..... Love Is Beautiful....

Sunday, December 21, 2014

51. Ikan Kerapu Masak Sweet & Sour

Assalam (,")

Atas alasan takmo simpan foto makanan dlm hp kerana melaggingkan hp ku...maka malam ni aku kena gagahkan diri utk mengupdatekan buku resepi aku kekonon nye nih....huhuhhu best plakkan bila menaip menggunakan keyboard....tak mcm henfon dahlah mata silau....jari lak lebih besau dari keypad....tu tande nyer apa tuh....hahaahahaha

malas nak stori manjang...aku nak tido cepat pasal aku ada training GST esok 2 hari di Dynasti Hotel...so zasssssss layan dulooooo

since foto aku nak attach ni adalah makanan dr air tangan encik suami...makanya happylah sket nampaknya nak menulis hahha..punyerlah lama nak tunggu cik habibi nak masak ni...maklumlah jauh.....hahahah alasan....bkn rezeki lagi kot....

dulu first time makan air tangan encik somi dia pakai ikan ape entah yg femes gak tu..yg spesis besau mcm ni jugak....talapia ekkk...ker yg yg satu lg tu....alahai luper lak....ok abaikan lah..


so aritu dengan omak mertua den g carik ikan fresh..masa tu hubby tinggal tak ikut....kebetulan jumpe ikan ni...semalam masa hubby g carik takde pulak so belilah...dpt lah harge RM28 lepas mak mintak kurang dr RM30....

So mak nak masak....tp diri ini yg mengade ngade ni nak hubby yg masak hahahaaaha....kite tolong sediakan bahan ajer....ihihihihi

Resepi: Kerapu Sweet & Sour
Sumber: Encik Suami

Bahan-bahan

utk goereng
Ikan Kerapu/talapia/
kunyit serbuk
garam
tepung (optional)

untuk tumis
bawang merah 6 ulas
bawang putih 4 ulas
cili kering d blend 3-4 sudu besar
cili besar 3 batang
kiub nenas 1 tin (ambil isi sahaje)
soso tomata @tomato yg dikisar

Cara-cara

panaskan minyak dan goreng ikan dengan api perlahan. pastikan keseluruhan ikan masak. dah masak angkatkan dan ketepikan.

untuk buat kuah
masukkan minyak dan asam keping (petua supaya kuali tak melekat) tumis bahan seperti bawang merah dan bawang putih, cili kisar dan cili besar hingga kekuningan. masukkan sos tomato atau tomato yang di kisar. blh tambah sos cili kalo nak. renihkan seketika. akhir sekali masukkan kiub nenas dan kacau lagi dan tambah perasa sehingga menepati rasa dan selera anda. kalo nak pedas blh adjust mana mana yer.

blh tambah cili benggala atau apa apa sahaja ikut selera uoollls....bg aku ni dah cukup...













ikan ni nampak mcm tak menarik sebab hancur sikit mungkin dah buang tulang siap siap masa beli..tp rasa tetap sedapppp...jom lah cuba....TQ encik suami yg ku syg....next time mama pulak cuba masak yer.....heeeeehe