..... Love Is Beautiful....

Tuesday, February 18, 2014

08. FISH FILLET

Assalamualaikum readers!

 Minggu lepas hari sabtu aku sempat buatkan fish fillet utk Aleesya...sebagai seorang ibu aku cube buat yg terbaik utk anak aku.  Teringat lg masa Aleesya mula diperkenalkan dgn makanan..aku memang banyak membaca apa sepatutnya bayi makan sbg makanan pertama mereka.. so masa umur dia 5 bulan...yg kalo ikut yg betul baby dah blh makan pd usia 6 bulan kan tp kalo dah nampak simptom simptom dia lapar dan kepala dah tegak kita dah blh bg makanan..tapi bkn makanan pejal..sebaliknya cecair seperti puree. So aku memang gigih ni pergi pasar carikan bahan bahan utk dijadikan puree. Aku tak pernah beli instant puree sebab aku jenis suka nak buat sendiri...buah buahan dan sayuran yg selalu aku beli mcm apple, pisang, kentang, labu, keledek, pear, jagung pun pernah tapi jarang. Tp masa aku gigih buat tu aku x update blog sebab nye aku xde alat utk pakai...xde laptop lah maksud aku... pastu gambar step by step pun dlm external hardisk aku tu yg dah hancur filessssss nyer.... ahhh...tak habis habis dgn hardisk hardisk hardisk...... yerlah geram tau...... ingat nak letak sini blh share kan...huh!

Tapi xpe...aku sambung balik..mcm puree tu kan..lets say buah apple..aku akan kupas and potong kecik kemudian kukus dan blend. Pastu simpan dlm bekas dan freezer. Jgn lupa tulis  tarikh kat bekas tu. Biasa tahan smpi 2 3 bulan tp aku x sampai hati pulak simpan lama lama biasa aku buat stok utk seminggu dua jer... tp kalo mcm pisang...takyah nak kukus cukup lenyek lenyek kan ajer... tp pisang aku tak buat stok pun..aku biasa bg yg freshhh..Aleesya suke tau sampai sekarang dia feveret pisang n buah buahan....hari hari makan buah....pastu umur dia 7 bulan aku start bagi dia makan bubur pulak..tu pun aku tapis dulu. Tapi tu lah....Aleesya cuma makan setakat umur sampai 8 bulan..pastu sampai sekarang dia xmo bubur and tak makan nasik...tak tau kenapa... so sebagai seorang super mama and superwoman...aku selalulah iktiar nak dapatkan makanan dier...dia ni suka makan kek and biskut...agaknya dia ikut aku kot suke kek
..hahha..masa mengandung dulu pun aku selalu buat kek...heeeee.... so aku selalu lah jugak buat kek pisang, kek kurma, kek carrot, kek cheese, kek span. Biskut je aku blm buat sbb xde masa lg...kalo bg kek dia memang suke hehehehe



Jadi sabtu tu aku buat lah fish fillet utk dier..stok nugget masih ada. Stok potatoball cheese plak dah habis ingat nak buat skali tp tak sempat. Nampak gaya minggu ni lah aku buat.... fish fillet ni aku beli yg kat cold storage jer sbb x smpt lah nak siang ikan..simple jer... nak tau jom tengok ...


Resipi: Fish Fillet
Sumber: campur campur



Bahan-bahan

Fish fillet 2 ketul
Tepung Kentucky
Bread crumbs 4 senduk
2 biji telur
1 sudu makan tepung jagung


Cara-cara

Basuh fish fillet, potong kecik dalam 1 inci  dan tos kan. Bile dah kering, ambil tepung kentucky dalam 3 senduk dan masukkan tepung jagung dlm satu mangkuk. Rendamkan fish fillet ke dalam telur yg disimpan dlm bekas. Salut dengan tepung dan biarkan dlm 30 minit. Kemudian salut dengan bread crumbs. Buat sampai habis. Siap... sangat senangkan... boleh goreng dan makan cicah dengan sos cili, mayonis dan limau nipis..sedapnye. boleh jugak dijadikan fish burger.




♡♥ Actually blh je pakai tepong gandum dan tepong jagung tp aku saja suke nak mencuba.....kate superwife!! ;)


 ♡♥ Nampak tak Aleesya jd master situ....jd pengkritik tau....



♡♥ trima kasih anak buah ibuk yg rajin...dpt upah seringgit dan makan fish fillet ;)

Selamat mencube :)


Komen aku -> setelah dimakan dan dihayati rasa nyer...kalo tekak anak memang ok ler tak pedas, tp kalo tekak aku....aku prefer pakai tepung yg pedas..ada satu tepung lupa nama Permaisuri ke tak ingat...sedap ooo...beli kat Kuching RM10. tp dah habis jadi aku pakai tepung KFC :)





No comments:

Post a Comment