Wednesday, March 4, 2015

Oh! Bubok

Assalammu'alaikum (",)

Kalo kat Sarawak bubuk ni femes bila time musim. kalo di semenanjung org panggil Udang Gagau ekk?? ni feveret encik hubby. kalo jumpe ni mesti dah tak pandang benda lain dah...sekarang ni musim..biasa Feb-March setiap tahun dan Miri sgt bertuah dgn limpahan rezeki ni.. bubok ni boleh buat

1) cencaluk, cicah dgn ulam ulamam spt timun, salad, pegaga. tambah cili api, bawang merah dan limau sikit pun dah OK sangat

2) bubok kering - dijemur dan dibiarkan sehingga kering. boleh dimakan dgn menggorengkanya bersama bawang dan cili merah/hjau

3) cucur bubuk -  yg masih fresh dibuat cucur dgn menambah tepung gandum, cili, bawang merah, bawang besar, sedikit gula sudah memadai dan Goreng.......cicah Sos Cili...perghhhhh!!!

4) belacan - paling high demand sebab belacan mahal. harga termurah bubok di Miri sekitar RM10 utk 12 kilo. ada jugak RM5 utk sekilo. asalkan rajin utk menumbuk dan menjemur serta berpanas jadi negro opppsssss :)


Utk tahun ni, emak dan kakak aku xde buat belacan. penat kot..kite buat cencaluk dan cucur ajer...





 bubuk fresh...

 cencaluk...

 bubuk yang digoreng

 cucur bubuk.

----------------------------------
gambar lain nanti yer... hihihi


No comments:

Post a Comment

Assalammualaikum MasyAllah lamanya tak buka blog ni....resepi mana resepi...alahai....kelaut dalam dah resepi saya...di Facebook saya ada t...