..... Love Is Beautiful....

Sunday, February 14, 2016

89. Sizzling Mee Kuning

Assalammualaikum


Hi... Dah lama aku x mengabdikan resepi kat sini. Padahal masak je hari hari kadang tangkap gambar tp still x bkdmptn nak update blog last last simpan je gmbr dalam henfon...

Arini 14 feb 2016, dapat perkhabaran sedih daripada adik ipar bagitau bapanya meninggal. Memang mengejutkan kami semua sbb nya pakcik tu tak pernah pulak sakit. Tp Allah jemput dia dgn cara yang sangat mudah. Arwah adalah imam di surau Tudan. Iya mungkin kerana amalan hidup beliau selama ni. Moga moga beliau (pakcik Umar) ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Ameen ya rob

Ok arini just nak share resepi Sizzling. Sepatutnya pakai yee mee tp x pernah masak mee tu n xda stok so aku ubah pakai mee kuning. Lenkali cuba yee mee pulak yer

Komen husband: sedap mama. Lenkali bg pekat lg kuah. :)


Sizzling mee

Bahan bahan
---------------
4 ulas bawang putih d cincang halus
1 ulas bawang merah dicincang
1/2 inci halia dihiliris halus
4 batang cili kering dipotong 1 inci
1 ketul kiub ayam
3/4 sudu lada hitam ditumbuk halus
Sedikit garam
4 sudu sos tiram
Kicap manis
Kicap masin
Air secukupnya
Yee mee atau mee kuning
Sayur sawi
Isi ayam
Cendawan shitake /mushroom tin
2 sudu tepung jagung d tambah 1 cawan air

Cara
------
Tumis bawang merah,bawang putih,halia dan cili kering hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau hingga kekuningan

Masukkan ayam dan kacau lagi kemudian masukkan cendawan dan tambahkan air. Biarkan mendidih dan tambah sos tiram, kicap manis dan kicap masin. Tambah sedikit garam dan air tepung jagung dan kacau hingga pekat.

Utk penyediaan
-------------------
Ambik hot plat atau kuali. Tuangkan kuah tadi dan tambah sawi dan yee mee atau mee kuning. Pecahkan sebiji telur dan biarkan masak separuh. Sedia untuk di makan.

Selamat mencuba. :)

#versi aku xde hot plate, xda sawi,xde yee mee T_T



Ambik kuah sikit and masak dlm hot plat/kuali, tambah mee dan telur sebijik







Saturday, February 13, 2016

Pregnant lagi !

Assalammualaikum

Hi...

Sekarang tengah temankan encik husband dan housemate dia memancing kat jalan reko...skrg dok dlm kereta sbb aleesya dah meragam sebab ngantok..

Tetiba teringat....arini 2nd day dpt good news. Ape ekkk?? Cer teka cer teka....yeahhhh aleesya bakal dapat adik... =)

Alhamdulillah...sebenarnya tak sangka jugak sebab baru je duduk dengan asben kan. Setelah berjauhan. Tp memang dari dulu lagi nak ada second baby

Alhamdulillah...inshaaAllah mungkin sekitar october 2016 our 2nd child will coming out. Doakan yer

Kali ni mcm xdek pulak aku mual mual atau mabuk teruk x macam kakak dulu x larat langsung. Tp xtaulah beberapa minggu lagi kan masih baru sangat..kikiki harap harap xdelah kan since aku baru je start kerja

Apapun moga Allah pelihara zuriat kami ini hingga selamat dilahirkan dan membesar dengan sihat. Sama seperti nur aleesya. :-)



My small family

Wednesday, February 3, 2016

Kenangan terindah

Assalammualaikum (",)

19 October 2015 - utk 14 December 2015

Aku berada di Akmal (Akademi Kastam Malaysia), Melaka di Bukit Baru

MasyaAllah susahnye aku nak update blog kesayangan aku. Segalanya berubah 360° !

Kini aku menetap di Putrajaya. Berjauhan dengan keluarga Sarawak. Giliran ibu mertua dan suami pulak utk dekat dengan anak.

Kenangan bersama-sama sahabat takkan aku lupa innshaAllah

»»PLATUN 1 @ Ninja Purple seramai 32 org. Kenangan paling berharga saat Kembara Medan. OOOOOOOoooooo Ninja Purple Hoo haha! Sorakan yg hampir setiap platun, jurulatih dan fesilitator pon hafal. MASHAAallah =)

»»KUMPULAN 4, utk group assignment Kursus Asas Penguada Kastam dan Kursus PTM

»»ABID 6, sahabat 11 org..... sama sama mengejar masa, pergi kawad, pergi kelas kena tunggu sama sama gerak especially Rokal Subuh. Indahnya semua kenangan itu :)

Semoga kita semua menjadi nadi kepada kecemerlangan masa hadapan.