..... Love Is Beautiful....

Tuesday, February 18, 2014

08. FISH FILLET

Assalamualaikum readers!

 Minggu lepas hari sabtu aku sempat buatkan fish fillet utk Aleesya...sebagai seorang ibu aku cube buat yg terbaik utk anak aku.  Teringat lg masa Aleesya mula diperkenalkan dgn makanan..aku memang banyak membaca apa sepatutnya bayi makan sbg makanan pertama mereka.. so masa umur dia 5 bulan...yg kalo ikut yg betul baby dah blh makan pd usia 6 bulan kan tp kalo dah nampak simptom simptom dia lapar dan kepala dah tegak kita dah blh bg makanan..tapi bkn makanan pejal..sebaliknya cecair seperti puree. So aku memang gigih ni pergi pasar carikan bahan bahan utk dijadikan puree. Aku tak pernah beli instant puree sebab aku jenis suka nak buat sendiri...buah buahan dan sayuran yg selalu aku beli mcm apple, pisang, kentang, labu, keledek, pear, jagung pun pernah tapi jarang. Tp masa aku gigih buat tu aku x update blog sebab nye aku xde alat utk pakai...xde laptop lah maksud aku... pastu gambar step by step pun dlm external hardisk aku tu yg dah hancur filessssss nyer.... ahhh...tak habis habis dgn hardisk hardisk hardisk...... yerlah geram tau...... ingat nak letak sini blh share kan...huh!

Tapi xpe...aku sambung balik..mcm puree tu kan..lets say buah apple..aku akan kupas and potong kecik kemudian kukus dan blend. Pastu simpan dlm bekas dan freezer. Jgn lupa tulis  tarikh kat bekas tu. Biasa tahan smpi 2 3 bulan tp aku x sampai hati pulak simpan lama lama biasa aku buat stok utk seminggu dua jer... tp kalo mcm pisang...takyah nak kukus cukup lenyek lenyek kan ajer... tp pisang aku tak buat stok pun..aku biasa bg yg freshhh..Aleesya suke tau sampai sekarang dia feveret pisang n buah buahan....hari hari makan buah....pastu umur dia 7 bulan aku start bagi dia makan bubur pulak..tu pun aku tapis dulu. Tapi tu lah....Aleesya cuma makan setakat umur sampai 8 bulan..pastu sampai sekarang dia xmo bubur and tak makan nasik...tak tau kenapa... so sebagai seorang super mama and superwoman...aku selalulah iktiar nak dapatkan makanan dier...dia ni suka makan kek and biskut...agaknya dia ikut aku kot suke kek
..hahha..masa mengandung dulu pun aku selalu buat kek...heeeee.... so aku selalu lah jugak buat kek pisang, kek kurma, kek carrot, kek cheese, kek span. Biskut je aku blm buat sbb xde masa lg...kalo bg kek dia memang suke hehehehe



Jadi sabtu tu aku buat lah fish fillet utk dier..stok nugget masih ada. Stok potatoball cheese plak dah habis ingat nak buat skali tp tak sempat. Nampak gaya minggu ni lah aku buat.... fish fillet ni aku beli yg kat cold storage jer sbb x smpt lah nak siang ikan..simple jer... nak tau jom tengok ...


Resipi: Fish Fillet
Sumber: campur campur



Bahan-bahan

Fish fillet 2 ketul
Tepung Kentucky
Bread crumbs 4 senduk
2 biji telur
1 sudu makan tepung jagung


Cara-cara

Basuh fish fillet, potong kecik dalam 1 inci  dan tos kan. Bile dah kering, ambil tepung kentucky dalam 3 senduk dan masukkan tepung jagung dlm satu mangkuk. Rendamkan fish fillet ke dalam telur yg disimpan dlm bekas. Salut dengan tepung dan biarkan dlm 30 minit. Kemudian salut dengan bread crumbs. Buat sampai habis. Siap... sangat senangkan... boleh goreng dan makan cicah dengan sos cili, mayonis dan limau nipis..sedapnye. boleh jugak dijadikan fish burger.




♡♥ Actually blh je pakai tepong gandum dan tepong jagung tp aku saja suke nak mencuba.....kate superwife!! ;)


 ♡♥ Nampak tak Aleesya jd master situ....jd pengkritik tau....



♡♥ trima kasih anak buah ibuk yg rajin...dpt upah seringgit dan makan fish fillet ;)

Selamat mencube :)


Komen aku -> setelah dimakan dan dihayati rasa nyer...kalo tekak anak memang ok ler tak pedas, tp kalo tekak aku....aku prefer pakai tepung yg pedas..ada satu tepung lupa nama Permaisuri ke tak ingat...sedap ooo...beli kat Kuching RM10. tp dah habis jadi aku pakai tepung KFC :)





08. CUCUR SUSU LEMAK MANIS

Assalamualaikum wth.

..mcm biasa sebelum nak beradu aku nak share satu lg resipi simple utk buat cucur..nama dia cucur lemak manis and memang lemak-lemak gitu. Budak-budakpon suke. Ok jom kite tengok resipi jom


Resipi: Cucur Susu Lemak Manis
Sumber : azlitamasammanis


Bahan-baham

1 1/4 tepong gandum. Aku pakai tepong halus
Sedikit garam
1/2 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonate
1/2 gelas susu segar
6 sudu makans susu sejat

Cara-cara

Ayak tepong dan masukkan geram, baking powder dan soda. Kemudian tuang susu segar diikuti susu manis. Kacau. Goreng bulat bulat mcm buat cekodok.





 ♥♡ sedap dimakan begitu sahaje sambil layan tivi ngeeeee ;)




♡♥ goreng bulat bulat ;)



Komen aku → cucur ni sedap and sesuai utk kanak-kanak yg suke kan cucur kosong...bile buat guna susu mesti dorang lg suke kan :)


Ok...jgn tak cube..gudnite. assalamualaikum..

07. KUEW TIAW SWEET & SOUR

Assalamualaikum wth..

Sekarang aku tengah kat office..tp since kerja aku dah beres and nak release rasa penat aku bukak blog kejap la....lagipun aku dah janji semalam nak bg resipi baru.....cisss..mcm lah ada yg nak resipi aku ni..hahha..tp takpe...cukup lah aku sorang yang baca blog aku ni pun aku tak kisah..asalkan aku happy...

Sebenarnya kan resipi ni aku dapat ilham masa aku ngan Kak Liza & Abang Tahir pergi makan kat satu shopping mall ni...nama mall ni Boulevard so kat tingkat atas tu ade foods court....actually jarang jugak aku makan situ and gerai yg aku makan ni adalah first time aku cube..tak tau nak makan ape...lame punye pandang menu last last aku terpandang satu menu ni...mcm first time pulak aku tengok....kalo korang dah tengok and dah pernah rasa kan...maknanya aku ketinggalan lah tu hahahah..

So hari sabtu tu...aku nak try buat ikut selera aku....kalo ikutkan yg aku makan tu kan....kuew tiau ni takde bubuh kicap pun. warna dia putih jer..tp sedappppp.....rasa nak lagi jer hhahahaha....so ni ekperimen aku...

Resipi: Kuew Tiaw Sweet & Sour
Sumber: Diri sendiri

Bahan utk kuew tiau

Sebungkus kuew tiau
Bawang merah 3 ulas*
Bawa putih 1 ulas*
Cili padi 3 biji*
Cili merah 1 biji*
Telur sebiji
Garam, pak aji secukup rasa
Kicap Manis ikut suka
Kicap Masin ikut suka
Sos Tiram
Sos Cili 3 sudu besar
Udang atau ayam @ daging ikut suka korang
Sawi ikut suka banyak mana

Bahan sampingan

Kacang tanah yg disangai dan di kisar halus
Limau kasturi dibelah 2
Cili kering yg dikisar

Cara-cara

Sebelum menumis, terlebih dahulu aku basuh kuew tiaw walupun ade sesetengah org tak basuh kot..lepas basuh aku rebus dan bubuh minyak masak utk bg kuew tiaw lembut. Kemudaian tos kan. Lepas tu tumis bawang merah, bawang putih, cili hingga naik bau. Kemudian masukkan udang, ayam atau daging hingga hampir hampir masak masukkan telur dan kacau sekejap. kemudiaan masukkan sos, sos tiram, kicap manis dan kicap masin, garam dan pak aji. Kemudaian masukkan kuew tiaw dan kacau. Akhir sekali masukkan sawi kalo nak. Siap!!

Hidang kuew tiaw dalam mangkuk bersama-sama dengan bahan sampingan. Bile nak makan, bubuh cili kering dan kacang tanah serta perah limau. siap utk menjamu selera... :) boleh tambah sup kalo suke :)






♧ Yg ni step dah terbalik sket ekk...kuew tiaw ni aku rebus n bubuh minyak sikit..

 ♧ Kemudain aku tos...

♧ Bahan sampingan: Cili kering di blend halus

♧ Pastu sangai kan kacang tanah.....

 ♧ Bagi sejuk sikit kemudian ramas ramaskan utk buang kulit & kisar


 ♧ So dapat lah bahan sampingan 2 ni....simpan dalam bekas dan ketepikan

 ♧ Sediakan limau dan belah dua..


 ♧ Tumbuk bahan tumis...



 ♧ Tumis


 ♧ kacau rata...



 ♧ taraaa....dah siap...boleh ambil pinggan, ambik sesudu dua kuew tiau...ambil kacang and cili and perah limau...aku cuma xde sediakan sup jer.....kalo ade lg superbb!!

Ok sorry kuew tiaw aku mungkin nampak pucat sebab aku bubuh kicap sikit and aku takde bahan ayam, udang atau daging.......sian kan...

Komen aku→ Kuew Tiaw ni kalo ikut version original yg aku makan kat gerai tu memang sedap..yg aku ni pulak....semangkuk tu tak cukup tau.....ade yg tak sempat nak makan...so maknenye ape?????? tau takper.....hahahhha...cubelah.....bestttt... :)


Zasssssss!!!!!