..... Love Is Beautiful....

Monday, March 9, 2015

63. Kuih Ubi

Assalammualaikum (",)

Bahan bahan

Ubi kayu
Gula apong (gula melaka)
Kelapa parut
Daun pisang

Cara cara
°°°°°°°°°°°°
Parut ubi, tambahkan gula dan.sedikit kelapa parut. Bungkus dan kukus hingga masak. Siap


Utk bingka ubi

..... TBA k....





Bila Aleesya Solat

Assalammualaikum

Hehe...bila tengok balik album dlm henfon ni...mesti aku tersenyum (°____°)

Layan yer. Mama doakan anak mama menjadi anak yg solehah dan berjaya di dunia dan akhirat. Ameen





Ni macam Doa Qunut, tp solat maghrib...hihihihi


Petikan buku : prophetic parenting, cara nabi saw mendidik anak, karya Dr. Muhammad Nur Abdul Hafizh Suwaid
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hipokrit?

Hipokrit Demi Akhirat...
"Kita bercakap dan menulis mengenai ketuhanan dalam lingkaran agama,bukan bererti kitalah yang sangat berilmu,kitalah yang hebat dalam mengeluarkan kata-kata gramatis kitalah yang terbaik.BUKAN.Bukan itu tujuannya.Hakikatnya,apabila bercakap mengenai agama dan berpesan-pesan dalam kehidupan mengenai akhirat,itu adalag seruan jiwa yang dekat dengan TUHANnya.Jiwa yang menginginkan kebaikan buat DIRI dan juga buat SAUDARAnya dan ORANG SEKELILING. Psstt!!Jangan pernah MALU bicara dalam agama" - ALLAH Tidak Pernah Jauh

"Iblis berkata, Oleh kerana Engkau menyebabkan aku tersesat,sesungguhnya aku mengambil tempat menjadi penghalang mereka daripada jalanMu yg lurus.Kemudian aku datangi mereka dari HADAPAN serta BELAKANG mereka dan dari KANAN serta KIRI mereka.Engkau pasti mendapati tidak ramai daripada mereka yg bersyukur" - Surah Al-A'Raf ayat 16-17....

Kad Kredit..baik ke tak baik

Assalammualaikum (",)

Haaa...ni post yg tak berapa nak best kot hahhaha tapi aku nak post sbg pengajaran dan share pengalaman aku. Tak salah nak ada kad kredit, sebab ada kad kredit mudah, cepat, senang, pantas, happy....tp xda kad kredit lagi happy yehooooo




Sebab apa...

1) nak ada kad kredit engkau mesti seorang yg berdesiplin. Kalo ko x disiplin nak bayar lepas apa ko dah swap tu baik x payah. Menambahkan hutang lg tau. Tau tak interest kad kredit 18% setahun...xtau kan...bnyk tu

2) menambahkan nafsu membeli
Especially online purchase dan jenis yang kaki shopping. Alah.....

klik purchase

Yeahhh dah...tunggu barang sampai..hati senang senyuman sampai ke telinga...hujung bulan kepala pening, dompet kempis, kaya kejap je lepas gaji pastu kena bayar kad kredit. Lbh dr due date dpt lah panggilan cinta dr bank kenapa x byr lg......hambek kau jemah....

3) membebankan & menambah hutang


Percayalah, government tax sebulan RM50.00 dah sah sah kena, kot tak bayar lagi yg ko dah swap ko kenalah tanggung interest + tunggakan lagi. Kadang kadang ko rasa ko dah bayar tiap bulan ikut bayaran minimum atau ko lebihkan konon nak cepat habis tp tau tau penyata menunjukkan masih bnyk dan x bnyk yg berkurang...why why why??????

4) SCAM


Ni aku dah kena. Tetiba dpt SMS dr www.zoosk.com rasanya, bgtau cc kad aku di swap.ehh ehh bila masa pulak... RM280+ lbh mcm tu..aku call bank aku, block kan..dan 2 minggu baru dpt kad baru..kata dorg dlm tempoh 6 bln wang akan didebitkan semula kalo btl SCAM. Seingat aku September 2014. Sampai sudah xdepon... grrrrr......

Kisah aku

°°°°°°°°°°°°
Aku ade dua kad kredit. Mula mula seronok lah especially beli tiket flight. Kadang kadang org mintak tlg aku belikan pun ade. No hal. Masalah nya memang aku lah yg x dpt bayar
 full amount kadang2 cth tiket harga RM1k so hujung bln aku byr RM300 dulu balance aku byr kemudian. Tak settle yg tu kadang dah swap lg... bulan bulan kena set RM600 utk 2 kad kredit kdg lebih. Last last aku x tahan aku settle satu dulu dan closed.

Ok option lbh baik, blh buat pinjaman peribadi utk settle hutang ni. Interest x silap 4.5% mcm tu. Contoh ko loan RM7,000 ko byr balik RM10,000 ++ lebih sikit ....utk 60 bulan mcm tu. ni lagi selamat. So bulan bulan ko byr fixed. Tp tu lah bila fikir balik riba tu kite kena tanggung. RM3k tu.....

So utk yg kad aku yg tinggal sekeping tu, aku dah decide utk terminate jgk. Settlekan payment...tp msh process cancellation. Katanya minggu ni bank akan call balik sbb dorg busy. Yg penting dah d blocked.

Pengajaran aku dpt, baik lg cash bulan bulan korg dpt dr gaji simpan mcm mana korg terpaksa pergi byr kredit kad bulan bulan tu..letak lah dlm tabung besi ke...dlm bank yg xda kad ATM tp ada buku ke atau lbh afdal sedekah sedikit lg barakah.

Jgn main main dgn kad kredit. Sungguh memudahkan urusan jual beli tp memudahkan anda terjebak dgn HuTanG

AWAS....!!!

**************************************

Sekadar renungan kita bersama.
!!..👳👳👳

"RENUNGAN BUAT KITA YG SEMAKIN TUA"

1. Sisα hίdυρ semakin pendek:
» yg boleh kita makan, makanlah;
» yg boleh kita pakai, pakailah;
» yg Ingin kita beli, belilah;
» kalau masih mampu memberi, berilah;
» masih mampu berbagi, berbagilah.

Kerana semua yg ada tidak boleh kita bawa ke kubur. Jangan khuatir dgn ahli waris, Allah yg akan mengatur rezeki selagi mereka berusaha.
Nikmatilah hίdυρ ini dgn pasangan kita selagi masih ada.

2. Sehari berlalu, umur berkurang sehari. Bila kita lewati hari ini dgn berbahagia, kita sangat beruntung, berbuat baiklah & selalu mengucap syukur, kerana kita tdk tahu bila kita akan dipanggil 'pergi'.

3. Waktu cepat berlalu, hidup itu sangat singkat dan susah. Dalam sekejap kita memasuki masa tua, itu PASTI !

4. Bila membandingkan ke atas, kita akan selalu merasa kurang; membandingkan ke bawah, kita merasa lebih; bila kita mampu merasa cukup dan mensyukuri apa yang kita punya, kita pasti bahagia.
Bersyukurlah dengan apa yg kita ada. Manfaatkan ia sebaiknya.

5. Harta, kekayaan, pangkat, kedudukan, kehormatan --- semua itu hanyalah sementara, hanya pinjaman.
Yang terbaik dan terpenting adalah Perilaku Yg Baik, sentiasa membantu orang, tidak berbuat hal2 tercela, mengawal  diri.


Jangan menyakiti hati orang lain kerana karma itu ada...
dan yang terpenting melatih diri agar selalu sihat zahir dan batin.
Ini kerana KESIHATAN adalah KEKAYAAN kita dan modal utama menikmati kebahagiaan hίdυρ ini.

6. Kasih ibubapa  kepada anak2 tidak ada batasnya !!!.
Kasih anak2 terhadap ibubapa jelas batasnya.


Sedarlah! tatkala  anak sakit, hati ibubapa  terhiris, tapi tatkala ibubapa sakit, anak cuma menengok dan bertanya2 ala kadar...
Anak2 memakai wang orang tua sudah seperti keharusan, tetapi orang tua memakai wang anak semacam pasti tidak berlaku!!!
Oleh itu CUKUPILAH diri sendiri dan berikanlah pada anak seBIJAKSANA mungkin.

7. Rumah ibubapa  adalah rumah anak, tetapi rumah anak belum tentu jadi rumah ibu bapa


ASSALAM

Cinta & Perkahwinan Jarak Jauh

Assalammualaikum (",)

Selalu kita dengar cinta jarak jauh je kan? Yg si boyfren duduk nun sebelah sana dan yg si girl pulak duduk sebelah sana lagi. Terpisah oleh jarak, lautan, bukit bukau dan mcm mcm lg lh... perasaannya pulak macam mana ekkk?


Ahhhh mestilah rindu dan siksa kan...ooopppss kpd adik adik yg mak bapak masih tanggung makan pakai tu, ni akak nasihatkan. Xyah lah nk couple bagai. Walaupun akak ni pernah coupl & mostly dgn org jauh jauh....xde maknanya.


1) buang kredit je nak call bagai (tp sekarang teknologi aplikasi makin canggih blh je Free Call kan asalkan ada internet access)


2) belum tentu pasangan G/B tu jujur dengan kita. Yes, baik sangka itu baik tp selagi blm NIKAH belum tentu dia pilih kita. Mungkin dia dah listkan calon calon lain utk dia select as a Bini dia


3) bahaya, syaitan ada di mana mana
Jangan ingat couple dekat je ada ehh nooo..no no (jari telunjuk gerak gerak)....makin canggih dunia teknologi makin senang syaitan nak buat kerja tau. Mana tak nya, tangan sibuk berwhatsapp, hati berbunga riang, tengah baring pulak, kebetulan lepas mandi...."Ayang send gambar kat I", "ehhh xmo lah bru pas mandi.....bla bla bla....(syaitan main peranan)


4) hilang fokus. Especially yg tengah sekolah/ belajar. Kalo yg couple depan mata sah sah fokus lbh kpd si jantung hati, konon nak study sesame lah...(tp tak semua mcm tu ekk). yg terpisah jauh pulak suka berangan...aperlah B ni buat sekarang ekk..kan bgs kalo dpt kluar pergi McD ke...tgok wayang ker....mcm mcm angan angan mat jenin...


TAPI

Cinta jarak jauh bagi yg dah berkahwin macam mana pulak?

Ok ni aku lah ni....ha'ah memang aku...aku x nak menulis panjang sini, cuma ikut apa aku rasa dan pengalaman aku jer. cuma aku nasihatkan kalo boleh bg pasangan yg merancang nak mendirikan rumah tangga tu, kalo blh biarlah duduk sebumbung. sebab ape?


1) Jarang jumpa
Ni hakikat nyer pasal jauh kan. satu di semenanjung satu di Sarawak. so terpisah antara lautan. nak jumpe kena naik kapal terbang. xde pilihan lain melainkan aku dah kaya aku beli jet/heli peribadi kikikiki :)


2) Kewangan
Kena stanby untuk berjumpa. kalo masih belum ada anak ok lg kot tambang flight utk seorang tp kalo dah beranak pinak, 1 2 3 .....kalo naik air asia budak 2 tahun ke atas harga sama dgn dewasa uoooos....MAS pulak 80% dr harga dewasa. belum lg bab raya kena beli tiket jugak. harga raya biasa cepat jer nak naik uoolssss. Lagi lagi nak GST ni get ready lah anda semua (aku ler tu)

Selain tu pasangan kena ambil kira belanja periuk nasik dua tempat malah 3. Contoh si suami, kena bg nafkah ank bini makan pakaian, pada masa sama rumah suami sendiri pun kena ada. Dan peruntukan utk mak ayah jgk perlu wlupn kadang kala dorg tak mintak


3) Bila Raya
Selain tiket, berayapun kena lah ikut giliran. macam aku, kalo tahun ni raya kat Sarawak, raya ke-3 kami akan fly balik semenanjung. kalo raya kat semenanung punyer turn pulak, dah raya ke-3 kami balik pulak Sarawak. itu baru anak sorang. kalo dah beranak 3 4 5 rasanya tak dapat nak raikan di kedua dua tempat kot.. (ameen kan utk dpt anak 3 5 6 tu)......


4) Bila emergency
Tak kisahlah in term of anak sakit ker, kereta rosak ke, apa apa jer lah, uooolll kenalah berdikari. mcm aku nasib baik masih duduk dengan mak, kakak abang semua..so apa apa blh mintak bantuan dorang senang sikit


5) telefon/gajet main peranan
Sebab nyer itu jer lah cara nak contact each other kan. biasa aku whats app utk mesej/hantar video, gambar dan call & video call. nasib baik masih guna talian DiGi Easy. dari mula sebelum kahwin sehingga kini masih FREE CALL at least ade RM0.01 sen dalam telefon. TQ DiGi :). TQ orang kuning love love love....emmuahhh


kebaikan...


bukan kebaikan lah just mcm dpt elakkan moment suami isteri iaitu jarang bergaduh. sebab nak gaduh apa kan. gaduh sikit jer aderlah kan hahahah :)


Kedua, Rindu....ahhh semestinya...adakala rasa nak nangis tp bila ada si comel, rindu tu hilang dan yg penting DOA DOA DOA


keburukan...

Boleh fikir kot, tak nak huraikan kat sini yg penting HUSNUDZON atau sangka baik


So itu ajer coretan simple aku ni...nak ckp bnyk kot nanti ada lg yg aku blm bgtau aku edit yer....jom share pengalaman korang pulak... ^,^


Gambar ni blur sebab snap dari PC

Our princesssss Aleesya :-)

...hopefully that oneday we will be staying together under one roof.....innshaAllah


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kreatif dlm bersedekah:

1. Letakkanlah sedikit makanan kucing dan sema mngkuk air diluar rumah utk kucing2 yg dtg..
....................................
..2.Sisihkanlah sedikit dari hasil gaji @ upah jerih payahmu, untuk dsumbangkan kpd anak yatim & orang miskin.
....................................
..3.Sentiasa sediakan wang kecil didlm dompet utk diberikan kpd yg memerlukan.
....................................
..4. Letakkanlah d kamarmu sebuah kotak. Setiap kali kamu merasa melakukan dosa, masukkan wang kecil kedalamnya. Genap 1 bulan, buka kotak itu & sedekahkan wang tersebut.
....................................
..5. Jika engkau hadir dlm acara keramaian (keluarga & kerabat atau sahabat), belilah 1 @ 2 kotak air mineral, niatkan utk sedekah kpd orang2 yg memerlukannya (orang tua, sakit, kanak2 dsb).
....................................
..6. Jika kamu membeli barang dari peniaga2 kecil kemudian kemudian peniaga ingin mengembalikan wang baki, biarkan baki wang itu untuknya (sedekah atau hadiah).
..................................
..7. Belilah mushaf (al quran). letakkan di salah satu masjid. Bayangkan berapa pahala yg akan kamu dapat daripada setiap huruf bagi mereka yg membacanya.
..................................
..8. Berikanlah perasaan gembira kpd setiap orang, khususnya kpd mereka2 yg sedang ditimpa kesedihan, dengan senyuman dan ucapan doamu yg tulus.
....................................
..9. Lemparkanlah senyuman kpd orang yg kamu temui, berilah salam kpd orang yg duduk, &  bertuturlah dgn ucapan yg baik kerana semuanya adalah sedekah.
....................................
..10. Jangan biarkan engkau tertidur, melainkan telah engkau ampuni setiap orang yg telah berbuat jelek kpdmu dari mengghibahi, mengadu domba & menzalimimu.
....................................
..11. Sedekahkan Alfathihah kpd kedua ibubapa kita, sahabat2 dan kenalan2
................
..12. Kirimkan mesej ini kerana ia jua adalah sedekah.