..... Love Is Beautiful....

Thursday, April 3, 2014

14. MEE GORENG SEDAPPPPPP!!

Assalamu'alaikum wth....

Ok sebenarnya aku update resepi ni bukan sebab aku lepas masak ni....ehh No No No....*sambil jari telunjuk menari nari..* hihihi...aku saja nak post sebab aku memang selalu masak mee macam ni and sentiasa mendapat sambutan yang sangat lah sampai tak cukup :(...makan panas panas lagi sedappppp!!! wallaaaa...ehh aku ni memuji diri sendiri je nampak...opss....tak malusss.... alamak!! aku OVER ehh....pelisssss laa..

Ok ok..aku takmo cakap banyak...kang korang pergi beli bahan bahan ni and cuba sendiri..kalo sedap sebab resepi aku ni kalo tak sebab korang masak memang tak sedap hahahah....opppsss jangan mare yer gurau ajer.... kakton mintak maaf yer....hehehehhe....

ok lah jom kite zassss!!!

Resipi: Mee Goreng Sedap basah basah gittu
Sumber: Mama Aleesya

Bahan-bahan

Bawang merah 3 ulas
Bawang putih 1 ulas
Cili kering 2 sudu atau ikut suke
Cili padi 3-5 batang
Ayam/daging yang dipotong kecik ikut suka bnyk
Udang
Sayur Sawi satu ikat
Tomato 4 biji (banyak pun takper)
Sos tiram 3 sudu besar
Sos cili 5-6 sudu makan
Mee kuning 1 kilo
Air rebusan daging/ayam 2 cawan
Garam,pak aji,
2 biji telur
Kicap manis
Kicap masin

Cara-cara

Mula-mula rebus daging dan ayam supaya empuk dan cepat masak. Air rebusan jgn buang. Ambil kuali dan pansakan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili kering yang dah di blend sampai naik bau. kemudian masukkan ayam, daging dan udang hingga masak. Kemudian masukkan sos tiram, sos tomato, kicap manis dan kicap masin. Masukkan garam dan pak aji. Biar kan mereneh, masukkan telur pula dan kacau. Kemudian masukkan mee serta sayur sawi dan tomato. Tuang air rebusan dan kacau mee hingga sekata. Mee agak agak basah sikit sebab bubuh air tapi kalo tak nak basah blh kurangkan kuantiti air resbusan tu... Siap utk di hidang...nyemmmm.......


Ini jer satu satu nyer gambar yg aku ada...takkan nak upload gambar org makan kot..... heheheh


Komen aku -> Takyah komen dah kot....sebab korang dah tengok rupe pun tau kan nampak sedap...hahhah.... tapi siyess sedap. But sometime kan ada jugak mee kuning yg rasa dia lain tau...kadang kalo jenis yg kurus tu rasa dia effect jugak la...pernah cuba mcm tak sama rasa dgn yg gemok sikit...hihiih...bnyk gelak aku kalini ekkkk...sekeh kang.... ok koang makan panas panas ekk..komfirm korang nak buat lagi nanti.... VERY RECOMMENDED!!!