..... Love Is Beautiful....

Wednesday, October 1, 2014

Stensil ~ Jom cantikkan rumah!

Assalammu'alaikum


Sapa tau apa tu stensil?

tau tau camtu je lah kan...sama lah mcm aku...aku ni lg lah kesian tak tau nama benda ni stensil. aku cuma tau aku suka benda cantik utk rumah....heaven!.orite... seamalam 27.9.14 sabtu aku attent kursus stensil anjuran kolej komuniti Miri. aku tgok ada kursus ni so aku grab. dlm otak aku lbh kurg nak blajar asas interior design lah ni tp Puan tu ckp stensil bkn ID. kanak kanak pn blh. apa apa je lah kan yg penting aku dah tau sikit sikit ilmu nak cantikkan rumah kekekeke

so aku pergi jam 7 pg...sbb nak reach before 7:30am. aku tgok jadual ada bnyk kursus arini..so aku pgi sorang diri tinggalkan aleesya dgn mak ngah nya...

terjumpa pulak ex opis mate aku diyana dan kakak nya....dorang amek course cupcake.

ok memula sikit je yg dtg pastu makin bertambah....lama lama penuh. siap ada satu pasangan suami isteri ni bawak anak anak dorg...best gak kan...patutupun ramai org hari ini pasal Karnival Kerjaya. Siap Datuk Lee Kim Shin pun ada dtg melawat and mestensil hihii...

ok kat bawah ni bahan2 yg diperlukan. aku tak take note masa tu..so aku ingat2 je lah ekk. antaranya ialah

1. transparency - ada size A4, A3 atau kalo nak buat ukiran besar pakai plastik lapik meja tu...haaaa...ambik kau nak ukir brapa ribu jam lah tu ekk..yg size A4  pun dah jenuh kremmmm bagai jari jemari ni kan pula nak yg besooo gedabak...no wonder lah mahal benda ni nak charge...eh ehh aku dah jauh tersasar..... >,< jgn mare....

2. pisau mata kecik/halus dan tajam...makesure batang dia kurus mcm pensil senang nak pegang

3. masking tape - pakai sikit je pon

4. cutting board/cutting map - harge aku tgok tadi kat stationery size A4 RM12...mahal jgk...

5. cat Acrylic harga satu botol RM18 kata Puan tu... utk kat rumah kalo nak cantik pakai cat ni atau boleh jer pakai cat ICI

6. Berus atau Roller

7. Surat Khabar Lama - buat alas atau sbg lapik spy cat tak kena kat dinding....lbih kurg macam tu lah maksud dier...betul ke tak betul ayat aku ni...

8. Gambar Stensil yg di print



Ok... ni step dia...

Bahan bahan
1. berus/roller
2.cat ICI @ acrylic
3. pisau
4. cutting map
5. masking tape 
6.lukisan stensil

 1) Lekatkan gambar stensil yg di print di belakang tranparency dgn meletakkan masking tape di penjuru transparency.

2) Potong transparency dgn pisau secara condong sikit dan perlahan. jangan tarik apabila bucu yg dipotong masih blm dipotong habis sebaliknya potong kan sahaja. takut hasil tak cantik. buat sampai habis dgn sabar 

 3) Dah siap potong perhatikan ukiran, kalo ada yg tak rata potongan nya sila perbetulkan. 

Utk mengecat di dinding
1) sukat ketinggian menggunaka penyukat...kalo 1 kaki tinggi sukat lah 1 kaki semuanya..kalo tak nak sekata.boleh lekat ikut suka tp jarakkan. #Tips: boleh enlarge kan ukiran yg sama bentuk

2) Lekat transparency di dinding dgn masking tapi. boleh tampal newspaper lama di tepi transparensi utk mengelak drpd terkena cat d tangan atau terkeluar dari kawasan lorekan


 4) Mulakan mengecat. ada 2 kaedah

i) Berus Cat 
Cara, shadow - cuma perlu warna di garisan lukisan sahaja dan tidak perlu cat di dalam
Bukan shadow - cat keseluruhan rajah

Kaedah kedua dua ini ialah....tuang cat ke dalam bekas cat sedikit sahaja
Selotepkan berus cat spy bulu cat akan stabil
Gunakan sedikit cat sahaja. biar kering atau bg kedekut sikit ct nye pada berus. JGN basah takut cat akan terkeluar dr kawasan lorekan. Celup celupkan dekat transparency..bukan sapu ya!

ii) Roller
Cara, ratakan cat pada papan cat dahulu, kemudian cat pada ukiran kaedah dari bawah ke atas, dr kanan ke kiri, kiri ke kanan dan atas ke bawah. jgn ulang ulang.

tunggu seminit dua barulah dibuka kan transparency tu

Contoh hasil stensil kami.

-
-
-
-
-
cantikkan...sumber dr Google

So.....dah paham sikit tak mcm mana nak buat stensil ni? boleh lah kan...oh yer...ukiran tu JGN lipat tau..tp simpan dalam file dan tahan bertahun tahun...so...boleh lah start mengukir sekarang........... jom kite cantikkan RUMAH!!! yeahhhhh