..... Love Is Beautiful....

Monday, September 5, 2016

Aleesya & Cousins

Assalammualaikum (",)

Kalo dulu dapat dikira dengan jari peluang berjumpa dgn sepupu sepapat dan aleesya pon takut takut jer nak main ngan sepupu dia. Alih alih dok dalam bilik main sorang diri sebab tak biasa. Makan pon tak nak. Tapi tidak sekarang setelah selalu balik kampung uwan dier. Alhamdulillah...

Walalupun tak selalu jumpa sbb ikut masa dan kelapangan masing masing, namun Aleesya pon dah Ok dgn sepupu dia. Takdelah segan sangat dah.

Gambar ni sekadar di snap masa dorang semua baru bangun tido...hehehehe....tengok cerita Masha & The Bear. Dalam gambar ni cuma Aleesya, Afiq Rayyan dan Mariam. Yang 3 lagi tak balik kampung masa ni. Abg Muhamad dan Baby Ammar pulak kat dalam rumah. Comel jer mereka ni....



 ....amboi Dik Yam sempat tangan tu buat peace..!


Sunday, September 4, 2016

91. Nasi Lalapan MIRI

Assalammualaikum (",)

Teringin punya pasal aku buat sendiri tp tak lah sama mcm kat Muara Restoran..apa boleh buat kat sini takde Nasi Lalapan

 Nyam Nyam (",)




Resepi aku google jer dari blog SINI
TQ yer puan sbb ada share resepi :)
Mudah mudahan puan beroleh pahala utk ibu mengandung ni

Ok bahan-bahan aku gune........

Untuk Ayam
Ayam 4 ketul bahagian paha
3 ulas bawang putih
1 sudu kari
1 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu jintan manis (goreng sekejap)
1/2 sudu jintan putih (goreng sekejap)
1 sudu ketumbar (goreng sekejap)
1/2 susu lada putih
Garam secukup rasa
Sedikit tepung beras+terpung gandum+tepung jagung
(Resepi asal tepung beras jer)

Cara:
Kalo ikut resepi asal rebus 10 minit dan air rebusan boleh guna utk sup. tapi semalam aku tak rebus kes lupa hahaha tp still sedap cuma takdelah sup yer.

Next....
Tumbuk semua bahan kecuali tepung dan perasa kemudian perap ayam semalaman atau 1/2 jam kalo tak sempat perap awal. kemudian salut kan dengan tepung. rasa dulu ayam OK ke tak OK masin nyer. kemudian Deep Frying dgn sederhana.

Untuk Sambal
3 biji tomato
3 batang cili merah
5 biji cili api
sedikit gula merah (aku tak letak)
sedikit gula pasir
sedikit garam
5 ulas bawang merah kecik
1 inci belacan bakar
Sedikit bilis (aku tak letak)


Cara
Goreng dulu sekejap bawang merah, tomato dan cili. biarkan suhu bilik. kemudian kisar kesemua. lagi sedap 1 biji tomato tu jgn blend tapi lenyek kan ajer spy lg terasa tomato nyer. lg banyak tomato lagi sedap rasanya. tambah perasa gula + garam. Kemudian goreng kan semula boleh bubuh sedikit minyak atau takyah ubuh pon takpe..





Ulam-ulaman
Sayur yg perlu dicelur ialah:
Kubis
Kacang panjang (2 batang)
Pucuk ubi

Sampingan:
Tempe & Tauhu, dipotong sederhana dan lumurkan dgn lebihan bahan perapan ayam tadi dan goreng garing.

Siap utk dihidang bersama sup.


Ok siap dah  dan boleh lah makan......yeahhhhh !!


Memikirkan sekolah untuk Aleesya

(",) Assalammualaikum

Dari mingu lepas lagi aku servei sekolah tadika untuk aleesya. Alahai ni lah perasaan seorang ibu/ibu bapa yer bila anak anak nak sekolah. Nak pilih sekolahpun kena fikir banyak hal. Macam aku, aku tak decide lagi sekolah mana satu tapi tengah buat pemilihan. Untuk satu minggu ni ade 3 sekolah aku dah tanya. Antaranya Tadika XXXXX TadikaXXXdan TadikaXXXX. Semua ni kat ......



Yang pasti aku nak sekolah yang blh utk aku hantar dan jemput kakak bila balik dari kerja. Yerlah sapa lagi boleh amik dia selain aku dan suami. Tapi memandangkan suami kerja kat KL kenalah aku yang kerja lebih utk amik kakak nanti.

Harap kat mana pun kakak sekolah dia blh adapt suasana pembelajaran dan play school tu dgn baik. Kesian kakak dia selalu tanya mana sekolah kakak? dan kadang kadang tanya kakak ni takde kawan ke mama?

Alahai anak....

So keputusan sekolah belum ada lagi dah ade nanti aku update yer.


Setelah  beberapa hari, akhirnya aku dan hubby dah pon buat keputusan. Tanggal 1 sept 2016, aku daftarkan kakak kat sekolah tadika AC.

Mudahan kakak serasi dan boleh ceria sekolah kat sana nanti. inshaAllah ameen


Week 30 ~

(",) Assalammualaikum

Minggu ni adik dah masuk 30 weeks. Alahai mama pulak yang berdebar lebih. Semalam pergi check-up. Result gula yg aku minum last week yg sedap giler tu pon dah tau. Alhamdulillah takde kencing manis. Cuma dalam air kencing ada protein 2% mcm tu and kotor sikit. Haishhh mcm mana lah nak bagi kotor benar benar clear. Doktor ckp amik yang pertengahan tapi jgn stop masa amik yg pertengahan tu kalo stop and kencing balik ianya dikira kencing baru. Baiklah doktor utk next sy cuba lagi.


So semalam buat scan jugak tp nyer baby ni still tak nak menunjukkan gender die...alahai anak mama ni pemalu rupanye....tak kisahlah sayang janji awak sihat. Lelaki ka perempuan ka mama tak kisah..

Sekarang ni apa yg aku rasa adalah:

>> asyik nak kecing
>> kekejangan kat abdomen
>> kadang kadang rasa sakit/nyili kat ari-ari
>> kegatalan pada celah paha ke ari ari (kulit meregang kata kakak aku)
>> mudah kejang kaki
>> sakit dada sekali sekala sebab baby dah membesar
>> kaki dan jari mula membengkak dan jari tangan mula rasa kebas sepecially bila bangun pagi
>> rasa nak muntah terutama bila pagi
>> kulit musam terutama kat leher dan muka
>> cepat berpeluh
>> HB (hemoglobin) rendah.... awal pregnancy cepai jgk la bacaan 11 lepas tu around 10.5-10.7
>> kuat makan =))
>> tak lena tidur dan selalu terjaga

Ya Allah mudah-mudahan Engkau permudahkan hambamu ini untuk melahirkan zuriat kami dengan selamat. amiin ya rabbal al amin.

Wednesday, July 27, 2016

Update 7 bulan

Assalammualaikum (",)

Ni sebab ada 2jam lagi masa free sementara menunggu  result gula keluar. Aku tak tau nak buat apa so aku nak merapu kat sini. Dah lama x update resepi kat sini. Masak memang dikatekan hari hari tapi nak post ke blog tu yg ade malas sikit sejak pregnant ni. Mungkin letih kot. Now aku kat KK Presint 18, seawal 7:20am aku dah gerak dari rumah dan inilah first time aku minun air gula utk kesihatan kandungan. Lepas amik darah minum segelas air gula. Mak aihhh sedap nyerrr T_T harap aku tak muntah sebab dah rasa lapar nau ni ha.... Baby pon dari tadi asek sepak sepak mama sebab mogok lapar kot...cepatlah masa berlalu kang aku pengsan sapa nak tau. Dah aku sensorang ni. Biasa kakak aku dan aleesya yang temankan tp kakak x balik lagi dr kampung. Encik asben pulak arini outstation so kenalah bertabah yer !!!!


Alright minggu ni kandungan aku masuk 7 bulan lg 2bulan lebih nak bersalin. Macam cepat pulak kalini aku mengandung tup tup dah 7 bulan tp masa awal mengandung dulu x sabau nak beranak. Ni tengah a bit tergantung nak beranak sini ke Miri. Aku dah tanya MAS last dibenarkan naik kapal terbang ialah minggu ke 35. Padahal minggu 35-36 tu aku baru nak review kat hosp Putrajaya sebab nak tengok aku blh x beranak normal instead of c-zer. Hoepfully adelah rezki aku beranak normal kali ni kan.

Apepon aku terima ke janji aku dan baby selamat kan. Time time ni aku dah mula nerves bila mikirkan saat nak bersalin nanti. Nerves tau x pernah beranak kat hosp government dan normal. Semoga Allah berkati dan permudahkan jalan utk aku nanti innshaAllah ameen ameen ameen ya rob.

Ape gender baby??
Hmmmm... Aritu scan baby ni segan nak bgtau. Entahlah hati aku lebih kepada baby gurl je. Tp klo blh nak jgk baby boy kan dah sepasang kalo dapat boy tp tak kisahlah janji sihat.

Oklah aku dah start mengantok ni haaaaa.....  Nanti update lg yer ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜


Thursday, June 30, 2016

Update apa entah ....

Assalamualaikum :)

Uwaaaaa aku malas nau nak update blog dah sekarang... Faktor utama sebab letih... Ada masa senggang je malam mesti nak tido je kalo boleh.... Lagi lah sekarang simpton mak buyong ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œ

Alhamdulillah sekarang aku dah 24 minggu atau 6 bulan. Alhamdulillah setakat harini baby dalam kandungan sihat cuma berat badan aku je drop, hb drop mungkin sebab ramadhan ni dan alhamdulilah setakat arini puasa masih full ๐Ÿ˜

Alamak... Dah nak berbuka nanti aku update ๐Ÿ˜Š

Byebye ....

Monday, May 23, 2016

Terperangkap !!!!!

Assalammualaikum (",)

Al-kisah selasa lepas...lepas aku balik dr check-up, lebih kurang kol 1:50 petang aku nak naik tingkat 8, Menara Tulus....tengah naik aku dan sorang lagi kakitangan...tp dia stop tingkat 7...sebaik sahaja pintu tertitup...... blurpppppppp......gelap gulita....alamak....ape nih....alaaa janganlah......ya Allah ya Allah...henfon maner henfon....alaaa mana butang loceng ni....x nampak pulak....sambil meraba apa nak ditekan ni sbb lansung tak nampak....aduuu...maner henfon ni....bukak beg laptop dgn meraba setiap zip....arrrr ni...alamak ni bedak....adooo kat maner ahhh...aku rasa aku bawak tadi lepas aleesya main...stresss....ok bertenang....sambil mengingatkan kat maner henfon...arrrrrr dlm purse.....raba lagi...ok jumpa...bateri dahlah tinggal sikit..cari butang loceng...tekan tekan tak bunyik apa...tekan butang [>> << ] pun pintu tak bukak....ya Allah....call technician...no network....alamak...ON data internet pon xde signal....ketuk pintu...hello.......hello...... sambil Kedengaran lift sebelah turun naik....ya Allah ape nak buat ni....ya Allah tolong lah aku ya Allah....Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar. Aku azan...aku baca Allahu Akbar bnyk² sebab itu jer aku ada T_ T

.......
.......
.......
.......

Lebih kurang 10-15 minit...pintu terbukak.....alhamdulillah.....lega.....mashaAllah......first time  sejarah aku terperangkap...kalo terperangkap sahaje xpe ni + blackout memang ngeri....bos aku siap tanye takde jumpe ape² ke kat dlm....aku langsung tak fikir pon..... nasib baik kang x pasal² mcm citer munafik >,<


Tips ketika terperangkap
-------------------------------------
1) Jangan panik
2) Tarik nafas lega perlahan²
3) Tekan butang loceng
4) Kalo blackout, gunakan henfon utk dijadikan lampu. Sgt penting bawa henfon kemana²pun anda pergi
5) Stanby power bank
6) Cuba call mane² tecnician, kawan atau kecemasan centre
7) Ketuk dan jerit
8) Sentiasa berdoa pada Allah dgn yakin
9) Tawakal
10) Buat Laporan bertulis direct ke bahagian pihak yg menguruskan dan kawalselia & infom kawan² bg peringatan akan bahayanya lift tersebut utk digunakan ketika itu. Surat yg dah sign snap atau buat salinan


Tip yg ke-10 tu aku buat & hantar sendiri. Esoknya pihak yg bertanggungjawab datang personally mintak maaf banyak kali. Takpelah, akupun dah selamat. Tindakanpon dah diambil. Pengalaman dan pengajaran bersama.


Yg tak tahannya, ahad, selepas 5 hari kejadian mak mertua telefon aku x jawab. Call back.....mak kecik hati dgn aku....alamak........rupanya dia xtau pasal ni...aku x bgtau...menangis dia risau dan xtido semalaman.

Maaf mak.....bkn niat nak kecikkan hati mak......bgtau nanti takut mak risau.....alhamdulillah mak boleh gelak lepas tuh :-)


Monday, April 11, 2016

90. Lepat Pisang

Assalamualaikum (",)

Dua ari lepas kami balik kpg mak mertua. As usual bila balik kpg jgn harap nak diet. Ader je benda dimakan di bawah pokok mangga mak yang. Wlupun cuaca skrg terlampau panas sampai aku rasa nak jer duduk dlm peti ice T_T

Emak pulak tetiba tunjuk pisang kat makcik Tipot....makcik ckp kadang buat lepat pisang, lempeng dan ape ntah lg...aku baru je ckp hmmmm sdp lepat pisang terus makcik cadangkan buat lepat kat mak.... ape lg mulalh projek yg ditemani si cilik ku Nur Aleesya













Bahan yg diperlukan
==================
.pisang ikut suka
.tepung gandum
.telung pulut
.gula nau
.gula pasir
.daun pisang yg di layur
.inti kelapa yg dicanpur gula nau

Cara-cara
========
Lenyekkan pisang guna cawan atau senduk. Klo pki tangan make sure ada glove yer =)

Campur tepung gandum lebih sikit dari tepung pulut. Gula nau 2 keping dan sedikit gula pasir. Agak agak ok ambik daun pisang dan tuang adunan atas daun dan letakkan inti kelapa. Bungkus hingga habis dan kukus hingga masak. Hmmmm.....sedapnya bila makan dah sejuk² =)

Makseh mak, uwan dan makcik serta kakmas n aleesya :-)

Gambar dah siap lupa snap la.....

Lebih kurang mcm ni lah kejadiannya tp ada inti ioll punyer







Thursday, March 17, 2016

Menangis lagi

Tak ade mak ayah yang tak sayangkan anak...tak ade...kalo adepon itu jenis bukan manusia kot...lebih lebih lagi bagi seorang ibu...kalo seorang ayah dia boleh sembunyikan perasaan rindu, kasih dan sayang mereka tp tidak pada seoang ibu..






Itulah yang aku alami sekarang. Kalo sebelum ni aku berjauhan dengan suami berbulan bulan aku boleh jer....macam takde apa ape jer..rindu memang rindu tapi takde lah rasa teruk. Tp tidak dengan anak. Arini 15 ari aleesya di kampung. Tinggal di samping emak aku yg tersayang. Kalo d kampung pagi petang makan tak sudah, tp kalo di sini (Putrajaya) sebulan dok sini sebulan jugak tak makan nasik T_T... ape tak risau aku dan encik suami.

Berbeza...sangat berbeza....mcm iklan Breeze pulak ekkk...

Ya Allah tak sabar rasanya nak tunggu 24hb minggu depan...aku balik nak ambik aleesya...mashaAllah rindu tak tertahan...ari ari aku menangis rindu...kena pulak aleesya jenis taknak dan jual mahal kalo ckp talipon pujuk mcm mana pon dia takkan nak punya. Melainkan dia ada mood itupun jarangggggggg.... so aku selalu tengok video dia sbb itu aje cara aku nak lepas rindu selain video calll....dah lah semalam baru dpt tau henfon kakak aku rosak, asbab aleesta letak henfon dekat baju kotor so mak tak perasan mak basuh baju... biasa mak masukkan satu satu tapi tidak semalam.....memang jodohnya setakat itu kot....so x dpt nak video call dahhhh T_T

Kebetulan suami busy lately balik jam 6 pagi so masa bersama suami memang xde...bersua muka pon time suami tido pagi aku nak gerak p kerja. So sekarang aku memang bersabar sahaja.

Teman mama siang dan malam.....kalo xde ni mama xlei nak tido T_T


Utk kakak Nur Aleesya,

"Mama sayang kakak dunia akhirat mama. Tiada siapa boleh ganti kakak, mama rindu sangat kakak..mama x sanggup berjauhan dengan kakak kerna hanya kakak yg memahami mama, penghibur hati mama, jantung mama dan cinta mama....Moga Allah jaga awak sayang...innshaAllah ameen....jadilah anak yg solehah dan baik yer...demi agama dan demi mama & papa"

Love,
Mama | 17/03/16 | Putrajaya

Wednesday, March 2, 2016

I'll be missing you my dear Aleesya

Assalammualaikum

Hari ini jiwa kacau sikit... my doter go to holiday at kampung T_T. Tinggallah mama dan papa seolah² menghayati musim honeymoon tapi d hati ku, jiwa dan minda asyik teringat akan si kesayangan ku.

Aritu kemain aku janji takkan tinggalkan kakak lg selepas hampir 3-bln kami berpisah tp arini janji itu tinggal janji...kakak yg g holiday tinggalkan mama T_T

Ahhhhh.... ini semua pengorbanan....mak aku x sihat plus mak aku rindu aleesya dgn mak ngah dan pasti rindukan aku jgk..makanya biarlah kakak balik mengubat rindu emak =)

Walaupun hakikat aku sunyi, sepi dan x happy xde kakak utk gaduh, gelak, tido bersama, mandi dan mcm mcm lg

Semoga Allah jagai awak sayang.....mama, papa rindu dan sayang awak Nur Aleesya T_T'. Tolong behave yer =)

Mama tau mama kuat!

 Sebak tengok kakak behave T_T

Sesampai kakak pelok mak lama lama....mada ni mak xtaupon kakak balik. Mak ingat jemput kawan abg... terror korang drama ya


 MY KESAYANGAN

rindu dgn abg ajim....rindu nak pelok

Sunday, February 14, 2016

89. Sizzling Mee Kuning

Assalammualaikum


Hi... Dah lama aku x mengabdikan resepi kat sini. Padahal masak je hari hari kadang tangkap gambar tp still x bkdmptn nak update blog last last simpan je gmbr dalam henfon...

Arini 14 feb 2016, dapat perkhabaran sedih daripada adik ipar bagitau bapanya meninggal. Memang mengejutkan kami semua sbb nya pakcik tu tak pernah pulak sakit. Tp Allah jemput dia dgn cara yang sangat mudah. Arwah adalah imam di surau Tudan. Iya mungkin kerana amalan hidup beliau selama ni. Moga moga beliau (pakcik Umar) ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Ameen ya rob

Ok arini just nak share resepi Sizzling. Sepatutnya pakai yee mee tp x pernah masak mee tu n xda stok so aku ubah pakai mee kuning. Lenkali cuba yee mee pulak yer

Komen husband: sedap mama. Lenkali bg pekat lg kuah. :)


Sizzling mee

Bahan bahan
---------------
4 ulas bawang putih d cincang halus
1 ulas bawang merah dicincang
1/2 inci halia dihiliris halus
4 batang cili kering dipotong 1 inci
1 ketul kiub ayam
3/4 sudu lada hitam ditumbuk halus
Sedikit garam
4 sudu sos tiram
Kicap manis
Kicap masin
Air secukupnya
Yee mee atau mee kuning
Sayur sawi
Isi ayam
Cendawan shitake /mushroom tin
2 sudu tepung jagung d tambah 1 cawan air

Cara
------
Tumis bawang merah,bawang putih,halia dan cili kering hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau hingga kekuningan

Masukkan ayam dan kacau lagi kemudian masukkan cendawan dan tambahkan air. Biarkan mendidih dan tambah sos tiram, kicap manis dan kicap masin. Tambah sedikit garam dan air tepung jagung dan kacau hingga pekat.

Utk penyediaan
-------------------
Ambik hot plat atau kuali. Tuangkan kuah tadi dan tambah sawi dan yee mee atau mee kuning. Pecahkan sebiji telur dan biarkan masak separuh. Sedia untuk di makan.

Selamat mencuba. :)

#versi aku xde hot plate, xda sawi,xde yee mee T_T



Ambik kuah sikit and masak dlm hot plat/kuali, tambah mee dan telur sebijik







Saturday, February 13, 2016

Pregnant lagi !

Assalammualaikum

Hi...

Sekarang tengah temankan encik husband dan housemate dia memancing kat jalan reko...skrg dok dlm kereta sbb aleesya dah meragam sebab ngantok..

Tetiba teringat....arini 2nd day dpt good news. Ape ekkk?? Cer teka cer teka....yeahhhh aleesya bakal dapat adik... =)

Alhamdulillah...sebenarnya tak sangka jugak sebab baru je duduk dengan asben kan. Setelah berjauhan. Tp memang dari dulu lagi nak ada second baby

Alhamdulillah...inshaaAllah mungkin sekitar october 2016 our 2nd child will coming out. Doakan yer

Kali ni mcm xdek pulak aku mual mual atau mabuk teruk x macam kakak dulu x larat langsung. Tp xtaulah beberapa minggu lagi kan masih baru sangat..kikiki harap harap xdelah kan since aku baru je start kerja

Apapun moga Allah pelihara zuriat kami ini hingga selamat dilahirkan dan membesar dengan sihat. Sama seperti nur aleesya. :-)



My small family

Wednesday, February 3, 2016

Kenangan terindah

Assalammualaikum (",)

19 October 2015 - utk 14 December 2015

Aku berada di Akmal (Akademi Kastam Malaysia), Melaka di Bukit Baru

MasyaAllah susahnye aku nak update blog kesayangan aku. Segalanya berubah 360° !

Kini aku menetap di Putrajaya. Berjauhan dengan keluarga Sarawak. Giliran ibu mertua dan suami pulak utk dekat dengan anak.

Kenangan bersama-sama sahabat takkan aku lupa innshaAllah

»»PLATUN 1 @ Ninja Purple seramai 32 org. Kenangan paling berharga saat Kembara Medan. OOOOOOOoooooo Ninja Purple Hoo haha! Sorakan yg hampir setiap platun, jurulatih dan fesilitator pon hafal. MASHAAallah =)

»»KUMPULAN 4, utk group assignment Kursus Asas Penguada Kastam dan Kursus PTM

»»ABID 6, sahabat 11 org..... sama sama mengejar masa, pergi kawad, pergi kelas kena tunggu sama sama gerak especially Rokal Subuh. Indahnya semua kenangan itu :)

Semoga kita semua menjadi nadi kepada kecemerlangan masa hadapan.