Wednesday, March 11, 2015

62. Kuew Tiaw Basah

Assalammualaikum (",)


Ni resepi aku hentam ajer... sebab bahan limited. sayur pon tak dak....


Bahan-Bahan
2 sudu besar Cili kering blend*
2 ulas Bawang Merah*
1 ulas Bawang putih*
2 sudu besar Sos tiram
2 sudu besar Sos Cili
1 cawan Isi Ayam
1/2 inci Halia
Perisa
2 biji telur
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap masin
sayur sawi/taugeh/kucai
1 kilo kuew tiaw


Bahan sampingan***

Utk kuah, kepala udang yg dah diasingkan dan dibasuh di rebus bersama serai dgn sedikit air. kemudian tunggu sejuk sebentar dan blend. tapis air rebusan dan ketepikan


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Cara-cara

Panaskan minyak, masukkan isi ayam terlebih dahulu atau daging. bila dah nampak kekuningan bolehlah masukkan bahan tumis yg dah dikisar (bertanda *)


Kemudian masukkan sos tiram dan sos cili. kacau lagi. bile merenih masukkan telur dan kacau. masukkan kicap manis dan kicap masin dan kacau lagi. akhir sekali masukkan kuew tiau dan sayur sawi/taugeh/kucai. tambahkan perasa.




Untuk kuah

1 ulas Bawang putih dan merah
Kuih udang  yg dah ditapis (yg bertanda  ***)
1 biji telur (optional)
1 sudu besar tepung jagung
perasa
1 susu sos tiram


Cara-cara
Ttumiskan bawang merah dan putih. bila dah kekuningan masukkan pula kuah udang yang dah ditapis. masukkan pula sos tiram & telur dan akhir sekali tepung jagung yg dah dibancuh sedikit dengan air. tambahkan sedikit perisa. siap utk dihidang











No comments:

Post a Comment

Assalammualaikum MasyAllah lamanya tak buka blog ni....resepi mana resepi...alahai....kelaut dalam dah resepi saya...di Facebook saya ada t...