..... Love Is Beautiful....

Tuesday, June 23, 2015

73.Sotong tepung lagi

Assalammu'alaikum wth (",)

Hari ini dah seminggu kita berpuasa. Tak terasakan hari demi hari berlalu. Mcm mana dgn amalan kita? Semoga kita semua dpt memperbaiki mutu ibadah kita. InnshaAllah

Semalan aku plan nak buat roti jala, tp since xde stok ayam aku tangguhkan dulu. Mungkin hari ini kot....


So semalam aku masak sotong tepung je sumber dr blog kak azie. Sbelum ni pernah jgk masak bnyk kali tp sukatan tepung mungkin berbeza sikit. Yg ni memang sedap kalo makan time panas2 lg lah sedap kan. Semalam tu goreng dekat dekat 5:30 ptg, berbuka around 6:36 petang so xlah panas sangat dah kan tp still sedap bg tekak aku. Thanks kak azie. Uolllss blh refer blog kak azie di SINI yer :-) memang best2 resepinya


»Bahan-bahan
~~~~~~~~~~~
1 kilo sotong
(Pilih yg besar dan fresh)
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/4 cawan tepung beras
Garam dan aji
Sedikit serbuk kunyit
Secubit soda bikarbonat (aku tambah)
1 biji telur

»Kalo rajin, blh lg tambah:

Secubit lada sulah
Bawang putih
Kari atau serbuk cili

»Cara-cara
~~~~~~~~
Satukan ketiga-tiga tepung, tambah sedikit garam pada tepung dan serbuk kunyit dan lada sulah. Ketepikan

Sotong dipotong 1/2 inci dan tos serta lap kan spy kering. Perap sotong dgn garam, pak aji dan serbuk kunyit. Kemudian masukkan telur dan gaul rata. Masukkan sedikit tepung utk menyaluti sotong. Biar dlm 10 minit. Kemudian panaskan minyak, kaedah deep frying. Celup sekali lg sotong satu persatu dgn baki tepung tadi dan goreng hingga kekuningan. Takyah lama sangat sbb nanti sotong liat.

»Utk sos
~~~~~~
Tumbuk 3 biji cili api dan 2 ulas bawang putih. Ambil kuali kecik, masukkan 3/4 cawan air. Masukkan sos cili dan bahan tumbuk. Tambah 2 sudu makan gula dan kacau hingga mendidih. Siap utk dihidang. Selamat mencuba :-)


Dia kata dia nak tolong gaul 3 jenis tepung

Sotong ni mak aku yg bersihkan memang akan dibuang kulit hitam tu...
Toskan dulu yer

Tambah garam, aji, kunyit dan tepung sedikit dan telur

 Bila dah siap....

Utk buat sos...tumbuk bawang putih dan cili



Masak atas api



»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
Tolong share ..๐Ÿ˜Š

Sejak kebelakangan ini, dperhatikan bnyk berlaku kematian akibat kanser dlm kalangan umat islam d Malaysia ni. Kami pernah ddatangi oleh bekas pelajr MRSM, seorng doktor pakr pemakann dan selalu keluar di astro oasis dlm rncngan agen Halal..sape kenal dgn doktor mohd redza benjamin? Beliau pengidap kanser tahap 3.. tp dberi ksmpatan oleh Allah utk hdup d dunia ini. Beliau bnyk beri prkongsian tntg pengalamn beliau sbg pengidap kanser. saya akn cerita sedkit demi sdkit nnt.

Dr Reza ni pernh bpesn ketika sakitnya itu kpd ibunya, jgn benarkn doktor cabut talian hayat nya (bntuan oksgn) selg beliau blm benar2 dsahkn mati. Pd ketika dia koma, dr Reza mohon kpd Allah atas segala kebaikn yg dia pernh lakukn sblm ini supaya dberi peluang kedua utk hdup dan dpt dia perbetulkn ksilpn yg tlh beliau lakukn.

Kesilpn beliau adalah beliau selalu mmberi ceramah kesihatn kpd org ramai supaya mengamalkn pemaknn mengikut sunnah nabi tp malangnya beliau sndri mengambil ubat-ubatn kimia utk dirinya.. jd beliau telah berlaku hipokrit kpd org ramai, dan sejak beliau sedar dr koma, beliau ubah cara pemaknn beliau dan mengesyorkn kita umat islm ikut sunnah nabi

Sedikit perkongsian lg:
1-makan lah sayur2 atau buah2an dahulu sblm ambil mknn lain
2-makan mknn yg Halal & Thoiyyib (suci)
3- Jgn mkn berlebih lebihn (surah Al-A'raf ayat 31).. bhnti sblm knyng
4- Perhatikn mknn kamu Surah Abasa ayat 24

-INI PERKONGSIAN DARI Dr Reza YG ALLAH DAH LAMA BGTH KITA, CUME RAMAI DR KITA YG TAK TAHU ATAU BUAT2 TAK TAHU...
- cube perhatikn lobak merah kalau dipotong, apakah bentuknya? spt mata kan? so dlm kajian sains pun mndapati lobak sbnrnye bagus utk keshtn mata
-then, perhatikn tomato-mengadungi licopin-utk merawat jantung. Cuba belah tomato, lihat ada 4 cabang dlm tu, ibarat 4 injap dlm jntng kita. Sbnrnya tomato mmg bagus utk jntung
-cuba perhatikn anggur.. bentuk asalnya jika kita ambil setangkai anggur adalah spt bntuk jantung kita kan? Kajian sains pun mengatakn ia bgus utk jntung
-then perhatikan kacang walnut.. kulitnyer keras susah nk dipecahkn dan isi dlmnya jika dilihat spt otak manusia.. ia mmg bagus utk otak.. kpd ibu2 sila beri anak anda mkn walnut supaya otak cerdas dan mudah menghafal esspecially anak yg masuk tahfiz
-cuba perhatikn kidney bean@ kacang merah..bentuk buah pinggang kita kan..ia mmg bagus utk rwtn buah pinggang
-batang saleri, bentuknya spt tulang manusia.. mmg ia bgus utk tulang
-buah avocado-perhatikn buahnya dan mcm mana bntuk isinye.. ia spt rahim perempuan dan ia mmg bagus utk hormon wanita, bknnya utk rawatan rmbut shj...
-buah Thin..cube perhatikn buah Thin ini. Kaum adam cube perhatikn buah Thin ini, ia brbntuk spt apa? Kajian sains mndpti ia bagus utk kesuburan kaum lelaki.

Yahudi dah bnyk tipu kita.. dia kata daging kmbing kalau mkn kena darah tinggi. itu semua satu pembohongan.. DAGING KAMBING ADALAH PALING RENDAH KANDUNGAN KOLESTROL, yg kena drh tnggi tu sbb cara masakan kita, contohnya masak kmbng dgn santan yg brlebihn dan sbgainya..apa yg Allah jdkn semuanya baik. cume kita manusia yg salah guna betul tak? so perbetulkn cara pemikiran dan pemknn kita dan keluarga lepas ni..bnyk lg tips dr Dr. Reza ni...

INI tips lg utk siapa yg mnghadapi masalah usus yg penuh dgn selaput @ lapisan sisa mknn yg tersangkut di saluran usus anda ,anda boleh mengamalkn cara ini secara berterusan yg dsyorkn oleh Dr. Reza ni..kosnyer sgt murah dan anda x perlu hbiskn puluhan ribuan ringgt utk kos rwtn usus ni.

Ok caranya mudah saje..anda cuma perlu beli kelapa laut atau Nata d Coco tu.. buang air manisan nata d coco tu dan ganti dgn air putih.. kmdian anda beli yakult, jgn beli vitagen krn yakult ni mengandungi 90% bakteria baik yg hidup berbnding dgn vitagen yg mengandungi 80% bakteria mati..Then ambil lbh kurang 12-15 kiub nata d coco td cume campurkn dgn sebotol Yakult..
Amalkn setiap pagi waktu baru bangun tido SEBELUM ambil mknn lain@ kalau nk lbh bkesan buat dua kali sehari sebelum tido mlm..biar berterusan.insyaAllah kesannya najis kita akn lembut dan kotoran yg trsangkut pd usus akn dsingkirkn s
ecara perlahan2..kalau anda tengok njis anda bwarna hitam,itu tandanya ada tndak bls yg baik dr amalan td..penyingkiran toksid telah berlaku tp benda ni dia  x war2kn pd org ramai..

Ada lg dan kwn2 kalau nk tahu ini bkn untuk kondem mana2 produk..cums Dr. Reza bgtau kenape kita mudah kena cancer tulang, kenape kita dsyorkn kena ambil calcium kononnye utk kuatkn tulang? sbnrnya tubuh bdn kita dah ada calcium.. so bila kita ambil calcium berlebihn maka ia akn berlebhn dan akan menyebbkn trjadinye kanser tulang.. proses nyer trjadi aku xdpt terangkn..cube tanya pd yg pakar..cume saranan Dr. Reza adalah kita cume amalkn ambil 5 helai pucuk DAUN KARI di buat ulam, krn daun kari mengandungi calcium yg sgt tinggi.
5 helai daun kari bersamaan dgn Dua Gelas Susu Anlene. logik akal kita lihat lah kenape org india suka masak atau maknn berasas daun kari dan tulang mereka kuat blh buat kerja berat2.. gigi mereka pun putih dan berdaya tahan lame..hihihi ini tngok gigi masing2 umur baru 37 gigi bnyk dah yg lompong, betul tak?

Ok lg satu kwn2 jgn amalkn minum air soya dan bg anak mnum air soya selalu krn ia penggalak sel kanser dan blh melemahkn otak..ini semua penipuan dr yahudi, dia suruh org islam minum soya tp dia org minum susus kambing..

dia nk musnhkn org islam secara halus dan melaui perang saraf.. tlg control anak2 dr bnyk berintenet dan lihat rancangan tv berbntuk hiburan sbb itu melalaikn kita dr mengingati Allah dan kesan smpingannya, kita lihatlah saje skrg.. saya cuma mmperingtkn diri saya sndri dan yg lain2.

......................๐ŸŽ......™