..... Love Is Beautiful....

Monday, November 10, 2014

47. Umai @Umei Sarawak

Assalammualaikum

Menu kedua hari sabtu lepas. Ikan disedekah oleh hj. Matnoor kawan opis aku. Tq... tp x dpt lh buat terus. Kena tunggu aku x keje baru dpt buat. Aku x pasti ni ikan apa lupa pulak padahal dah tanya. Biasa org pakai tenggiri ke..bla bla bla (x tau lg ikan apa hahahaha hampehhhh)

Pakai obor obor pun blh..simple je.yg pasti ni mknn tradisi Sarawak

Bahan
.ikan yg dah dihiris mcm dlm gambar. Buang tulang yer
.cili merah/cili api
.bawang merah
.jus limau
.sedikit kulit limau
.sedikit halia
.sedikit garam
.sedikit cuka (xmo pon xpe)

Cara
Hiris nipis kesemua bahan. Perah jus limau dan bubuh garam. Perap 1 jam atau lbh. Siap. Senangkan mcm ABC !


46. Sambal ulam belacan

Assalammualaikum

Arini semangat nak masak sbb hasil dari kebun sendiri. Tau x dah 2 minggu aku dan mak x g kebun. Sbb busy dan aku sibuk dgn preparation utk interview kastam. Oh ye... keputusan interview aku adalah calon simpanan. Baru baru ni tengok jgk web SPA dah jadi simpanan lantikan. Aku pon x brapa nak pasti ape maksud tu cuma adalah google bgtau if ad vacan maka yg simpanan akan dipanggil. Mudah mudahan adalah tu kan. Mengharap sangat tu tak la kan tapi kalo dpt satu kejayaan utk aku heeee =))

So petang jumaat habis je keja aku balik rumah terus p kebun. Wallahhhh.dah 2 minggu x jengok kebun mashaAllah semak samun..haissssss..nak mengeluh tp bila fikir and tengok subur nya sayuran x jadik pulak mengeluh. Dengan mengendong aleesya (asek nak main baling batu keparit je keja) sudahnya aku x dpt buat ape ape. Yerlah takkan nak biarkan dia main sorg. Sesekali adalah Mintak tlg dedek temankan tp tak sedap hati lah kan...

So
Pagi ni, sabtu aku  decide masak ayam kicap (next entry), umai, dan sambal ulam belacan. Manakala mak masak sayur pucuk labu dan jagung muda

Kat bawah ni sambal belacan..jom tengok resepi mudah ni

Sambal belacan

BAHAN
1 inci belacan di bakar
2 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
3 sudu jus limau
10 cili merah
4 cili padi
Segenggam bilis
Sedikit air

Cara
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan kisar hingga lumat

Utk ulam
Boleh guna apa apa jer spt kacang bendi, timun,pegaga, ulam raja, terung Panjang dan lain lain...