x bli seat..masa pergi okkay x ramai n blh req tickecting bg tmpt duduk sama.masa balik lak..mak ai duduk asing asing...nak x nak kakak hanni berbicara dgn cara yg hemah mtk jasa baik utk tukar seat . alhamdulilah. . Moral of the story kalo nak duduk sma better beli seat siap siap. Kalo naik A.A ok blh edit tiket kalo MAS agak leceh kena call rasanyer


Tips semasa nak take off and touch down


Ok ni pun penting..since baby masih kecik kan kite mesti risau keselesaan baby kan kan kan...especially pendengaran mereka dan takut baby meragam..okkay ni tips hanni dan alhamdulillah aleesya x meragam.

♥ makesure baby x lapar masa nak fly tu. Kalo blh mase nak take off tu bg baby breasfeed atau menyusu botol. Ni bg mengelak telinga baby sakit atau bingit. Kite yg dewsa ni pn x tahan apetah lagi baby kan. Hanni stanby jgk ear plug so that telinga dia x didedah dgn bunyi kuat. Mcm aleesya tgah menyusu tu dia terus zzzzzz dan mimpi indah d awanan hahahaha.ok selamat...

Pramugari pn serve ibu makan dulu....perutpn kenyang. Sama jgk kalo nak landing...bg baby menyusu dan pegang baby kuat kuat tau... aleesya aritu bile landing je dia dah bangon so memang main je lah dgn die. Suapkan kek yg MAS bagi...seronok dia makan..wlupn rasa xmo bg makanan mcm tuh tp x smpi hati bile dia asek memandang..heheheh... aleesya siap poo poo lg..memang dia nak bg mama dia ilmu pengurusan bayi lah ni..kat KLIA pun poopoo...aleesya aleesya. .

Ok utk hanni pulak...pun ade persiapan tau tp xdelah sebnyk mcm si kecik...antaranya:

♡ Pakaian : hanni pakai nursing dress termsk yg kat dlm hihihi. Ini utk memudahkan okkay..sumtime aleesya x mo susu botol...nak bg dia tido cepat bglah susu cap gantong hahahahaha.... itu jer hahahahahah...


Okkay semua...maner yg terkurang nanti hanni edit k...time ni ini shj yg hanni ingat... ni pn post time kerje. Curi masa sket...selamat berpuasa semua... lagisebulan nak fly lagi...okkay harap semua okkay masa tualeesya dah 7months pluss and dah semakin aktif. Tp kalini dgn papa dier pulak.and fligh malam.... next entry k. Daaaaa......

 Assalamualaikum

Thursday, July 11, 2013

Sebelum dan terkini.... throwback!

Assalamualaikum. ..

Ya Allah blog hanni ni kan dh mcm rojak dh...xde chronology dh..eh betul ke ejaan hanni tuh...sila abaikan dan fokus pd isi cerita hokkay.......fokussss...hahahhaahaha kan dah kene marah mak!!!!

U all tau x lastweek hanni post pasal persiapn naik flight utk membawa baby bagaimana dan mengapa hahhaha....tp sadisnya hanni x smpt nak tulis terus sbb ape entah la...sbb masa x mengizinkan..lg lagi skang dah x blh nak on line guna pc ofis...haissss semulah nak kena block....payah tau...ni terpksa gune hp yg biase aje...janji blh online bersyukurrrrrrr mak nak! Pastu...laptop hanni pulak dah xde langgan internet kat rmh sbb siyesss memang hanni xdek masa yg bnyk nak online kat rumah...bayar free tp x pakai buat per kan....allrite kat sini hanni nak pecahkan tajuk kecik utk entry seterusnya..bnyk dh tertunggak ni..nak carik gambo lagi
Sbb entry akan jd lbh seronok kalo ade gbr kan...betul tak makcik wakakakaakka.jgn marah nanti batal pose hohihi

 Okkay....tajuk enty hanni nak buat spt kat bawah..ni kite throwback lah yer...jeng jeng jeng




1. Latest : Tip bawak baby umur 6 bulan naik flight

2. Makanan pertama baby

3. Kisah perjalanan hidup seorg ibu mengandung hingga melahirkan... ini kisahh aku laaa...hahaha

4. Inilah dia ...




Wow!!! Best tak tajuk entry nih???  Bg aku best dan wowo penatnya nak menaip mengguna hp samsung galaxi mini Siii sahaje.....oh xpe....for u all semua... I will!!!!! Chill baby!!!
Assalamualaikum...

dah lame x posting sini tau..rindu nyer..busy dan bertambah busy sejak dah menjadi seorang mama ni...hanni x dapat nak borak panjan sebab nak keluar dah ni...mak aiii..kawan kirimkan kek lapis sarawak hokkay....!!!!

sebenarnya nak cerita pasal persiapan nak bawak si kecik..heheh my love daughter naik flight besok...keterujaan yang amat sangat..setelah berusia 6 bulan (semalam) barulah berkesempatan nak bawak dia jumpa uWan..makcik makcik dan sepupu sepapat dier...dahlah cucu pertama Uwan nyer...heheheheeh...

ok chopp!! nanti hanni sambung k...hanni keluar jap cari kek...remember to be continue....