..... Love Is Beautiful....

Monday, May 23, 2016

Terperangkap !!!!!

Assalammualaikum (",)

Al-kisah selasa lepas...lepas aku balik dr check-up, lebih kurang kol 1:50 petang aku nak naik tingkat 8, Menara Tulus....tengah naik aku dan sorang lagi kakitangan...tp dia stop tingkat 7...sebaik sahaja pintu tertitup...... blurpppppppp......gelap gulita....alamak....ape nih....alaaa janganlah......ya Allah ya Allah...henfon maner henfon....alaaa mana butang loceng ni....x nampak pulak....sambil meraba apa nak ditekan ni sbb lansung tak nampak....aduuu...maner henfon ni....bukak beg laptop dgn meraba setiap zip....arrrr ni...alamak ni bedak....adooo kat maner ahhh...aku rasa aku bawak tadi lepas aleesya main...stresss....ok bertenang....sambil mengingatkan kat maner henfon...arrrrrr dlm purse.....raba lagi...ok jumpa...bateri dahlah tinggal sikit..cari butang loceng...tekan tekan tak bunyik apa...tekan butang [>> << ] pun pintu tak bukak....ya Allah....call technician...no network....alamak...ON data internet pon xde signal....ketuk pintu...hello.......hello...... sambil Kedengaran lift sebelah turun naik....ya Allah ape nak buat ni....ya Allah tolong lah aku ya Allah....Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar. Aku azan...aku baca Allahu Akbar bnyk² sebab itu jer aku ada T_ T

.......
.......
.......
.......

Lebih kurang 10-15 minit...pintu terbukak.....alhamdulillah.....lega.....mashaAllah......first time  sejarah aku terperangkap...kalo terperangkap sahaje xpe ni + blackout memang ngeri....bos aku siap tanye takde jumpe ape² ke kat dlm....aku langsung tak fikir pon..... nasib baik kang x pasal² mcm citer munafik >,<


Tips ketika terperangkap
-------------------------------------
1) Jangan panik
2) Tarik nafas lega perlahan²
3) Tekan butang loceng
4) Kalo blackout, gunakan henfon utk dijadikan lampu. Sgt penting bawa henfon kemana²pun anda pergi
5) Stanby power bank
6) Cuba call mane² tecnician, kawan atau kecemasan centre
7) Ketuk dan jerit
8) Sentiasa berdoa pada Allah dgn yakin
9) Tawakal
10) Buat Laporan bertulis direct ke bahagian pihak yg menguruskan dan kawalselia & infom kawan² bg peringatan akan bahayanya lift tersebut utk digunakan ketika itu. Surat yg dah sign snap atau buat salinan


Tip yg ke-10 tu aku buat & hantar sendiri. Esoknya pihak yg bertanggungjawab datang personally mintak maaf banyak kali. Takpelah, akupun dah selamat. Tindakanpon dah diambil. Pengalaman dan pengajaran bersama.


Yg tak tahannya, ahad, selepas 5 hari kejadian mak mertua telefon aku x jawab. Call back.....mak kecik hati dgn aku....alamak........rupanya dia xtau pasal ni...aku x bgtau...menangis dia risau dan xtido semalaman.

Maaf mak.....bkn niat nak kecikkan hati mak......bgtau nanti takut mak risau.....alhamdulillah mak boleh gelak lepas tuh :-)


No comments:

Post a Comment