..... Love Is Beautiful....

Tuesday, December 30, 2014

Persiapan Birthday Aleesya yg ke-2 tahun

Assalammu'alaikum (",)

Entry ni just utk share apa persiapan aku buat utk birthday kakak!!!! simple jer ...

1) kek fondant 3D
kek ni aku order dr Secret Recipe. yg ni kena awal seminggu. masa ambik tu cashier tu ckp lepas aku order ada org tiru sebijik mcm aku ni..tp bkn tirulah kan dah memang kek ni mcm ni...mungkin diapun nak yg comel utk anak dier kan. harga RM146 termasuk gov tax. Tp fondatn manis, aku makan sesudu kecik jer.....hihihihi....


Sannah Helwah Aleesya!

2) Banner
Aku design sendiri dan hantar kedai sehari sebelum nak chrismas. nasib baik smepat. size 3 kaki.


3) cheese cupcake
actually aku nak buat no bake cheese cake n cream tu patut bubuh whipping cream tp since aku nak pakai whiping cream yg dah beli sebelum ni aku tak beli lg lagi sekali rupanya expired...so aku buatlah yg baisa aku buat tu.

 4) cheese cake
Ni feveret aku dan keluarga..alhamdullillah habis.... nyermmmmmmmm sedapnyer.....haahahah


5) Ayam goreng chrispy (KFC)
Yg ni aku first time buat tapi alhamdulillah menjadi dan sedapppppp!!! sebijik mcm KFC cuma tak buat pedas sbb dikir budak budak kan......waaaa......resipi nanti aku letak entry yer....tunggu !



6) Cabutan bertuah
haaa....ni part kanak kanak tunggu. tahun lepas aku buat 3 jer tahun ni aku buat 6 and tambahan org dewaspun dapat dlm 5 cabutan..memang happening giler..sapa tak seronok dapat hadiah kan...yeahhh

utk kanak2 yg dapat ialah
1. azeem
2. afzal
3. nurul
4. syawal
5. hanif
6. aleesya - eh ehh dapat jugak yer :)

dan utk dewasa
1. abg edy
2. kak nur
3. kak jelah
4. kak phia
5. kak nana

tahniah utk u olllssss!!!
 ajeem dapat!

 aleesya dpt, tp share ngan dedek yg magic pen tuh....

 nurul dapat

hanif , syawal & afzal dapat



7) doorgift
ini saja suke suka dlm tu ader keropok dan gula gula dan ice cream pulak bagi time dorg selesai jamu makanan


8) cupcake
ni vanilla cupcake..memamg sedap...dibantu oleh dedek! buat dua adunan spy dpt bnyk! nanti aku selitkan dlm entry yer!





okeh...itu jer....ada lg yg lain tp ade yg aku tak snap mcm Mee goreng mamak, rendang daging, air bandung, dan makan lain...

9) Puding bunga Rose!!!
ni bukak aku buat tau..tp kakak aku buat....aku plan nak buat satu tp since kakak aku dah pakai bekas tu....terpaksalah aku surrender...!!! nanti aku masukkan kat entry jugak tau!



Happy 2nd Birthday my Princess Aleesya

Assalammu'alaikum (",)

Hari tu mengjelang 27 dec 2014 gelaplah my princess Nur Aleesya Amani 2 tahun. kalo ikut kalendar hijri, dah lepas dah 14 safar aritu. since masa tu kenduri kat kampung suami so tak berkesempatan lah nak meraikannya.

plan asal xnak buat meriah. tp entah macam mana plan sikit sikit lama lama jadi meriah..alhamdulillah. aku buat pun lebih kpd majlis doa kesyukuran dan doa selamat. cuma papa tak ade masa meraikannya sbb bertugas di Kuala Kangsar Perak utk liputan banjir

So kat bawah ni adalah sebahagian moment indah. selain doa selamat, aku selitkan jugak cabutan bertuah utk kanak kanak !!! dan dewasa atas permintaan kakak aku!!! over tak?? dia nak jgk utk dewasa katanyaer jelesss tgk budak budak je dpt........hahaha...kalini ade 6 cabutan utk kanak kanak dan 5 dewasa......nanti aku selitkan entry okeh...... entry ni utk gambar sikit jer....

ok...
aku doakan anak aku
Nur Aleesya Amani bt Mohd Efendi supaya menjadi anak yang solehah, dipanjangkan umur, dimurahkan rezki, diberi kesihatan yg baik, pengasih dan penyayang serta menjadi anak yg bijak dna pintar. semoga aku juga menjadi ibu yang tabah dan bersabar dalam membesar dan mendidiknya. innshaAllah....ameen ya rob.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




 Sebelum mula mama paksa dia selfie dulu... :)
 TQ kawan kawan yg sudi datang meraikan hari ulangtahun kelahiran  aleesya

 officemate aku kak Liza! and kak Nana kakak aku!

 mak ai nak potong punyer keras..bru kuar peti ice

 Ajim semalaman berdoa dpt lucky draw yg dia nak....ternyata dia jugak yg bertuah!! happynyer dier...siap lompat lagi tau..eh ehh...kakak pun dpt ekkk.... yehooooo

Syamil, Arish & Ajeem


ok .... :)

entry persiapan nanti aku post!!!! 

jumpe lagi babai @@@@@@@

Penutup Tirai 2014

Assalammu'alaikum wth (",)

Aku tau sekarang ni negara Malaysia, Indoensia dan asia lain spt Singapura dalam keadaan berdukacita. tika dan saat ini di pantai timur sedang dlm kesusahan akibat banjir besar yg melanda. seumur hidup aku inilah berita bencana paling dasyat aku dengar dan lihat di kaca tv. memang aku tak pernah lagi melalui dan merasai pengalaman ngeri ini tp bila memandang di kaca tv, mendengar di corong radio hati jadi sayu... mengenang nasib keluarga seislam di sana. dan terkini jgk berita mengenai pesawat #QZ8501 Air Asia Indonesia yg terhempas di Kalimantan. Innalillahiwainnailahirojiun. Nagara kita diuji lg dengan tragedi yg blm ada kesudahan nya ke atas pesawat #MH370. dan pergi pesawat #MH17 masih segar dlm ingatan. bertalu talu..dan semalam berita angin kencang melanda  Balik Pulau. sungguh berat ujian yg mereka pikul. bersyukurnya aku di bumi kenyalang ni masih dalam keadaan yg tenang, cuaca yg cerah adakala nya mendung tp berbeza dgn Kelantan, Terengganu, Perak, Pahang, Johor yg hilang kediaman, hilang keluarga.. AL-fatihah utk semua keluarga yg pergi menghadap ilahi.

Dengan harapan menjelang tahun 2015 dalam beberapa jam sahaja lagi, bumi kite Malaysia akan terus diberkati dan dilindungi oleh Allah swt. Marilah kite berbalik pd ajaran Al-Quran dan Sunnah. mungkin ini teguran dari Allah atas kekhilafan kita. semoga ada bahagia di hujung sana menanti kita semua. InsyaAllah..

SALAM MAULIDUR RASUL 1436 H

Wednesday, December 24, 2014

52. Sup Tulang Sedap

Assalammu'alaikum (",)

Kalo org tanyer aku suke makan ape...konon feveret lah kan....aku akan jawab SUP TULANG!!! makan bnyak pun tak per...biarlah kepala pening lepas tu janji dapat makan wahahahhah....rangkak!! rangkak tu aper...rangkak tu tamak haloba!!!! hishshhhh aper lah aku ni

tapi nak maska sup tulang ni kena sabar...kalo mengidam ker apa ke...nak nak makan time time tu jugak..nayer la..jawab nyer beli yg kat restoran jer la...tapi kadang tekak aku susah nak jumpe sup tulang yg aku nak cakappp waow nyaman nyaaaa!!! susah..mesti daging dier masih keras...tak lembut mcm yg..... mak mertua aku buat...dulu akupun tak reti nak masak sup dgn cara yg betul dan sedappp..tp sebab aku selalu nak makan sup tulang dan tiap kali balik kampung suami bile kenduri kahwin jer wajib ada sup sementara nak tunggu majlis kenduri..lagipun sana daging murah and fresssshhhh sini nak dpt yg freshhh mahal...tp ikan sini murah..so fair & square lah kan...

so last ahad tu aku mengidam ...opppssss bkn mengidam yg satu tu tau...ni sbb memang tekak nak makan..ikutkan nak masak masakan kurma ala semenanjung...sedap giler............tp disebabkan bahan tu limited aku nak jgk dapatkan sup tulang...so aku angkut anak buah aku dedek dan Aleesya....dah lah ahad...boulevard 101% sesak....aku pedulik aper..drive je n alhamdulillah senang nak dpt parking....dah tu set kat mind beli jgn lebih dari 5 item so that blh bayar kat kaunter utk item x melebihi 5 item...jadi takyah nak beratur bagai..pasal aleesya kena dukung...dia xmo duk dlm troly...tak dukung org sesak...nasib baik ada adik....blh lah tolong angkatkan barang..so aku beli tulang, daging, daun sup dan anggur kakak...siap...gi bayar cepat cepat...aku beli yg ada offer...murah lah tp kualiti daging tak lah mcm yg fresh.....


sesampai rumah aper lagi angkat lengan baju....zasssss!!!!!

Resepi: Sup Tulang
Sumber: Sendiri

Bahan tumis sup
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
bunga lawang, cengkih, kayu manis
sedikit minyak masak
tulang lembu/kerbau
daging ikut suka banyak
5 tangkai cili api
2 sudu besar lada sulah
garam dan aji
3 jug air


utk sambal
4 ulas bawang putih
7 tangkai cili api
gula 1 sudu makan
kicap masin

Cara-cara

Mula-mula panaskan minyak. masukkan cengkih, bunga lawang dan kayu manis. tumis bawang merah dan bawang putih serta halia dan cili api yang ditumbuk. boleh jugak kisar guna mesin. nak bubuh serai dan lengkuas pun blh ikut suka. kemudaian masukkan lada putih yg dah ditumbuk dan tambah sedikit air.kacau lagi. bila dah naik bau, kering dan kekuningan masukkan tulang dan daging. gaun rata sehingga kecut. bila dah kecutkan masukkan air 1 jug besar.biarkan merenih dan tambah lagi air satu jug bila air hampir kering. ulang dengan menambah air sehingga 3 kali. air yg terakhir barulah kita tambah garam dan aji. rasakan sup ikut selera.

Utk saya, biasa saya masak tidak kurang dari 3 jam supaya daging lembut. lagi lama lagi sedap boleh juga ditambah sup bunjut.

utk kicap
tumbuk bawang putih dan cili api sehingga halus, masukkan gula dan tumbuk lagi. kemudian masukkan kicap masin. tenyeh tenyehkan dgn menggunakan alu lesung.

siap utk dimakan bersama daun sup, mee hoon atau kuew tiaw atau mee kuning!!!!juga sesuai utk masak sup iakan merah dan sup ayam!!!! wallah








Yang ni aku lebihkan daging dari tulang....nampak kurang menarik tapi ummmmppssssss...lagi lagi dengan kicap cili tu..... 

Jomlah cuba...!~~

Happy 3rd anniversary! 3 tahun sudah

Assalammu'alaikum (",)

Subhanallah...maha suci Allah....pejam celik pejam celik dah masuk 3 tahun usia perkahwinan aku dan my Mr. Husband...husssss mcm tak percaya tp terpaksa percaya...hampir terlupa harini anniversary dah..pasal isnin dan selasa lepas aku sibuk dgn GST training, so sesampai ofis dengan gagahnya aku terus merajinkan diri buat kerja yg entah bila nak habisnya..kalo habis lagilah payahkan mana aku nak kerja....nasib baik bukak fesbuk tengok post kakak ipar birthday anak dier...sbb sama date dgn hari pernikahan kami yg tiga tahun lepas...terus carik gambar lame...ehhh tak lah brapa nak lama kan...kikikiki


lagi pulak aku sekarang mood nak prepare utk majlis doa selamat kakak Aleesya....ikutkan bulan Islam dah lepas dah aritu 14 safar...sama dgn papa 12 safar tp masa tu sibuk kat kampung kebetulan kenduri sepupu di Jelebu so tak dapat lah nak meraikan hari kelahiran kakakk yg ke-2 tahun!!

so ke excitedtan tu lebih kpd anak...lupakan diri sendiri seketika....tapi tetap jugak aku call mr, papa and wish happy anniversary papa!!!! waaaaa.....soalan cepu emas kawan2 bila aleesya nak ade adik...si kakak dah besar.....uwaaaaa.....doakan lah yer semua...saya nak baby kembar! seriussss...pelisss doakan.....ameen.....Terimassssss kasihhhhsssssss


so untuk papa..untuk diri ini...semoga kite tabah dalam mengharungi liku liku kehidupan berumah tangga. walaupon kite masih berjauhan tp kite sentiasa bahagia.....!!!!!! mudah mudahan ada rezeki untuk kite duduk dekat seperti org lain........ mama bahagia dgn kurniaan Allah ini... semoga kite berdua dapat meningkatkan lagi iman dan taqwa kite utk ke jannah innshaALlah ameen....

Sedikit gambar mengada ngada....hehehehhe :))

 24 Dec 2011

 Ameen ya rabbalalamin

mama & papa 
sayangggggg
kakak Aleesya Amani ketat ketat!!!!

Sunday, December 21, 2014

51. Ikan Kerapu Masak Sweet & Sour

Assalam (,")

Atas alasan takmo simpan foto makanan dlm hp kerana melaggingkan hp ku...maka malam ni aku kena gagahkan diri utk mengupdatekan buku resepi aku kekonon nye nih....huhuhhu best plakkan bila menaip menggunakan keyboard....tak mcm henfon dahlah mata silau....jari lak lebih besau dari keypad....tu tande nyer apa tuh....hahaahahaha

malas nak stori manjang...aku nak tido cepat pasal aku ada training GST esok 2 hari di Dynasti Hotel...so zasssssss layan dulooooo

since foto aku nak attach ni adalah makanan dr air tangan encik suami...makanya happylah sket nampaknya nak menulis hahha..punyerlah lama nak tunggu cik habibi nak masak ni...maklumlah jauh.....hahahah alasan....bkn rezeki lagi kot....

dulu first time makan air tangan encik somi dia pakai ikan ape entah yg femes gak tu..yg spesis besau mcm ni jugak....talapia ekkk...ker yg yg satu lg tu....alahai luper lak....ok abaikan lah..


so aritu dengan omak mertua den g carik ikan fresh..masa tu hubby tinggal tak ikut....kebetulan jumpe ikan ni...semalam masa hubby g carik takde pulak so belilah...dpt lah harge RM28 lepas mak mintak kurang dr RM30....

So mak nak masak....tp diri ini yg mengade ngade ni nak hubby yg masak hahahaaaha....kite tolong sediakan bahan ajer....ihihihihi

Resepi: Kerapu Sweet & Sour
Sumber: Encik Suami

Bahan-bahan

utk goereng
Ikan Kerapu/talapia/
kunyit serbuk
garam
tepung (optional)

untuk tumis
bawang merah 6 ulas
bawang putih 4 ulas
cili kering d blend 3-4 sudu besar
cili besar 3 batang
kiub nenas 1 tin (ambil isi sahaje)
soso tomata @tomato yg dikisar

Cara-cara

panaskan minyak dan goreng ikan dengan api perlahan. pastikan keseluruhan ikan masak. dah masak angkatkan dan ketepikan.

untuk buat kuah
masukkan minyak dan asam keping (petua supaya kuali tak melekat) tumis bahan seperti bawang merah dan bawang putih, cili kisar dan cili besar hingga kekuningan. masukkan sos tomato atau tomato yang di kisar. blh tambah sos cili kalo nak. renihkan seketika. akhir sekali masukkan kiub nenas dan kacau lagi dan tambah perasa sehingga menepati rasa dan selera anda. kalo nak pedas blh adjust mana mana yer.

blh tambah cili benggala atau apa apa sahaja ikut selera uoollls....bg aku ni dah cukup...













ikan ni nampak mcm tak menarik sebab hancur sikit mungkin dah buang tulang siap siap masa beli..tp rasa tetap sedapppp...jom lah cuba....TQ encik suami yg ku syg....next time mama pulak cuba masak yer.....heeeeehe


Monday, December 15, 2014

50. Sambal udang potai

Assalam (",)

Ni pon sama resipi dan chef by omak mertua den heheheh...almaklumlah aku time ni masih kerje so x dapek do nak main masak masak laei
Aku tau dah siap....nyemmmm mcm sodapp jo....

Udei tu.......plus buah petai fullamakkkkkk!

Aku pun x brapa nak pasti resepi dia tp blh agak lah kan tengok rupho tu ade merah merah sure cili koring.... bawang bosar....potai...bawang segala....so.... aku tepek gambar ake resipi korang olah lah yekkk...sowiiiiiii sesangat...... !



49. Telur sambal

Assalam

(",)
MasyaAllah.....rindu nyer nak berblog...rindu nak tepek resipi..nak update aktiviti harian...nak baca moment lame x kisahlah sedei ke happy ker....rinduuuuuuuu nyerrrrrr...since pc aku ni IT tengah nak remote dr nunnnnnn jauh d sana...kemaman terengganu so aku xdapat nak buat ape...semua kerja ada dlm pc so aku bukak ler blog aku ni and tengok dlm "album" folder hp aku berlambak gambar makanan mintak di posttttt kan tp aku buat endah tak endah ejer...plus aku guna hp brand -i-- ni macam susah sikit compare to samsung aku yg sangatlah veryyy the grand...wlupun size kecik tp sumbangan hp ni terbaik lajuuuuuuuu zassssss je aku naip xdelah susah bebeno mcm hp satu ni...tp pic hp tu tiptop terang giler....tp kalo hantar video via whats app video akan jd tergendala......uwaaaaaa...ni crita pasal telur ke atau luahan pasal x puas hatiiiii..... T_T

Okehhhh jom la jom lah...... ni ha sejujurnya gambar ni bkn hasil aku masak tau....ulang ekk bkn hasil aku masak tp omak mertua eden yg masak...sian omak drg dr jauh nun neg.9 tp jd chefffff kat Miri...maklumlah ramai giler request nak mkn itulah ini lah....huhuhuhu...tq omak... nak blaja lebih lg lah ni nampaknya.

Ni feveret hubby aku tp aku x penah masak pun sbb risau x menepati citarasa beliau....T-T




Resepi: Telur Sambal
Sumber: Omak.mertua hjh Rokiah Zakaria

BAHAN
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
5 biji cili api kalo nak pedas
3 sudu makan cili kering d blend
Sedikit garam
6 keping telur mata yg dah digoreng
1 batang terung
Ikan bilis (optional)

CARA CARA
tumbuk semua bahan tumis kecuali bilis goreng asing dan ketepikan. Masukkan cili dan biarkan hingga masak. Bubuh garam dan kacau lg. Masukkan telur dan terung dan kacau hingga masak N masukkan bilis. Siap!

Selamat mencuba:-)