..... Love Is Beautiful....

Saturday, March 8, 2014

09. LASAGNA ~ my fe.ve.ray.tay...! wallah...

Assalamualaikum wth.

Arini dari pagi mengikuti berita semasa utk kapal terbang Boeng MH370 yg diberitakan telah hilang. Demi Allah bila dpt tahu berita ni hati jd terkejut dan sedih. Sehingga ke hari dan jam ini tv3 masih memantau dan menantikan jawapan / nasib MH370. Sebagai org islam, marilah kita sama-sama berdoa semoga semuanya selamat. Ameen


Dalam pada tu, aku sempat masak lasagna yg dah tertangguh sebulan. Dah lame nak buat tp akhirnya hari ini jugak aku buat. Sebenar nya western food ni bkn lah makanan kegemaran ahli keluarga aku kecuali kakak ipar aku, anak buah aku si Anif dan semestinya hubby aku..tp tu lah hubby xde pulak time rajin rajin nih....alamatnyer dia kenyang tengok gambar je la hahahahah :D

Yg pasti....sedappp oooo... tp lasagna ni aku buat lasagna daging....utk seafood next time k :)

#MH370 #prayforMH370 #malaysiaairlines




Resipi : Lasagna Daging
Sumber: mshieda.blogspot & my lovely family-ana


Bahan-bahan

Sos Daging
1 ulas bawang merah di mayang
1 ulas bawang putih di mayang
1 biji bawang besar di hiris halus
Cili boh kisar (sendiri ubah)
400g minced beef
1 kotak kepingan lasagna
1 tin sos prego
1 tin cendawan
Garam, pak aji, gula dan garam secukup rasa


Sos Putih
2 sudu tepung gandum
400ml susu segar dutch lady
6 slices cheesedale
2 sudu makan mentega


Cara-cara

Mula-mula tumis bawang merah, bawang putih & bawang besar sampai naik bau. Masukkan pula cili kering yg dah dikisar. Kemudian masukkan daging cincang dan biarkan mereneh dan masak. Masuk sos prego, cendawan, garam, pak aji dan gula. Kacau hingga masak dan ketepikan.

Untuk sos putih, mula-mula sangaikan tepong dgn api perlahan hinga warna tepung bertukar kecoklatan. Masukkan mentega. Kemudian tuang susu dan cheese slice. Biarkan mendidih dan kacau spy tidak berketul.

Sementara oven di panaskan pd suhu 180º, rebus kepingan lasagna dengan air yg ditambah mentega/minyak spy x melekat nanti. Kemudian susun kepingan lasagna dalam loyang, pastu sendukkan sos merah, kemudian sendukkan pula sos putih meliputi seluruh permukaan. Kemudian tabur parmessan cheese atau slice parmessan cheese. Buat ulang2 dan bakar pd suhu 180º dan turunkan suhu bergantung dgn jenis oven. Bakar selama 40minit..siap...tunggu sejuk sikit baru potong! Yehooooo.....


 ♧ bahan bahan utk sos daging


 ♡ bahan untuk sos putih

♧cheddar cheese & parmessan cheese



♡ basuh dan hiris bahan tumis


 ♧:-D tumis bahan-bahan

 ♧ masak daging sehingga berubah warna & kering....



♧siap dan ketepikan...

♧masak sos putih...


♧setelah masak & di ngapppp!!


Dalam aku masak ni kan....punyelah Aleesya xmo tido..asek nak join masak jer..aku pun tawakal jer la...



♡♥ jangan lupe...doakan utk MH307 ♥♡



 ♡ my buah hati...kesian dia..self service makan !

♡ see...dukung okkay...


Komen aku → since lasagna ni memang feveret aku, kalo pergi pizza hut wajib order, so yg ni aku tetap suke....sampai 3 kali tambah oooo..alamak...nampak sangat aku kuat melantak. Kalo tengok kat bhan ni ade yg aku x bubuh bahan dier mcm oregano, black papper, sos cili dll...so u all blh lah tambah k mane yg kurang. Jenis kulit ni aku rebus dlm 4 minit...kalo blh bg lebih sikit spy betul2 lembut.....

Ok korang.. aku share ini je lah ekkkk..selamat mencube ! ;)

 ! Assalamualaikum !


Updated!


Tara ni version buat utk hubby ! wallah...syukur hubby makan bnyk and diam diam. mlm tu dia kata 1/3 tu dier sorg yg makan.....yehu....sempat jugak makcik tukang urut jamah..alhamdulillah kan rezki makcik sampai time tepat2 masak....hehhehe...so uollss.... buat ler yer....