..... Love Is Beautiful....

Saturday, May 3, 2014

17.kek lapis cheese kukus

Assalamu'alaikum

Pagi-pagi aku nak belanja sebijik kek nih..baiknya aku....nah amek kau!! Mcm tak ikhlas je kan...heheheh....

Saje jer lah gurauan pg hari...baru lepas subuh ni...ceriakan diri dulu sebelum nak hadapi perjalanan hidup utk harini..uer dakkk?

Okkay ni resipi aku nak share


Resipi: Kek Chese Kukus
Sumber: Pelbagai


Bahan-bahan

Untuk kek
1 cawan tepung gandum, 3 sudu mkn koko serbuk, 1 cwn gula halus, 2 biji telur, sedikit esen vanilla. Secubit garam. 1/2 cwn air yang mendidih, 1/2 cawan minyk@minyk jagung, 1 sudu teh soda bikarbont, 1/2 teh baking powder

Cara;
Pkl telur & gula hingga kembang, masukan tepung, garam, esen, air dan minyak. Kemudian masukan soda bikarbonat dan  baking poder. Dah sebati biarkn rehat.

Dlm mgkuk berasingan sediakn lapisan cheese pula


Bahan-bahan

Cream cheese philadelphia @ape ape je jenama asalkan Halal, tepung sesudu mkn, gula 60gm, telur sebijik, air 1 sudu makan. Putar semua. Letak esen sikit bagi mengelak bau hanyir telur.

Ok... dah panaskan pengukus, adunan kek kite bahagikan kepada 2

Mula-mula lapis kek 30 minit. Kemudian dah masak sambung lapiskan adunan cheese selama 25 minit & kemudian lapis lagi adunan kek 30 minit hingga masak..siap!

Jgn lupe tutup loyabg dgn kain atau aluminium foil size 8"

**note
Kek ni x tinggi sgt tau kalo nk buat tinggi n bnyk sket blh double adunan kek. Slmt mencube ;)



Komen aku → Tekstur kek ni lembut cuma rasa cheese dia kurang lemak. Mungkin sebab dia kukus tp sedap la. Boleh cuba k korang :)

============================================================
Saya ada menjual SET BERSALIN produk NAWAL HERBAL BEAUTY di http://www.nawalherbalbeautysarawak.blogspot.com/


16. Kek Minyak

Assalamualaikum

Hye readers! Kek minyak.first time aku dgr bila kek ni viral kat fb. Dah lama nak buat tp asek tangguh je. Actually sbg anak jati Sarawak, kalo bab kek ni memei org akan ckp kek lapis Sarawak yg paling femeskan....part tu aku suka ler hehehe...

Tp skarang semua negeri pun kadang kadang ada jugak yg belajar and dah expert nak buat kek lapis. Aku baru perasan aku takde pun entry kek lapis sarawak kan...nantilah aku buat...dekat dekat nak raya lah ekk sbb masa tu kek ada macam macam...kalo nak ikutkan kek minyak ni kek simple. Biasa buat utk hidangan kenduri kendara atau minum petang je. So arini aku buat utk majlis tahlil arwah nenek Akup..opppsss kat Sarawak atok pun kite panggil nenek....nenek lelaki hehehe...so ni resepi yg aku ikut.


Resepi: Kek Minyak
Sumber: linapg.blogspot.com


Bahan-bahan

5 biji telur
1/2 gelas gula kastor
3/4 susu manis
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar ovallete
1/2 sudu teh baking powder
1 cawan minyak
Esen vanila
Perasa dan pewarna


Cara-cara

Panaskan oven dulu pd suhu 165○. Ayak tepung bersama baking powder dan ketepikan. Dalam bekas lain pukul gula, telur & ovallete hingga kembang. Masukkan susu dan esen dan putar lg sebentar. Masukkan minyak dan tepung sikit demi sedikit dan kaup balikkan. Bahagikan adunan kpd 4 mangkuk. Ni ikut suke lah ekk berapa warna korang nak. Setiap satu warna letakkan perasa. Part ni aku derhaka sikit sbb saja nak bg pelbagai rasa.

Tuang warna pertama sampai habis...diikuti warna kedua dan berikutnya. Tak perlu ratakan ekkk.nanti dia pandai rata sendiri dan membentuk warna warna....bakar pd 50 minit yer....jgn lupa gris kan loyang dulu & kertas minyakkan..siap.... biarkan sejuk baru potong


 Ni cara tuang spy membentuk mcm pelangi

 Tara.......

Alhamdulillah wlu pn tak banyak...

 Bahan-bahan dier

Ehhh eh tak sabar nak school yer... hehehe


Komen aku → kek ni sedap la...cuma aku dah biasa tekak kek lapis Sarawak yg byk bahan tu so yg ni simple tapi sedap. Cubalah..... :)