Tuesday, February 18, 2014

07. KUEW TIAW SWEET & SOUR

Assalamualaikum wth..

Sekarang aku tengah kat office..tp since kerja aku dah beres and nak release rasa penat aku bukak blog kejap la....lagipun aku dah janji semalam nak bg resipi baru.....cisss..mcm lah ada yg nak resipi aku ni..hahha..tp takpe...cukup lah aku sorang yang baca blog aku ni pun aku tak kisah..asalkan aku happy...

Sebenarnya kan resipi ni aku dapat ilham masa aku ngan Kak Liza & Abang Tahir pergi makan kat satu shopping mall ni...nama mall ni Boulevard so kat tingkat atas tu ade foods court....actually jarang jugak aku makan situ and gerai yg aku makan ni adalah first time aku cube..tak tau nak makan ape...lame punye pandang menu last last aku terpandang satu menu ni...mcm first time pulak aku tengok....kalo korang dah tengok and dah pernah rasa kan...maknanya aku ketinggalan lah tu hahahah..

So hari sabtu tu...aku nak try buat ikut selera aku....kalo ikutkan yg aku makan tu kan....kuew tiau ni takde bubuh kicap pun. warna dia putih jer..tp sedappppp.....rasa nak lagi jer hhahahaha....so ni ekperimen aku...

Resipi: Kuew Tiaw Sweet & Sour
Sumber: Diri sendiri

Bahan utk kuew tiau

Sebungkus kuew tiau
Bawang merah 3 ulas*
Bawa putih 1 ulas*
Cili padi 3 biji*
Cili merah 1 biji*
Telur sebiji
Garam, pak aji secukup rasa
Kicap Manis ikut suka
Kicap Masin ikut suka
Sos Tiram
Sos Cili 3 sudu besar
Udang atau ayam @ daging ikut suka korang
Sawi ikut suka banyak mana

Bahan sampingan

Kacang tanah yg disangai dan di kisar halus
Limau kasturi dibelah 2
Cili kering yg dikisar

Cara-cara

Sebelum menumis, terlebih dahulu aku basuh kuew tiaw walupun ade sesetengah org tak basuh kot..lepas basuh aku rebus dan bubuh minyak masak utk bg kuew tiaw lembut. Kemudaian tos kan. Lepas tu tumis bawang merah, bawang putih, cili hingga naik bau. Kemudian masukkan udang, ayam atau daging hingga hampir hampir masak masukkan telur dan kacau sekejap. kemudiaan masukkan sos, sos tiram, kicap manis dan kicap masin, garam dan pak aji. Kemudaian masukkan kuew tiaw dan kacau. Akhir sekali masukkan sawi kalo nak. Siap!!

Hidang kuew tiaw dalam mangkuk bersama-sama dengan bahan sampingan. Bile nak makan, bubuh cili kering dan kacang tanah serta perah limau. siap utk menjamu selera... :) boleh tambah sup kalo suke :)






♧ Yg ni step dah terbalik sket ekk...kuew tiaw ni aku rebus n bubuh minyak sikit..

 ♧ Kemudain aku tos...

♧ Bahan sampingan: Cili kering di blend halus

♧ Pastu sangai kan kacang tanah.....

 ♧ Bagi sejuk sikit kemudian ramas ramaskan utk buang kulit & kisar


 ♧ So dapat lah bahan sampingan 2 ni....simpan dalam bekas dan ketepikan

 ♧ Sediakan limau dan belah dua..


 ♧ Tumbuk bahan tumis...



 ♧ Tumis


 ♧ kacau rata...



 ♧ taraaa....dah siap...boleh ambil pinggan, ambik sesudu dua kuew tiau...ambil kacang and cili and perah limau...aku cuma xde sediakan sup jer.....kalo ade lg superbb!!

Ok sorry kuew tiaw aku mungkin nampak pucat sebab aku bubuh kicap sikit and aku takde bahan ayam, udang atau daging.......sian kan...

Komen aku→ Kuew Tiaw ni kalo ikut version original yg aku makan kat gerai tu memang sedap..yg aku ni pulak....semangkuk tu tak cukup tau.....ade yg tak sempat nak makan...so maknenye ape?????? tau takper.....hahahhha...cubelah.....bestttt... :)


Zasssssss!!!!!

No comments:

Post a Comment

Assalammualaikum MasyAllah lamanya tak buka blog ni....resepi mana resepi...alahai....kelaut dalam dah resepi saya...di Facebook saya ada t...