..... Love Is Beautiful....

Sunday, September 4, 2016

91. Nasi Lalapan MIRI

Assalammualaikum (",)

Teringin punya pasal aku buat sendiri tp tak lah sama mcm kat Muara Restoran..apa boleh buat kat sini takde Nasi Lalapan

 Nyam Nyam (",)




Resepi aku google jer dari blog SINI
TQ yer puan sbb ada share resepi :)
Mudah mudahan puan beroleh pahala utk ibu mengandung ni

Ok bahan-bahan aku gune........

Untuk Ayam
Ayam 4 ketul bahagian paha
3 ulas bawang putih
1 sudu kari
1 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu jintan manis (goreng sekejap)
1/2 sudu jintan putih (goreng sekejap)
1 sudu ketumbar (goreng sekejap)
1/2 susu lada putih
Garam secukup rasa
Sedikit tepung beras+terpung gandum+tepung jagung
(Resepi asal tepung beras jer)

Cara:
Kalo ikut resepi asal rebus 10 minit dan air rebusan boleh guna utk sup. tapi semalam aku tak rebus kes lupa hahaha tp still sedap cuma takdelah sup yer.

Next....
Tumbuk semua bahan kecuali tepung dan perasa kemudian perap ayam semalaman atau 1/2 jam kalo tak sempat perap awal. kemudian salut kan dengan tepung. rasa dulu ayam OK ke tak OK masin nyer. kemudian Deep Frying dgn sederhana.

Untuk Sambal
3 biji tomato
3 batang cili merah
5 biji cili api
sedikit gula merah (aku tak letak)
sedikit gula pasir
sedikit garam
5 ulas bawang merah kecik
1 inci belacan bakar
Sedikit bilis (aku tak letak)


Cara
Goreng dulu sekejap bawang merah, tomato dan cili. biarkan suhu bilik. kemudian kisar kesemua. lagi sedap 1 biji tomato tu jgn blend tapi lenyek kan ajer spy lg terasa tomato nyer. lg banyak tomato lagi sedap rasanya. tambah perasa gula + garam. Kemudian goreng kan semula boleh bubuh sedikit minyak atau takyah ubuh pon takpe..





Ulam-ulaman
Sayur yg perlu dicelur ialah:
Kubis
Kacang panjang (2 batang)
Pucuk ubi

Sampingan:
Tempe & Tauhu, dipotong sederhana dan lumurkan dgn lebihan bahan perapan ayam tadi dan goreng garing.

Siap utk dihidang bersama sup.


Ok siap dah  dan boleh lah makan......yeahhhhh !!


No comments:

Post a Comment