..... Love Is Beautiful....

Saturday, March 22, 2014

11. SUP AYAM BERCARROT

Assalamualaikum. .

Harini nak update resipi simple ajerlah.. actually sup ni aku masak utk baby aleesya. Baby aleesya ni masa dia 7bln memang dia semangat nak makan Tp dah masuk 9 bulab dia xmo dah makan bubur. Nasik pun takmo. Aku sebagai ibu ni memang arr risau apa lah dia nak makan... so selalu jugak aku masak mcm mcm tp kadang dia tolak. Tp kalo buah and kek xkan tolak der..... sebab tu tiap minggu aku ni baking nasib baik lah aku memang cinta giler dengan baking....huhuhuhu


So ni simple jer ekk main campak campak jer. Sure uolls lg super sedap punyer


Resipi: Sup Ayam Bercarrot
Sumber : Mama Aleesya

Bahan-bahan

Isi ayam secukupnya
Carrot setengah batang hiris nipis
Kismis 11 biji
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 atau 1/2 inci halia
1/2 sudu teh lada sulah
Garam sikittt je@ jgn letak langsung
1 biji telur
Sedikit minyak matahari dan 1 cawan air


Cara-cara

Basuh ayam dan carrot. Tumis bahan tumbuk iaitu bawang dan halia hingga naik bau dan kekuningan sikit. Masukkan lada sulah. Kalo nak masukkan bunga lawang dan cengkih pun blh. Kemudian masukkan ayam dan kacau kejap. Masukkan air satu cawan. Biar mendidih. Pastu tapis kan utk buang hampas bahan tumis. Ni kalo x tapis pun blh cuma kadang kadang kanak kanak x suka bile nampak benda alah ni. Sambung reneh kan ayam dan masukkan carrot dan kismis. Kemudian masukkan telur dan kacau. Bubuh garam sikit jgn tak je... x letak pn takpe sebab baby x boleh makan garam lagi kan... siap !


Version bergambar kat bawah tu...



Bahan bahan





Komen aku → sup ni rasa dia manis asli dr carrot and sedap. Kalo x bubuh telur pun ok. Tapi tu lah yg selalu yg tolong habiskan azeem atau adek hahaha sebab aleesya makan sikit je. Aku je yg x pernah putus asa nak buat hehehe.... sudahnya dia makan cupcake yg lebih. Nak tau resepi....tunggu yerrrr ;)