..... Love Is Beautiful....

Wednesday, April 22, 2009

hargai ibu ayah

ayah amany sebelum masuk i.c.u

saat melihat ayah terlantar kesakitan di bilik ICU (Incentive Care Unit) pada 6 April - sekarang ( 23 April 2009) membuatkan hati ini lebih mengenal siapa diri ini..bukan mudah melalui detik2 hiba, takut, sedih...sukar..dan segala macam peristiwa yg aku lalui ini membuatkan aku lebih tabah mengharungi hidup ini...berkat doa dr kawan2 dan sanak saudara, aku mampu hadapi kesedihan ini wlu pun perit dan cukup membuatkan hati kecil ku meraung dan lemah..Ya Allah..terima kasih kerana memberi sekali lagi peluang untuk kami sekeluarga melihat ayah tersenyum untuk sekian kalinya...alhamdulillah..


"hati menangis hiba tiada siapa yg tahu"








tertido masa jaga ayah...

~ saat sendirian ~


…saje habiskan masa ngan blog…

Arini jojo nak citer pasal apa ekk…tak ada idea ker ada idea..hihihi…ada tp mana nak mula ekk…ermmmm…pikei jap…aritu jojo ada idea nak tulis pasal ape…tp ntah pagi2 buta ni idea tu kabur sket..tp takpe…jojo nak citer gak..takde yg menarik…Cuma nak citer hari2 lepas..pasal apa perasaaan jojo.maksudnyer bila kawan2 takde disekeliling jojo..bukan takde Cuma berkurang..maklumlah…skrang musim cuti sekolah so kawan2 jojo pun balik kampong..dorang cikgu tau..oppp up la sket…dorang sumer ustazah kat sekolah agama..tak jauh pun skolah dorang ngajar tu…jalan kaki jer…best nyer kan…tak yah nak fikir lambat ker cepat ker…dpn mata jer..pepun jojo pun bersyukur gak sal jojo happy dok sini kerja..ada kawan2 yg baik hati and memahami and giler2 leh masuk line jojo…hihihihi..jojo jer yg nakal suka usik dorang especially kak jijah..ntah..sonok nak kacau…and mestiler ngan yayang tersayang oooppp…heheheh…my rumate n my housemate too….dayang…tp jojo pepandai jer panggil nama manja dia yayang..sedap nak sebut hihihih…aritu…ari khamis..hah khamis..kengkawan sumer balik kampong…masa dorang balik jojo tngah iron baju tuk kerja aritu..saat dorang nak pergi tu..alahai sebak nyer rasa hati tp jojo kan rock mane leh tunjuk…hihihi…padahal dalam hati…kawan…plis don’t go..jojo rasa kehilangan .. sunyi…sapa jojo nak usik lagi..tinggal 3 kerat jer lagi manusia2 yg ada dalam umah ni…hurm…..bye rumata….by kawan2..moga2 Allah lindungi kalian dan heppi heppi jer masa cuti nanti…jgn nakal2 tau…mudah2an kalau tak ingat kat jojo pun ingat lah kat tiang umah pun jadi lah hihihihih :P

Jap …jap….jojo nak p ofis jap…ni dah siap nak g ofis…nak kerje lah…nti jojo sambung k….tunggu…sabar yerk lau nak membaca…tu pun kalau ada yg baca heheheh…:p

….jeng jeng jeng….katak ketuk ketak ketuk (tapak kasut berbunyi)…………arrgg…sampai jer ofis…black out lah pulak…geram nyer asa..baru nak bersemangat jojo nak gagahi kerja jojo…konon2 jojo nak geledah bilik file nak carik dokumen yg cukup buat jojo pening semalam…aiii nasib badan hai lah badan…hail ah nyawa….sian…nasib baek laptop masih ada sket battery untuk jojo menaip as long as jojo dapat jugak buat weekly report and kerja sikit..tp lama mane jer battry bertahan…dah sejam lebih tunggu electric tak gak muncul….ni masa yg ada jojo taip ler kat sini…saje nak luahkan…hihii…

Jojo dah tak ingat apa topic sebenar jojo nak taip kat blog ni ekk..luper arr..ahhh…idea ilang…electric pun ilang..battery ni pun dah nazakia…nazak bah…cemana jojo nak menaip lau takda battery…nampaknyer kena sambung nanti ler ekk..pasni jojo nak ke Bandar jap ngan yayang…nak bli barang dapo sket..maklumlah org bujang…dah nak abis baru pergi beli…esok weekend jojo nak buat projek masak2….hihihi..nak masak ape ek…last week dah buat pudding..esok ape ekk….bg lah cdgn sket …pe pe jer lah ekk…k lah..nti sambung lagi jojo nak off dulu laptop ni…nak sambung buat kerja skit…bye….

To be continue hihiih….

Lalalalala..sambung balik…pas jojo dr ofis jojo dah plan ngan rumate g meronggeng..ehhh bukan meronggeng…sj nak habiskan masa ujung minggu..habis bile lagi jojo nak relax and lupakan pasal kerja kan…sementara masih bujang ni, nil ah masa nyer untuk jojo kecapi masa yg ada ni utk bersuka ria..cewah..bukan besuka ria pun..saje jer..tujuan kite Cuma nak beli barang keperluan dapo. Lagipun jojo plan nak buat pudding roti bersalut cheese esok..hiiihih kot kot sedap..lastweek jojo dah buat pudding jagung minggu ni nak try pudding lain lah pulak..tak sangka plak kak atie nak join walaupun hujan tetap diredahi..syonok apa kena ujan..bila sakitpun sonok gak hehhheheehe..itu jer lah aktiviti jojo minggu ni. Takda yg menarik Cuma ujung minggu jojo akan lebih kpd aktiviti di dapo..sampai umah jer jojo kemas dapo sama2 yayang..then buat pudding…then mkn..esoknyer ahad jojo p ofis lagi memandangkan semalam nyer black out tak dapat buat kerja n dokumen yang jojo nak tu pun tak jumpa lagi nak tak nak kena carik gak..tp yg meragam nya pulak laptop jojo lak asyik2 shut down ntah lah dah pening kot…bengang lah jgk tp nak wat cemana…dan Alhamdulillah file yg jojo cari tu akhirnyer jumpa…sebulan jojo cari tak jumpa2 rupa2nya tersorok eiii….baru ni jumpa lau tak dah settle kot kerja jojo..tp tak ksh la yg penting jojo leh tersenyum sikit and esok nak setel kan cepat2….ni dah kol 11:18 malam…jojo masih lagi bukak mata…baru sesai buat kerja…hiiihii sempat mnaip jap…td hubby jojo called tp jojo tak jawab psl masa tu jojo kat dapo..sorry biey…bukan tak nak jawab memang jojo tak dengar…tak pa..esok masih ada gik bah kan…ok….hurm…jojo rindu ngan kengkawan jojo..ngan rumate..ngan kawan2 masa blaja dulu..ntah bila leh jumpa lagi…rindu sangat rasa nak g kuliah..join macam2 aktiviti…rindu ngan family angkat kat Sandakan…kat jempol…kat semporna…kat papar …and off cuz kat family kat miri…bile agaknya leh jumpa dorang ekk…and rindu ngan fazli..sifu jojo kat Labuan…and rindu nak borak2 ngan member2 sekampung…memasing dengan haluan hidup sendiri…and haluan hidup jojo lak cemana ekk…hurm..alhamdulillah..mudah2an Allah sentiasa bagi petunjuk kat jojo dan kengkawan slalu…jojo dok sini dah lah dgn kengkawan jer..menumpang kasih pun dgn kengkawan..syukur dpt kawan2 yg baik2..walaupn jauh dr family tp kerinduan tu dpt di ubati dgn adanya kwn2 jojo…thanks kawan2..heheeehheh…and off cuz jojo rindu kat sumone…sapa lagi kan lau bukan my hubbiby….heheeheehehe…tinggal 298 lagi kot..jeng jeng jeng…lau boleh..nak jer cepat kan masa tu tp apa boleh buat…sbr jer lah…baru venture kan..heheeehehehe…yg pasti..suma ni mengajar jojo utk lebih tabah…utk saling mempercayai..utk saling setia…utk saling jujur..utk saling hormat menghormati…mengenal erti pengorbanan dan rindu…huhuhuuh….rindu…?? mestilah..sapa tak rindu kan..papun..moga2 Allah sentiasa memberi petunjuk kat Aku dan Dia seta kawan2 yg sentiasa berada di hati ku..kebahagiaan pasti menjelma bia tiba masanya..air mata sudah cukup puas mengalir…jiwa dah cukup puas merintih dan merana…bukan menyalah sesiapa..tp itu lah hakikat dan takdir dalam hidup jojo..yg pasti semua itu ketentuan utk kita sebagai umat-Nya…terima kasih Ya Allah..atas segala pemberian mu..alhamdulillah..moga2 mereka semua (kawan2..pensyarah..cikgu..keluarga angkat) dan sesiapa sj di dalam keadaan yg baik..ohhh ya..asal member dalam frenster jojo banyak dah hilang ekk after maintenance aritu…frusted jugak tengok tinggal 19 org jer member jojo. My hubby pun hilang….laaaaa…kesian..dahlah itu jer medan pertemuan dan mendapatkan info2 member….hilang lah pulak..hopefully dapat diselamatkan lagi…alamak dah kol 11:32 pm…mata jojo pun dah ngantok…dayang dah lama dah tito…jojo pun nak join lah…esok nak bangun awal lagi..sebelum melelapkan mata yang dah lembik ni…jojo nak ucap selamat malam kat sesapa jgk yg bc ni..thank you 4 willing to read this..tak de yg menarikpun nak di share tp tak per lah korang pun dah baca kan..heheheh

And for my hubby…mek missed nya gilak2….mek sik sbr nak jumpa ngan nya..mudah2an Allah temukan kita lagi..insyaAllah..ok lh..nitty nite suma….Assalamualaikum…byeeeeeee :P

‘ Senyum lah kerana senyum pengubat dukaJ ‘


~ Cinta Menurut Islam ~


Semua orang petah berbicara mengenai cinta,

tetapi bagaimanakah memperolehi cinta yang
terunggul? Untuk mendapat cinta manusia yang
tulus lagi sejati, carilah dan kahwinilah manusia
yang mencintai Allah dan Allah jua menyintainya
supaya terisi makna cinta yang sebenar. Sabda
Nabi SAW: Amalan yang paling disukai Allah
ialah mencintai kerana Allah dan membenci
kerana Allah Riwayat Ahmad
Berpasangan dan cinta adalah naluri dan nafsu,
otak mengawalnya. Jika biarkan cinta kuasai diri
hingga merosakkan hidup, nescaya diburu
penyesalan sepanjang hayatnya. Setiap pasangan
perlu belajar menggemari kegemaran pasangannya
dan memperbanyakkan ciri-ciri persamaan antara
keduanya bagi melancarkan hubungan dan
komunikasi mereka. Untuk saling memahami,
seseorang perlu meluahkan rasa hati. Silapnya
kita sering menganggap bahawa yang meluahkan
rasa isi hati itu sebagai pendendam dan celupar.
Keintiman pasangan dilihat sejauh mana
perkongsian citarasa, fikiran, perasaan, tingkah
laku, hasrat dan keputusan antara mereka.
Keputusan sepakat membawa berkat. Pasangan
yang tidak ada rasa sepakat, tiada saling
bergantungan dan tiada rasa tanggungjawab
adalah antara petanda bahawa keintiman antara
mereka semakin berkurangan.

Kualiti perhubungan antara pasangan dapat dilihat
daripada kualiti komunikasi sama ada positif atau
negatif. Kuasai teknik berhubung supaya maksud
anda difahami. Bersikap terlalu kritis terhadap
pasangan menyebabkan hilang keseronokan
dalam perhubungan malah timbul kebosanan.
Kritikan biar berhikmah agar ia tak tersinggung.
Ingatlah bahawa hati wanita terletak di mulut,
kerana mereka gemar meluahkan perasaan
dengan kata-kata. Mulut lelaki pula berada di hati,
kerana mereka lebih suka memendam rasa.
Sikap cemburu itu pula tandanya sayang, akan
tetapi cemburu yang berlebihan adalah antara
petanda curiga serta ingin menguasai
pasangannya. Cemburu biar kena pada
tempatnya. Pasangan yang bahagia menggunakan
alasan untuk membela antara satu sama lain.
Manakala pasangan yang tidak bahagia berusaha
mencari alasan untuk saling tuduh-menuduh.
Pasangan yang selalu hendak menang,
pentingkan emosi serta egois akan burukkan lagi
perhubungan apabila berlaku krisis. Usah
pentingkan diri tapi banyakkan toleransi. Jika
setiap pasangan mengharapkan cinta mereka
saling berbalas, berlumba-lumbalah mencari kasih
sayang dan carilah keredhaan Allah, itu adalah
sebaik-baik pengharapan.
Cintailah siapa yang kamu cintai, tapi suatu hari
nanti kamu akan berpisah dengannya, tetapi
mencintai Tuhan kekal buat selamanya. Selami
keikhlasan pasangan anda seadanya!

My Previous Blog

Kali ni jojo nak cite pasal trip jojo ke KK utk kesekian kalinya. Jojo suke nak citer pasal pengalaman jojo bile ke KK..setiap kali pergi kk jojo mesti dpt pengalaman baru..actually last week pun jojo ada g kk tp lastweek pergi utk jalan2 jer ngan housemate balik kampung d kuala penyu..ingat lagi dr pagi bertolak ke KK. Perjalanan dr kuala penyu ke KK dua jam arr kalau tak singgah. So jumaat mlm pas dr kerja jojo and dayang merangkap rumate and housemate & office mate bergegas kemas baju sikit and blahh ke terminal feri..7:30mlm feri gerak. Tu jer yg ada perkhidmatan lau utk speed boat and express jgn mimpilah ada malam..ni pun jumaat sabtu & ahad jer ada feri mlm…so mlm gerak sampai menumbok nak dekat jam 10 kot..then sampai menumbok as usual parent dayang akan tunggu kat terminal menumbok tuk g kuala penyu la..perjalanan hampir sejam arrr…bukan dekat..jam 11 lebih gak arrr sampai..then esok pagi bertolak ke KK lak seawal jam 9 lebih..then 11 labih sampai arr..habis joli sana joli sini..tp tak ar melampau beli takat mana yg mampu jer pun….malam baru balik kuala penyu lagi..haaa ni yg best masa on the way nak ke beauford gara2 nak carik satay brunei kononnyer besar2 satay nyer..kiteorg redah jer walaupun hujan..yg best…first time jojo lalui banjir…waaa….jojo tak penah terperangkap dalam banjir..masa tu air dah naik tp syukur alhamdulillah kereta kiteorg leh lalui jgk…walaupun ada rasa takut2 sikit yer ar dah lah mlm gelap lagi lampu jalan takder..then jalan raya banjir mana nak nampak jalan or parit ker…then esok pagi balik labuan semula.memang penat giler…tp buat derkkk jer…biasa ar budak lasak harharhar :D then esok pagi nyer dpt berita sesapa yg naik feri ke terminal menumbok dah tak leh nak lalu jalan darat ke KK pasal banjir besarr…nasib baek jojo n dyg smpt lau tak kenala cipta MC sendiri hiihi…. Tp ni cite minggu lepas punyer…sj nak intro…jojo nak cite pasal yg arini..yg jojo tengah taip skrg ni 25hb March 2009 jam 8:19 pagi…masa ni jojo masih kat hotel..park hotel kat kk town arr..skrg ni dok sorang belum mandi lagi hiihi..tengah makan mamee slurp breakfast sesorang jer…kawan jojo merangkap ex-coursemate, senatang or natasya dah turun kerja tadi..dia lah yg teman kan jojo dua malam kat hotel ni..maklum la bosan dok sorang kat hotel…lagipun dah lamer tak jumpa lebih setahun rasanyer…bestfren jojo..best dia budak tawau tp pandai ckp sarawak..kamek kitak kamek kitak heheheh…anyway….thanks senn…makseh temankan kamek n nbak mek jalan2..next time jalan lagik OOOoo hihihi… hurmmm ni td dari 7 eleven…walau tak mandi lagi jojo redah jer….beli coke besar satu bagi kat budak2 receptionist hihihi…dorang baek apa salah kan bg coke pun jadilah..walaupun masa jojo bagi td bukan budak yg slalu treat jojo tu..takper…on the behalf la kan..rezeki dorang walaupun coke..hihihihi…

Ok nak start dr maner ekk…ermm mcm biasa pergi naik feri…then naik bus…first time jojo naik bus..naik teksi pernah gak…slalu parent dyg yg dtg amik tp kali ni jojo g kk bukan g umah dyg…jojo ada seminar tax hasil 2009 kat the pasific sutera harbour hotel on 24th nyer…so seawal jam 6:15pg jojo bertolak ke terminal labuan…7:30 pg feri gerak..bosan gak la sesorg tp ada TV and movie dipasang tak gak ar bosan..gelak sesorang lagi ade…sempai area 9:15 camtu jojo sambung lak naik bus ker KK town…waaa cantiknyer bus!!!hhehe..lama gak dalam 2 jam lebei … dekat jam 12 tenghari baru jojo sampai ke perhentian bus..dr sana jojo naik teksi pulak ke hotel.actually kawan ader ramai leh jemput tp tak nak ar menyusahkan lagipun weekday dorang pun kerja..so jojo survive jer la..lagipun dah biasa..sampai hotel dalam dekat jam 1..huh masa tu kepala dah pening..lapa kot..tkt gastrik jojo g ar cari makanan kat Centre Point..heheh teringat memori masa belajar dulu..CP la tempat bebudak lepak termasuk jojo..tp jojo tak lepak ar..jalan2..takde masa ar nak lepak.. lau g makan2 ader la and g k-box..harharharhar..jalan punyer jalan tak tau nak makan apa..selera memang takde..kepala pening..last2 g KFC walaupun memang nafsu makan takder…redah jer la..paksa diri nanti sakit sapa nak tengok…heehehe..pastu balik..tertito….uah uah uah ..then malam..pas magrib camtu jojo g jumpa kawan2 lama..yg datang alan, flo and sen..g tanjung aru…ermmm dulu2 slalu g sini lepak minum..syonok..banyak benda cite..flo dah nak kawen bulan 5 ni..tahniah flo…kawin jugak ko ya..hii…jgn lupa jemput tau..!!! lagi best kalau si albert yg ada…tu lagi lawak punya budak harhahrhahr :D…alan cam biasa Cuma nampak machooosss sikit harharhar..dulu selekeh giler..selamber badak jer kalau jalan guna sliper jepon tp now kebetulan dr ofis waaa….nampak bergaya siut hihihi.. :D

ni masa baru sampai..penat..tu yg buat2 syok sendiri

Abang tak dpt dtg mlm tu…ning pun sama…its ok la…esok ada lagi…tp syonok bila citer2 balik…semua memory lama terbayang…huhuuh..then dalam pukul 10 lebih balik arr..tp singgah jap tengok kerongsang..kebetulan pat jojo stay tu ada gerai jual kerongsang..teringat mat mama and kakak and kaki par n sepupu sumer..nak beli utk dorang..tp tak beli lagi pun..esok2 arr…pastu balik penat…mandi sumer..tak tito lagipun..citer2 lagi ngan sen…ada2 jer toik heehehe…sampei ntah bila ertito tak tau arr..tp dah beli dah kerongsang mlm tadi…bnyk gak jojo beli..sumer utk family and kenggkawan…jojo punyer tak de pun..takper lah jojo punyer bila2 masa pun leh

24th MARCH, 2009 *Selasa*

Hari ni jojo attend seminar..jojo ingat lagi jojo lah participant yg paling awal sampai..ader ar dalam 7:30 jojo dah sampai..sepatutnya jam 8 perndaftaran..tp memandangkan kawan jojo yg hantar..actually dia suruh jojo guna jer keta…tp harharhahr ni yg best…rupe2nyer selama jojo duduk Labuan, jojo baru perasan yg jojo tak bawak lessen keta jojo ..huh!!! itupun kawan jojo yg serumah, Sar yg bgtau masa nak g jog jojo punyer i.c dyg yg pegang pasal nak beli tiket feri …so bg ar lessen keta incase tetiba polis mintak ker..kan sekrang lau tak bawa i.c kena saman…tp rupanya2 jojo bg lessen L masa jojo blajar dulu…betol2 tak perasan slamanya Lesen L yg jojo bawak..harhahr klakar..punyer la bawak keta masa kat Labuan lagak mcm apa tp hihihi..tp bile dalam bus ke KK jojo mesej kakak suruh cek kot2 ada dalam dompet kat Sarawak, kakak ckp ada….hihihi…jojo jojo…!!!

my stuff.. dpt laptop carrier yehooo

Berbalik smula kat citer seminar..jojo 1st participant yg dtg..register aper sumer…yeyeye dapat laptop carrier…macamtetau jer jojo tak bawak beg laptop..jojo bawak laptop jer pasal nak suruh alan repair laptop jojo yg buat halt u…lawa…kiut..hiih…thanks!!! then busan tunggu jojo amik la gambar syok sendiri..hiih..tu har yg kat bawah tu.. jeng jeng jeng..

jojo dah gemok…

Ha ni yg best tengah jojo duduk tu..ada bebarapa officer tegur…jojo salam la tanda hormat..yg paling best dan tak disangka…jojo salam and borak sikit ngan officer tu.then makin lamer makin ramai pulak ‘org besar’ ni dtg tempat jojo…and bilapengarah LHDN dr Labuan dating, En. Hisyamudin datang baru jojo perasan jojo duduk kat VIP uah uah uah..tp officer tu gak yg jemput jojo duduk…lagipun jojo yg sampai dulu..harharhar..tak pasal2 jojo berkenalan…nak gak bg number telipon uah uah uah..jojo ingat lagi ada sorang ni nama dia Mr. Vincent Wong..ni bukan calang2 org..partner company apa ntah..tp memang dpt tengok ar bukan calang org..dia siap bawak borak ngan jojo lagi..and pegawai yg perempuan yg ajak jojo borak2tu rupa2nya speaker utk seminar tu..harharhar…tak pasal jojo dudul di kalangan VIP siap dijamukan sarapan lagi…anyway…pengalaman duduk dgn org atasan memang best..minda jojo terbukak sedikit sebanyak tentang banyak perkara..habis jer sarapan jojo masuk la…ni lagi satu..punyer la jojo duduk tepi skali tp ruangan barisan tengah..mula2 kat sebelah jojo kosong tau..tp lama2 ada 3 org mcm pegawai korporat…jojo senyum jer la..masa tu jojo leh Nampak bilangan org melayu ciputtttttttttttt sangat…tak penah jojo Nampak melayu yg ramai tiap kali g seminar and meeting..semua di kongkuri oleh kaum cina….solute lah jojo ngna Chinese….mereka memang berani dan superb…kakadang rasa kecik nyer la jojo…nak banding kan jojo yg datang utk hadir seminar ty dgn yg lain2….macam semut dgn gajah..kecik nyer jojo rasa…bukan calang org..bos bos…company yg besar2..listed company…accountant and tax agent yg bukan calang2…dloyd, e.y, kpmg, and banyak lagi…nak bandingkan dgn jojo…adoooo…segan arrr…tp tak per..lama2 klu kite berusaha utk jd org yg berdidikasi dan nak Berjaya insyaAllah kte akan dpt kan…then…pas makan sumer…barulah org sebelah jojo tegor jojo..jojo bukan tak nak tegor…tengok gaya serius giler..tp murah senyuman…last2 dia yg tegot…rupenyer pegawai LHDN dari cawangan Sandakan…laaa…rupa2nya LHDN committee…errmm dr situ org tu nama dia EN. Nasarudin, ajak borak2 sikit..dia tanayer gak napa jojo tak join income tax (LHDN), jojo ck par nak crik pgalaman dulu..then dia citer la sikit pasal mcm mana nak masuk LHDN..syonok gak la…dpt info2 yg jojo tak tau..last session…soal jawab..panas gak dewan bila ada sorang mamat ni rasa2nyer tax agent gak kemukakan soalan..ahh jojo dgr jer la..bukan apa jojo dudok sebelah mike..sengaja supaya senang detect mana kerusi jojo harharhar..habis ramai yg dtg and jojo sorang jer wakil utk company..bali dr situ trus jojo balik hotel and rest..mlm sambung jalan..g makan kat alamesra. Tempat baru kat KK tak jauh dr UMS..actually nak makan ngan ning skali tp memandangkan ning ader hal tak jadi ar…so jojo, abang and senn jer makan…banyak nyer la citerrrrrrr…..hihi..ketawa pun banyak…balik dr situ jojo singgah lagi kat gerai kerongsang..banyak gak lah jojo beli utk mama, kak mas, kak nana, kaki par, mau usu sebelah mak, mak usu sebelah bapak, sepupun belah mak and sepupu sebelah bapak…tak beli lain pulak rasa yg ni di beli yg tu tak..bukan selalu pun..pastu tengok A.F….

Now dah 8:58 pagi…kat sejam jojo naip harhahrhahr..pasni nak packing lak..jam 11:30 check out nak g terminal bus ke menumbok..pastu nak naik spead boat la…nak cepat sampai…penat…esok kerja…risau giler ni banyak lagi outstanding job..and yg hepi..laptop ni dah ok..tp jojo dah janji nak bg adik jojo yg bongsu laptop ni..dulu jojo blajar guna laptop ni..bnyk jasa dia…sampai ke indon, brunei, Labuan.kemana2 jojo pergi laptop ni ikut…tp cukup la stakat ni bersama jojo. Ni pun baru pagi tadi jam 6 pagi alan hantar pas repair..thanks lan…nanti aku blanja ko lagi ya!!! Ok da….jojo nak rest…nak packing!! Nak mandi..jumpa lagi….daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ^_^

ni nametage jojo…

huhuu…capek

ehii…mcm sik cayak jak aku rajin awitok ehh…serajin2 aku ari2, aritok adalah ari paling rajin aku antara ari2 rajin aku..huhu..penattt!!!lelah…kepak..angol..upisku especially area meja aku mcm tongkang pecahjak ku rasa…tongkang pun sik pecah kedak ya..sampei nektok sik abis2 gik kerja ku nak ngemas and nak update semua files..angol nar juak asa..mun sik siap juak esok terpaksa juak ku turun ofis gik abiskan..isnin nak ke kk attend seminar..nei juak nak submit suma form E utk employer npun..rabu juak ku balit dr kk…ahhh pening aku nak ngato idup ku tok..bilakan abis tok..uah uah uah..mun abis sik lah ada kerja ku lagik..bila ku diat meja ku..huh!!! lemah nyawa ku..tp apa leh buat dah kerja aku…seipa…kat kk lak ku nak lepas stresssssssss ku tok..relax jojo…sabar..u can do it..and i believe i can do it!! biar lah kepak giney pun..biar slim kit ko ya harhahrhar..cita pasal berat tok..btah brapa ndak dah berat ku oo..makin ari makin mala jak mok makan..jerawatpun pandei tumbuh indah…indah nya lah kuar jerawat hihihi..eran ku…mun mak diat abis ku kenak marah..sori mak jerawat tok degil mala jak ngaco kmk…jaik jerawat bahh..asta makan la slagik mok makan..hiihi…sak aku gemok kedempol cam shani kiut paaa heheeeh…dehh pa gik ku mok taip tok..ya rabbi ari mok ujan..baju ku dijemuran seida org nak angkat..kak ina balit kmpung. sidak sar, kak jija and aiza balit kmpg cuti skul, anie g KL..jgn la ujan dulok..tunggu la aku balit lok…tolong la…tolong org susah bah…dehhh!!! hihihi cam la angin leh tolong …heheeh..pa gik oo…haa ari rabu ka mun sik silap rehan mesej ku..nenek dah ninggal…innalillahiwainnailahirojiun…sedei ku bah…last ku jumpa raya ya..sempat ku cium arwah nenek..sedei aku…teringat ngan arwah nenek aku..kinek tok sapa lah nenek ku lagik…tinggal nek ilah jak sebelah umah..mudah2an nenek ilah pun panjang umo…amin…hurrmmm…terkilan juak sik pat balit ziarah…dalam terpaksa kmk sik pat dtg…moga2 roh nenek dtempatkan diklangan org2 beriman…dahla seida pa gik nak ku cita gik..lemah dah ku tok..ngantok..suma ada..nak nyambung kerja ku lok..mun dah kawen lak ginei ndak upa mun bekerja juak ehh…macam tongkang pecah kali nak umah hihihi…sik lah…sik mok mejin bukan2 ehh…lom gik kan kawen ba…relax la..puas2 bujang lok hihihi..enjoy lok ku ehh…

ya jak la..chaiyo2 utk aku…jgn lelah dulok jojo…teruskan perjuangan yihhhhaaaa!!!!

^^ rasailah kesusahan kerana disitu ada kemanisannya!!!

finally..i got the answer!!

well..today i’ve received the message from him..i dunno why im to worried about him. seem like im worried about my family. yes i do. i luv him so much and i missed him so much. i can’t deny it anymore. i’m scared..but now i know what the aswer is. i tried to understood him and his condition there but my worried feeling more than everything when i never heard his news eventhough i called him. oh no..it is so terrible.. however, now i tried to be patient and understand him. he got so many commitments thus i just pray for him and for us. only God knows what inside me and the lies is in God’s Hand..Thanks God. U always my GOD and my destination.. and thanks dear, u’r always my desire and my love one until the end of the time. i hope u’ll be fine overthere and i’ll keep waiting for u here..that’s my promise.. till then, see u soon dear..i miss u so much..

sowi syg..

salam…aritok 17 February, 2009….aku sik sure aritok mungkin bebday anak buah kesayangan aku Alia…rasa2nya mcm aritok..sowie sayang…ibuk sik pat mOk merik nya adiah..tunggu ibuk balit ibuk merik nya k…ololololo…syg nya…
ibuk windu ngan sidak tiga…ngan anak2 buah lain dak syafiz, fikah, ateng, azil, syamil, erfan, afzal and all of them..windu mok main2 ngan dak nya…at the same time windu ngan family.rasa2 dah duak bulan aku sik balit miri..last aku balit raya aji..hurmm..apa boleh buat rezeki aku di labuan..biar lah jauh…sekurang2nya mengajar aku hidup berdikari dan belajar susah nya nak carik sesuap nasik..mak…windu mok mamam masakan kitak mak..ikan segimpat masak kunyit nyam nyam nyam and urut2 pewut mak harhahrhar…ngan kak mas aku….windu mok gusti…ngan kak nana yg tembam…windu mok rawon g ngabis duit..ngan sham..windu mok main keta…macam2 lah…hurm..ekceli aku tengah kerja tok..tengah buat OT tapi aku relax jap..bok kak semayang maghrib..saja mok naip bolg baru ku tok…aku sik tauk mok luah sinei…sesekali best bila luah kan perasaan tok…hurmm…aritok kerja ok..cuma yg cali aku ngan kak lin ngan hadi berkerja keras install UBS software ke laptop aku makei network npun..punyalah mcm2 cara mok carik sinei mok d setting…at last dapat juak heheheh syukur alhaldulillah…




then suddently kak lin tanyak aku, mena kah aku mauk resign..ek eww…aku sik tauk mok jawab apa..aku tauk kak lin mengharap aku stay sitok…terlalu awal kalau akau mauk resign..bila aku fikir2 balit…dgn semangat yg kak huda (audit manager) mek org berik pagi tek masa meeting,






semangat aku bertambah balit..hurmm...mugnkin aku akan terus berjuang utk Jamal, Amin & Partners demi sebuah kejayaan untuk aku dan company..and at the same time..aku contract 3 thn and aku dah nekad dari mula aku jejak kaki ke Labuan dan Jamal, Amin aku akan kekal 3 tahun selagik aku boleh ebrtahan untuk aku dapatkan C.A (chartered accountant) untuk menjamin masa depan aku lagik..huh…mcm2 aku fikir sebenarnya..entah lah..aku perlu buat satu keputusan..aku mesti buat solat istikharah mintak petunjuk dariNya..inysaAllah..aku akan terus di sitok selagik aku boleh bertahan..terlalu banyak pengalaman yg aku dapat di sitok yg sik mungkin aku dapat d tempat lain..rasa2nya mun aku balit miri pun belum tentu aku akan dapat kerja di audit firm melayu..aku bersyukur gilak..mudah2an aku akan dapat jawapan nya segera mungkin..

kinek tok juak aku rindu ngan sumone..sumone yg aku sayang gilak2…offcuz hubby…kengkadang aku rasa sik tertahan rindu ku dgn nya tp pa boleh buat hidup berjauh..dan mungkin ya lebih bait daripada berdekat..sekurang2nya aku tauk erti rindu, pengorbanan, sayang dan cinta…hehehe…dalam perhubungan tok..aku cuma berharap dan berdoa pada Allah supaya dipanjangkan jodoh dan berakhir dgn ijab & kabul serta bahagia dunia akhirat..aku terlalu syg kan nya..aku akan buat apa jak untuk nya…mudah2an mek duak sama2 jadi insan yg berjaya dan saling menjaga kehormatan dan jaga peribadi sebagai seorang islam….
biey, niarpun ktk jauh, kitak sentiasa di hati kmk selamanya..aku sik mauk kehilangan kitak dan sampei bebila pun kamek akan tunggunya..inyaAllah…i love u biey..


..my hubby and me…

Hari Yg Upset Tapi Hari Yg Menyeronokkan

Tetiba aku rasa nak memblog lagik….hurrrmm..mungkin sik best tp hati ku berombak mauk juak menulis..walaupun aku sedar aku bukan hebat mauk mencoret segala macam peristiwa yg aku alami sepanjang 2 3 minggu tok..huh!!!! entah…aku rasa sedei gilak…punca nya satu…aku sik pat diat kawan aku kawen…anne kawen aritok..sedei alu..dalam hati tok tuhan ajak tauk betapa aku maukkkk gilak pegi tengok dan kongsi kegembiraan ngan kawan2. Tengah aku menaip tok anne (pengantin) SMS ngan aku..nya bagitauk semua member2 dak E.t, Lyod, Ct, Mia, Inang and banyak lagik suma ada kecuali aku..!!!! arrrGGGgg..best nyeee….masa lyod kawen, aku lah kawan yg slalu disisinya..aku yg buat kan inai di tangan nya dan husband nya..dan aku lah yg sik tito malam jaga inainya..sanggup ku pergi cabut inai tengah2 malam dekat2 jam 12 mlm semata2 aku mauk makei inai ori..bukan yg serbuk..semuanya demi kawan…aku akan sanggup buat apa ajak…apa lagik aku korbankan dan hadiah utk sebuah persahabatan dan seorang yg bernama kawan melainkan berada disisi nya…sorry anne..aku sik dapt hadir majlis penting kawu…bukan aku sengaja sik mauk..tp keadaan sik mengizinkan aku balit miri..aku harap ko faham anne…kalau ikutkan hati aku yg serba kecik tok…aku rasa 3 4 ari lagik nak majlis aku akan datang umah ko ari2…tp apa leh buat..sabar jak lah..apapun dari jauh aku tetap mendoakan kebahagian ko anne dgn suami pilihan hati..pastok sik boleh lah ko nak panjangkan kaki ko lagik selagik sik ada ijin laki ko harhahrhahr…J…ko ngan lyod dah ada family masing2..aku harap torang duak akan sentiasa jaga rumah tangga torang..jdilah wanitan dan isteri serta ibu yg soleh dan patuh ngan suami kelak k..biar sampei syurga..amin….
walaupun aku sik pat g tadik…mia tetap MMS aku gambar ko…hhehehheJ dapat juak aku senyum walaupun aku sik ngantar perut aku makan…rugi sik makan free ehhh harharhJ…tp untung aku sik payah mikei2 hadiah pa mok diberik ngan ko harhahahrhahra !!!
Sekda lah guro ku jak….hadiah2 kelak2 ku merik…tunggu ku balit miri aku akan merik juak..aku mok berik by hand…hihihihih..tp mun sik ada ya tanda nya aku molah2 lupak hahhaahah

Hurmmmmm….dpt ku bygkan kawan2 berkumpul..last bersama tahun 2000 means kinek tok dah masuk 9 thn sik pernah jumpa..mesti aku rasa mcm2 perubahan fizikal, dan mental…size badan apa lagik..rasa2 lah…aku yg dolok gemok aku rasa mun sidak diat aku mesti tanyak apa rahsia aku harhhahrhahrJ bulak ku ajak..aku tetap yg dolok..maintain tembam huhuhuhu..dgn lyod yg ngimbit anak..dgn mia yg dah chubby juak, dgn E,T yg dah makin bergaya ya and nok lain2 aku sik tauk nak komen apa ku sendirik sik penah jumpa sidak nya after beberapa tahun..and planning mek orang…on this june, nak buat REUNION..yesss!!! aku harap planning tok Berjaya..ya jak lah harapan aku..aku dah contact member2 suma….mia and et and dave pun sama2 try to get back member2 lamak..hopefully akan termakbul…sik sabar aku mauk jumpa member2 lamak..member2 gawok…ahhh bila ku ingat balit kenangan skul ku nak tetak jak..senyum sendirik pun ada…dan paling aku sik boleh lupak bila aku disuruh kaki ayam ngan siti rahmah gara2 pakei kasut leather g skul…and kenak baling duster oleh cikgu teng….ahhhaaahahahaJ besttttt lalu…glomor…sebait2 aku, aku tetap gawok…ya lah jojo, et, ct, lyJd and anne..mia geng depan aku…duak kali limak juak…
Geng….papun..walaupun kita jarang bersua….aku harap kita semua akan selalu keep in touch…!!!! Aku happy gilak bila kita still keep contact…and harap2 planing kita akan success mudaha2 an amin!!!!

rumatessss!!!!! ^_^

Semalam tengah jojo dan geng2 seumah makan pizza hut..uuii sedapmyer…lama dah tak makan pizza hut..paling2 pun makan yg ada jual kat bakery tu..ala yg one slice RM3 jer tu..bukan pa..jojo kurang minat sket nak makan pizza.cepat kenyang dan tak habis..entah semalam rezeki kiteorg kot si Naz kawan kepada rumate jojo si anie yg blanja…so makan lah dah depan mata..apa sussah…dah lah tengah makan2 tu siap ngan gelak ketawa lagi..huhu..tp before makan sempat call hubby..hubby tngah masak..bagus2 rajin2 masak..yer ker masak..heeee…tp tak lama kejap jer maklumlah lau call mcm air paip jer kredit jalan..mahal giler..tp tak per..bukan slalu..tanya khabar dah la..dah lah jarang ber chat lagi..paling2pun jojo jer yg kirim sms or mesej kat fs..dia sibuk la tu…tak per tak per faham ngan situasi dia..jojo pun kire seibuk gak bnyk benda lain nak dibuat..bebalik kat cite makan piza td..tengah syiok makan tu…tetiba rumate sorang dtg and terus mencelah…ehh korang semua..akak ada benda nak ckp ni…tp mintk maaf la…isk…apa benda nya nih..suspent jer..jojo diam jer..sal jojo dah agak dah pebenda dia nak ckp..cuma entah cemana situasi macam ala2 tegang sikit bila kak ina tak sabar nak tau. kak jijah ni pulak balik2 ckp mintak maaf tp pokok utama cerita tak dicakap pun.yer la bukan senang nak luah benda yg tak puas hati..hurmm…jojo still diam..sebab jojo tau..sebab aeverything yg kak jijah nak announce dia mesti cite and luah kat jojo dulu..at the same time…kak ina pulak antara housemate yg dah kawen dan punya anak sorang..and berjauh ngan husband yg skrg kerja kat semenanjung and anak lak ditinggal kan kat sabah pasal kak ina ditempatkan kat sini..so jojo rapat ngan semua housemate.semua ok..kak ina dgn perangai brutal nyer…tp ok jojo suka pasal dia terus terang kalau ada benda dia nak ckp dia tak sembunyi2…kire telus la…berbeza ngan kak jijah…mungkin cara penyampaian tak sama bila nak menegor…jojo pun jadi serba salah..nak support siapa..jadi buntu…

kak ina mengaku dai mulut laser..memang laser la….tp best…dia selalu masak…rajin..tp bukan lah kerana tu saja..dua2 ok..kak jijiah pulak slalu bg jojo nasihat especially pasal agama.maklum la ustazah and jojo yg tak layak jd usatazah ni kena lah kerap bertanya utk benda2 yg jojo muskil..and anything lau kak jijah ada poblem mesti dia luah kat jojo..maybe kiteorg lahir pada bulan yg sama beza nya jojo 2hb kak jijah 3hb..bulan sama..tahun berbeza..so sikit sebanyak persamaan tu ada..bila berdua ngan kak jijah otomatik jojo suka muhasabh diri jojo…topik ketuhanan jadi bualan..kekadang rasa syukur sgt2 sebab dulu jojo penah idamkan…mudah2 an jojo akan berjumpa dgn golongan2 wanita usatazah…sebab masa di universiti, jojo ada gak rumate yg alim2 tp pendedahan sikit jer…lagipun jojo tak suka berperap kat bilik or asrama tp lebih suka join macam2 aktiviti and bersosial…yg selebihnya jojo cari alternatif sendiri mcm mana nak tingkatkan diri ke arah yg lebei baik..then tak sangka bila datang sini jojo jumpa dan ditakdirkan serumah dgn golonga2 usatazah ni.memang best…bnyk jojo blaja…dr tak tau jd tau serba sidikit..tp kiteorgn buat sistem barter lah….dorang ajar jojo papa yg jojo muskil, and jojo pulak ajar dorang english sikit sebanyak..walaupun jojo tak lah pandai sgt english tp sekurang2nya kite org hari2 ckp broken english lama2 jd ok…thats good than nothing kan…

ooppp..nak sambung lagi…td buat kerja kejap..ni pas lunch…apa dah isi cerita blog ni pun jojo dah lupa….apa ekk..ohh ya pasal makan pizza kan…suddently kak jijah datang dan bg sedikit komen kat kiteorg..hurrmm…cuma kesian perbalahan terus berlaku antara kak ina dan kak jijah..tp tak lah seryus sgt pun..cuma dr riak wajah kak jijah jojo dapat tengok dia sedih…dia mcm tak puas hati dgn pandagan kak ina..sabar ekk kak jijah..jojo faham perasaan kak jijah…bukan nak memihak sesapa…tp jojo rasa jojo diam kan diri lagi baik..memandangkan dorang dua lebih tua dr jojo..dua2 jojo kenal dan dua2 slalu meluah perasaan di kala sedih atau berduka…cuma jojo harap pasni sama2 kita semua muhasabah diri mana yg elok kita ambil dan yg tak elok kita buang jauh2..moga2 kawan2 ku semua tetap sentiasa menjadi keluarga ku walaupun bukan sedarah sedaging..habis jer meeting tergempar tu..memasing lari g ruang tamu..jojo ngan kak jijah jer yg di dapor..jojo cuma mampu bg semangat kat dia supaya bersabar..akhirnya dia tersenyum and malam pas isyak kite sambung dgn kelas belajar bhasa inggeris..tp jojo tak leh join lama2 pasal jojo ngantok and jojo tito awal…semua dah OK and kawan2 semua ketawa semula..

moral of the story…setiap perjalanan hidup kita pasti berbeza pengalamannya..jojo penah rasa kecewa dlm persahabatan and sejak dari itu jojo tak nak memiliki sahabat baik lagi. tp Allah tak pernah tutup kan pitu hati jojo utk memiliki sahabat baru dalam hidup jojo..kerana sahabatlah jojo mampu berada di sini yg jauh dari keluarg..thanks rumates..jojo syg kamu semua….sampai di sini dulu..ada masa kite chit chat lagi ekk…jojo nak sambung buat kerja…makin banyak kerja…heheheheh

sedihhhh.. :-(

aku kat ofis nektok..overtime..neman dayang kawan ku seupis buat kerja…memandangkan aku dah shut down laptop ku jadi aku amik kesempatan mukak fs..dah penat nulong dyg tek…aku naib tok gik lah..huhuhu…makin kabor2 dah mata ku…entah lah kenak..palak pun mala jak pening..masla ku mun degreee ku nait…sik lamak butak lah mataku huhu…sedei aku dpt mesej dr fazli tek kat fs. nya last day aritok di JAP..walaupun nya d HQ KL aku d labuan, tp nya lah kawan n sifuk aku dalam karier tok..tanpanya aku sik mungkin tauk banyak benda dalam bidang cukai…terlalu banyak mauk dibelajar..thanks so much fazli..jojo tak tau nak balas mcam mana kat fazli..thanks cuz faham and tahan dgn karenah kerja jojo yg selalu buat silap…fazli cukup sabar mendidik jojo sampai sekarng…tp ada improvement sikit bah kan hehehe…mungkin kalau jojo blaja secara live jojo lbih advanced, papun blaja thru alam maya pun jojo dah bersyukur…and jojo harap fazli dapat manjadi insan berjaya di tempat baru..moga2 fazli gembira and yg penting keep contact tau!!!! maafkan jojo jugak atas segala yg jojo dah buat kat fazli secara sengaja atau tidak…jojo akan selalu ingat pesan fazli…lau fazli datang labuan or sarawak just let me know ok..

hurmmm…mcm ya lah adat percaturan dalam hidup..apapun..mudah2 aku, fazli, kawan2 seperjuangan and kekasih hati aku pun jd insan berjaya..amin

Ketahui Tentang Pandangan

Pandanglah Mengikut Kata Hati Yg Bersih


Pandangan mata selalu menipu

Pandangan akal selalu tersalah

Pandangan nafsu selalu melulu

Pandangan hati itu yg hakiki

Kalau hati itu bersih

Jika diamati betul-betul terlalu mendalam makna dari setiap bibit kata-kata inikan…?? tp pernah kah kita terfikir atau kita cuba renungkan seketika, selama mana kita hidup, pandangan yg mana satu kita salalu ambik berat..hatta jojo sendiri pun susah untuk mengatakan atau mengaku yg mana slalu jojo rujuk. Manusia zaman sekarang ada pelbagai ragamnya..ada pelbagai fi’il nya..ada yg suka mengikut pandangan mata, ada yg suka mengikut pandangan nafsu..ada jugak yang mengikut pandangan akal..dan sedikit yg mengikut pandangan hati. Jojo rasa banyak2 pandangan, pandangan mana yg mendapat ranking tertinggi?? Tak tau nak decide yg mana kan…ehh confused…mulalah nak tertanya pada diri sendiri, slalu aku ikut pandangan yg mana ekkk?? Confuse kan?? Bila kita tengok benda atau sumthing yg cantik..atau hensem atau yg menarik perhatian kita, kita mudah tergoda kan..?? ha itu lah namanya pandangan mata…paling senang..benda ni jojo sendiri alami..bila jojo jalan2 dgn kawan2 biasanya kawan serumah atau sepejabat lah buat masa ni..jojo sekadar temankan kawan2 g jalan2 atau carikan barang yg dia nak…tp bila jojo yg pada mulanya niat nak temankan kawan jer, bila tertengok sumthing yg menarik perhatian contohnyer baju ker..perfume ker..sandle ker…terus jatuh hati and tak agak2 nak beli..itu lah jojo…org laen yg nak shopping tp biasanya jojo yg terlebih shopping..entah lah…itulah namanya pandangan mata selalu tersilap..tp pada jojo itu cuma tabiat terhadap barang2 atau anything dalam bentuk material not for a ‘person’ atau lelaki…tu bahaya tu..maksud jojo pandangan mata pada ‘lelaki’ untuk kaum hawa lah….dan pandangan mata pada ‘wanita’ untuk kaum lelaki…yer ker..??? leh caya ker jojo ni…??? Well….nak caya ker tak it’s up to u guys…jojo cuma cakap yg benar dan benar2 belaka..lau tak benar pun…jojo jugak yg tanggung dosa kan…

So moral of the crita untuk pandagan mata ni..jg lah mata…pakailah spect mata hitam untuk mengelak daripada melihat benda2 lebih jelas…iskk silap…bukan lah..gurau jerk… yg betolnyer jagalah pandangan mata itu seperti yg disaran kan menunduk ketika kita melihat sesuatu yg bisa menjurus kita ke arah maksiat. However, untuk pandangan mata ke arah material seperti tabiat jojo ni, pepandailah control diri tu..kalau rasa benda tu tak penting tak yah lah habiskan duit tu sesenang jerk k..ingat2 org tua kat kampong atau adik2 ker…atau simpan utk masa depan ker..tak salah asalkan tahu beringat…betol tak….lau tak betol, sila betol kan jojo…ini cuma pandangan ikhlas dari jojo..mungkin ada lagi yg lebih jelas berkaitan dgn pandangan mata. Selain tu, pandangan mata sama gak bila kita menilai pada seseorang..lazimnya pada pandangan pertama kita dah mula judge org tu cemana orgnya. Walhal kita belum kenal lagi baik buruknya dia tp dek kerana tertipu oleh pandangan mata kita, kita lupa dan kita tertipu oleh ketampanan dan kecantikan lahiriah itu..akhirnya, siapa yg menderita kalau bukan kita…hurmm..renung2kan ekk…

Ok…td jojo cita pasal pandangan mata…yg mana pandangan mata selalu menipu…now kita pergi untuk second pandangan pulak yakni pandangan akal..yer ker pandangan akal selalu tersalah.cemana tu??? Ada tak hujah yg seswai utk kenyataan ni…baik lah, ini sekadar pandangan ikhlas dari jojo tau…sacara peribadi and mungkin u all ada pandangan lain mungkin dr perspektif positifnya…so bolehlah komen lau nak komen lah…kalau salah makanya jojo nak sesiapa pun tolong perbetolkan jojo ekk..itu lebih baik daripada mendiamkan diri…kita kongsi ilmu pengetahun yg kita ada…o.k pandagan akal…kita sendiri tahu kita adalah makluk ciptaan Tuhan dan sebaik2 ciptaan Allah adalah manusia..kenapa??? kerana kita telah dianugerahkan akal yg membezakan kita dgn makluk Allah yg lain minsalnya binatang seperti monyet, org utan, kucing, dan sebagainya yg mana2 lah yg terlintas di fikiran u all…sebab itu kita harus bersyukur dgn anugerah yg Allah bagi kat kita ni..tp sayang seribu kali sayang, walaupun Allah bagi kita sebaik2 akal, tak semua kita menggunakan akal sebaik2 atau semaksimum nyer kan….yer…percaya lah…pandangan akal selalu tersalah?? Kenapa….sebab sesetangan kita ada akal tapi tidak menggunakannya dgn betol….buktinya jelas lagi bersuluh…zaman sekarang kita lihat sekeliling kita…mungkin kawan2 kita….jiran2 kita…ahli keluarga kita..di kaca tv, radia, internet, majalah dan segala macam media lagi yg boleh kita rujuk…ada pelbagai kes dari kes sekecik2 kes sehingga sebesar2 kes..dari kes mencuri, merompak, samun, zina, maksiat, rogol, bunuh dan macam2 lagi yg cukup mengerikan kita…semua ni terjadi kenapa…??? Nak cakap ada akal…memang ada…Allah dah anugerah kan setiap umatnya yg bergelar manusia akal fikiran…tp sayang…tidak mempergunakan akal sebaik mungkin…menyalah gunakan akal yg dianugerahkan ke arah benda2 yg tak senonoh…sebab tu lah dikatakan pandangan akal selalu tersalah…kita rasa kita buat betul walhal benda yg kita buat tu terang2 salah…bak kata pepatah melayu ‘kuman di seberang laut nampak, gajah di depan mata tak nampak’… begitulah kita…kita sibuk mengata orang itu dan ini tapi kita lupa menilai diri kita sendiri..memang kita tidak mempu menilai diri kita sendiri melainkan org lain, tetapi kita cuba muhasabah kan diri kita..kita renugn balik apa yg kita dah buat yg lepas2…betol ker tindakan kita…??? Betol ker??? Well…..kawan2…masih belum terlambat tau…selagi hayat dikandung badan, cepat2 lah bertaubat bagai esok sudah tiada lagi….

Oppp…jgn stop baca blogs ni tau…ada lagi sambungan untuk pandangan yg ketiga….apa tu..??? o.k yg ketiga adalah pandangan nafsu… yakni pandangan nafsu selalu melulu.. ini lagi bahaya..kalau nak huraikan satu persatu rasa2nya panjang lebar nak dihujahkan…tp kita ambik simple jer ekk…sekurang2nya kita ada rasa insaf walaupun sedikit dan selebihnya terpulang pada kita nak cari kedamaian hati dan istiqamah kan diri kita..jojo cuma sampaikan mengikut pandangan hati jojo yg ikhlas…dan mcm jojo cakap tadi u all sumer ada pandangan tersendiri so terpulang nak kata apa jojo sudi terima…kita share kan…

o.k now kita beralih ke subtopic ketiga iaitu pandangan nafsu..wow!!!! ini lah pandangan yg banyak memusnahkan kita sebagai umat manusia yg siapa rasa dirinya cukup kerdil .. termasuk jojo…jojo akui jojo takut dgn godaan nafsu…apa lagi jojo ni perempuan…sememangnya perempuan memiliki 9 nafsu dan 1 akal…manakala lelaki 1 nafsu 9 akal…tp yg satu itulah yg bahayakan..yer tak??? apa nak dihuraikan pasal ni..jojo pun tak tau nak mula kat mana…maklum lah telinga jojo sekarang ni tengah layan lagu nasyid yg bertajuk “buatmu ibu” and terbayang muka ibu jojo…ahhh rindu la…pada masa yg sama suara sayup2 imam masjid mengaji berkumandang….sayu dan cukup menginsafkan…dan pasa masa yang sama kawan serumah datang dari pejabat and jojo pun kena lah entertain walaupn sedikit…so perasaan nak menaip blogs ni pun bercampur baur..oppp…azan asar dah berkumandang….jojo rasa jojo stop dulu ekk….jap lagi insyaAllah kita sambung….ok jgn stop baca tau.. (last typed @3:56pm)

o. k kita jumpa lagi..apa mcm?? Ada rasa2 terfikir sejenak tak?? Ada rasa2 macam baru tahu serba sedikit tentang ‘pandangan’ tak??.. lau tak ada tak pa…mungkin cara jojo sampaikan ni kurang berkesan atau lebih banyak merapu daripada isi yg bernas. Papun jgn stop membaca slagi tak habis…

well…apa pendapat u all pasal pandangan nafsu?? Kita sedia maklum kan yg pandangan nafsu selalunya melulu..sesuatu pandangan atau tindakan yg lebih kepada hasutan syaitan. Yes!!! Syaitan….iaitu makluk yg sentiasa mendampingi manusia di kala kita sedar mahupun tidak sedar. Di mana2 sahaja syaitan akan berusaha untuk menghasut kita..membuat perkara yg tak sepatutnya kita buat..paling mudah kita lihat nafsu makan…tambah lagi Negara kita Malaysia kaya dengan pelbagai jenis makanan yg cukup menyelerakan….bila tiba bulan ramadhan..berlambak gerai2 jual itu jual ini. Dan kita pun ambik kesempatan beli itu beli ini padahal kita tau kita tak mampu nak habiskan makanan tu..belum lagi part beli utk persiapan menyambut perayaan…kita joli sana joli sini…ini semua kerana kita ikut nafsu kita..itu baru bab makanan…belum lagi bab-bab lain…kalau pompuan lagi ada tinggal 8 nafsu tolak nafsu makan tadi..mana nafsu shopping…nafsu nak itu nak ini…lelaki pulak…lagi dahsyat nafsunya hanya satu dan yg satu itu lah yg slalu menjahanamkan golongan hawa..bukan nak salah kan lelaki 101% malah ada banyak factor yg menjadi penyebab kes-kes liwat, rogol, bunuh, zina dan sebagainya berlaku..lelaki bila tengok wanita gelodak nafsu mula menjalar ke seluruh anggota…jgn kan tengok malah dgr suara wanita pun boleh lencun..apatah lagi yg terselak sana terselak sini..ini bukan jojo yang kata tau tapi ini semua dari pengetahuan jojo membaca banyak artikel berkaitan isu-isu masyarakat kita sekarang ni. Sampai ada luahan seorang lelaki mengatakan hasratnya untuk merayu pada wanita-wanita jaga2lah aurat..kerana kesiankanlah lelaki-leaki ini..kerana wanita bisa menjadi senjata ke pintn neraka. Nauzubillah…. Ini baru seorang lelaki itu pun yang masih ada 5% atau sekelumit rasa ingatkan Tuhan dan mendedahkan masalah ‘nafsu’ yg dihadapinya…belum lagi yg tidak mendedahkan…apapun kita berterima kasih pada lelaki ini kerana dia mewakili lelaki-lelaki yg ada di muka bumi ini betapa mereka ketandusan atau kegersangan yg tidak bersempadan lagi..lantaran itu, wahai wanita-wanita sekalian yang jojo anggap sahabat dan saudara jojo, sama-samalah kita bantu diri kita..kita bantu sahabat kita dari kaum Adam dari terjerumus ke lembah maksiat. Dan ingatlah golongan kita yakni wanita lah yang paling ramai yg menjani penghuni neraka…nauzubillah!!! Sebenarnya ada banyak lagi cabang pandangan nafsu ini utk dihuraikan..namun jojo sendiri pun perlu untuk mencari info yg tepat untuk disampaikan di sini..jojo sendiri takut adakah benar apa yg jojo sampaikan ini cuma jojo harap kita semua selalu berfikiran terbuka pada zaman yg serba canggih ini ada pelbagai anasir yg cuba menjatuhkan kita dan membawa kita ke jalan yg salah..justeru jojo mohon maaf kalau jojo kurang menyediakan isi yg baik utk dipersembahkan…maaf yerkk

dan terakhir sekali…untuk pandangan yang ke-empat…tak lain dan tak bukan iaitu pandangan hati..yakni pandangan hati adalah pandangan ya hakiki..kenapa yang hakiki…kita mungkin pernah dengar atau terbaca ayat ni kan…. ‘di dalam diri manusia, ada seketul daging yg mana jika daging itu baik, maka baik lah yg lain nya, ketahuilah daging itu adalah Hati’. Lebih kurang macam tu lah maksudnya walaupun tak sama macam dalam hadis mahupun Al-Quran tapi maksudnya hampir sama kan…kita pun boleh paham kan..

tp ada berapa ramai yg di antara kita yg selalu melihat berlandaskan pandangan hati..hati pulak ada dua..ehh biar betol?? Hati ada satu jer lah…ia ada dua..iaitu hati yg kecil dan hati yg besar..cemana pulak tu…o.k senang cerita..kita ambik contoh lah ekk…bila kita tengok cermin..cermin apa2 lah tak kisah lah cermin kat rumah ke…yg melekat kat almari ke..yg kat tandas shopping complex ker..cermin kereta ker, motosikal ker, make-up punyer cermin ker…bila kita tengok2 muka kita, kita slalu prasan yg kita lawa kan..cantik lah lebih kurang maknanya..itupun kalau cantik.kalau tak cukup cantik kita tambah lagi bedak tampal sana tampal sini sampai 1 inci agar nampak menawan…bukan sekadar kaum wanita malah lelaki pun apa kurangnya…alat touch-up ada banyak berlambak kat mini market tinggal pilih jer…even budak2 tadika atau darjah 1,2 3 dan sebagainya pun pandai menggayakan pakaian dan mengenakan make-up jgn kan yg dah 20-an, 30-an….walaupun ada jgk yg tak ber make-up kan…well..bila kita tengok cermin…kita rasa diri kita tercantik…muka halus takda cerawat. kalau ada pun boleh sembunyi2 bah guna bedak…tp kita lupa….kita lupa siapa yg sebenarnya menciptakan dan memberikan kita kecantikan itu..cantik kah kita?? Mungkin pada luaran nya kita mungkin cantik…tp di dalam??? Kita lupa bersyukur pada kecantikan yg Allah bagi kat kita…sepatutnya kita berdoa bila kita menghadap cermin. Tak susah…

“Alhamdulillahi lazi kama hasantaa khalqi fahasan khalqi” yang bermaksud Ya Allah sebagaimana telah Engkau ciptakan kejadian ku, maka perintahkan lah jua akhlak ku ..

Kalau anda ada merasa soalan2 itu tetiba muncul di fikiran, ini maknanya hati kecil anda berbisik…maknanya anda ada hati kecil…itulah yg membezakan hati yg kecik dan hati yg besar..hati yg besar bisa menipu namun hati kecil jugak yg hakiki..next kita Tanya hati kita…wahai hati..???sihat kah engkau…mcm org gilakan tanya hati…tp kita perlu latih diri kita….kerana apa jua keputusan yg kita buat berlandaskan hati InsyaAllah akan selamat. ikut hati pulak bukan yg melulu tau..tp hati yg bersih. Apa maknanya hati yg bersih?? O.k….hati yg bersih adalah hati yg sentiasa mengingati Allah…hati yg sentiasa tawaduk dan sentiasa berlandaskan Al-Quran dan Sunnah..jojo sendiri pun terlalu lemah dan kerdil bab-bab agama namun sebagai manusia yg serba kekurangan kita harus sentiasa mencari ilmu…tak kita di manapun kita berada ilmu perlu diteruskan untuk dicari. Kerana kita tak akan tahu kalau kita hanya duduk diam tanpa berbuat apa2..yg penting ilmu yg kita cari adalah ilmu yg betul….sambung lagi nanti..commercial break jap…

jeng jeng jeng…kita sambung lagi ekk..td g makan temankan kawan jojo buka posa..jojo tak posa arini..insyaAllah akan puasa bila tiba hari nya (tak tanyer pon heheh)..o.k berbalik pada topic pandangan hati…sebenarnya pandangan hati adalah pandangan yang paling ikhlas..kenapa?? sebab apa jua keputusan maupun pandangan kita, ia nya lahir dari hati kita..tak kira baik atau buruk namun semuanya lahir dari hati kita. kita tak tipu diri kita sendiri malah kita tak tipu yg maha melihat yakni Allah swt. Sebab ramai dikalangan kita kekadang di hati lain tp dizahirnya lain. Itu yg tak baik bila apa jua yg kita buat dalam keadaan terpaksa atau senang utk difahami tak ikhlas..alasannya sebab kita mungkin nak kan sesuatu atau untuk mencari perlindungan atau sebagai jalan keluar dr sesuatu walhal hati kita tak tenang utk melakukannya. Tak gitu?? Penah buat tak??? Mesti penah kan…mengaku jer lah…tak ada manusia yg sempurna di dunia ini termasuk diri jojo sendiri.. apapun, yg penting apa jua yg kita buat, kita mesti berbalik kepada fitrah kejadian kita yg sebenar.. kita ihatlah pada hati kita…bila kita lihat mengikut pandangan mata hati kita pasti keputusan kita buat itu benar dan betul. Kita pasti kita tak akan takut natijahnya kerana kita yakin Allah maha mengeahui niat kita…walaupun kita tak kaya atau tak cantik pada zahirnya namun seandainya kita cantik pada hati, nescaya akan terpancar kacantikan kita pada zahirnya juga…wallahualam….

‘sampai bertemu lagi..InsyaAllah’

Esok Masih Ada ???

Apakah yang akan anda lakukan,
jika esok adalah hari terakhir anda di bumi Allah ini?

Sudahkah kita bersedia,
berdepan malaikal maut dan alam barzakh?

Sudahkah kita bersedia,
dengan bekalan ke alam abadi…?

Sudahkah kita bersedia,
untuk menghadap mahkamah Allah?

Jika belum, mengapa kita masih lagi bertertawa gembira,
sedang masih lalai, miskin amal dan kaya dosa

Sesungguhnya tiada nasihat yang paling berharga,
selain kematian yang akan menerpa

Ia tidak mengenal umur, rupa, pangkat dan harta,
Jangan kita tertipu dengan kesihatan dan masa

Bila di bakar di neraka, hanya teriakan dan sengsara,
Tinggallah segala nikmat, harta dunia yang sementara,
Tidak akan dikembalikan sesaat jua.

Alam Kubur…satu perhentian sebelum kehidupan kekal abadi (dipetik dari nurjeehan utk renungan bersama)

Oleh Masmawi Abdullah

MANUSIA di dunia ini ibarat musafir yang sedang dalam perjalanan lalu berehat di bawah sepohon pokok untuk melepaskan lelah dan berehat seketika sebelum meneruskan ke destinasi yang hendak dituju.

Perjalanan itu pula masih jauh dan terpaksa melalui pelbagai liku serta cabaran. Inilah gambaran matlamat sebenar hidup insan yang hendak dicapai. Pentas dunia hanya tempat untuk bercucuk tanam dengan amalan salih sebagai bekalan di akhirat nanti.

Sebelum manusia berpindah ke alam akhirat mereka akan menempuh satu alam dinamakan alam barzakh dan di sana mereka akan menjawab soalan ditujukan malaikat kepada mereka. Di sinilah penentu kejayaan di alam akhirat nanti sama ada manusia itu akan masuk ke syurga atau neraka.

Persoalan kubur termasuk dalam pokok keimanan terhadap alam ghaib seperti mana kita wajib percaya akan adanya syurga, neraka, malaikat dan hari kiamat. Dalam al-Quran dan hadis Rasulullah SAW yang sahih banyak diterangkan perkara di atas yang menuntut setiap orang meyakini adanya alam selepas kehidupan duniawi.

Ia dikenali dengan perkara ‘sam’iyat’ iaitu perkara yang hanya diketahui melalui perkhabaran, tidak dapat dilihat oleh mata dan tidak terfikir akal. Beriman kepada alam ghaib adalah ciri orang beriman.

Allah berfirman yang bermaksud: “Kitab al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya (mengenai datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya), ia pula menjadi petunjuk bagi orang yang beriman kepada perkara ghaib dan mendirikan solat serta membelanjakan sebahagian daripada rezeki yang kami berikan kepada mereka.”

Walaupun ada sesetengah agama mempercayai adanya kebangkitan selepas kematian di alam roh tetapi mereka menyeleweng daripada konsep dipegang Islam. Sebahagian lagi terus kufur dan menolak kerana mereka berdasarkan logik serta akal fikiran semata-mata, menganggap bahawa hidup hanya di atas dunia ini saja.

Golongan itu dijelaskan Allah dalam firman yang bermaksud:

“Dan tidakkah manusia fikirkan bahawa Kami jadikan dia dari setitik mani, tetapi tiba-tiba ia (jadi) pembantah yang nyata.” - (Surah Yasin, ayat 77)

Kesimpulan yang boleh dibuat manusia di dunia ini diklasifikasikan dalam tiga golongan iaitu mereka yang beriman dengan adanya alam ghaib melalui as-samiyat, percaya ada alam ghaib berdasarkan kepercayaan dan kufur dengan alam ghaib.

Kubur adalah perhentian pertama setelah seorang hamba itu meninggal dunia dan kemudian tempatkan di alam arwah sehingga hari kiamat. Di sinilah penentuan kebahagiaan kecelakaan yang abadi.

Hadis Abi Said mengatakan, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Kubur itu adalah salah satu lubang neraka, atau salah satu taman syurga.”

Adapun arwah orang yang beriman akan sentiasa dalam rahmat dan peliharaan Allah tidak kira di mana mereka berada. Bagaimanakah seseorang itu akan menghadapi persoalan kubur?

Adapun roh orang yang beriman dijelaskan Allah dalam firman yang bermaksud:

“Setelah menerangkan akibat orang yang tidak menghiraukan akhirat, Tuhan menyatakan bahawa orang beriman dan beramal salih akan disambut dengan kata-kata: Wahai orang yang mempunyai jiwa yang sentiasa tenang tetap dengan kepercayaan dan bawaan baiknya, kembalilah kepada Tuhanmu dengan keadaan engkau berpuas hati (dengan segala nikmat yang diberikan), lagi diredai (di sisi Tuhanmu). Serta masuklah dalam kumpulan hamba-Ku yang berbahagia, dan masuklah ke dalam syurga-Ku.” - (Surah al-Fajar, ayat 27-30)

Kemudian apabila seseorang hamba Allah meninggal dunia, selepas dikebumikan dan ditinggalkan kuburnya lalu datanglah dua malaikat iaitu Mungkar dan Nakir yang ditugaskan untuk menyoalnya.

Jika ia beriman dan beramal salih, maka diberikan taufik oleh Allah menjawab persoalan dengan mudah. Kemudian dibuka baginya pintu syurga dan diperlihatkan syurga ke atasnya dan berbahagialah dia sehingga hari kiamat.

Namun jika orang itu kafir atau munafik, mereka akan menjawab tidak tahu. Lalu akan menerima seksaan kubur yang dahsyat. Suara teriak mereka dapat didengar oleh makhluk lain kecuali manusia dan jin.

Menurut Syeikh Abdullah Al-Fattani dalam bukunya Kasful Qhummah, roh Nabi, syuhada, muttaqin, salihin akan diangkat oleh malaikat ke langit selepas selesai tanya jawab dengan malaikat Mungkar dan Nakir.

Kemudian di angkat ke langit kedua, ketiga, keempat dan seterusnya ketujuh hingga ke Sidratul Muntaha dan di bawa ke Arasy Tuhan. Di sinilah mereka akan ditempatkan dan hidup dengan senang serta bahagia sehingga tiba hari kiamat.

Persoalan kubur tidak terkecuali bagi setiap orang yang meninggal dunia sama ada mereka mati di bumi, laut atau angkasa. Mengenai gambaran azab dan seksa kubur itu dalam pelbagai cara seperti dijelaskan ulama.

Bagaimanapun kita tidak banyak mengetahui rahsia alam roh melainkan apa yang diceritakan al-Quran dan hadis kerana ia adalah urusan Allah. Apabila seseorang berpindah ke alam baqa, bermakna terputuslah segala hubungan dan amalannya di dunia ini melainkan sedekah jariah, ilmu bermanfaat, anak soleh dan juga doa daripada kaum kerabatnya di dunia ini.

Riwayat daripada Ad-Dailami ada menyebut yang bermaksud: “Orang yang mati dalam kuburnya adalah seperti orang sedang tenggelam yang meminta pertolongan. Ia menunggu sampai kepadanya (rahmat) sesuatu doa daripada anaknya, atau saudaranya ataupun sahabat handainya. Apabila (rahmat) doa itu sampai kepadanya, maka tidaklah terkira sukacitanya dan dirasainya ‘rahmat doa itu’ lebih berharga daripada dunia dan segala isinya. Sebenarnya hadiah orang yang hidup kepada orang mati ialah doa dan istighfar.”

Alam sesudah mati ini memberi peringatan bahawa tidak selamanya kita akan kekal di muka bumi ini. Lambat laun kita juga mengikut jejak langkah mereka yang dulu menempuh alam barzakh. Semoga ia memberi keinsafan kepada kita untuk menyediakan bekalan terbaik untuk bekalan akhirat.